Reklama

Reklama

Claude Chabrol – antikonformista

(TV film)
  • Francie Chabrol, l'anticonformiste (více)

Obsahy(1)

Portrét slavného režiséra, který se nikdy nebál... „Točím filmy, abych dal lidem návod, jak se co nejlépe pohybovat a vyznat v našem společném dobrodružství, v naší existenci. Myslím, že když jim ukážu různé hanebnosti, pády, pomůžu jim víc než oslavou úspěchů, které bývají relativní. Nechci být jako obchodník s drogou, nechci, aby divák vyšel z kina a vykládal, na dvě hodiny jsem zapomněl na svět.“ Slova, která řekl slavný francouzský režisér Claude Chabrol v jednom televizním rozhovoru, velice trefně vystihují podstatu jeho tvorby. V mládí se tento představitel nové vlny, podobně jako například jeho souputník Francois Truffaut, živě zajímal o dílo mistra filmového hororu Alfreda Hitchcocka. Chabrolovou doménou se pak staly psychologické thrillery a kriminálky, v nichž ovšem nikdy nechyběl filozoficko-sociologický přesah. Z jeho tvorby připomeňme alespoň snímky jako Krásný Serge, Bestie musí zemřít, Řezník, Houkání sovy, Ženská záležitost, Paní Bovaryová či Slavnost. K jeho oblíbeným herečkám patřila kromě jeho někdejší manželky Stéphane Audranové především Isabelle Huppertová. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

andrii 

všechny recenze uživatele

Šarlatovou broží pojí rzi lidí, ka/u/zy na citech. Potemnělé lodi, hloubající, houpající se v osudových tenatech. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mám velmi rád francouzské filmy, novou vlnu nevyjímaje, ale jméno Claude Chabrol jsem jaksi nikdy nezaznamenal, avšak tenhle dokument mě přesvědčil, že mám co dohánět! ()

Reklama

Disease 

všechny recenze uživatele

Francouzská Nová vlna mi vždycky přišla poněkud afektovaná, ale Chabrolovy novější filmy mě bavily. Po shlédnutí medailonku mám pocit, že ty starší věci vidět nemusím. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem od něj jediný film, což je zvláštní, protože jsem měl fr. kinematografii ve velké oblibě...ani nevím zda se dá napravit... ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Nepatrím k zanieteným obdivovateľom francúzskej novej vlny. A ešte aj v jej rámci sú mi bližší Truffaut s Godardom, ako Chabrol s Rohmerom. Aj Chabrolove filmy som (s jednou výnimkou) hodnotil iba tromi hviezdičkami. Napriek tomu som si so záujmom pozrel tento dokument, ktorý síce nič nezmenil na mojom vzťahu k nemu, ale nebol to ani stratený čas. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama