Reklama

Reklama

Kronos

  • USA Kronos: Ravager of Planets (více)
Trailer

Obsahy(1)

K Zemi letí meteorit, který se vědci rozhodnou sestřelit jadernými raketami. Ukáže se, že meteorit byl ve skutečnosti létající talíř a havaruje do oceánu. Po několika dnech z oceánu vystoupí obří mimozemský přístroj, který se vydává ničit okolí a vysát ze Země energii. (jonyyy)

Recenze (13)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jako vášnivý fanda a sběratel béčkových sci-fi zlaté éry 50.let zažívám s tímto proslaveným dílkem rozpačitý pocit. Ve stručnosti nástin děje: K Zemi přiletí létající talíř, o němž si vědci domnívají, že je to asteroid (???). Sestřelí ho třemi jadernými raketami, talíř spadne do moře a z něj vyleze přístroj o velikosti několika desítek metrů. Vypadá jako dvě velké krabice spojené čtyřmi sloupy, které umí pochodovat a na vrchu je umístěná polokoule se dvěma anténkami. Přístroj, pojmenovaný vědci "Kronos", si to mašíruje po zemi, napadá elektrárny, ze kterých saje energii a následně je ničí. Útočící stíhačky sestřeluje paprskem, útok atomovou bombou v pohodě přečká a naopak energii z atomovky do sebe vstřebá. Ano, zní to slibně, bohužel film selhává v mdlé a nudné režii, prvních 45 minut se děj vine výhradně v konverzační rovině bez jakkýchkoliv vzruchů a s nulovými hereckými výkony (což ovšem vzhledem k žánru nijak nebolí) a když už to Kronos "rozbalí", lze jen stěží mluvit vzhledem k několika málo trikovým záběrům o nějaké vzrušující podívané. Á propos triky jsou dost bídné i na rozpočet a svoji dobu (zlatý Harryhausen!), létající talíř mi připomněl Eda Wooda a z modelu Kronosu žádný strach nejde, hrozbu lidstva určitě nepřipomíná, spíše zmateně bloudící krabici. Jako jakýsi "studijní materiál" pro zájemce béčkových sci-fi 50.let Kronos možná uspokojí, jako zábavné dílko těžko. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pre tieto 50's sci-fi becka mam obrovsku slabost. Toto vsak islo mimo mna. Je to sice celkom vypravne, ale je to dost nuda. Navyse zapletka je prilis wtf a ustredne "monstrum" nie je dostatocne cool. 4/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V rámci päťdesiatkovej vlny skôr zabudnutý a lacnejší kúsok, aspoň oproti tým pravým klenotom tohto obdobia. A je to škoda, pretože ústredný nápad aj samotné monštrum sú skvele vymyslené. Bohužiaľ pri scénach, kedy by mal divák prevracať zrak, cítiť béčkovosť spracovania. Samozrejme z dnešného pohľadu je aj Vojna svetov smiešna, ale ten rozdiel skrátka cítiť. Možno by nebolo od veci urobiť nejaký ten remake, len by bolo treba domyslieť jeho aktuálnosť. Z podobného súdka je aj o niečo vydarenejší Magnetic Monster. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Polovinu filmu trvá, než se ta krabice s anténkama vynoří z moře, a druhou polovinu to není o moc lepší. Hodně upovídané, málo děje, "monstrum" není žádným monstrem, ale daleko spíš vědecko-technickou kuriozitkou, a ani fakt, že zašlápne pár lidí, na tom nic nezmění. Přitom to vypadalo ze začátku tak zábavně naivně - zvlášť scény s neumělým létajícím talířem, sliboval jsem si od toho, že když už to bude pitomost, dočkám se alespoň toho kouzla vintage sci-fi, toho pelu, který dokáže dodat lesk i sebevětší hlouposti. Ale atmosféra nikde, triky mizerný, hrdinové nesympatičtí a příběh hloupý... pel se nedostavil. Bohužel. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

A máme tu ďalšiu vesmírnu hrozbu, námet nad ktorým onanovali tvorcovia sci-fi filmov celé 50. roky. A to s väčším, či menším úspechom. KRONOS je, čo do príbehových rozmerov vzaté, pomerne epický a nejaké tie trikové zábery sú ( na dobu svojho vzniku ) pomerne obstojné. Čo však všetko zatracuje, je vlastne to všetko ostatné. Hlúpe, naivné, nudné. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kurt Neumann se o rok později trochu více předvedl snímkem „Moucha“, kde přece jen v plné dávce předvedl, že tenhle žánr mu skutečně není cizí a že má na to natočit zajímavý příběh. „Kronos“ takovým není a jediný důvod, proč vyniká, je ono podivné monstrum, které se prostě na první pohled odlišuje od všeho, co jste většinou zvyklí. U potvor nemáte potřebu jejich geometrické dokonalosti. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Podle mě sakra promarněná příležitost natočit povedené sci-fi. Kronos v sobě rozhodně nese potenciál na pořádný biják, bohužel je to ale jen další béčko z 50. let. Chybí tomu jiskra. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Námět tohoto sci-fi není vůbec špatný. Souhlasím s tím, že je trochu více konverzační, ale to podle mě není vůbec na škodu. Navíc do filmu pronikají i humorné prvky, které jsou pro mě příjemným překvapením, a připadnou „sterilitu“ a nudnost filmu nabourávají, viz. scéna s jídlem v mexické chatrči. Dále mi pořád vrtalo hlavou, jaká že to mimozemská entita ovládá jednoho z vědců, pochopíte při sledování filmu. Připadalo mi to jako velmi dobrý nápad. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je naprosto průměrný a jelikož jsem viděl už asi sto podobných, trochu jsem se nudil. Sterilita mi přijde jako přiléhavé označení:) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Roztomila cernobila sci-fi podivana na robota z vesmiru, pozirajiciho energii, a to nejen jadernou. :D Je to padesatkova zalezitost, nicmene neco v ni je...me to bavilo. 3+ ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Mimozemské krabice ohrožují Mexiko a Kalifornii. Strašlivě ukecaný a překvapivě nudný film, na kterém se podepsal jak osekaný rozpočet, tak nenápaditá režie. Je to škoda, námět je docela dobrý a v rukou schopnějších tvůrců by určitě měl potenciál stát se klasikou žánru. ()

Reklama

Reklama