Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina našeho příběhu Maděra je ve vězení již pátým rokem. Setkává se s profesorem Chvojíkem, s nímž sdílel vyšetřovací vazbu. Do Svatého Štěpána se vrací Bill jako obvodní lékař. Ilonka má povolenou návštěvu v lágru, ta se vydaří díky cikánovi Bélovi, jehož početná rodina při návštěvě uspořádá velký hluk a zmatek. Maděra je s adventisty ponechán na mrazu a stane se zázrak – není ani trochu omrzlý. Na jaře 1956 se Kanda seznamuje s učitelkou svých dětí Mirkou. Svazáci chystají na hranicích stavbu mládeže: bezpečnostní pás, aby mohla být hranice lépe střežena. S žádostí o pomoc přicházejí na statek. Tam se také znovu objevuje nechvalně známý Hejl, tentokrát jako pověřenec okresu. Chce na statku zlikvidovat poslední koně... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Maděra (Martin Dejdar) je strážním odchycen když se vrací krejčovny kam si podle vlastních slov šel nechat "vyfutrovat vopičárnu". Vopičárna byl stejnokroj který nosili muklové celý rok a defacto neobsahoval žádné zimní doplňky. Takže někteří vězňovi si našli cestu jak neumrznout tak že měli svetry z domova, jiní kteří měli známě v krejčovské dílně si je nechali podšít další látkou. Že za obojí byly drakonické tresty je nasnadě. Stejně nedokonale oblečení - tedy jen v blůze a kalhotách byli i vězni v koncentračních táborech ti často ještě chodili v dřevácích. Situace se zlepšila až počátkem 60.let. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Statek - lágr - statek - lágr...a to pořád dokola. A nejméně dalších dvacet dílů se to nezmění a nepohne z místa. To ještě rozšíří řady obávaný Žabák. To fakt někoho baví na to čumět?! V lágru žádné velké strádání, herci vypasení jak na dovolené, na statek zase pořád někdo přijíždí a zase odjíždí pod pohrůžkami ještě krutějších návratů. A aby to bylo extra dramatické, Maděra nedostane amnestii. Klepl hraje "tajného", svým projevem to tlačil do komedie. Naprosto neměnný kolorit a ráz zaručen. Mnohým hercům jejich projev nevěřím, zvláště Dejdar je prostě netalentovaný a typově se do éry komunismu vůbec nehodí. Vrcholem je estébácká hrozba Hanák, ten opravdu budí hrůzu svými příjezdy na statek, ale hereckou. Pane Bočane, klidně se dožijte dvojnásob osmdesátky, jen u některých vašich režijních počinů jsem se bavil víc. Tady se u jednoho dílu, respektive v této fázi seriálu, nudím natolik, až už na další nemám chuť. Abych nekončil negativně, seriál má své kvalitní fáze. Výslechy, mlácení, nástup do lágru, to bylo perfektní. Nástup Žabáka jednotvárně unylý ráz pozvedne. 4/10 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Natáčeno v obci  Úterý, dvoře Chýnov u Radiče, Uherském Dole. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Maděra (Martin Dejdar) je strážným odchycen, když se vrací z krejčovny, kam si podle vlastních slov šel nechat „vyfutrovat vopičárnu“. Vopičárna byl stejnokroj, který nosili muklové celý rok a de facto neobsahoval žádné zimní doplňky. Takže někteří vězni si našli cestu jak neumrznout tak, že měli svetry z domova, jiní, kteří měli známé v krejčovské dílně, si je nechali podšít další látkou. Že za obojí byly drakonické tresty je nasnadě. Stejně nedokonale oblečeni – tedy jen v blůze a kalhotách, byli i vězni v koncentračních táborech – ti často ještě chodili v dřevácích. Situace se zlepšila až počátkem 60. let 20. století. (sator)

Reklama

Reklama