Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generace

(seriál)
  • Česko Star Trek: Příští generace (více)
USA, (1987–1994)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Scénář:

Ronald D. Moore, Brannon Braga, René Echevarria, Joe Menosky (více)

Hrají:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Gates McFadden, Wil Wheaton, Denise Crosby, Whoopi Goldberg (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(176)

Posádka hvězdné lodi USS Enterprise pod vedením kapitána Jeana-Luca Picarda zkoumá galaxii a ve 24. století podporuje mír mezi soupeřícími mimozemskými civilizacemi. (SkyShowtime)

Recenze uživatele PKD k tomuto seriálu (106)

Série 1 (1987) (S01) 

1.s. je prostě totálně šílená, ujetá, quallitativně (abych citoval Petera Davida) extrémně nevyrovnaná a časem jsem zjistil, že silně TOSková, což učinilo z 1. a ještě i 2.s., mé favourity v posledních 15 letech. Což už se asi nezmění. ()

Bez zábran (1987) (S01E02) 

Volné pokr. TOS dílu Naked Time (od jisté doby to už ale asi navždy budu míti zafixované jako Shaxovo zařvání v LD:) od stejného autora. Při zpětném pohledu je to dnes (no, to už vlastně platilo i tehdy) již samoz. herecky (hl.Stewart) dosti v některých scénách otřesné a trapné, ale má to dost šťávy na to, abych to měl za 4. ()

Zákon cti (1987) (S01E03) 

Docela TNG bžunda s roztomile prdlým J.L. Fergusonem aka Lutan, kterého si nejvíce pamatuji z Carpenterova, Prince of Darkness.;-) ()

Nejzazší výspa (1987) (S01E04) 

Ferengové po1. (pokud nepočítáte STE) a už kradou. ()

Kam se dosud nikdo nevydal (1987) (S01E05) 

Sice to není taková palba jako jeho jmenovec z TOS, ale i tak, dosti dobré. V souč. době tomu přidávají nový rozměr 2 věci....remaster a 9. díl STP. The Cestovatel po1. ()

Osamělý mezi námi (1987) (S01E06) 

Selayané a Anticané po1. Později též v LD. Jejich půtky a konflikty s okolím jsou oživením tohoto dílu. Linka s modrou energií alá TOS, klasika. ()

Bitva (1987) (S01E08) 

Pikrdova minulost se vrací a to je velmi dobře. Moc jsem ho sice nikdá nemusel, ale tu bolest hlavy mu nepřeji. Special quest star... U.S.S.Stargazer + kapitalisté nejhrubšího zrna. ()

Hra na schovávanou (1987) (S01E09) 

Díl s Q, tentokráte s Napoleonským komplexem...doslova. Co dodati? Riker si TO měl nechat.;-) ()

Slupka všeho zla (1988) (S01E22) 

Až na ten sentimentálně vykalkulovaný doják na konci, dosti super úchylně ujetá episodka ze života TNG. A pokud je vám scénárista povědomý, vězte že je to stejný člověk, který napsal Hitchcockovo Psycho a IV. Dost kůl, řekl bych. Správně by Slupka Všeho Zla měla ovládnouti celou loď a šířit svou slávu po celé galaxii. Nu, snad příště. ()

Spiknutí (1988) (S01E24) 

Pokud by se tehdy spojili Gordon a Carpenter, vypadalo by to asi nějak takhle. Též jsem svého času nadával, že to není min. 2.díl. A ten squelle hororově B otevřený konec bez dalšího pokr.? No, škoda, mluviti. A že jsme nikdy neviděli ty 3 lodě. Aspoň, že nám ve 3.s. ukázali díky Enterprise-C, jak vypadá třída Ambassador, což byla 1 z těch lodí u Dytallix B. Jen 1 věc nikdy nepochopím....jak mohla likvidace (že by inspirace Scanners?) vel.Remmicka projíti schvalovací komisí tehdejšího Paramountu? Páč při zpětné znalosti všech zákl. ST tv s. až do STE samoz., jde o něco nevídaného až šokujícího. Na klasický Star Trek tedy určitě. Brouci v hlavě z ST II....hadr. ,,Ten se tomu nebude líbit. Líbíte se tomu vy.´´   ()

Neutrální zóna (1988) (S01E25) 

V podstatě pokr. geniální TOS episody- Balance of Terror. Pozdější gul Dukat jako 1. Romulan v TNG. ()

Dítě (1988) (S02E01) 

Otřesný díl, jehož historie je zajímavější, než episoda samotná. Jde o nevyužitý Roddenberryho návrh pro TOS s názvem the Infection. Později se upravená verze s těhotnou Illiou s totožným názvem the Child,  připravovala pro ST Phase II v r. 1977, aby byla později konečně a mnohem lépe natočena pro ST Phase II od Jamese Cawleyho v r.2012. ()

Kde vládne ticho (1988) (S02E02) 

Špicová záležitost s atmosphérou jako z TASky. Pokud pominu ty debilní kecy Pulaski the COW, což zní jako animák z Cartoon Network, ale skutečnost je mnohem horší. Special quest star dr. Peter Silberman z Terminator trilogy aka Nagilum. Propátrávání falešné habaďůry ve formě U.S.S, Yamato je TOP ,,Loď má jeden můstek. Jeden Riker. Jeden můstek!´´ Dlužno podotknouti, že tato episoda má jako svou součást jednu z nejemotivnějších skladeb v celém TNG, a možná i v ST vůbec, First Gymnopédie od Erika Satie, kterou si pouští kpt.Picard ve své kajutě, když s Rikerem nastaví autodestrukci na 20min. A kteroužto naleznete na masivním a parádním 14 cd setu, STTNG the Ron Jones project.  ()

Jak prosté, drahý Date (1988) (S02E03) 

Nikdy jsem nemusel díly s SH v TNG obecně, ale díky Nilesovi z Chůvy Fajn, tu 4. nechám. ()

Nezkrotný Okona (1988) (S02E04) 

Tento díl jsem když to běželo po1. v tv. doslova nenáviděl. O mnoho let později jsem zjistil, že mě docela baví, včetně totálně trapného androida, který je ve svém pokusu o pochopení humoru tak debilní, až je ftypný. No a Okona bude dělati v r.2381 DJ na jedné stanici flotily.;-))) ()

Schizofrenik (1989) (S02E06) 

,,Mohu směle říct, že znát ho, znamenalo milovat ho. A milovat ho, znamenalo znát ho. Ti, kdo ho tak znali..ho milovali. Zatímco ti, co jej neznali, milovali jej z povzdálí´´. ;-) Bezesporu jedna ze Spinerových TNG TOPek. Samoz. díky scénáři od autora Sliders. ()

Lidský rozměr (1989) (S02E09) 

Nikdy jsem sice nepodporoval Data v jeho bláhové touze po lidství, ale právo na sebeurčení by míti měl. Toho totálně nesympatického kreténa, co si myslel opak, bych s chutí hodil do warpjádra. Díl též obsahuje 1 z nejnechutnějších scén co jsem v TNG obecně nalezl. To, když docela fešná cpt.Louvoisová z JAGu, která kdysi Pikrda zrovna neocenila za ztrátu Stargazeru mu řekne, že je zatraceně sexy. Někomu, kdo už tehdy vypadal na 80 a který se 99% času tváří, jako bezpohlavní antisexuál. To by mě zajímalo, co by na něj řekla v STP. Raději nemyslet. ()

Vladařka (1989) (S02E10) 

Díl, který můžete nenáviděti, nebo mít rádi. Já jsem pro druhou možnost. Je to přesně 1 z těch, co kdysi byly přemazány ve prospěch těch akčnějších a vůbec našlapanějších z tehdejšího pohledu. Ale člověk stárne a vidí některé díly jinak. Jednu věc na závěr. Vůbec se Wesleymu nedivím, protože i pro mne je Jamie Hubbardová v roli Salii, prostě nádherná. Takovým tím, nepopsatelným způsobem. Jen škoda, že nebyl rozpočet na lepší triky ohledně proměn Saliiny ochránkyně Anyi. Její scéna s Worfem je docela působivá. ()

Nákaza (1989) (S02E11) 

Jeden z vrcholů této série. Který má volné pokr. v DS9. 1. představení Iconianů či spíše jejich technologie, což bylo později komplexně a působivě použito jako výchozí premisa pro válku s Iconiany v ST online. Objeví se opět U.S.S.Yamato, tentokráte skutečná a jako special quest stars...Romulané.;-) ()

Hotel Royale (1989) (S02E12) 

1 z těch památných dílů typu the Thaw z STV, které jsem dlouho nesnášel a v době cz prem. okamžitě přemazal dalším dílem.;) Po velké pauze jsem si ho však čím dál více oblíbil až došlo na plný počet. A to už před mnoha lety. Co přesně mě na tom fascinuje nevím, ale zřejmě to bude samotné jádro a zpracování, které je alá TOS. Což bude asi ten hl. důvod. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama