Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

tron 

všechny recenze uživatele

King má veľkú pravdu v tom, že ľudia sú si navzájom schopní páchať príšerné veci a niekedy, často, je to ešte väčší horor, než to, čo vám urobí besný bernardín alebo upíri z mestečka Salem´s Lot. V jeho filmoch však táto axióma nie je zaujímavo natočená a Búrka storočia nie je výnimka. Kasting je dosť strašný (za najväčšie zlo v ňom pokladám Colma Feoreho v hlavnej zápornej úlohe, čo je herec, ktorý sa podľa mňa nikdy pred kamerou nemal objaviť a ak áno, tak maximálne ako štatista). Atmosféra ostrova postihnutého megasnežnou búrkou nie je zlá, ale postupne sa to celé začne rozpadávať, postavy banálne, scény WTF. Druhý raz to už vidieť nechcem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem v tomto případě váhal s hodnocením, protože série si podle mého stojí mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami a je možné na ni pohlížet z různých hledisek. Na jedné straně je Bouři století možné vyčíst typický neduh televizních kingovek, tedy přetaženou stopáž, kdy každý jeden díl by bylo možné osekat o patnáct minut, aniž by utrpěla logika příběhu. Na druhé straně, srovnám-li tento film s podobnými televizními projekty, jako byl například Dům růží (mimochodem natočený tímž režisérem), Časožrouti nebo ubohoučké To, pak s přehledem vede Bouře století, a to dokonce s výraznějším odstupem. Nevím, zda je to kvalitou předlohy, hereckým obsazením nebo tím, že Baxleyho v době natáčení políbila Múza, ale série si po celou dobu udržuje kingovskou atmosféru tajemna, vzrůstajícího napětí a plíživého strachu. Izolovaný ostrov, odkud není úniku, tajemný cizinec, který dokonale zná minulost ostrovanů, manipulátor znalý psychologie a zjevně disponující zvláštní mocí, který přichází s šokujícími požadavky, to vše vytváří pocit stísněnosti, který diváka neopouští ani poté, co odejde od televize. Většina televizních kingovek nedokáže vyvolat strach - Bouři století se to přinejmenším při některých scénách daří. Z hereckého ansámblu je nutné vyzdvihnout výkon Colma Feoreho, který dokázal tajemného cizince zahrát s přehledem a s velkou dávkou záporného charisma. Celkový dojem s ohledem na televizní charakter dílka: 65 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ono je možná někdy i lepší, že se podle předlohy mistra Kinga natočí spíše průměrnější filmy, než ty nejlepší (Shawshank, Zelená míle). Zvláště některé jeho povídky, které jsou čistě hororové a také některé ty, které nejsou obsahově tolik silné; tím ale ovšem nechci říct, že si jeho knihy nezaslouží kvalitní zpracování. A tím, že scénář k tomuto filmu vytvořil sám King, se vlastně dostáváme k tomu, jakou má on sám představu o filmové podobě svých nápadů, myšlenek a příběhů. Film hodně držel "tajemný cizinec" Colm Feore, který naprosto výborně ztvárnil "zlo" a neustále se držel svého: "Zrozen z hříchu, značí pýchu", "Dejte mi, co chci a já odejdu." Hodně mi připomínal legendárního Hannibala Lectera:) Zvláštní bylo, že při každém sledování jednoho dílu z této minisérie venku silně foukalo, zvláště tu první "noc", okna vrzaly pod nápory větru a v TV zuřila zase sněhová bouře, byl to velmi autentický zážitek. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

1/3 se zabývá hlavně příchodem jednoho z Flaggových compadres na malý ostrůvek Little Tall Island. Tenhle Andre Linoge zdá se něco chce a jen tak se toho očividně nevzdá. Zatím jde o klasickou Kingovku, která bohužel jako kniha nevyšla (myslím, že by to všechno na papíře vypadalo líp), ale děj je dost sympatický aby zaujal i na televizní obrazovce. Herecké výkony jsou taky solidní. Colm Feore je zatím jednoznačně nejlepší. Potěšila mě i dr. Weirovská Torri Higginson. Triky jsou na rok 1999 hodně slušné. Hlavně bouře v přístavišti. Jsem zvědavý na další třetinu... 2/3 Napětí se stupňuje, mrtvých přibývá. Potěšila mě zmínka o Dolores Claibornové a vysvětlení původu tajemného cizince. LEGION... 3/3 Poslední čász BOUŘE STOLETÍ rozhodně nezklamala. Pro ty co Kinga znají závěr sice nebyl takové překvápko, ale stejně měl šťávu. Pořád mě ale mrzí, že si nikdy nebudu moct přečíst knihu. Steve pořád zůstává lepší spisovatel než scénárista. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V malom mestečku Tall Island sa jedného dňa objaví neznámy "hosť". Od príchodu Andre Linogeho sa začínajú diať rôzne podivné veci. Nečakané samovraždy, ale i brutálne násilné činy inak mierumilovných ľudí zarážajú nejedného občana tohto kľudného mesta. Aby toho nebolo málo, miestnym sa do cesty stavia nie len podivný chlapík bez prejavu akýchkoľvek emócii, neustále opakujúci vetu:" Dajte mi čo chcem, a ja odídem preč", ale i snehová "Búrka storočia". Miestneho šerifa Mikea Andersona čaká životný prípad, ktorý sa nebude týkať len miestneho obyvateľstva. Najsilnejšou stránkou snímku je jednoznačne príbeh. Najmä vďaka prostrediu miestami pôsobí naozaj mrazivo. Zo začiatku mi dokonca pripomínal "30 dní dlhú noc". Neskôr som sa však z tejto letargie prebral. Fanúšik hororu sa mimoriadneho gore či akcie nedočká. V tomto smere "Storm of the Century" svoj potenciál, napriek príležitostí absolútne nevyužil. Posledná časť ma sklamala najviac. Záver s rozuzlením síce zaujímavý, no doslova a do písmena "prežvanený". Na tri hviezdy to síce bude,no nejedná sa o žiadny zázrak,ktorý by som fanúšikovi hororu mohol odporučiť. Ide totiž skôr o mysteriózny thriller - 55%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Stephen Edwin King je jeden z najznámejších, najbohatších a najčítanejších súčasných spisovateľov. Počas svojej dlhej a plodnej kariéry napísal mnoho románov, noviel a poviedok. Veľa z nich bolo sfilmovaných. V prípade štvorhodinového horroru "Búrka storočia" sa však nejedná o filmovú adaptáciu literárnej predlohy. Stephen King to pojal ako čiste filmový projekt. Napísal scenár a podieľal sa i na produkcii. Opäť ma zaviedol na malý ostrov Little Tall Island (rodisko a domov Dolores Claiborneovej). Rozpútala sa tam nevídane silná snehová búrka, ktorá miestných obyvateľov izolovala od okolia. Počas tejto kalamitnej situácie medzi nich zavíta neznámy, tajomný Andre Robichaux. Pozná ich tajomstvá, vie o ich hriechoch a niečo od nich chce. "Dajte mi, čo chcem a ja zas odídem". Dajú mu to? **** ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

IT'S A CASH AND CARRY WORLD. SOMETIMES YOU PAY A LITTLE. MOSTLY IT'S A LOT. SOMETIMES, IT'S EVERYTHING YOU HAVE. ------------- Prezrel som si Kingovu spisovateľskú filmografiu kúsok po kúsku a pekne dôkladne. Po tých hordách totálnych odpadov (nie jeho vinou) sa na margo Búrky storočia nezmôžem na viac, len poviem, že presne takto sa ctí Kingova predloha. Prvý diel je pre mňa absolútny masterpiece hodný maximálneho hodnotenia na akejkoľvek stupnici a jeden z najlepších pilotov, aké som kedy videl. Zvyšné dva diely bohužiaľ nedosahujú rovnakú úroveň, no stále sa jedná o suprové mrazivé atmosferické nebo a poctivú filmárčinu zo starej školy. Takto sa to robí, takto sa vzdáva televízne rešpekt literárnemu trhačovi z Maine. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní adaptace podle Stephena Kinga. Bylo tady několik lepších a byly tady tucty horších. Váhám, zda hodnotit 2 nebo 3 hvězdičkama - filmu škodí přílišná zdlouhavost a béčkoví herci, jejichž postavy diváka nijak zvlášť nezaujmou. Jednou se na to celkem podívat dalo. 50% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Intelektuální pochody pana Kinga nikdo neodsuzuje, ale neměly by se dle jeho předloh točit filmy, zvláště kanadským způsobem ne.!!! ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

1/3 povedená záležitost, která svou atmosférou a nízkým rozpočtem neurazí. Ďáblovo posel Colm Feore má skvělou roli a hodí se do ní naprosto perfektně. Většinou mi u Kingových filmů chyběly herecké výkony, tady jsou role zvládnuté perfektně.. 8/10 = 80% // 2/3 je o něco slabší, ale stále stravitelná záležitost. V městešku jde do tuhého a lidé začínají panikařit... 6/10 = 60% // 3/3 byla neskutečně chytlavá, i když násilí upadlo. Daleko víc se soustředí na městečko a jejich obyvatele. Jejich rozhodnutí, které kvůli ďáblovi musejí udělat. Začátek mě i přes všechno bavil nejvíc, ale konec má také něco do sebe.. 7/10 = 70% // Celkový pocit je smíšený, poněvadž délka je strašná a člověk se trápí, pokud chce tento snímek vidět najednou. Občasná předvídavost také nedělá dobrotu, ale dá se překousnout. Celkový dojem je tedy za slabší čtyři hvězdy a 7/10 = 70% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V záplavě maximálně průměrných adaptací Kingových děl je, jak se říká, i jednooký králem. Herecká skvadra je béčková, víceméně neznámá, což ale není žádnou překážkou. S prostorem, který je adaptaci věnovám, se musí každý smířit předem, no na škodu ani náhodou není, protože se jedná dějově o rozhodně ne revoluční Kingovo dílo, v němž diváka/čtenáře zavádí do ohraničené komunity, tentokrát v podobě ostrova, kde na pozadí zuří velká sněhová bouře. Otáčky příběhu nejsou rozhodně závratné, ale zato kontinuální, což rychle budí v divákovi zvědavost a napětí. Ve smyslu charakteristiky se nabízí paralela s pozdější a mnohem profláknutější Mlhou. Když bych měl nadávat, tak to v tomto případě bude na samotného Kinga, protože finále mi nepřišlo dostačně kvalitní, což podtrhla hlavně patetická scéna při rozhodování o antispoilerově blíže neurčeném osudu. Ale jinak opravdu dobré, kdo ustojí ty 4,5 hodiny, může zkusit. Kniha samozřejmě musí být super. Nečetl jsem.... 75% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Stephena Kinga kdekdo spojuje jen s nechutnými krváky. Pravda, on rád a dobře popisuje nechutné věci, ale mezi nejprodávanějí autory světa se řadí díky typické atmosféře, kterouje Bouře století nabitá. Pomalé, jakoby snové vyprávění, malé znepokojující historky, zlo tu nevyskakuje zpoza rohu, ale pěkně stylově se připlíží. Záporák v tomhle filmu obyvatele Little Tallu nemasakruje jako teenagery, ale nejdřív pomaličku deptá, v čemž mu pomáhá titulní sněhová bouře, která ostrůvek odřízne od okolního světa. Poměrně příjemný filmový zážitek podpořený krásnou hudbou. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se strašně těšil už jenom z důvodu že je to téměř poslední film podle Kinga kterej jsem neviděl, no ale nemůžu bejt z tohohle nijak na větvi. Minisérie od Kinga se mi většinou dost líbily obě verze Salems lot, It, Rose red jsou prostě parádní filmy. Pak sem tam je tu horší film jako třeba Tommyknockers. A tohle považujju za průměr. Od Baxleyho jsem čekal daleko lepší porci strachu, napětí a všeho. Atmosféra ostrova byla skoro nijaká a plno keců okolo mě občas štvaly. Co ale musím pochválit je Feore, věděl jsem že tenhle člověk hrát umí, ale to co předváděl tady je fakt parádní. Jeho pohled byl ďábelskej a scény s ním ve vězení byly nejlepší. Bohužel konec mě teda moc nebral v podání(SPOILER) mi jsme daly děcko a daří se nám dobře, ostatní komu dítě zůstalo pochcípaly nebo se maj blbě.(SPOILER). Tohle mi trošku vadilo. Průměrnej King nic víc nic míň. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Cítiť z toho Kinga na sto honov. A to je dobre. Miniseriál je najlepší formát pre jeho príbehy. Je to miestami lacné, resp. občas to chce byť zbytočne efektné, ale základný príbeh o spravodlivosti a ľudskosti a je podaný dostatočne filozoficky a napínavo. A nekompromisne. Skupina ľudí čelí zlu - to sme už videli/čítali mnohokrát a aj napriek tomu je tento film/seriál dosť dobrý nato, aby ste si ho pozreli do konca... Som spokojný... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Určite najslabšie filmové spracovanie podľa predlohy Stephena Kinga. Hororové na tom nebolo takmer nič a to typické dusno tu tiež chýbalo. Navyše je to extrémne dlhé. Okrem silného hereckého výkonu hlavného záporáka nevidím veľa pozitív. Táto adaptácia je od knižného originálu na míle ďaleko. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Atmosféra mnohem víc odpovídá Kingovi, než jak to předvedl třeba Stanley Kubrick v Osvícení nebo nedej bože, jak se o to pokoušejí nekonečná televizní zpracování typu To. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Páni, ta dlouhatánská stopáž byla přímo vražedná, ale vyplatilo se vydržet až do samotného konce. Tuto televizní „minisérii“ z pera samotného Stephena Kinga jsem měl tu čest dnes vidět poprvé v životě a musím říci, že to nebylo vůbec špatné. Už dlouho jsem se „nezažral“ do příběhu tak intenzivně, že jsem naprosto přestal vnímat čas a přestávku si udělal jen v okamžiku, kdy skončil jeden z dílů. Malé ostrovní městečko, v němž má každý občan své ponuré tajemství a záhadný cizinec, který o všech ví úplně všechno a dokáže své oběti nejen sám zabít, ale i donutit k sebevraždě či vraždě…To už samo o sobě dokázalo upoutat mou pozornost. Během sněhové bouře tak dostane divák šanci sledovat osudy tolika postav, že v nich brzy začne mít trochu chaos. Naštěstí se jejich počet začne hezky ztenčovat, nechybí emoce ani slušná mrazivá atmosféra a i herecké výkony jsou docela ucházející. Místy to sice trochu skřípalo, objevilo se i pár nudnějších pasáží, ale nakonec z toho Craig R. Baxley dokázal celkem slušně vybruslit. Což byl taky jistě jeden z důvodů, proč dostal následně šanci natočit i Dům v růžích. Především se mi líbila ona provázanost dramatických pasáží s těmi brutálnějšími, kdy má divák šanci nejen vidět, jak jednotlivé postavy zemřou, ale zároveň si vyslechne i jejich tajemství / hříchy, kterých se dopustily. Samotnou kapitolou je pak Andre Linoge. Kdo vlastně ve skutečnosti byl? Ďábel, jeho sluha, nebo snad sama Smrtka…? Já bych řekl, že od každého trochu. I on sám nám nakonec poví svůj příběh a během filmu dozná jeho visáž několika proměn. Trochu mi jen bylo líto policisty Andersona, který se po celou dobu snažil všechny obyvatele chránit, no a nakonec s ním pěkně vyjebali…Byla jen škoda, že ten závěr neměl lepší grády. Samozřejmě jako odpůrce happyendů jsem byl i po této stránce polichocen, ale přece jenom jsem očekával velkolepější finále. Nu což, alespoň ty vysvětlivky na konci (co se komu následně stalo) zmírnili můj zármutek. Určitě jsem Bouři století neviděl naposledy!!! ()

Reklama

Reklama