Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generace - Série 2

(série)
USA, (1988–1989), 17 h 33 min (Minutáž: 30–60 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Wil Wheaton, Diana Muldaur, Whoopi Goldberg, Colm Meaney (více)
(další profese)

Epizody(22)

Recenze (5)

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. séria je znateľne slabšia, stále si však zachováva nadštandartnú kvalitu a originalitu jednotlivých epizód a mierne rozvíja niektoré postavy. Wesley, Worf či O'Brain dostávajú viac priestoru, naopak, doktorku Crusherovú vymenili (kto vie z akého dôvodu?) za staršiu Pulaskiovú, ktorá sa ešte ako mladica objavila už v pôvodnej ST TOS-ke. Suverénne najhoršou a najzbytočnejšou zmenou je pridanie barmanky Quinan v podaní Goldbergovej. Ešteže dostáva priestor iba v menšom počte dielov. podobe5*-vých epizód je oproti prvej sérii menej, najlepšie z nich sú Schizofrenik, Vec cti, Miera človeka, Nákaza, Čas na druhú a Bezmocnosť. ()

Reklama

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povšechně velmi podobné s01 - bohužel zejména do šedosti a negativ. Pár změn v obsazení, zejména výměna Doktorek je velmi prospěšná (bohužel jen dočasná). První půlka série vypadá slibně jako zlepšení, ale pak to padne do průměru a pod průměr, ke konci to je už skoro špatný. Oproti s01 tu je pár... ne nutně originálních, ale aspoň nápaditých nebo zajímavě pojatých dílů, ale opět platí, že žádný neoslní (byť jeden nebo dva jsou fakt dobré). Bohužel, spousta dalších je proplýtvaných - dobré náměty zahozené na úkor tuctových "osobních" storek, klasické náměty zpracované odflákle nebo naprosto šablonově bez přidání čehokoliv vlastního nebo aspoň trochu hlubšího. Celkovej průměr dílů... ve skutečnosti ještě horší než u s01, sotva nad 2 - tomuhle už tu třetí hvězdičku fakt omluvit nezvládám. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série je dost velký skok, v drtivé většině pozitivní. Samozřejmě Tasha bohužel odešla už na konci první série, bez náhrady, ale její role byla sloučena s Worfovou. Vrací se O'Brian, který se v první sérii jen mihl, sice zůstává vedlejší rolí, ale začne se objevovat pravidelně, než dostane pořádnou příležitost v DS9. Konečně byla obsazena role šéfinženýra, kam se přesouvá Geordi, na jehož židli na můstku si zase sedne Wlezley. Ačkoli ten je tak na obrazovce stále hodně vidět, naštestí už daleko méně slyšet a jeho role se konečně posouvá mezi ty vedlejší, kde už není tak otravný. Další důležitá výměna je v ošetřovně, ne příliš výraznou Beverly Crusher nahradila dočasně doktorka Pulaski. Asi nebyla obecně moc oblíbená, mě osobně ale vůbec nevadila a připadala mi daleko charismatičtější než Beverly. Navíc, dáma kolem padesátky je mezi hlavními postavami Star Treku poněkud rarita. Ale asi moc připomínala McCoye. A pak je tu ještě menší přírůstek, budoucí hvězda Whoopi Goldberg jako tajemná Guinan. Ještě důležitější než personální změny je ale celé pojetí seriálu, který postupně opouští Roddenberryovské výsadky a jde konečně svojí vlastní cestou. Navíc se výrazně zlepšil rozpočet, což je znát jak na daleko lepším audiu, tak i CGI. Jo a definitivně zmizely sukně. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (11)

  • O planéte Theta 116 La Forge (LeVar Burton) uviedol, že teplota na povrchu dosahuje nereálnych -291 °C, čo je menej ako hodnota absolútnej nuly (-273.15 °C). Tak nízku teplotu nie je možné dosiahnuť. La Forge podobne odhadol vek planéty na 72 miliárd rokov, čo je viac, než vek samotného vesmíru. Odhaduje sa, že vesmír je starý 14 miliárd rokov. (koba)
  • Označenie „Nagilum“ bolo odvodené z priezviska Richarda Mulligana, napísaného naopak. Herec bol totiž pôvodne zvažovaný do hlavnej zápornej postavy, rolu však napokon získal Earl Boen. Meno „Nagilum“ však zostalo zachované. (koba)
  • Na uniforme astronauta z hotela sa nachádzala nášivka misie Apollo 17 (prebehla 7.-19.12.1972), z ktorej bol odstránený nápis „Apollo.“ Na nášivke však zostalo číslo „17,“ ako aj mená astronautov (Cernan, Evans a Schmitt). V remasterovanej verzii seriálu však nášivka bola upravená a obsahuje nápis: „Charybdis ● NASA ● Prvý za hranicou slnečnej sústavy.“ (koba)

Reklama

Reklama