Reklama

Reklama

Furie

(festivalový název)

VOD (1)

Když jí dceru Mai unese gang obchodníků s orgány, bývalá gangsterka Hai (Veronica Ngo) je nucena vrátit se k násilnému životu zločince. (Netflix)

Recenze (37)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vietnamská martial arts rubačka se schopnou Veronicou Ngo, která je víceméně Tony Jaa v ženském vydání. Hlavní hrdince unesou dceru a protože je ex- gangster rozhodne se všechny doslova vymlátit. V první polovině to má sice pomalejší tempo, ale potom je to slušná jízda s přehlednou a efektní akcí, kde nejvíce vyčnívá samotné finále. Bavil jsem se, ale při mých nárocích to vychází pouze za lepší dobrou. Kdo nemá nakoukáno bude spokojen a samozřejmě díky Netflixu za nákup. 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vietnamština mi je protivná a každé otevření zobáku na mě působilo rušivým dojmem. Dalo by se to přežít, pokud by byl film jenom sledem akčních scén, ale tomu tak úplně nebylo. Vlastně to, co jsem od toho čekal, přišlo až v poslední čtvrtině, která byla povedená, byť jsem se občas musel zasmát, když se hlavní hrdince v krizových situacích vynořily vzpomínky na jejího mistra bojových umění. Nicméně to, co závěru předcházelo, byl sterilní příběh matky hledající unesenou dceru občas proložené neméně sterilní bitkou. Navíc mi tu až zoufale chybělo nějaké gore, které je s daným žánrem neodmyslitelně spjaté. Čekal jsem víc. 40% ()

Reklama

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušná vietnamská rubanice v čele se sličnou Veronicou Ngo, která se role ujala s tou správnou vervou. Není to absolutní top martial arts přehlídka, ale to nemění nic na faktu, že souboje byly efektní a nepřekombinované. Jako správná milující matka se Hai vydala hledat svou unešenou dcerku a oprášila své staré řemeslo, na které tak úplně nezapomněla a z fleku by mohla znovu kariérně růst namísto sběru rýže na venkově. Milá akčňárna fakt, a tím, že pochází z této ne zrovna kinematografické velmoci (přizná se, že nevím o jiném vietnamském filmu, který bych doposud viděl), si získává o to víc mých sympatií. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Unesli jí dcerku a to neměli dělat. Akční nářez od vietnamských tvůrců potvrzující asijský akční švih a patřičnou brutalitu. Hodně sebevědomý snímek se skutečně dynamickým tempem, který se do toho zakousl a až do poslední minuty nepovolí. Ve Vietnamu byl tak úspěšný, že se jím rozhodli usilovat o Oscara na 92. ročníku udílení cen Akademie za nejlepší zahraniční film. V jádru věci se sice ohledně námětu nejedná o nic originálního, ale obdobné snímky svou ohromnou náturou pro věc doplňuje skvělé. Veronika Ngo byla do role tak zapálená, že jí lze uvěřit všechno. Jak lásku ke své dceři a strach o ní, tak i odvážnou snahu za každou cenu překonat každou překážku k její záchraně. Zajímavá je vizuální stránka. Všudypřítomné neonové barvy tomu dávají až komiksový háv. Ale třeba vietnamský venkov má jinak svou syrovost. Sociální stránka života hrdinky příběhu je dobře promyšlená ohledně jejího charakteru, se kterým se kupodivu také pracuje, takže se i na emoce našlo místo. Občasné krátké retrospektivní scénky už jen vyplňují prázdná místa. Děj je samozřejmě jinak přímočarý a stále se drží své linky. Na akční film očekávaně nejvíce budí pozornost akční scény, ve kterých jde pouze o souboje. Ohledně vietnamského bojového umění je na co se dívat. A co je na tom nejzásadnější, jedná se o, dnes už neobvyklou, poctivou akční práci, což znamená, že veškeré pohyby jsou reálné. Takže doslova berou dech. Typická hollywoodská lana pro výskoky a lety vzduchem budiž zapomenuta. Nic takového tady není. Jinak jsou souboje všude. Venku na motorkách, na lodi i ve vlaku a v budovách. Děj je tedy prostý, ale právě akční scény vše pevně drží pohromadě. Vietnamská kinematografie je v Česku bohužel opomenuta, a tak díky za Netflix, který film přijal do své VOD distribuce. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Co to vietnamští soudruzi v jejich zemi dopustili? Tohle že je dnešní vietnamská realita? Vydírání, vymáhání dluhů, prostituce, únosy dětí na orgány, nadvláda gangů... no potěš prso. Ještě přejmenovat Saigon zpátky na Saigon a po budování socialismu nezůstane ani stopa. Každopádně na vietnamskou "rozvojovou" kinematografii slušná práce. Je ovšem otázka, nakolik to je film vietnamský a nakolik zahraniční (minimálně co se know-how týče). Ale to je úplně fuk. Spíš mě dost zklamala středoproudová šablonovitost děje a hlavně krotkost řežebných scén. Krve je pomálu a mrtvoly se dají spočítat na prstech. Abych hodnotil výš, musela by matka-mstitelka svoje nepřátele natvrdo filetovat sekáčky a párat noži, namísto kopání a bušení pěstičkami. Aspoň že odkráglovala tu hnusnou mužatku. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v Ho Či Minovu Městu ve Vietnamu. (BMW12)
  • Furie je první vietnamský film uvedený v amerických kinech. (radecacek)
  • Toho času se stal snímek nejvýdělečnější vietnamský film všech dob. (radecacek)

Reklama

Reklama