Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generace

(seriál)
  • Česko Star Trek: Příští generace (více)
USA, (1987–1994)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Scénář:

Ronald D. Moore, Brannon Braga, René Echevarria, Joe Menosky (více)

Hrají:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Gates McFadden, Wil Wheaton, Denise Crosby, Whoopi Goldberg (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(176)

Posádka hvězdné lodi USS Enterprise pod vedením kapitána Jeana-Luca Picarda zkoumá galaxii a ve 24. století podporuje mír mezi soupeřícími mimozemskými civilizacemi. (SkyShowtime)

Recenze (279)

corpsy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osobne najväčší sci-fi seriál všetkých čias. Neskutočne vydarené veľdielo s televízne dokonalými trikmi, maskami a výpravou. Posádka novej Enterprise vás pozve na ich veľkolepé dobrodružstvá a vy na hodinku stále zabudnete, že ste v obývačke, sedíte pred telkou a ponoríte sa do sveta fantázie. Srdcovka , ktorá ma sprevádzala niekoľko rokov môjho života. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto dokonalý seriál kvůli, kterému jsem v pátek v podvečer seděl u televize a nadával na inteligentní pány v Čt1, kteří pořád dokola dávali reklamy na pomazánku a jogurty :o). Je pravda, že některé díly dokázali uspat, ale např. díly s Borgi byli naprosto dokonalé a převyšovali ostatní díly(např s bytostí Q apod. ) nejmín o vesmírny parsek... Tato nová generace zachránila seriál a dala mu novou tvář. ()

Reklama

T-pack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je takové nepsané pravidlo, že když máte rádi Star Wars, neměl by se vám líbit Star Trek a naopak. Je to hloupé pravidlo a krátkozraké jsou obě krajně fanouškovské základny. Star Wars pro mě vždycky zůstane číslem jedna, ale rád bych se označil trošku za trekkieho. Star Wars je srdcovka a jako taková zůstane mé duši blíž, ale TNG je hodně o hlavě a pro vyzrálejší publikum. A nezabývá se ani tolik dospělými věcmi, jako spíše dospělostí společnosti. Krom vší té zábavy a fikce, dobrodrůža a sci-fi nabízí hlavně hodně stravitelné filosofie. Je to vize utopistické budoucnosti, která se zdá tak přirozená a krásná, jak ji jen lidské pokolení dokáže teoreticky sestavit. Seriál mi ukázal, co na něm vždy bylo dobré, co jsem nemohl znát, dokud jsem se nedíval - nejde vůbec o proslavený technobabble, nejde o romantické vyhlídky na cestování vesmírem. Klíč k impozantní kráse seriálu je v setkávání s jinými civilizacemi, kulturami a rasami. V takových situacích tvůrci ukazují ty nejideálnější vlastnosti lidské morálky, to nejlepší, co ve člověku je. Jenže je to pořád seriál. A snad i jeho délka přispěla k tomu, aby si sám občas zatloukl hřebík do rakve. Ani TNG se nevyhne občasnému filleru, některé epizody vyloženě obtěžují a nudí, i když je show nasáklá vědou, je zároveň prošpikovaná nelogičnostmi a hloupostmi nejrůznějšího charakteru. Katastrofický scénář osmdesáti procent celé stopáže se rychle zají. Léta vzniku jsou hrozně poznat na všem od záběrů, přes masky až po účesy a hodně to kazí jak iluzi budoucnosti, tak možnost nadčasovosti. Ačkoli je údajně flotila Hvězdné federace to nejlepší místo, kde pracovat, je plná nadřízených kokotů. Triky z kritiky vynechám, protože mi vlastně přišly hrozné maximálně na začátku první série. První sekce mého hodnocení vypovídá o pěti hvězdičkách, druhá se kloní ke slabým třem. Kdyby byla každá epizoda tak bravurní, jako Já, Borg, neváhám a dávám hvězdiček sedm. Čtyři je teď ale nutný průměr. Dám je, i když má seriál na mnohem víc a je to asi nejcennější čtyřka, kterou na ČSFD něco ohodnotím. Je to totiž seriál, který vám výměnou za velkou dávku vašeho času dá asi ze všech seriálů nejvíce. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Hodnotím zhruba první dvě série. Musím přiznat, že jsem měl poněkud větší očekávání po tom všem, co jsem o seriálu slyšel. Některé síly se mi líbily hodně, ale většina bych řekl, že šla pod průměr, a co je na tom nejhorší, ani nebyla scifi. Od scifi si slibuju nejen scifi prostředí, ale taky originální příběhy které stojí na nových technologiích. Ne díly, kdy se všichni baví o tom, jak je smutné, když dítě přijde o rodiče, nehledě na díly, které jsou druhořadou detektivkou 20. let. Potenciál to má úžasnej, ale řekl bych, že velmi málo využívanej. Nerozumím tomu, proč má Nová Generace na csfd vyšší hodnocení než hvězdná brána, která je lepší snad po všech stránkách. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U těchto seriálu jsou vždy skvělé a slabší díly, ale plné hodnocení si to zaslouží. Jako můj první scifi seriál byla Hvězdná brána, tehdy jsem byl nadšený z toho, jak člověk prožívá vývoj postav a celého univerza. Po letech jsem se pustil do Star treku a vždy jsem jej vnímal od mládí jako strašnou blbost. Nyní postupně projíždím všechny filmy, série seriálu chronologicky a až nyní mi dochází, jaký průkopník žánru Star trek je. Hvězdná brána v dílech čerpá ze Star treku a podobnost v mnoha dílech scifi seriálu je bijící do očí. Proto i tady si neodpustím plné hodnocení s přivřením oka, v rámci žánru si to určitě zaslouží. O proti původnímu Star treku jsou díly pestřejší, zub času není tolik ohlodán a postav je mnohem více, což nahrává k tomu, že dílů je více.V prvních dílech mi trvalo, než jsem se sžil s novými hrdiny, neboť stará garda je fantastická, Přesto nenudí a sedm sérií je akorát,..... 9/10 ()

Galerie (1 272)

Zajímavosti (165)

  • Patrick Stewart (kapitán Picard) sa pri natáčaní Star Treku zoznámil s produkčnou seriálu - Wendy Neuss, ktorú si v roku 2000 vzal za manželku. V roku 2003 sa rozviedli.
    (Raccoon.city)
  • Hvězda Wolf 359, u které se odehrála slavná bitva mezi Borgy a Federací, skutečně existuje. Je vzdálená 7,8 světelných let od naší sluneční soustavy a je tedy pátou nejbližší hvězdou od Slunce po třech hvězdách z Alfa Centauri a Barnardově šipce. Je to červený trpaslík. (Doctorow)
  • Herec Jonathan Frakes, představitel postavy Williama Rikera, stejně jako jeho postava v seriálu ovládá zručně hru na trombón. Absolvoval i natáčení v nahrávacím studiu. (Honzíno)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama