Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generace

(seriál)
  • Česko Star Trek: Příští generace (více)
USA, (1987–1994)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Scénář:

Ronald D. Moore, Brannon Braga, René Echevarria, Joe Menosky (více)

Hrají:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Gates McFadden, Wil Wheaton, Denise Crosby, Whoopi Goldberg (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(176)

Posádka hvězdné lodi USS Enterprise pod vedením kapitána Jeana-Luca Picarda zkoumá galaxii a ve 24. století podporuje mír mezi soupeřícími mimozemskými civilizacemi. (SkyShowtime)

Recenze uživatele SSE k tomuto seriálu (17)

Zákon cti (1987) (S01E03) 

Dosti slabé, úplná TOSka. I ta planeta je jakási hodně kreslená, v dalších dílech je to už lepší. Ale zase silná nostalgie. ()

Nejzazší výspa (1987) (S01E04) 

Hloupoučké, strážce na planetě je něco jako Gandalf nebo ještě spíše Merlin :D Každopádně vzhledem k ději bych název do češtiny přeložil spíše jako poslední Poslední opevnění... ()

Kam se dosud nikdo nevydal (1987) (S01E05) 

Z dnešního pohledu by člověk udělal hodně věcí jinak, ale základní námět je perfektní. Postava Weslyho byla v tomto díle zvládnutá dobře. ()

Spravedlnost (1987) (S01E07) 

Tato epizoda bývá hodnocena jako slabší, ale mě se líbila. Z hlediska kontinuity a platnosti základní směrnice (v originále prime directive) je to ovšem celé špatně, nejprve se v rozporu s pravidlem zakazujícím ovlivňování prewarp civilizací vecpou na zaostalou planetu, následně těm obyvatelům oznámí, že z důvodu základní směrnice musí respektovat jejich zákony (což si navíc nejsem jistý, zda je účel základní směrnice), aby je pak stejně porušili :D. Přitom to šlo udělat jinak: Planetu mohli navštívit inkognito jen jako pozorovatelé nerozvinuté kultury, ale to by pak nefungoval plán na rekreaci celé posádky. A Wesleyho mohli také transportovat mimo oči obyvatel planety. ()

Bitva (1987) (S01E08) 

Kvalitní epizoda, stále je ale vidět, že ještě není vše usazené. Například taková drobnost, že při ukončení komunikačního kanálu se na obrazovce neobjeví logo UFP… ()

Hra na schovávanou (1987) (S01E09) 

Toto je pro mě slabší epizoda, ale je už jasný původní trend TNG. Hned několik epizod se už stihlo zabývat transdimenzionálními na první pohled všemocnými bytostmi a myšlenkou, že se lidé v takové jedince vyvinou… jak víme, nakonec převládla spíše hrozba jednoho velkého kolektivu :D ()

Oáza (1987) (S01E10) 

Dobrá zábava, Lwaxana poprvé na scéně. Ženich se proslavil o mnoho let později v seriálu Útěk z vězení... ()

Bratři (1988) (S01E12) 

Pro mě velmi dobrá a zatím nejlepší epizoda. Těžko hledat nějakou výtku, tak snad třeba to, že vlasy na nalezené hlavě jsou zjevně jiné, než ty Datovy… :) ()

Heslo (1988) (S01E14) 

Zábavné a dobré, ale vykopírování záběrů z ST3 vč. měsíce za základnou je už trošku moc, navíc i zápletka s ukradenou Enterprise vč. příslušných záběrů z doku se opakuje, dokonce i nastavení autodestrukce se v tomto díle objevuje. ()

Honba za mládím (1988) (S01E15) 

Slabší zábavnost vyvažuje kvalitní nosná myšlenka na téma prodeje zbraní a důsledků. ()

Arzenál svobody (1988) (S01E20) 

Epizoda není moc zajímavá děním na povrchu planety, nejzajímavější je to, jak se Geordi vypořádal s velením na Enterprise. Taky se mi zdá, že tam mají chybu. Když Picard prohlásí, že zbraně kupuje, měla sonda na orbitě zmizet také, resp. v zájmu akčnosti měli nechat napřed Enterprise vyhrát a teprve potom měl být program vypnut. ()

Symbióza (1988) (S01E21) 

Zdařilé, výborné, základní nosná myšlenka, co udělají s lidmi drogy byla perfektní, stejně tak Picardovo řešení, kdy využil základní směrnici. ()

Slupka všeho zla (1988) (S01E22) 

Tato epizoda v zásadě pokračuje v tématu o bytostech s vyšší mocí, zajímavý námět. Tak jak mi přijde Jan Přeučil afektovaný, tak pro dabing toho asfaltu se hodil velmi dobře. Rychlá syrová smrt Tashi je s ohledem na tradici červených triček (v TNG+ žlutých) velmi dobře zvládnutá. Co se mi nelíbilo byl patos a C-čková vizualizace pohřbu. Za mě byla tato epizoda celkově slabá. ()

Setkání v Paříži (1988) (S01E23) 

Další spíše slabší, řekl bych taková oddechová, epizoda (dal bych 51% :) ), která poodhaluje Picardovu osobnost v kombinaci z vědeckým objevem, které opět zasahuje do tématu vyšších bytostí/dimenzí. ()

Spiknutí (1988) (S01E24) 

Toto je vlastně vrchol první série, záhada je pěkně nastolená a pěkně rychle zase vyřešená. Z dnešního pohledu mi chybělo, že u planety, kde proběhlo setkání kapitánů, neukázali aspoň na obrazovce ty zbylé 3 lodě a pak mi ještě vadily stísněné prostory na velení flotily. ()

Dítě (1988) (S02E01) 

Naprosto úchvatná otvírací scéna (řekl bych, že možná úplně nejlepší ze všech ST), lodě, dat u konzole, nový zevnějšek Worfa, Rikera, později i Gerodiho. Zápletka je taková standardní, která neurazí, ani nenadchne. Pro děti je to ale výborný výukový materiál.... Za mě je tam trošku chyba, protože toho kluka šlo zachránit umístěním do raketoplánu a vzdálením se na nezbytně nutnou dobu od lodi s biovzorky, no řekněme, že kluka to nenapadlo a měl pocit tak silné časové tísně, že mu přesun do raketoplánu nepřipadal možný a nebo o něm nevěděl... ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama