Reklama

Reklama

Dialog s Progresem

(TV film)

Obsahy(1)

Příběh padesáti let legendární art rockové kapely Progres 2. V květnu 1968 se v brněnském beatovém klubu na Šelepce uskutečnilo premiérové vystoupení kapely The Progress Organization, pozdějších Progres. Tato skupina realizovala v r. 1978 první rockovou operu v Československu, Dialog s vesmírem. Během následujících let existence kapela prošla mnoha personálními změnami – Progres „objevili“ např. Romana Dragouna. Dodnes existující kapela vydala nejen řadu desek s dnes legendárními hity (Píseň o jablku, Planeta H. Bosche aj.), ale zejména řadu koncepčních titulů (Mauglí, Kniha džunglí atd.). V listopadu 2018 oslavila tato legenda českého rocku půlstoletí existence. K příležitosti výročí svého založení členové skupiny Progres 2 na jaře 2018 nahráli svou – zřejmě poslední – studiovou desku na motivy literární předlohy od Jacka LondonaTulák po hvězdách. Dokument představuje výraznou hvězdu českého art rocku v současné podobě, ve zřejmě nejsilnější sestavě, s Pavlem Váněm (23. února 1949) a Romanem Dragounem v čele. Část filmu je natočena v soukromí některých rockerů při tvorbě a skládání nových písní, dále bude osud zhruba tří písní sledovat ve zkušebně při aranžovacích zkouškách a poté i v nahrávacích studiích (zejm. ve studiu Davida Kollera v Mikulově). Progres nahráli nový titul po takřka třiceti letech a lze odhadovat, že pravděpodobně půjde i o posledním album kapely. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Tak jak bylo řečeno v úvodu výročního koncertu, tahle kapela vznikla ve stejném roce jako světové kapely zvučných jmen. A dělali od začátku svůj styl a dařilo se jim to. Tím spíš, že pocházejí z Moravy. Protože hlavně v pozdější době rozvinutého socialismu, kdo nehrál v Praze, ten neměl šanci. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Splněný sen všech fanoušků kapely s padesátiletou spletitou historií. Převažují sice mluvící hlavy, ale dokáží na ploše pouhé hodiny její příběh shrnout a zprostředkovat. Obávám se, že na plný počet hvězdiček by to muselo být úplnější (a přinejmenším o půlhodinu delší). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama