Reklama

Reklama

Odpočívej v pokoji

(seriál)
  • USA Six Feet Under
Trailer
USA, (2001–2005), 62 h 25 min (Minutáž: 52–63 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Hrají:

Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodríguez, Mathew St. Patrick, Rachel Griffiths, Justina Machado, Jeremy Sisto (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(63)

Obsahy(1)

Seriál společnosti HBO Odpočívej v pokoji (Six Feet Under) patří ve Spojených státech k nejvýše ceněným původním televizním pořadům. Jeho tvůrcem je Alan Ball, známý filmovým divákům jako scenárista oscarového snímku Americká krása (1999). Jeho tvůrčí otisk je také na seriálu víc než patrný, v kresbě postav, střídání humorných scén s tragickými výjevy i v surrealistických vložkách, jimiž je děj prošpikován. V centru příběhu je rodina Fisherových z Los Angeles, která provozuje nezávislý pohřební ústav. Neustálými výčitkami stižená matka Ruth (Frances Conroyová), bodrý otec Nathaniel (Richard Jenkins), který sice v pilotním dílu zahyne pod koly autobusu, ale v dalších částech se vrací jako duch-komentátor, starší syn Nate (Peter Krause), vracející se k rodině po letech bezstarostného flákání, mladší syn David (Michael C. Hall), typický pečlivý funebrák, který se stydí za svoji homosexualitu, a konečně nejmladší dcera Claire (Lauren Ambroseová), která si jediná uvědomuje, že něco s jejím životem není v pořádku. Do života rodiny ještě významně zasahují tři postavy - černý policista Keith (Mathew St. Patrick), který je Davidovým milencem, svobodomyslná Nateova přítelkyně Brenda (Rachel Griffithsová) a její nezdárný bratr Billy (Jeremy Sisto). S výjimkou australské herečky R. Griffithsové (která za svůj výkon v první řadě seriálu dostala mj. Zlatý glóbus) jsou ostatní členové hereckého souboru sice méně známí, ale velmi přesně obsazení. Kromě Alana Balla, který je pod pilotním dílem podepsán nejen jako scenárista ale i režisér, se na seriálu podíleli další zajímaví režiséři, např. Miguel Arteta, Lisa Cholodenkoová a Alan Taylor, kteří se všichni už stačili prosadit snímky určenými pro kina, dál Rodrigo García (syn spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze) nebo známá herečka Kathy Batesová. Struktura jednotlivých dílů je v podstatě neměnná, nejdřív se seznámíme s mrtvolou (která vždy skoná nějakým bizarním způsobem), jejíž pohřeb tvoří rámec veškerého dění, a na tomto pozadí se zaplétají a zase rozplétají osudy jednotlivých členů rodiny. Příběh pilotního snímku byl navíc proložen parodiemi na reklamy; od této praxe však tvůrci v dalších částech upustili. Seriál Odpočívej v pokoji má zatím tři řady po třinácti dílech a ve výrobě je v současné době řada čtvrtá. Ze spousty vavřínů, jež seriál posbíral, lze připomenout celkem šest Cen Emmy (za první řadu) a navíc sedmnáct nominací na toto prestižní výroční televizní ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (368)

Dr.Živágo 

všechny recenze uživatele

„Úžasný“ depresivní (místy vtipně odlehčený seriál), a právě proto je to asi nejlepší věc jakou jsem doposud viděl, všechny série a díly mají hlavu a patu jsou totiž psány osudem lidí, který je tak „lidský“ až je to hrůzostrašné. Občas bych jedině vytknul zbytečně dlouhé dialogy v nějakých pasážích, ale to se dá odpustit. Pátá série je jednoznačně poznamenaná osudem Nata, tam kde mohl Allan Ball publikum emocionálně vyždímat a udělat z toho běžný dojemný příběh mi přišlo, že to záměrně neudělal na 100%, nechal si to všechno na posledních 6 minut posledního dílu, kde mě po pravdě totálně vyndal, nic smutnějšího jsem na televizní obrazovce doposud neviděl a zřejmě již ani neuvidím, naprosto vynikající nápad a zpracování to vše složeno s vynikající hudbou od Sii, z toho dělá závěr na, který jen tak nezapomenu. Zpočátku mi vadilo, že David (užasný Dexter :))je homosexuál, ale v průběhu seriálu jsem si na to zvyknul a musím uznat, že právě on a jeho vztah s Keithem je v poslední 6 minutovce to nejsilnější co mě totálně dostalo. Jednoduše řečeno tento seriál je super a vše končí „téměř“ happy endem, ale jak se to veme… :) ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...sledovat zrovna tenhle seriál byla téměř povinnost...alespoň pro někoho kdo rád courá po hřbitovech...fotí je..odpočívá a čte si na zdejších lavičkách a zkrátka čerpá odtud sílu a energii k bytí mezi živými...samozřejmost s jakou se tady přistupuje k věcem pozemským ale i těm mimo nás je ohromující... ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Lahůdka. American Beauty protažená do pěti sérií. Děkuju Alanu Ballovi za to, že se nebál tenhle skvost vytvořit, strávil jsem nezapomenutelných pět sérií „mezi životem a smrtí“ a byl jsem na vrcholu blaha. Každou druhou větu bych tesal do kamene, některé dialogy jsem si byl dokonce nucen i zapsat, natolik mě zasáhly. Ball naprosto fenomenálně pracuje s postavami, každá je uvěřitelná, každá vás něčím naštve, něčím si vás získá, budete je odsuzovat i milovat, nic není černobílé, jen jedno je jisté, smrt, ale Ballovi se daří nám ukázat smrt jako přirozenou součást našeho života, jako něco, k čemu celý život směřujeme, co čeká každého a čeho se nemusíme bát, a podařilo se mu to právě tím, že nám smrt doslova podstrčil pod nos, odkrytím zákulisí tak tabuizovaného zaměstnání jako je pohřebák, kde je smrt všudypřítomná a na denním pořádku. Stejně jako se stane přirozená pro vás, sledováním tohoto seriálu, kdy vám na konci snad dojde, že není čeho se bát. Ball se samozřejmě věnuje i dalším jeho typickým tématům jako homosexualita, dysfunkční rodina, vztahové problémy, to vše zabaleno do cynického humoru, zhmotněných představ a snů postav a tak podobně. Jediné, co mě trochu rmoutí, je fakt, že závěr mě až tak nedostal, ale myslím si, že to bylo možná právě proto, že jsem pochopil, o co Ballovi šlo. A možná to bylo tím, že byl na můj vkus až moc rychlý, ale přesto tvoří nádernou tečku za jedním z nejúžasnějších seriálů, co jsem měl tu možnost sledovat. Děkuji za něj. ()

pipapa odpad!

všechny recenze uživatele

Hlavně že je to americké, že? A dostalo to americká ocenění, že? ...Po 2-3 epizodách jsem to musela vypnout - ztráta času i nálady - to je klasické US-lejno o ničem - tovární produkt pro trh. USA zvítězila i na evropském DVD/filmovém trhu a zaplavila ho z 99% svým brakem. Zkuste jít do prodejny s DVD/BR a žádat o filmy z ostatních evropských zemí - nic nebo minimum, a to jen ony různé "nové anti-rudé vlny", které zvětšiny stojí za starou belu. Zato si můžete vybrat tuny propagandy násilí, krve, depresí a slaboduché romantiky z US-produkce. To samé platí o tom, co se promítá v kinech a v TV...Konzum je nemilosrdný - v Evropě ted´ máme místo evropské kultury USamerickou pakulturu. Hnus! ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

I já se připojuji. Sledoval jsem ten seriál jako drogu, když jej poporvé dávali v českých TV a na každý díl jsem se těšil. Zaujal mě nejen gay složkou, ale i celkovým originálním pojetím, a navíc život a smrt jdou zde ruku v ruce. Výrazné postavy, moc doporučuji. Celkově za 9, i když souhlas s tím, že první série je za 10 ... 9999 ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Velmi originální a maximálně lidské a silné, jeden z prvních seriálů, ne-li úplně první, který mě otevřel oči a dal pochopit, že dosti profláklé označení seriál, nemusí vždy nutně znamenat něco pokleslejšího, jak je v 95% dnešních pokračováků zvykem! ()

bundaboy 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí finále poslední 5. série tu mám zprávu pro všechny tvůrce, scénáristy a režiséry - TAKHLE se ukončuje seriál! :) Jedno z nejlepších zakončení, jaké jsem kdy viděl! ()

René 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se dodíval na podle mě jeden z nejlepších seriálů všech dob. Vždy jsem nebyl bezvýhradně nadšen, ale hodnotím všechny série najednou. Závěr seriálu mě zcela emocionálně odrovnal a něco podobného se mi předtím stalo několikrát. Jak napsal Janek: "není to seriál, ale život". ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Hodnotím dvě první série, v půlce třetí to vzdávám neboť v ní neshledávám nic věrohodného či jinak přínosného. Zatím nejdramatičtější propad co jsem u seriálu zažil. První dvě sady ale velice kvalitní, sice místy velmi nevybíravé, ale já to skousl. ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Výbornej seriál, který má tempo a širokou plejádu opravdu dobrých herců, kteří ztvárnili různorodé charaktery. Z mé strany proto nebyl problém si po chvilce sledování najít svého "hrdinu", díky čemuž se stal tento seriál o to poutavější. Možná bych vytknul občasné, náhlé a zcela nepodmíněné změny chování některých postav či částečnou nerealističnost: všude se pořád něco děje a mnohé postavy zde žijí spíše bohémským životem plném sexu a hektických vstahů - je otázka, jestli je možné, aby se to všechno nakumulovalo v jedné rodině, která navíc provozuje pohřební služby. Ale i přes tyto drobné výhrady si myslím, že je to velmi zdařilý seriál, který donutí své diváky napjatě čekat na další pokračování, které snad zodpoví nevyřešené otázky. Dávám 5 hvězdiček (88%). :-) ()

Ukubumbahoo 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám za sebou teprve první sérii, chci hodnotit velice kladně. Už po pilotním dílu, ve kterém mě zaujaly především vcelku morbidní reklamy na prostředky, které budeme potřebovat až umřeme. U každého takového reklamního spotu sem jednak nevěřil vlastním očím, ale zároveň sem se neskutečně bavil, kdyby byly i v naší dnešní televizi takovéto reklamy, plné černého humoru a přitom nabízející zcela solidní produkt, myslím, že bysme celkově jako společnost byly uplně na jiné úrovni. Každopádně seriálový námět je to neobvyklý a velice slušivý. ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Bible prý postrádá moderní jazyk kterým by promlouvala k lidem... Tanto seriál k lidem promlouvá takovým způsobem, že ji důstojně a přitom moderně nahrazuje... ()

fisikk 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je pro mě tak trochu splněním dětských přání. Už jako malou mě fascinovalo toto prostředí a při mnohých hrách jsem si stavěla pohřební ústav, kostel a hřbitov (místo obvyklých rodinných domů, zahrádek, škol). Je zde nenásilně, ale nesmírně zajímavě ukázán postup nakládání s mrtvými a celé té záhady okolo chystání pohřbu. Na začátku každého dílu je také v pár minutách promínuta příhoda při které někdo umře a mnohdy za situace, která by nás ani ve snu nenapadla. Tyto a mnohé další věci rozhodně stojí za zhlédnutí. Už se mi stalo několikrát, že mi bylo po zhlédnutí všech dílů nějakého seriálů chvíli smutno a cítila jsem prázdno. Rychle to však zmizelo. Ale konec posledního dílu Odpočívej v pokoji byl tak emotivní, že jsem posledních 10 minut probrečela! ()

bagetka007 

všechny recenze uživatele

True Blood z pera Alana Balla "zbožňuji", proto jsem se díky tak vysokému hodnocení rozhodla zhlédnout jeho další výtvor, totiž Six Feet Under. Zhlédla jsem ale jenom, a to s velkým přemáháním, tři díly. V těchto třech dílech bylo hodně špatného dramatu a dohromady asi 20 sekund komedie. A celkově to bylo velmi nezáživné. Thumbs down. ()

REP_ReZeNT 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně uvěřitelný a nádherný životní příběh po všech stránkách, s naprosto dokonalým zakončením, to co se dělo v posledních dílech a vůbec posledních deset minut, za to stojí vydržet, asi nejpůsobivější a nejdokonalejší zakončení který jsem měl možnost kdy vidět, že ani slovy neumím vyjádřit co ve mě tento kousek zanechal. Six Feet Under skrývá plno zajímavých, možná poučných a tak pravdivých myšlenek, situací a tolik NEZAPOMENUTELNÝCH momentů, že by mi těch pár řádků ani nestačilo ... Bude mi chybět to neobvyklé místo, a taky Ruth .. v budoucnu si to plánuji rozhodně zopakovat, Six Feet Under je prostě přesně takový jaký život je .. těžký, nemilosrdný, ale přeci krásný. .. "GO. LIVE. Time flies and life goes on and on and on ... "_________________________________________________________________________ Zajímavé komentáře: [1] Kate: Každý díl přinesl něco, nad čím jsem se pozastavila a některé díly byly tak silné, že můžu říct, že mě žádný seriál takhle citově nevyždímal a neobohatil zároveň. [2] folťas: Nejkrásnější životní drama s pokrouceným americkým snem. [3] Paul_cz: Neskutečně silný závěr. [4] Hansel: je můj nejoblíbenější seriál. Vždy po zhlédnutí mám co dělat, abych to rozdýchal. Každá postava je osobnost, každá je perfektně zahraná, žádná není vedlejší. [5] E-Fox: Jeden z nejlepších seriálů, co jsem viděla, ne-li nejlepší. Scénář je opravdu bravurní. Žádná pohlazení na duši, žádné happy-endy. Žádné americké proslovy a vyznání, po kterých se všechno spraví, žádné problémy co mizí jako mávnutím kouzelného proutku. [6] TerezaTurz.: Seriál způsobuje kompletní závislost, lehkou (zatraceně příjemnou) depresi a možnost, že postavy seriálu budete milovat více, než skutečné lidi. [7] Linsan: Už dlouho ve mě nic nevyvolalo takové pocity jako poslední díl tohoto skvělého seriálu. [8] ssscream: Už se mi asi nikdy nepoštěstí, abych viděl lepší seriál než je tento. Žádný jiný mě tak nezasáhl a natolik nedonutil k zamyšlení se nejen nad ostatními, ale hlavně nad sebou. [9] J. K. Lister: Je to seriál mezi životem a smrtí, a to co je mezi tím, záleží jen na nás, jaká budoucnost nás čeká. [10] A.J.Rimmer: Jak můžu popsat nejlepší seriál, jaký jsem kdy viděl.... všechny ostatní seriály mají své kouzlo v tom, že tak trochu přepnou Váš mozek a na chvíli Vám umožní zapomenout na vlastní starosti a problémy. Seriál Six feet under má svou sílu v tom, že Vás nutí zamyslet se nad svou vlastní limitovanou existencí a chtě nechtě od základů přestavět Váš žebříček hodnot. Všech 5 sérií Vás nenechá vydechnout, 9. dílu páté série jsem brečel jak želva a emoční uragán z posledních deseti minut seriálu se mnou cloumá dodnes. Poslední věta na závěr : kdo neviděl, neuvěří. [11] Ajka1: Six feet under... and so deep in my heart! Asi... ne, zcela určitě nejlepší seriálový zážitek mého dosavadního života. Seriál je zvláštní a má něco víc než všechny ostatní - smysl, opravdové emoce, charakterní postavy a konec... ach, ten konec, to byla taková nálož emocí... Alan Ball vnesl do televizního průmyslu závan neobyčejné, neopakovatelné svěžesti a deprese. Ten pocit po záverečných titulcích je nepopsatelný - nemám slov. [12] Klenotka: Ten efekt, jaký má obyčejné jméno a datum na bílé obrazovce, jsem nikde nazažila. [13] cent: Dokážete si představit konec s něčím jiným bež s Breathe Me od Sii? To byla neskutečná pecka. [14] Krusty7: Přidávám se k zástupu vášnivých fanoušků...je to bomba seriál. Opravdu nic lepšího a silnějšího se nejspíše už nenatočí. Už jsem do toho uvrtal dva další lidi, kteří mi zato moc děkují. [15] wheelcrusher: Závěrečný Nejtova slova "Tohle nevyfotíš, už teď je to pryč..." mám v hlavě už pomalu 6 let... [16] wheelcrusher: Jelikož jsem to sledoval fakt denně po dobu 2 měsíců, jakoby uplynulo 5 let, kdy jsem byl součástí Fisherovic klanu. [17] Carlossss: On byl ten konec těžkým citovým vydíráním... ale já mu to sežral se vším všudy. Souhlasím. S každou z postav jsem si taky prožil jejich utrpení a štěstí. Každou z postav jsem chvilku nenáviděl, poté miloval... každá z postav je nezapomenutelná. Až mě docela mrzí, že to všechno je jenom seriál. [18] luckyboy: Nikdy jsem nečekal, že se může člověk zamilovat do seriálu. No, stalo se. [19] Tom Riddle: Věř, že další podívání je ještě emocionálnější, než první. Kupříkladu já to momentálně sleduji počtvrté, a blížím se ke konci. finále mě vždycky rozseká na kousky... uvědomím si pomíjivost života, nejen svého, ale taky svojí rodiny a přátel... nevyhnutelnosti toho všeho... Six Feet Under je prostě život. () (méně) (více)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Každý trhák potřebuje hezkou holku

Každý trhák potřebuje hezkou holku

30.11.2007

Tak to prostě je. Minulý týden jsme psali o obsazení Sienny Miller do akčního G. I. Joe, a dnes tady máme další šťabajzny, které nejen svým hereckým talentem, ale i estetickými kvalitami podpoří… (více)

Sisto bude sčítavať ľud

Sisto bude sčítavať ľud

30.05.2005

Michelle Maxwell MacLaren, režisérka zanedbateľného množstva epizód televíznych seriálov ako "Akty X" alebo "John Doe", nakrúti celovečerný thriller POPULATION 436. Hviezda čiernohumornej HBO sérieu … (více)

Reklama

Reklama