Reklama

Reklama

V hlavní roli Pancho Villa osobně

(TV film)
  • Česko V hlavní roli Pancho Villa (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Antonio Banderas v titulní úloze revolucionáře, jehož příběh chce natočit Hollywood. Radikální mexický revolucionář Pancho Villa (1878-1923) je jednou z nejznámějších historických postav počátku 20. století. Mnohými byl považován za mexického národního hrdinu, jinými za obyčejného banditu a jeho život se stal legendou i díky několika filmovým zpracováním, mj. Viva Villa! (1934; r. Jack Conway) s Wallacem Beerym, Pancho Villova jízda (1968; r. Buzz Kulik) s Yulem Brynnerem nebo Pancho Villa (1972; r. Eugenio Martín) s Tellym Savalasem, k nimž možná přibude plánovaný snímek režiséra Tonyho Scotta, jenž hodlá do hlavní úlohy obsadit Javiera Bardema. Přes existenci mnoha biografických materiálů jen málo lidí ví o Villově epizodě s rodícím se filmovým průmyslem, kterou popisuje film z produkce HBO, nazvaný V hlavní roli Pancho Villa (2003; r. Bruce Beresford). Film začíná v roce 1914, kdy Villa nabídne za příslušnou úplatu (aby měl na žold svých bojovníků) práva ke svému životnímu příběhu Harrymu Aitkenovi, majiteli společnosti Mutual Films (pro niž mj. pracuje i D.W. Griffith). Nabídka je po kratším váhání přijata s tím, že vznikne sedmidílný výpravný snímek (tedy o sedmi desetiminutových cívkách, což byla víc než dvojnásobná metráž tehdy běžných filmů) s dokumentárními záběry skutečných bojů. Aitkenův synovec Frank Thayer je jmenován producentem a vyslán do Texasu, aby získal Villovu důvěru. Příběh zvláštního přátelství obou rozdílných mužů také tvoří páteř neobvyklého snímku, který nabízí neotřelý pohled nejen na mexickou revoluci a její protagonisty, ale také na počátky filmového průmyslu v dobách, než se z New Jersey přestěhoval do Hollywoodu. Nesmírně přesvědčivě si v titulní úloze vede proslulý španělský herec Antonio Banderas, který byl za svůj výkon nominován na Zlatý glóbus i na Cenu Emmy. Režisérem byl známý australský tvůrce Bruce Beresford (Řidič slečny Daisy). Antonio Banderas ve výjimečném projektu HBO jako mexický národní hrdina Pancho Villa, který se domluvil s hollywoodskými filmaři, že jim umožní natočit boj jeho revoluční armády s nacionalistickými vojenskými oddíly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

stub 

všechny recenze uživatele

Já byl mile překvapen a právě za překonaná očekávání je nejspíš čtvrtá hvězda. Poměrně neotřelý pohled na mexickou revoluci a jejího vůdce. Vývoj nahlížení hlavní postavy na Pancha Villu - od strachu, přes infantilní obdiv až k finálnímu vystřízlivění - je trefný a dobře zrcadlí věčný problém revolucí (alespoň těch "úspěšných"). Banderas chvílemi působí trochu směšně, ale mohlo to být i horší. Je škoda, že si u HBO nikdy definitivně neujasnili, zda chtějí produkovat materiál pro znuděné chroustače chipsů, či odbourat mantry o "průměrném divákovi" a takříkajíc "chytit bejka za koule"... ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Sequel k tomuto televiznímu produktu se bude jmenovat „V hlavní roli Tonda Banderas“ a bude to film o tom, jak se točil film o tom, jak se točil film o Pancho Villovi. Maglajz co? Totiž… Trošku jsem se nemohl zbavit pocitu, že film měl být původně o něčem jiném. Jenže televizní produkce si zaplatila drahého Banderase na dva natáčecí dny. První den se mu asi soustavně odlepoval knír a tak museli všechny scény sfouknout narychlo, než jim Tonda nasedne do tryskáče a odtryská natáčet nějakou jinou kravinu. Pochopitelně toho stihli natočit čtvrtku. A tudíž tvůrčí tým přehodnotil situaci, sešli se scénáristé, koukli na to, co mají „v kufru“, a ke stávajícímu materiálu učvochtili zbytek filmu. Jinak si vážně nedokážu vysvětlit vznik téhle prapodivnosti. ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

V roce 1914 se skutecne Villa nabidl filmarum, aby mohl financovat svoji revoluci. Tenhle film stoji na slusnych realnych zakladech, vcetne toho, ze Raoul Walsh hral mladeho Villu. Bohuzel se tehdejsi film The Life of General Villa nedochoval, takze tezko muzem posoudit, jak je tento film presny. Samozrejme nekdy tu az prilis prehani vliv americkych filmaru, napriklad kdyz zautoci z takoveho smeru, aby se kvuli slunci lepe tocilo. To nejzabavnejsi je, jak propagandisticky film natoci uvnitr tohoto filmu, ackoli film samotny ukazuje Villu take jako vraha. Banderase vubec rad nemam, ale tady odvadi skvelou praci. 65% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na televíznu produkciu to dosahuje celkom slušnú úroveň minimálne zrovnateľnú z drahou prepadákovou produkciou ako bolo Alamo(2004) ale rovnako ako spomínaný film to padá na nevyrovnanosti a na samotnej pútavosti podávaného príbehu, kde su postavy poväčšinou dosť ploché a je ich tak veľa že časom už neviete ani aký význam majú pre dej, no a tieto postavy vôbec nedokážu predať príbeh, horko ťažko si tu koľko toľko aury vybuduje Antonio Banderas ale ani to nestačí aby dej o veľkom revolucionárovi bol silným zážitkom pre sledujúceho a mohol si vôbec z filmu niečo nadštandartné odniesť. /40%/ ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

No já si nemůžu pomoct, ale mě to prostě nevtáhlo. Je to film o tom, jak se točil film o tom a tom, proto a proto. Kromě Banderase, který prostě hraje dobře, tam nic zajímavého nebylo. Ani ty bitvy nebyly nejlepší, příběh mně přišel poslepovaný z několika filmů a atmosféra se vytrácela, pokud vůbec nějaká byla. Škoda no.. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Z rozpočtem 30 000 000 amerických dolarů byl snímek ve své době nejdražším televizním filmem. (Terva)

Reklama

Reklama