Reklama

Reklama

Jaroslav Kučera Zblízka

  • Česko Vědomí souvislosti (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Všichni známe tituly jako Až přijde kocourDémanty nociSedmikráskyVšichni dobří rodáciAdéla ještě nevečeřela, ale málokdo ví, že na jejich úspěchu má klíčový podíl kameraman Jaroslav Kučera (1929-1991). Tvůrci filmu (Jakub Felcman a Tomáš Michálek) vyzvali jeho spolupracovníky, rodinné příslušníky a znalce jeho rozsáhlého díla, aby se pokusili vystihnout jedinečnost Kučerova přínosu české i světové kinematografii. Zároveň nám umožní nahlédnout do veřejnosti neznámé experimentální tvorby. (NFA)

(více)

Recenze (7)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, přímočaré, ne moc vhodné pro hvězdičkové hodnocení. Jde o užitkový film doplňující sesterský Deník a doplňuje ho o informační vrstvu, od jejíž nutnosti ho pak oprošťuje. Zajímavý způsob, jak se vypořádat s tvůrčím úkolem - napevno oddělit dva aspekty dokumentaristiky a věnovat každému jeden film. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Standardní dokumentární medailonek střídající ukázky z filmů s mluvícími hlavami odborníků či rodinných příslušníků. Dohromady nic světoborného, ale Jaroslav Kučera si bezpochyby připomenutí zasloužil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad pro každého kameramana, který chce filmu a obrazu dodat duši a hlavně DOKÁZAT vystihnout jedinečnost okamžiku a kompozice. Obávám se, že frajerů takového formátu, jakým byl Jaroslav Kučera už tady nikdy nebude. O této výrazné osobnosti by se klidně mohl natočit seriál, který by podrobně popsat studii Kučerových obrazů. Z pohledu raritních ukázek jeho děl bych zmínil dokument Pražský hrad a zejména undergroundový experimentální snímek malíře a sochaře Jiřího Sozanského - 1984 rok Orwella. Zajímavé jsou i domácí videa z archívu Jaroslava Kučery a jeho tehdejší ženy Věry Chytilové. Mimo jiné mohu vřele doporučuji knihu Mezi obrazy od Kateřiny Svatoňové, která se detailně zaobírá Kučerovou prací a představuje ho nejen jako unikátního kameramana, ale také jako talentovaného fotografa a všestranného umělce. ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument popisující práci a pohled na film jednoho z velice významných československých kameramanů Jaroslava Kučery. Dokument je zpracován velmi zajímavě, máme zde rozhovorové části s jeho nejbližšími a poté ukázku, ve které přesně vidíme, o čem spolupracovníci nebo lidé, kteří měli k jeho práci nejblíže, mluvili. Snímek je rychlý, zajímavý a ukáže nám jiný pohled na film. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Výběr ukázek z filmů je dokonalý, komentáře v průměru slabší, někteří jsou výborní (Hames), jiní si vypomáhají slovní vatou (Bregant) nebo nemají co říci (Tereza Kučerová), ale ta je tu více jako dcera. Takže dohromady jde o záslužný počin, úspěšný jen zčásti. (70%) ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Místy jsem u toho to dokumentu usínal a jeho pomalé temto mě iritovalo. Kučera byl samozřejmě génius, mnohé jeho filmy jsou nesmrtelné, ale dokument o něm měl být živější a ne jen vytvořený z filmových ukázek a rozhovorů. Rád bych poznal i něco z jeho soukromého života a nejen tvorbu, kterou beztak všichni víceméně známe. Pro zamilované to ale může být klenot, pro mne čirý průměr připomínající studentský dokument FAMU. ()

Reklama

Reklama