Reklama

Reklama

Divadlo Raye Bradburyho

(seriál)
  • Kanada The Ray Bradbury Theater (více)
Sci-Fi / Fantasy / Drama / Thriller / Povídkový
Kanada / Francie / Velká Británie / USA / Nový Zéland, (1985–1992), 25 h 43 min (Minutáž: 21–30 min)

Tvůrci:

Mark Massari

Předloha:

Ray Bradbury (kniha)

Hrají:

Ray Bradbury, Kenneth Welsh, Leslie Nielsen, James Coco, Cliff De Young, Jayne Eastwood, William Shatner, Barry Flatman, Nick Mancuso, Cec Linder (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Jméno amerického spisovatele Raye Bradburyho (* 1920) je spojeno se žánrem sci-fi, hororu a tajemna. Není tomu jinak ani u tohoto seriálu mysteriózních příběhů podle povídek tohoto mistra svého žánru. Zfilmováno bylo 65 povídek. (contrastic)

Recenze (20)

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto seriálu jsem dokázala vydržet, byl jedním z těch případů, kdy se zfilmování předlohy podařilo více, než dobře, pamatuji si, že u epizody Zánik domu Usherů 2 jsem se tetelila blahem a po Mars is Heaven mi bylo dokonce zatěžko usnout. Velmi dobře. 90% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Více než důstojné zeseriálování magického světa jednoho z nejlepších a nejvíceimaginativních spisovatelů světa. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Fakt to jsou ty zfilmovaný povídky Raye Bradburyho, který kdysi běžely v telce a já z nich byla neuvěřitelně na větvi! Mám nutkání dát skoro 5*, protože na mě (tehdy malý děcko) seriál působil jako neuvěřitelný zjevení a deprese až na půdu. Jak já to milovala! Kéž by ho zas někdy dávali... ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ti, kdo by od zfilmovaných Bradburyho povídek čekali nejlepší herce [*], významné režiséry a úžasné triky, si mohou rovnou odečíst jednu hvězdičku. Nic z toho se totiž v tomhle "divadle" nekoná. Ale pokud Bradburymu rozumíte, budete při sledování většiny epizod i tak velice spokojeni. Ty věci totiž na obrazovce fungují překvapivě dobře. Na druhou stranu: zas až tak velké překvapení by to být nemělo. Zvláště když zjistíte, že do scénáře přepisoval své povídky sám Velký Ray. A ten má přece na kontě i scénář k Bílé velrybě. U některých kousků jakoby mistr využil jedinečné šance napsat je podruhé, a při té příležitosti je vybrousit až k dokonalosti. Nechybí snad žádný z jeho povídkových majstrštyků. A jen málokterý z nich dopadl hůř než původní literární předloha. Nostalgik Ray nás opět zavede do časů svého mládí, kdy mu každá zajímavá příhoda posloužila jako námět na povídku, nebo do dětství, kdy se za každým koutem skrývalo podivné dobrodružství. Vezme nás na jiné planety i do stroje času. Znovu (a nejednou) navštívíme typické Bradburyho světy, známé z Marťanské kroniky nebo 451° Fahrenheita. Světy, kde jsou zakázány knihy, kde byznys vítězí nad přátelstvím a technika nad člověkem. A kde se vždy najde nějaký blázen nebo hrdina, který vystoupí z řady jen proto, aby byl vzápětí rozdrcen systémem, zrazen vlastní manželkou nebo ušlapán tupou spokojenou masou. A hlavně, aby si spolu s divákem řekl to své: Stálo to za to. [* Poznámka: Slavní herci si v seriálu zahráli hlavně v první sérii, která u nás ale nikdy neběžela. Louise Fletcher nebo John Saxon byli v pozdějších dílech spíš výjimkou potvrzující pravidlo.] ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem v polovině devadesátek přišel ze školy a zapnul televizi, Nova mě uvítala buď POLDY Z HILL STREETS nebo tímhle. A epizoda Zero Hour o dětech pomáhajících mimozemské invazi se mi tehdy silně vryla do paměti a stala se jedním z hlavních inspiračních zdrojů mých vlastních pozdějších dětských hororů. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Marionettes, Inc. (Paul Lynch): Značně podvratná povídka, která klame tělem a ve výsledku je úplně o něčem jiném, než jak se na první pohled zdá. Manžel má otravnou manželku, která ho svým neustálým švitořením a staráním se o něho doslova ubíjí. Nyní dostane od tajemné společnosti možnost změnit svůj život. Jak to ale s jeho manželstvím bylo doopravdy? 4/5. The Playground (William Fruet): Děsivá, skvěle gradovaná a výborně vypointovaná povídka o jednom dětském hřišti a jednom dříve šikanovaném chlapci a nyní otci, který se tam nyní v rámci výchovy svého syna musí opět vrátit. Další důkaz, že při správném pojetí se původně roztomilé malé děti jeví jako ta nejděsivější monstra. 5/5. The Crowd (Ralph L.Thomas): Adaptace klasické Bradburyho povídky dopadla sice slušně, ovšem působivosti literární předlohy bohužel nedosahuje. Ovšem věřím tomu, že divák povídky neznalý si to může užít mnohem víc než já. 3/5. The Town Where No One Got Off (Don McBrearty): Další vydařeně podvratná povídka, která vytříbeně pracuje s náznaky a ač se divák určitého poodkrytí děje dočká, přesto konec zůstane vyloženě nejednoznačný a v posledku ani neodkryje motivace postav a divákovi nedopřeje potřebnou katarzi. Přesto se však jedná o velmi zajímavý divácký zážitek dokazující, že tajemno je mnohem děsivější než dnes tak oblíbené explicitně zobrazované násilí. 4/5. The Screaming Woman (Bruce Pittman): Děti mám rád v roli děsivého elementu, nikoliv jako hlavní hrdiny. Křičící žena můj dojem nijak nezměnila, zejména kvůli příliš jednoduché odhadnutelnosti pointy, která je na diváka vykřičena v podstatě hned ze začátku. Nejlepším momentem tak byla jedna z úvodních scén, kdy mladičká Drew Barrymore předčítá děsivě vypadající loutce klauna povídku z komiksu Tales from the Crypt. 2/5. Banshee (Douglas Jackson): Jak nepříjemné to je, když vtipálkovi dojde humor tváří v tvář faktu, že co se zdálo neškodným žertíkem, je vlastně realita. Aneb Banshee ví! 5/5. The Fruit at the Bottom of the Bowl (Gilbert Shilton): Celé postavené na potícím se Ironsidovi, co ze všeho nejvíce připomíná Jacka Nicholsona v Osvícení. A jak tu jinak bylo krásně vidno, čistota ne vždy znamená půl zdraví. 3/5. Skeleton (Steve DiMarco): Stylovka, na jejímž základě bych tipnul, že Ray zrovna hypochondrii nefandil. 4/5. The Emissary (Sturla Gunnarsson): Hezky melancholické, maličko by se dalo říct, že vlastně tak trochu o ničem, možná tak ve zkratce "boj se přání, co se vyplní". Ale jako taková pocitovka ucházející. 3/5. Gotcha! (Brad Turner): Bez pointy a celé jaksi beze smyslu, napětí i vtipu. Akorát ten úvod a samotná scéna setkání v sobě měla milý půvab. 1/5. The Man Upstairs (Alain Bonnot): Druhý díl za sebou, co mě ukrutně otravoval. Zejména ten malý kluk, tomu bych přál, aby si ho nějaký upír dal jako zákusek. 1/5 ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Výborné příběhy. Jejich jedinou chybou je to, že jsem jejich velkou většinu měla tu možnost předem přečíst a kouzlu Bradburyho slov na papíře se bohužel nic nevyrovná.. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Občas tomu chybí šťáva, občas Bradburyho magie, ale většinou funguje jako dobrý důvod Bradburyho povídky si, přečíst. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

S Rayem Bradburym jste se pravděpodobně už setkali. Nejspíš už jako dítě. Zaručeně ovšem jako s prvním auterem sci-fi, protože se nezřídka objevuje i v českých školních čítankách. Vůbec nejlepší je na něm fantazie dítěte, které se nepřestalo bát hrozivých věcí. Jeho svět si ale zasloužil trochu víc režisérské péče a vystihnutí pro Bradburyho typických smyslových prožitků, než nabízí tenhle seriál. Mým favoritem se stal Druhý pád domu Usherů (vůbec nejlepší jsou epizody z Marťanské kroniky). Chybí ovšem takové perly jako Další v řadě nebo Kosa a vůbec rodina Elliotů. Ovšem pokud nemáte odpor ke čtení, Bradburyho povídky na papíře působí líp. Takže radši čtěte, děcka. ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bradbury je u mě GIGANT a tento seriál (díky stará novo) to dokazuje. Opravdu pravý dědic E.A.Poea. Samoz. týká se to jen věcí, u kterých je inspirace panem Poem, jasně patrná. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál byl dost za trest. Jako u každé antologie se zde střídají slabé díly s dobrými. Jenže díky jedinému spisovateli a logickému docházení kvalitních povídek začnou ty slabé díly nakonec převažovat až do totálně katastrofálních blbostí. Spousta dílů zejména z poslední série navíc totálně rezignuje na jakékoliv sci-fi, horor, nadpřirozeno a vypráví prostě nějaký příběh. Další co zaráží je na rok 1985 naprostá odtučněnost seriálu - žádná akce, napínavé finále, spousta zajímavých dílů je ustřižena doslova před vyvrcholením, které si má divák domyslet. A třetí výtka - efekty. Já snesu cokoliv včetně legračních efektů z původních Star Treků, ale tenhle seriál se ani nesnaží. Prostě jsme na Marsu, kde to vypadá jako na Zemi a hotovo. A je to obrovská škoda, protože díly podle Marťanské kroniky jsou vynikající a s aspoň kvalitním osmdesátkovým zpracováním by byly klasikou. Kromě Marťanské kroniky si pochvalu zaslouží ještě pár dílů a slušní herci. Jinak víceméně ztráta času a u některých stupidních dílů se Vám bude vařit krev v žilách. ()

Ixbalanke

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděla jen 2 díly, ale myslím, že se mi to líbí:) Někdo jako je Bradbury nemůže vytvořit blbost ani kdyby chtěl. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Dosti komorní "divadlo", ale přesto tak velké. Myšlenkami, náměty, příběhy. Bradbury je zkrátka jeden z nej sci-fi autorů a jiné zpracování si nezasloužil. Zde to nejlépe vynikne. Představivost, důležitá věc pro všechny, kdo se zajímají o takové věci. A on jí měl, měl jí tolik, že jí mohl rozdávat plnými hrstmi v desítkách knih a povídek, dokonce i na dlouhý seriál to vyšlo. Ano, také jsem na to jako malý koukal a měl jsem štěstí, že to otec natáčel a mohl jsem se na to minulé léto podívat. A, představte si, stále dobré. Děkuji tati a pane Rayi. ()

bou:ou:ou 

všechny recenze uživatele

Bradbury je mág, jeho povídky jsou nejinspirativnějším počinem, s kterým jsem se seznámil. Uhrančivé a fantasktní v mnohém nepřekonané. Seriál jsem viděl v televizi předtím, než jsem je četl. Zajímavý, rozhodně ve mě zanechal stopy a určitě bych si jej pustil i dnes. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si už jen pár dílů, ale celkový dojem si pamatuji dost dobře. Filmové ztvárnění sice vždy poškodí čtenářovu fantazii, ale já jsem většinu těch povídek nečetl a ty, co jsem znal, mi připadaly, že jsou převedeny tak volně, že nebrání si povídku (znovu) přečíst a užít si to. ()

Reklama

Reklama