Reklama

Reklama

Pán much

  • Velká Británie Lord of the Flies (více)
Trailer

Skupina britských školáků ztroskotá po havárii letadla na opuštěném ostrově. Nikdo z dospělých nepřežil a chlapci si tak vybudují svou vlastní mikrospolečnost. Náčelníkem je zvolen Ralph, který se stará o přístřeší a oheň. Jack, vedoucí školního sboru, bere své chlapce na lov potravy (divokých prasat). Mezi Jackem a Ralphem se vyvine hořká rivalita, neboť oba chtějí stanout v čele. Z "Lovců" se pod Jackovým vedením stanou barbarští divoši, zatímco Ralph se snaží držet svou skupinu na civilizované úrovni. Narůstající nenávist mezi nimi vede ke krvavému a děsivému vyvrcholení. (Cinemax)

(více)

Recenze (62)

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh dětí, které po ztroskotání letadla na opuštěném ostrově přebírají vzorce chování dospělých, shlukují se do "kmenů", volí své vůdce a soupeří mezi sebou. Velmi zajímavý námět, silná myšlenka a některé herecké výkony dětských představitelů. Ale také místama zmatený střih, kdy divákovi, neznalého knižní předloze, unikají souvislosti. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Už i s Goldingovou předlohou jsem měl jisté problémy (těžko si k hrdinům přiřadit obličeje malých kluků) a film to jenom stvrzuje. Je to nefunkční jako adaptace a jako samostatný film to prohrává úplně. Zkratkovitost v jednání a motivech hrdinů tluče pokaždé, když si divák znalý předlohy udělá čárku za vynechaných deset stran. Nevěřil jsem té klukovině ani minutu. Být to rychlokvaška natočená rok po vydání, snad bych i chápal, že na scénáři někdo mohl pracovat skoro deset let, ale je ale neodpustitelné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $250,000║ Pre mňa bolo sledovať tento film nepekné utrpenie, úplne mimo mňa, surovosť scén ako v Kanibaloch a hlavne keď ich absolvujú malé deti, tak to je pre mňa fakt hnus a des sledovať. A beztak som sa pri tom nehorázne nudil a tie surové scény mi to sledovanie úplne zabili. /20%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hrozně pomalý rozjezd ten film strašně sráží. Ke konci to má totiž grády, rozhodně na ty čtyři hvězdy. Dokopat se k nim ale něco stojí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Spolu s 1984 a Králem krysou je Pán much asi nejlepší kniha o člověku v extrémní situaci, ve které se odhazují návyky civilizace, vypěstovaná zdrženlivost, všechen ten nábal společnosti, který člověku dovolí maskovat, co je doopravdy uvnitř. Pak jednou přijde chvíle, kdy tohle všechno ztratí použitelnost a zbude jen opravdovost, jen maso a krev, které nepředstírají a stanou se tím, čím doopravdy jsou. V některých případech se stane takový člověk lepším a vydá ze sebe to nejlepší co v něm je, tak jako hlavní hrdina Ralph. V řadě jiných případů je ta cesta přesně opačná, tak jako u Jacka a jeho následovníků. Film sice nedosahuje zejména ve finále drtivosti knihy, stále je ale nesmírně silným dílem o člověku, o tom, jak nesmírně úzká je hranice mezi řádem a chaosem, zdrženlivostí a neomaleností, ohledy a bezohledností. Jak snadno se dokáže člověk zbavit zábran, zvláště pokud ty zábrany nemá dostatečně ukotveny ve své osobnosti a pokud navíc zmizí riziko následků. Empatii a soucit je tak snadné ztratit, zvláště když je jedinec ve věku, kdy si tyto vlastnosti sotva začíná osvojovat. Ani více než padesát let po svém napsání Goldingova kniha neztratila nic ze své síly. Tento film je její velmi zdařilou adaptací, i když přece jen musel dbát ještě jistých omezení v tom, v jakých situacích lze vidět děti. Mimochodem dětští herci zde dosahují opravdu pozoruhodných výkonů. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pán much - jedna z mých oblíbených knih, se dočkala dvou filmových zpracování. Zatím jsem měla možnost zhlédnout pouze tuto Brookovu, starší, verzi. Nemohu tedy srovnávat oba filmy vzhledem ke knize. Nicméně potěšilo mě, že se tato verze z roku 1963 snaží co možná nejvěrněji držet předlohy. Mnohovrstevnatost Goldingova románu samozřejmě nemohla být na plátno přenesena zcela, přesto zůstal hodně nepříjemný pohled na obnaženou lidskou podstatu... Plně se stotožňuji s pesimistou Goldingem, který nahlíží do nejtemějších koutů lidské duše. Peter Brook si rozhodně nevybral snadnou látku ke zfilmování. Vybral si ale dobré dětské představitele a na 92 minut mě s nimi přenesl na ostrov, kde se staletí budovaná lidská civilizace bude muset utkat se zákony džungle... té na ostrově i té v nás. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vela decak to herecky nedava a cely cas som mal pocit, ze predloha ma vacsi potencial. Ale inak velmi silne myslienkovo aj vizualne. 8/10 ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WE ARE NOT A SAVAGES!" --------------- Neobľubujem prítomnosť malých faganov v mojej blízkosti. Nemám rád deti všeobecne, takže keď sa na obrazovke zjavili takéto emancipované deťúrence, skoro ma odviezla pohotovosť. Koncept Pána Múch je skvelý, to sa musí nechať, ale nabudúce si tie deti vezmi so sebou do preč. Objektívne 2* to rozhodne nie sú, ale v určitých chvíľach si proste bezmocný divácky konzument ako ja nedokáže pomôcť. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Předloze věrnější, nicméně verzi z devadesátých let mám raději. Na každý pád jsem ovšem rád, že se o zásadní literární díla někdo opakovaně filmově pokouší a snaží se je tak předložit širší části veřejnosti. Mě filmy navnadily k dodatečnému přečtení Goldingova geniálního díla - kéž by vždycky, když civilizace divočí, bylo možné doufat, že bude opět přímočaře konfrontována se světem dospělým... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Ze všech Pánů much je absolutně nejlepší Goldingova kniha. Docela by mě zajímalo, jak dlouho by civilizačním zlozvykům odolávala parta dospělých? ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Po filmovým zpracování z roku 1990 jsem si nakonec dopřál i tohle původní černobílý z roku 1963. Jak verze z roku 1990 tak i tato si jsou hodně podobný. Jsou tam malý rozdíly ale veskrze je to jak přes kopírák. A tak i moje hodnocení bude stejný a t 3hvězdy. Knižní předlohu jsem nečetl a ani se na to nechystám ale i tak věřím, že bude silnější a záživnější než obě filmový zpracování. To nic nemění na tom, že oba filmy za vidění určitě stojí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Největší problém tohoto filmu spočívá v hereckých výkonech. Většina kluků bohužel není uvěřitelná. Film je značně zkratkovitý, charaktery postav nejsou propracovány. Opuštěný ostrov, parta kluků, jejich postupná degradace, z toho se dala vytřískat atmosféra k nezapomenutí. Ale bez ní je snímek k zapomenutí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy pro děti a mládež mám obecně v oblibě, posledních pár let možná i víc, než v době, kdy jsem věkově plně spadal do cílové skupiny, a skutečně jen nerad jim dávám nízká hodnocení, zvláště když film nepostrádá své kvality a hlavně osobitost. Nakonec určitě rozhodl i povedený závěr, který na mě dost zapůsobil a díky kterému na poslední chvíli v mých očích Pán much trochu stoupl tak, že alespoň 3 hvězdičky můžu s čistým svědomím dát. Jinak nemohu si pomoct, ani přes to atraktivní prostředí opuštěného exotického ostrova si mě to nezískalo a povětšinou naprosto míjelo. Mám zde podobný problém jako u Záhady hlavolamu (hlavně té novší filmové verze) a sice že celý děj působí jako z čistě fantaskního světa, kde existují pouze děti bez jakéhokoliv vztahu k rodičům nebo jiným dospělým (dobrá, asi jednou tu zničehonic zmíní jeden kluk, jak mu táta něco kdysi povídal o nějakém zvířeti...) a jak si tak žijí, vedou si vlastní společnost včetně válečných bojů mezi sebou. Nepůsobilo to na mě ani kousek uvěřitelně tak, abych se do onoho „fantasy“ světa pořádně dostal a nechal se pohltit děním v něm, navíc – a to byl ještě větší problém, celkový dojem zabíjela většina zoufale prkenných hereckých výkonů dětských protagonistů, které na celé neuvěřitelnosti a rozpačitosti jenom přidávaly. Je celkem sympatické, že si v tomhle filmu našli někteří komentující i různá hluboká podobenství, a ještě víc, jaké chvály se zde dočkává knižní předloha. Já zatím budu doufat, že pokud po ní někdy v budoucnu sáhnu, snad mi předá ve své případné hloubce víc, než tenhle Brookův film. [55%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trochu nám chlapci zdivočeli. Kdysi jsem viděl tu novější verzi, a srovnání obou jsem napsal k ní.