Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní zbraní hrdiny akčního sci-fi spektáklu filmového vizionáře Christophera Nolana je jediné slovo - TENET. V temném světě mezinárodní špionáže bojuje o záchranu celého světa. Vydává se na extrémně komplikovanou misi, ve které pro časoprostor neplatí pravidla, tak jak je známe. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 447)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Absolutní zmatek, nepřehlednost, nevyužitost, trapnost, přílišné skoky ve scénáři, dialogy naprosto bez obsahu, akce ad absurdum, nulové charaktery, nulové emoce, povinný rádoby humor, překombinovanost, nepochopitelnost motivací, jde o celý svět, ale zajímá nás nějaká pitomá blondýna a její synek. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které nejen toužíte znovu vidět, ale hlavně potřebujete vědět, kolik kulišáren se v něm ještě schovává. A ideální je na to jít opětovně co nejdřív, tedy včera a za pár dní si to zase střihnout proti toku času na premiéru, klidně se svým druhým (třetím atd.) já v jiné řadě .. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus filmařiny, ostatně jako každý film Christophera Nolana. Nolan točí jako už dneska nikdo a je to něco, čeho si budu na něm vždy vážit. Film mě vtáhl, užila jsem si všechny akční scény a velice zajímavý koncept, cestování v čase pojaté zase úplně jinak a jistě to bude chtít více zhlédnutí, aby divák vše plně pochopil. Nicméně film má strašně ploché postavy, já jsem se o ně vůbec nezajímala, bylo mi úplně jedno, kdo ty postavy jsou, nebo jaké jsou jejich motivy, on se vlastně Nolan ani nesnažil nějak postavy divákovi přiblížit, celý film tak působí velice chladně. Herci tady úplně neseděli, postava záporáka je pak vyloženě špatná, paradoxně nejvíce do filmu seděl Robert Pattinson. Ano, pro mě je to jeden z nejslabších Nolanových filmů, nicméně pořád jde o nadprůměrný film, který by asi každý fanoušek filmů měl vidět v kině. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si dal první letošní koronu projekci a po půl roce jsem se zase podíval do kina. Potíž je v tom, že ke komentu jsem se dostal až více jak dva týdny po projekci a upřímně řečeno už si z toho filmu moc nepamatuju kromě toho, že Nolan si jede pořád to svoje a už víceméně vykrádá sám sebe a točí se v časových spirálách ve kterých se nakonec zamotá on sám. Takže v první půlce není třeba se dostávat do nějakýho příběhu, protože v druhý půlce se všechno převrátí a je to celý jinak. Plusem je slušná akce, ale to je asi tak všechno. Prostě další film ze kterýho si totální Nolanofilové povinně vyhoní, ale normální divák kterej by chtěl taky jednou dostat něco jinýho to přejde bez povšimnutí. I když pravda u Dunkirku to zkusil jinak a byla z toho totální nuda. Tady je z toho takovej ten šedivej průměr u kterýho se mi nechce přidávat body navíc jenom za to, že se to odvážili vypustit nebo, že jsem se jednou mohl zase milostivě podívat do kina. Mohl bych to sice třeba epicky zjebat jako verbal u kterýho musím uznat, že má v hodně věcech pravdu, tak to nemám zapotřebí a zůstanu u toho průměru.50% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nakonec musím za pět. A i když ten film v mnoha detailech, jednotlivých hrátkách s časem, a ani příběhových střípcích nikdy nepochopím, tak to základní gró a celková pointa je naopak uchopitelná velmi dobře. V životě to ale nebudu schopnej adekvátně popsat, protože TENETu jako celku sice rozumím, ale "easter eggy" jeho individuálních scén absolutně nepobírám. Každopádně! Zas je to čirá filmová magie, a jen jsem si potvrdil, že Nolan se před x lety vrátil v čase, aby pomohl vystavět první IMAX. Jako, klidně si tomu nevěřte, žejo 😃. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že Nolan zaradil spiatočku a to nielen dejom vo svojom najnovšom filme, ale aj kvalitou, ktorá už u mňa nie je top. Akoby Nolan chytračil až to celé prechytračil. Ako celok som v základe pochopil, ale sú momenty, keď človek len tápe, Nolan to na diváka sype z každej strany, fyzika, minulosť, budúcnosť, cestovanie v čase... Dlho som sa pýtal sám seba, pre koho hlavná postava vlastne pracuje, kde je jeho motivácia, to sú vo filmoch bežne zásadné veci, tu sa to dozvieme až na samom konci. Jednoducho ťažko všetko pobrať do hlavy na prvý krát. Nolan má na všetko určite vysvetlenie, ale keď sa ho spýtam ako sa dá telefonovať zo "súčastnosti" do minulosti, pravdepodobne povie , že je to len film. Film pripravoval rok možno viac a nad scenárom presedel určite i mesiace a po divákovi chce, aby to celé zožral za 2 hodiny a to celkom nevyšlo. Akčné scény sú super, herecké výkony rovnako, celé je to premyslené, ako vidieť aj z percentuálneho hodnotenia filmu možno až moc, ale stále to celkom klape a oplatí sa film vidieť. Napriek tomu je to prvý Nolanov film, ktorý nepotrebujem znova vidieť. Co je moc to je moc...80%. ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

9/10 Sakra to je tak dorej pocit se po půl roce vrátit do kina. Ani jsem si neuvědomil jak moc mi to chybělo. Takže TENET rozhodně není nejlepší film Christophera Nolana, ale neskutečně zábavný to rozhodně je. Asi bych ho kvalitou přirovnal k Interstellaru, ale na Inception nebo mého oblíbence Memento to pořád nemělo. Rozhodně nestačí vidět film pouze jednou, protože si myslím, že i po prvním shlédnutí budete ještě po odchodu z kina dlouho tápat, o čem ten film vlastně byl. Rozhodně si myslím, že šlo do filmu zapracovat vysvětlování trochu srozumitelněji, nebo to řeknu rovnoum prostě jak pro debily, ale chápu že to není Nolanův styl. A to jsem si dřív myslel, že filmy jako Memento, Dokonalý trik nebo Interstellar byly složité, ale když u těch filmů dáváte pozor, tak jsou veskrz jednoduché a lehce pochopitelné. U tohohle filmu to bohužel neplatí. Z toho co čtete to vypadá, že si jenom stěžuju, ale pozitiva rozhodně předčí negativa. Herecké výkony jsou dobré, hudba krásně dokresluje to, co se děje na plátně a samotných hrátek s časem je ve filmu méně než bych čekal, ale pokaždé když se objeví, tak to je vždy originální. Nolan si stále drží svoji originální vizi, která ho doufám nikdy neopustí, takových režisérů už je opravdu málo. Rozhodně bych toho chtěl napsat víc, ale určitě bude lepší kdyyž mrknete na odkaz níže, kde najdete mojí plnou nespoilerovou recenzi: https://www.youtube.com/watch?v=DfIoJkT1pQQ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tenet je aj napriek výhradám veľkým filmom, pre najväčšie plátna a všetci milovníci pohyblivých obrázkov by mali okamžite upaľovať do kina. A ideálne nie raz. Druhá projekcia je k úplnému vychutnaniu nutnosťou. Nič takéto tu dlho nebolo a dlho nebude. Inteligentných blockbusterov je ako šafránu a tento prevyšuje drtivú väčšinu konkurencie.Dočkáte sa úžasných scén, priestoru na rozmýšľanie aj niekoľkých chrumkavých technických vychytávok. Akurát je problém v tom, že mnoho divákov úplne neprekusne Tenet ako celistvý príbeh a ako zavedenú popkultúrnu zábavu. Silná symbolika, formálne fintičky s pretočeným časom alebo sebareflexia britského snobizmu sú síce veľkým analytickým potešením, no bežný návštevník blockbusterov sa bude veľmi pravdepodobne strácať. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě co teďka napíšu, ale jako spousta lidí si začínám myslet že Nolan začíná na diváka jaksi kašlat. A není to jen tím že by divák nutně zhloupnul. Ty ambice na jeho pozornost se zde kladou příliš veliké. Počátek je oproti Tenetu dokonale přehledný kousek. Navíc co si budeme povídat Washington není Leonardo. Závěrečnou pointu jsem doufám pochopil správně, ale Tenet po mě automaticky vyžaduje minimálně další projekci. 80% PS: Druhá projekce samozřejmě odhalila, že Nolan natočil další mimořádný film. 90% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

sator arepo tenet opera rotas! A docela bych věřil tomu, že tenhle nápis* stál u vzniku myšlenky na tenhle film. A je to dobrý film.Kousek mě možná trošku čekal další znásilnění vlastní mysli, jakým bylo třebas Inception, místo toho jsem dostal ve své podstatě klasický špionský film, "jen" se zábavnými hrátky s časoprostorem. A to přesně dělá TeneT něčím jiným, než dalším špionským filmem, je to zábavné, mnohem víc přímočaré, než u jiných Nolanovin, ale výborně funkční a začínám si myslet, že si to Nolan natočil natruc tomu, že pořád nedostal k režii Bonda. Osobně mi trošku nesedí mládě od Washingtona, který se často tváří jako křeček, kterému přes noc ukradl všechnu mrkvičku a načůral do klece. Není to podle mě ale jen chyba herce, ale také scénáře, vytváří postavu, která nemá moc charakterních vlastností a je to takový mldý Mirek Dušín, což u špionážně akčního filmu (byť se sci-fi) úplně nefunguje, postavy, co do pazour dostali pánové Patison a Taylor-Johnson jsou mnohem zajímavější a o Branaghovi si asi začnu myslet, že je to lepší herec, než režisér. *pozn: Je to hrozně super záležitost, co je vlastně čtverec, co se dá číst skoro odkudkoliv a pořád stejně ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

(spoilery) Po první projekci: meh. ___ Věřím, že má Nolan každou kauzalitu promyšlenou. Nevzbudil ale ve mně touhu chtít dějům do detailu porozumět. __ Věřím, že takový snímek dokáže zrát s každoui další projekcí. A jo, těsím se na youtube rozbory a analytické grafy. Ale... meh. __ Rozčilovala mě přežitá premisa, že pravý hrdina tváří v tvář hrozbám celoplanetárních rozměrů nezapomíná na hodnotu života jednotlivce. Konkrétně jedné krásné matky. Není tomu tak. Zapomíná. Musí. V takovém případě se objetují jednotlivci, rodiny, vesnice, státy. A dělaj to i "ty hodný". Nic na tom nezmění urputná snaha scénáristy dokázat, že bez této perspektivy by dobro nezvítězilo. Nedůvěryhodných mi přišlo vícero věcí: motivace hlavního záporáka, rychlost, s jakou hlavní hrdina přistoupil na konspirační hru... Soundtrack? Ano! ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"CAN THE FUTURE SPEAK BACK?" ---------- Sedím na gauči úplne hotový, vybavený a dobrú hodinu počúvam ten brutálny soundtrack, prehrávam si v hlave opakovane celý film, dávam si dokopy videné a nepochopené a rozmýšľam, čo povedať/napísať. Bežím na to znovu zajtra, lebo také neznáme, neopísateľné pocity, čo mnou išli poslednú (tipujem, nedíval som sa na hodiny) polhodinu, som pri sledovaní filmu ešte nezažil. O dokorán otvorenej hube a takmer zabudnutiu dýchania v posledných pár minútach ani nehovorím. Washington a Pattinson na trón. ----- O dve desiatky hodín neskôr: Ako som sľúbil, tak som aj vykonal. Druhá návšteva, druhý krát dekel odpálený a druhý krát si musím priznať vlastnú stupiditu tým, že som bol zmätený aj teraz. Tie vyššie spomenuté neopísateľné pocity prišli, avšak s veľmi minimálnym dopadom, čo však neznamená, že sa niečo mení. Majsterštik roku 2020 a ultimátna exhibícia Nolanovej réžie a scenáristických schopností. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Wow! Tak tomu říkám jízda. Po Dunkirku jsem si myslel, že už Nolan žádný masterpiece nenatočí, díkybohu jsem se ale šeredně mýlil. 12/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nolan se rád pouští do nenatocitelnych příběhů, zde je těch kombinací tolik, až oči a uši přechází, není to však ani trochu špatné! Skvělý výběr herců, hudby a kamery.. ale je to taaak předvídatelné, až z toho bolí za krkem z té neklasické stopáže...... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zážitek to rozhodně byl. Vidět Tenet v kině, bude to vizuálně, audiálně i obecně neskutečná pastva pro lidské smysly. Příběhově zajímavé, zpracováním skvělé, na to jsme od Nolana už zvyklí. Ale co víc si o tomto počinu myslet? Zatím nevím. Ani nevím, zda jsem to celé pochopil. Tento film určitě vyžaduje více než jednu projekci, pokud tedy po té první máte ještě vůbec chuť na další. ()

Související novinky

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

15.06.2023

Po turbulentním období, příchodu nového vedení a nově naleznuté stabilitě to vypadá, že studio Warner Bros. opět hodlá začít pečovat o vztahy s uznávanými filmaři. Ty byly narušeny během pandemie a… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama