Reklama

Reklama

Příběh židovských skautů, kteří společně s členy francouzského odboje zachránili během druhé světové války životy deseti tisíc sirotků. (Filmbox)

Recenze (43)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Mám obrovskú slabosť na filmy z druhej svetovej vojny, najmä tie, ktoré sú založené na skutočnom príbehu. Film začína príhovorom generála Georga S. Pattona k vojakom, rozpráva príbeh pozoruhodného muža Marcela Marceaua (Manzhela - francúzskeho mimického herca). Prečo práve generál Patton? V dobe 2. svetovej vojny sa dvaja bratia Manzhelovi pripojili k francúzskemu odboju a prijali pseudonym Marceau (po slávnom francúzskom generálovi). V resistancii (francúzsky židovský odboj Organizácia Juive de Combat, OJC) zachraňovali 10 tisíce židovských sirôt pred rasovými zákonmi a ich umiestnením do koncentračných táborov. Marcel Marceau využíval svoje schopnosti klauna pri upokojovaní deti, keď ich vozil za hranice Francúzska do Švajčiarska. Po oslobodení Paríža, keďže ovládal angličtinu, sa stal styčným dôstojníkom generála George Pattona. Film je založený na skutočných udalostiach. Preukázateľne sa mu podarilo zachrániť a previesť cez hranice 350 židovských sirôt. Deti, ktorých rodičov, nechala vláda vo Vichy vyviesť do koncentračných táborov. Z týchto 75 000 Židov sa domov nevrátilo 72 500. Film nám približuje nemeckú inváziu do Francúzska v roku 1940 a o dôsledky zavedenia bábkovej vlády. Tu sa nám objavuje aj ďalšia historická postava Klausa Barbie „mäsiara z Lyonu“ (od roku 1947 agentom americkej tajnej služby CIA) . Odpor nám ukazuje mnohé z jeho zverstiev. Na odlachčenie nejaké zaujímavosti: vo filme hrala aj slovenská herečka Vica Kerekes, ale aj českí herci Matěj Seifert, Klára Issová a Marta Issová. Natáčalo sa aj v Prahe a Liberci (v uličkách Nového Mesta, v hotely Grand Bohemia, v priestoroch bývalej Živnobanky a na železničnej stanici v Liberci). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nie som žiaden necita, no ako celok ma to moc neoslovilo. Žiadna dramatizácia, atmosféra ani zaujímavý príbeh. Žiadne scény, pri ktorých by sa mi otváral nožík vo vrecku, ani nič tak smutné, aby mi scvrklo srdce. A hlavný záporák sem typovo nesedel. Možno to je aj tým, že v súčasnosti sa podobných filmov točí ako na bežiacom páse. A tu je navyše evidentne horšia réžia. Slabší priemer. 55/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jesse Eisenberg se coby židovský skaut angažuje v záchraně židovských dětí ve jménu francouzského hnutí odporu Résistance. a jeho pinožení v těle významného mima Marcela Marceau ocení zejména příznivci Tří chrobáků a jiných taškařic beze slov. Kam se na něj hrabe Fialka s Čejkou. Coby mim zde má sice jen minimální prostor, ovšem dokázalo mně to (málem) zkazit celý film. Ten je nebývale krotký (film je mládeži přístupný) a dost často nepříjemně střídá televizní polohy s filmovými. Úvodní půlhodina probíhá v syžetu průměrné tv inscenace. Eisenberg a spol. se na zámku starají o opuštěné židovské děti. Následně vypukne válka, z rádia se line tragická zpráva o napadení Polska, nechybí i kratičký autentický proslov Hitlera v duchu antisemitismu. Potud je film celkem nezáživný, ale už se pozvolna konečně začne cosi dít. Důležité je to slůvko "pozvolna", takže dynamikou zrovna film nehýří, což tak nějak symbolizuje celý jeho průběh, pár napínavých sekvencí se ale určitě najde, ovšem libuje si v šerosvitu a nočních sekvencích, takže asi jen 30% záběrů je inscenováno ve dne. A nemálo scén je podivně nedotažených, zaúřadoval patrně necitelný střih, který určitým zajímavě a originálně koncipovaným scénám ubíral na patřičné působivosti. Casting se povedl, naprostá většina herců svému řemeslu ostudu nedělá, je k vidění i česko-slovenské herecké zastoupení (namátkou Martha Issová a Vica Kerekes), a i dobová výprava patří k tomu co se dá pochválit. Film měl na povel režisér Jonathan Jakubowicz, jemuž takto ambiciozně pojatý film moc režijně nesedl. Převládání "televizního" pojetí z tohoto v podstatě neotřelého tématu z 2. světové války neučinilo diváky vyhledávaný film ve své kategorii válečných dramat. 6/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Resistance" ma nakoniec celkom príjemne potešilo. Väčšina z toho síce plynie vďaka Jessemu Eisenbergovi, no nemôžem povedať, že by film nemal toho viac na ponúknutie. V prvom rade som bol prekvapený, že film trvá dve hodiny no má veľmi dobrý spád. Nenudil som sa pri tom, bol som neustále zaujatý a je super vidieť, že sa do filmu dostalo aj niekoľko známych domácich mien. Najvýraznejšou herečkou z týchto je tu Vica Kerekes. Čo sa príbehu ako takého týka, podľa mňa je dôležité ho povedať. Je potrebné aby sme si týchto hrdinov pripomínali. Aby sme videli ich boje a snahu zachrániť druhých. Ako je tu povedané, môžeme bojovať a zlikvidovať niekoľkých nacistov. No o čo nacistom ide? Vyzabíjať židov. Tak nejakých zachráňme a pošlime ich do bezpečia. A to im ublíži viac ako to, že niektorých z nich zabijeme. A to je asi pravda. Na druhú stranu si hovorím, že by mi asi padlo dobre vidieť ako sa niektorí z týchto gestapákov musia vidieť vraždenie a mučenie svojich blízkych. Pretože vnútorne mám pocit, že by boli rovnako zničení. Skrz všetku tú tvrdosť, ktorú majú vo svojej tvári. Ako som už povedal, Jesse Eisenberg je vynikajúci. Veril som mu to po celú dobu. A jednoznačne je najlepším elementom celého filmu. Pre mňa. Dal do toho celú svoju energiu a veľmi dobre stváriln Marcela Marceau. Skvelá práca. Mám pocit, že chalan je veľmi šikovný. A s Clémence Poésy majú tiež veľmi dobrú chémiu a uveriteľné dialógy. Myslím si, že úvodné časti sú najlepšie. Keď vidíme ako Marcel komunikuje s deťmi, ako ich dokáže rozveseliť a priniesť na iné myšlienky je pre mňa skvelé. Potom sa vojna presunie aj do Francúzska a tam miestami film stráca trošku atmosféru. Ale potom si ju zase vie vybudovať. Sú tu lepšie momentky, sú tu slabšie momentky, no nie sú tu scénky, ktoré by mi prišli otravné alebo nudné. A oceňujem odkaz filmu, na ktorý v dnešnej dobe netreba zabúdať. Hodnotenie: B ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy z okupované Francie! Ale nesmí to být kokotiny, ve kterých lezou malinké děti po stromech čímž unikají zlotřilým nacistům, chodí ve sněhu lesem ale stopy po nich žádné nejsou, a nakonec si opečou buřty sto metrů před cílem jen proto, aby je mohli náckové pokropit... Jesse je někdy sympatický, někdy na, tady to spíš chtělo veselou Vicu trochu víc rozparádit. K tomu otřesný SPI dabing. Účast českých herců je nasnadě, když se dost natáčelo v Praze, kupodivu tu ale nehraje Roden ani Vašut. Ed Harris je prostě německé odstřelovací eso, nemůže hrát Spojence! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

No tak je to trochu teda nuda a kým nenatočia niečo podobné ako Schindlerov zoznam, tak si asi vystačím s dokumentami, pretože také nemastné neslané príbehy z druhej svetovej vojny, o to ja nestojím. A hlavne je to už otrepané, proste zase za vojny zahynul len jeden národ, o ničom inom už točiť nebudeme ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Neni to mimoradny film, ale chyti vas nekterymi pasazemi. Vypravi dulezity pribeh, ale zpusob provedeni selhava. Je line manipulativni, kdyz andelsky zpev deti ve sboru kontrastuje se scenami brutalnich poprav. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nevím, mám zvláštní pocity z těchhle děti, příběh mě nedokázal dvakrát přesvědčit o svojem zlu. Herci se podle mě moc nesnažili a dana doba mě nepohltila svojí temnou stránkou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

V některých chvílích jsem si málem ukroutil hlavu nad tím, co všechno odbojářům prošlo a nakolik jim přálo štěstí. Samozřejmě s určitou mírou fantazie se počítá, ale nic se nemá přehánět. To samé platí pro hlavního záporáka. Klaus Barbie byl bezpochyby bestie, ale ve Schweighöferově podání působil občas jako karikatura. A příliš mi neseděl ani Jesse Eisenberg v hlavní roli. Ve chvílích, kdy se vtělil do Marceaua coby herce, bylo vše ok, ale jinak působil spíš rozpačitě. Na druhé straně jsou tu sekvence s dětmi, které mají sílu, skvělá Clémence Poésy, pražské reálie a samotný námět, kvůli kterému film nedokážu hodnotit objektivně. 75% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušila, co Marcel Marceau dělal za války. To tedy smekám a budu si ho vážit mnohem více jako člověka. Při vyslovení jména Lyonského řezníka Klause Barbieho se mi zvedá žaludek. To byla pěkná s...ně. Dopouštěl se hnusných zvěrstev. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Upřímně, nikdy jsem se nepídila po minulosti světově slavného mima Marcela Marceau a o to více jsem byla překvapená jeho válečnou odbojovou minulostí, při které zachraňoval se svým bratrem a ostatními tolik dětských životů. Nečekejte bitvy ani epické scény, vše je jinak a pokud nemusíte mimy, budete se chvilku těžko prokousávat, ale děj se rozběhne, je to o empatii, strachu, záblescích lásky a o touze po svobodě hlavně pro sirotky. Skvělá hudba a sympatické obsazení Vicy Kerekes. Jesse Eisenberg se mimochodem naučil pantomimu velmi dobře. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý snímek  je v první třetině dost nudný. Po zapojení Marcela do odboje je pak akčnější a chvílemi dokonce výborný._____ 2)  Životopisný příběh Marcela "Marceaua" Mangela si vybírá jednu etapu Marceauova života. Ani jeho činnost za války nezobrazuje celou, ale zaměřuje se na záchranu židovských dětí. Díky tomu je film vcelku kompaktní a didaktický._____ 3)  Marceau se postupně stal jedním z největších světových mimů. Je serai mime ou rien - Budu mimem anebo ničím._____ 4)  37letý Jesse Eisenberg navzdory svému věku zahrál dospívajícího Mangela s překvapivou přesvědčivostí a suverenitou a to nejen díky svému mladistvému nevinnému vzhledu, ale také skvěle zvládnutým pantomimickým číslům. Rovněž 39letý Matthias Schweighöfer (esesák Klaus Barbie) je stále vysoce přitažlivý. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Tento film jsem měl již dlouho na svém nekonečném seznamu. Dneska ho dávali v televizi, tak jsem se něj mohli konečně podívat. Film pro mě byl zajímavý hlavně díky skautingu. Tím pádem se jednalo o velice srdcovou záležitost. I přes skutečnost, že skauti byli ve filmu malinko upozaděni a hlavní roli tady hrála především válka, tak jsem si film užil. Možná že jsem se na to měl podívat v originále, protože pak by daleko více vynikly herecké výkony. Především Matthias Schweighofer si roli nácka neskutečně užíval. Film mě nechytil tolik za srdce, jak bych si představoval. Téma války jsem už také viděl lépe zpracované, takže se jednalo o vcelku průměrný film. V mém srdci bude mít ale navždycky místo právě díky skautům. Na konec chci říct, že Clémence Poésy je od čtvrtého Harryho pořád neskutečná kočka. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak jak začít... Příjemný bylo sledovat mezi americkejma "hvězdama" Vicu Kerekes, která sehrála nemalou roli uvěřitelně. Dostala docela i dost prostoru. Film je zajímavej tématem, ale je tak nějak uplně obyčejně natočenej a vůbec to se mnou nehlo. Emočně mě nezasáhly ani výslechy nacistů. Samozřejmě klobouk dolů před lidmama, kteří během války zachránili spousty dětí, i když při tom obrovsky riskovali. Ale to zpracování je naprosto obyčejný, zasloužilo si to víc... ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Hnutí odporu na mě rozhodně nezapůsobilo zrovna dvakrát přesvědčivě, což je ovšem právě u takovéhoto typu filmu docela zásadní problém. Vzhledem k danému tématu tomu totiž chybělo to nejdůležitější, a to emoce. V tom příběhu se odehrávali skutečně silné okamžiky, umírali tam lidé, včetně dětí, a i zpracování válečných hrůz též působilo poměrně otevřeně, ale se mnou to prostě neudělalo nic, působilo to na mě chladně a povrchně, bez tahu na divácké pudy. Vinu lze za to přičíst ale prakticky všemu, od kostrbatě odvyprávěné zápletky, přes mdlé postavy, až po absenci napětí a atmosféry. Celé to na mě prostě působilo vyloženě nevýrazným dojmem, zpracované až jakoby v televizním formátu, spousta scén a dialogů mi přišlo vyloženě zbytečných a vytknout filmu pak musím i chybějící gradaci v závěru, který mi navíc přišel hodně naivní a vzhledem k tomu, že to mělo být podle skutečných událostí, tak tu tvůrčí nesoudnost zas jednou dostala pořádný prostor. Co se jinak hereckých výkonů týče, Jesse Eisenberga nepovažuji za vůbec kvalitního herce a zde mě v tom svým nevhodným výkonem jen utvrdil, no a o zbytku onoho ansámblu se nemám ani chuť zmiňovat, za mě prostě soubor nesympatických a nevýrazných tváří, které tomu filmu nepřinesly nic dobrého. Přes tu všechnu kritiku ale musím zároveň i konstatovat, že jsem se za ty dvě hodinky u toho ale ani nijak vyloženě nenudil, jen prostě nenacházím důvod, proč bych zrovna tento film komukoliv doporučil, jelikož jednoduše nenabízí nic, za co by si zasloužil pozornost. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jesse Eisenberg jako Marcel Marceau (1923-2007) mim a člen francouzského odboje, který převedl do Švýcarska stovky židovských dětí ve filmu, který má dobrou výpravu, pestré obsazení, ale stylem je to americká limonáda, která se ráda dojímá a má několik vyloženě naivních scén - hlavně s šéfem gestapa Barbiem. Dal bych tři hvězdy, ale dám čtyři, protože se to točilo u nás ( dokonce liberecké nádraží, které jsem jako kluk používal ) , hrají tam české tváře ( obě Issovi ) a za Vicu Kerekes, která tam má regulerní velkou roli po hlavních hrdinech. Dobrá práce Vico. ( ikdyž Vica v rozhovoru pro Forbes přiznala, že původně měla pidiroli, ale tuhle čtvrtou největší ve filmu dostala poté, co produkce zjistila, že si nemůže dovolit zaplatit další hvězdu ) ()

Reklama

Reklama