____Black&white dodává filmu fantazii, kterou budete potřebovat k představě tropického ostrova.___Atmosféra ok, jenom bych se ohradil proti těm vsunutým záběrům, kdy režisér evidentně pracoval s partou kluků a točil jejich reakce na vtipy atd. a tyto záběry pak byly ve filmu použity. Proto se podle mě nejedná o chaotický střih, ale o přidané záběry vytržené z kontextu (něco jako když se natáčelo po českých divadlech NIkdo není dokonalý, Krampol přišel na jeviště, řekl pár starých trapných vtipů, kameramani zběsile natáčeli tu trochu smíchu od diváků, a pak to do pořadu nastříhali jako smích v reakci na povídání neméně trapných hostů). V kontextu mé kolekce GB 60´s rozhodně podprůměr, v kontextu celkové kinematografie vysoký nadprůměr. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako sa v extrémnych podmienkach pustého ostrova dostane do ľudí peklo. Boj o nadvládu nad druhými a okázalá rivalita. To sú hlavné atribúty tohto nevšedného filmu. Nevšedným ho však robia predovšetkým účinkujúce deti, ktoré stratili v sebe človeka a stávajú sa barbarmi... Za zmienku stojí aj technická stránka filmu, predovšetkým zvuk. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem toho o knižní předloze Williama Goldinga slyšel opravdu dost, nikdy jsem neměl příležitost si jí přečíst. Což budu muset samozřejmě v budoucnu napravit, ale prozatím jsem si musel vystačit s oběma filmy, které se tímto dramatickým příběhem nechali inspirovat. Černobílý originál jsem měl tu čest vidět jako první a přiznám se, že na mě toto dobrodružné drama s prvky thrilleru a svým způsobem i „hororu“ udělalo docela velký dojem. Extrémní podmínky a manipulace se slabšími jedinci dokáží udělat s lidskou psychikou opravdu divy a nemusí jít nutně jen o dospělé. Děti to odnesou mnohdy ještě hůře. Počáteční tempo příběhu bylo sice takové mdlé, že si divák musí především vystačit jen s obhlídkou pěkného ostrovního prostředí, ale netrvalo příliš dlouho a psychologická stránka příběhu se roztočila na plné obrátky. Zvláštní formou je nám zde prezentováno přátelství, které ovšem stojí na velmi křehkých základech. Stačí jen pocítit bezmocnost či se dostat do „euforie“ a i zbytky morálních hodnot či dětské nevinnosti jdou stranou. Zvláště když někde v koutku duše víte, že vás za to nikdo nemůže potrestat. Velice spokojený jsem byl i po stránce hereckých výkonů u představitelů důležitějších postav ve filmu. 70% ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Slupka civilizace je nepříjemně tenká. I to je poselstvím tohoto britského snímku podle slavné Goldingovy novely, kterou jsem stále nečetl. Viděl jsem však kdysi dávno novější filmovou verzi, a přišla mi docela působivá. Tato verze nikoliv. Brookova režie je totiž nezajímavá, místy dokonce chaotická, a většina dětských hereckých výkonů je v lepším případě nepřesvědčivá. Což je mi líto. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Originál se věrněji drží knižní předlohy než remake z r.1990, ale jeho léta už jsou znát. Třeba černobílý obraz a beznadějně zastaralá filmová řeč jsou pro milovníky filmového retra jistě plusy, pro mě však ne. Kluci hrají ještě hůř než v nové verzi a jakákoliv brutalita a syrovost jsou jemně cenzurovány, to vše samozřejmě poplatno době vzniku. Film lze doporučit jen milcům filmů pro pamětníky a fajnšmekrům se speciálními choutkami. Za věrnost literární předloze a za jeho prvenství ho však hodnotím stejně jako jeho o generaci mladší nápodobu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento film by mal byť, aj napriek svojmu kontroverznému obsahu, určený hlavne deťom. Aby si uvedomili, že život je jedna obrovská tragikomická púť a dostávať facky je v dnešnej vo zvyku. Stroskotať niekde na ostrove a vytvoriť si vlastnú komunitu, to musí podkopať aj dospelácku psychiku, nieto ešte detskú. Briti sa s tým vysporiadali celkom slušne a ponúkajú snímok hodný svojho originálneho názvu Lord ( Pán ). Aj napriek tomu, že svižnosť snímku nič nehovorí. ()

Reklama

Reklama