Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ač patřil četař Thomas Beckett k nejlepším střelcům v armádě, byl pro svůj věk velením námořní pěchoty poslán do výslužby. Když se jednoho dne objeví u jeho dveří agent CIA s nabídkou, aby se vydal na přísně tajnou akci, neváhá ani chvíli, třebaže má pocit, že jedním z důvodů je jeho postradatelnost v případě neúspěchu. Ten pocit ještě zesílí, když je mu jako pomocník přidělen voják John Cole odsouzený k smrti za zabití důstojníka. Jejich úkolem je odstranit generála Valstoria, který je osobně odpovědný za etnické čistky. Beckett a Cole, kteří si na první pohled nepadli příliš do oka, se po vysazení setkají se Sophií, členkou místního ilegálního hnutí odporu, která je ukryje ve svém bytě. Další den stárnoucí Beckett úspěšně splní svůj úkol a společně s Colem se pokusí zmizet autobusem z oblasti prohledávané vojáky. Vojáci zastaví autobus a chtějí Američany zatknout, těm se sice podaří uprchnout, ale Cole je během honičky dopaden a odvlečen do vězení. Přestože se nemají příliš v lásce, čest Beckettovi nedovolí opustit parťáka. Obrátí se na Sophii a ta společně s partyzány naplánuje záchrannou operaci. O několik dnů později obklíčí vojenské vozidlo, které převáží Colea a jeho spoluvězně. Beckett zabije řidiče i stráže, ostatní pomohou z vozu oběma mužům. Tím druhým je politický vězeň a národní hrdina Pavel. Beckett netuší, že Coleovo zajetí bylo součástí strategie Pentagonu a plánu k mnohem významnější operaci, jejíž součástí bylo právě osvobození Pavla. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Přestože děj se odehrává v Bosně a Hercegovině, obyvatele nemluví místním slovanským jazykem, ale maďarštinou, tedy jazykem, kterým se mluví v místě, kde se film natáčel. (Ampi)
  • Hlavní postava, seržant Beckett, používá převážnou část filmu německou druhoválečnou odstřelovací pusku Kar-98 ráže 7,9 mm známou též jako Mauser. (c.tucker)
  • Americký záchranný vrtulník je polský W3A Sokol, který používá i armáda České republiky. Nikdy vsak ne ve válečných misiích, protože je spíše vhodnější jako zdravotnický vrtulník pro civilní použití. Navíc americká armáda tento typ nepoužívá. (c.tucker)
  • Sniper z černě oděné speciální jednotky je vyzbrojen odstřelovaní puškou AWM ráže 0.308 Winchester. (c.tucker)
  • Řadoví vojáci ve filmu používají útočné pušky AK-74 ráže 5,45x39 mm, kdežto černě oblečená speciální jednotka je vyzbrojena lehkými německými samopaly Heckler&Koch MP5 ráže 9 mm a exportními ruskými moderními puškami AK-104 s optikou a granátometem GP-30 ráže 40 mm. (c.tucker)
  • Ochranka, která chránila Beckettuv cíl, je vyzbrojena lehkými německými samopaly Heckler&Koch MP5 ráže 9 mm a sovětskými útočnými puškami AK-74 SU ráže 5,45x39 mm. (c.tucker)
  • Ve filmu použité vozy UAZ a tank T-72 jsou vyzbrojeny lehkým pěchotním kulometem Kalashnikov RPK ráže 7,62x39 mm. Ve skutečnosti má byt tato technika správně vyzbrojena těžkým kulometem Dushka DShK 12,7 mm. (c.tucker)
  • Použitý vrtulník SFOR je sovětský typ Mil Mi-17 "Hip". (c.tucker)
  • Vojenská pozemní technika použitá ve filmu: terénní osobák UAZ 469, nákladní automobil URAL 4320, tank T-72. Všechny samozřejmě sovětské výroby. (c.tucker)
  • Tamější balkánská policie použivá českou exportní Škodu 125, která byla určena především pro západni trh, protože oproti českým vozům disponovala vylepšeným motorem, větším výkonem, 5ti stupňovou převodovkou a moderní palubní deskou v angličtině, např. "park break" kontrolka, a celkově působila lépe. (c.tucker)
  • Keď električka vrazí do odstavených policajných áut, je pod pravým vidieť pripevnený oválny predmet, asi sud. (andykovac)
  • Srbské špeciálne jednotky používajú helikoptéru NATO slúžiacu v Bosne a Hercegovine. (andykovac)

Reklama

Reklama