Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generace

(seriál)
  • Česko Star Trek: Příští generace (více)
USA, (1987–1994)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Scénář:

Ronald D. Moore, Brannon Braga, René Echevarria, Joe Menosky (více)

Hrají:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Gates McFadden, Wil Wheaton, Denise Crosby, Whoopi Goldberg (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(176)

Posádka hvězdné lodi USS Enterprise pod vedením kapitána Jeana-Luca Picarda zkoumá galaxii a ve 24. století podporuje mír mezi soupeřícími mimozemskými civilizacemi. (SkyShowtime)

Recenze (279)

Galadriel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší série celé prozatimní startrekovské existence. Volba shakespearovského herce do role kapitána hvězdné lodi se ukázala být skvělou volbou. Moudrost, klid a rozvaha, to jsou nové hodnoty, které přináší Jean Luc Picard na palubu hvězdné lodi Enterprise, spolu se sexy komandantem Rikerem (ale až od doby, kdy si nechá narůst fousy) a androidem Datem, snažícího se pochopit lidské chování. S novými trikovými možnostmi navíc dostal celý vesmír Star Treku konečně tvář, jakou si zasloužil a s příchodem Borgů tu nejzajímavější zápornou rasu celé galaxie a nejen jí. Nepřestalo mě to bavit ani po letech. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní vítěz mezi Star Treky. Scénáristi jezdili jako fretky celých těch sedm let co nás navštěvoval kapitán Jean Luc Picard a jeho posádka, kterou netřeba představovat. A celé to doprovázela řádně efektní podívaná, takže kdo najde chybu, má u mě pivo:) a já dávám seriálu jako celku (při té délce značících hóóóódně vysokou kvalitu) 80%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tržby za predaj Blu-ray Star Trek: The Next Generation Motion Picture Collection v USA $12,981,350 //počet predaných kusov 403,125║ __▐ Tržby za predaj Blu-ray Star Trek: The Next Generation - Season Four v USA $741,613 //počet predaných kusov 12,362║ ▐ Tržby za predaj DVD Star Trek: The Next Generation Motion Picture Collection v USA $9,122,636 //počet predaných kusov 290,067/60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší článek startrekovského kultu, zřejmě i proto, že je to náš "současník". Za 40 let se mu budou diváci pravděpodobně smát, jak se my dnes smějeme původnímu seriálu, ale přesto mi ta velká rodina pod velením charismatického "skinheada" Jean-Luca Picarda přirostla k srdci. I díky Příští generaci se stal ze Star Treku masivní fikční svět s neskutečnou propracovaností. Celá trekovská série je oslavou lidské fantazie a mnohdy i pokladnicí skvělých řemeslných výkonů (některé díly patří k tomu nejlepšímu, co seriál jakožto žánr zplodil). Potěšující je i dovedné začleňování literárních klasik do jinak hi-tech děje. Zkrátka díky Enterprise libovolné řady se můžeme vydat tam, kam se dosud nikdo nevydal. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto dokonalý seriál kvůli, kterému jsem v pátek v podvečer seděl u televize a nadával na inteligentní pány v Čt1, kteří pořád dokola dávali reklamy na pomazánku a jogurty :o). Je pravda, že některé díly dokázali uspat, ale např. díly s Borgi byli naprosto dokonalé a převyšovali ostatní díly(např s bytostí Q apod. ) nejmín o vesmírny parsek... Tato nová generace zachránila seriál a dala mu novou tvář. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi obľúbený ST. Povedal by som, že hlavne pre charizmatické herecké predstavenie. A rozhodne nemám na mysli len neakčného kapitána Picarda, ale aj jeho dravú posádku, s ktorou sa budete cítiť dobre. ()

monolog 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Různorodost zápletek, nestejnorodost postav a vyvrcholení, inteligentní a zábavný děj, vícevrstevnatost příběhů a pointy, které skutečně jsou a není to jen moralizování na konec, dobré herecké obsazení (někdy i dobří herci), propracovanost do nejmenších detailů. U všech dílů jsem se neskonale bavil a záviděl lidem z Federace. Nebylo by to krásný, kdyby všichni odmítli konzoušskej způsob života a začali pracovat skutečně ku prospěchu celku a lidstva? Kdyby televize zanikla pro nesledovanost, lidé přestali chlastat a vraždit, dělali by něco pro ostatní prostě jen proto, že ostatní lidi existují. Krásná a nejspíš nesplnitelná pohádka. ST je seriál, který se od jiných podobných dlouhodobých SF seriálů liší tím, že tu není žádný ústřední nepřítel. Žádné spiknutí, žádné intriky, žádný jeden protivník tahající za nitky, nic takového. Borgové nebo bytosti Q nebo jiné nepřátelské rasy, všichni tu mají své zájmy a prosazují je, ale nikdy se nestanou hlavní zápletkou na víc jak pár dílů ze série. Pro mě nejzábavnější díly jsou s takovým tím filozofičtějším pohledem na svět (Picardův život v sondě, Rikerovo rozdvojení, rozdíly kultur, Geordiho zamilování se atp.) Neuvěřitelná je i skladba žánrů, od standardních space oper přes romantické, dobrodružné, dramatické, válečné, thrillerové, horrorové, kriminální, filozofické, komediální či psychologické příběhy. Jen opravdu výjimečně jsem se nebavil. Nikdy jsem se nenudil. Čas od času připadnu na drobnou chybičku, jako třeba že Picard na pouštní planeteě, kde je 50 stupňů celsia ve stínu chodí na sluníčku bez čepice atp. ale to jsou detaily. Semtam je cítit i nedostatek prostoru, kdy některé epizody by hravě zvládly převedení do celovečerního formátu. Jediný větší nešvar vidím v tom, že hlavní hrdinové jsou příliš nesmrtelní, všechno nakonec v pořádku dokážou a jsou až moc ve středu dění. Proč mít vesmírnou loď s 1081 členy posádky, když na jakejkoliv výsadek (nebezpečnej, diplomatickej, pozorovatelskej) chodí jen někdo z deseti velitelů na můstku? Když zbraně, řízení, rychlost, všechno se řídí z můstku a dokáže to jeden dva lidi? Naštěstí je tu kapitán Picard charismatickým a svým způsobem i dost tragickým hrdinou, naštěstí je tu android Dat, lidský a lidštější, než všichni ostatní dohromady. Naštěstí tu jsou čas od času ty různé zvláštní postavičky (Reggie Barclay, Lwaxana Troi, Q, Gainan, Moriarty, Ro Larenová, borg Tim), který ukazují, že ani v budoucnosti všechno nefunguje. A taková perlička nakonec, první tři série stál jeden díl 1,5 mio dollarů a potom 2,5 mio dollarů. Pěkně kulatá sumička krát 177, ne? ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Prima. K naprosté spokojenosti mi schází jistá osoba se špičatýma ušima. A snad taky to, aby se příběh trochu víc kromě triků a zápletek soustředil na postavy, které by kromě sympatičnosti mohly mít aspoň špetku jiskry, kterou tak sršela původní posádka. Ale já vím - legenda je jen jedna a nerodí se znovu na stejném místě. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Tolik epizod a taková blbost? Star Trek je synonymem pro zoufalé triky, otřesné masky, prostoduchý scénář a nekonečnou nudu. Tato urážka žánru sci-fi nezaslouží nic jiného než odpad. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tím, že jsem byl v době odvysílání této série v ideálním věku a správně naladěný, ale právě tato řada trekistických příběhů se mi líbí nejvíc. Optimální herecké obsazení, hvězdnou flotilu a posádku Enterprise jsem si už tak nějak ztotožnil s Patrickem Stewartem a Jonathanem Frakesem. Slušné scénáře jednotlivých epizod, které - pravda - v některých případech vykrádaly původní seriálové řady ze 60. let. Celkový dojem: 65 %. Pozdější mutace, především Voyager, už mi přišly poněkud stereotypní předkládáním stále stejných schémat a také určitou studiovou "sterilitou". ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ne-až-tak skvělý seriál, na druhou stranu, po všech těch dalších pokusech a klonech, jednoznačně nejzdařilejší série. Ať už z hlediska postav nebo příběhů. Ne nadarmo se k sérii natočilo hned několik celovečerních filmů. Obliba postav dosáhla vrcholu. Mnozí herci už lepší roli nikdy neobdrželi. Když přistoupíte na pravidla Star Treku, tuto sérii si prostě zamilujete. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová generace je jediná ze Star Trekovských sérií, ke které se vracím rád, bez nějakého sci-fi resentimentu. Poutavý mix vize a nakažlivého humanistického alibizmu s tou nejlepší vesmírnou posádkou v kvadrantu. Teda až na Galaxy Quest samozřejmě. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Titul "Star Trek: Nová generácia" (Star Trek: The Next Generation) je v poradí tretí z radu televíznych sci-fi seriálov Star Trek. Bol vyprodukovaný v priebehu rokov 1987 až 1994. Pozostáva zo siedmych sérií, ktoré dohromady obsahujú stosedemdesiatosem častí. Bolo mi cťou a potešením preletieť sa galaxiou na vlajkovej lodi Hviezdnej flotily USS Enterprise (NCC-1701-D). Prežil som úchvatné medzihviezdne dobrodružstvá spolu s kapitánom Jean-Lucom Picardom, prvým dôstojníkom Williamom Rikerom, poradkyňou a psychologickou terapeutkou Deannou Troi, bezpečnostným dôstojníkom Worfom, hlavným inžinierom Geordi La Forgeom, doktorkou Beverly Crusherovou, androidom Datom a ďalšími členmi posádky. Odvážne som sa s nimi púšťal tam, kam sa doposiaľ nikto nevydal. Bola to úžasná vesmírna jazda, dychberúce hviezdne putovanie. Salutujem a ďakujem. **** ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nová generace je sice trochu prvplánově akční a vůbec mainstreamovsky přitažlivá, to ovšem neznamená, že by bylo podřadná. Ba naopak! Star Trek nikdy nebyl poutavější a dobrodružnější! K tomu si připočtěme vysokou technikckou kvalitu (na seriál z konce osmdesátých let) a několik skvělých vymožeností, které Nová generace dala ST světu (miluju Borgy!) a máme tady jasnou legendu televizních seiálů. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tak, konečne som sa odhodlal začať sledovať asi najlepší trekovský seriál vôbec... a neľutujem! Pilot výborný, 80%, uvidíme ako ďalej. Technickú a vizuálnu stránku dnes už nemá zmysel riešiť, predsa aj kultová Hviezdna brána nebola koniec koncov v tomto smere nič extra (väčšinou sa točila v "džungli", teda v nejakom lesíku aby sa nemuseli riešiť kulisy, plastové detské zbrane...). Zatiaľ super štart s jedným z 3 najlepších kapitánov USS Enterprise vôbec (myslím čo sa týka obsadenia). ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Taky vás vždycky zajímaly osudy těch dalších členů posádky, jejichž práce zřejmě spočívá v leštění Picardova komunikátoru, praní uniforem, opravách turbovýtahů, promazávání Datových kontaktů a vybírání latrín po Klingonech? Rozhodně bych uvítal novou řadu STAR TREK: MAINTENANCE. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama