Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývaly tam sádky na tuňáky, dnes místo slouží něčemu daleko horšímu... Komisař kriminální policie v sicilském městečku Vigata Salvo Montalbano je rozhodnut se svou profesí praštit. Po neoprávněném zásahu policie v Diazových kasárnách, který státní byrokracie zametla pod koberec, přestává vidět smysl své práce. Zločiny však nečekají a tentokrát si Montalbana najdou při plavání v moři. Mrtvé tělo, houpající se na vlnách, tam přece nemůže jen tak nechat. Komu ale patří? A proč nevypadá jako normální utopenec? A malý tuniský chlapec, který se pokoušel utéct z transportu uprchlíků v přístavu, proč toho zabili? A kdo? Tohle Montalbano nemůže nechat být… (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší díl celé dlouhatánské série a to pokládám celé tohle dílo za úžasné. Proč? Ukazuje totiž bez všech příkras, jak je to s těmi nebohými uprchlíky z Afriky a kdo stojí ve skutečnosti za onou "vlnou". Tuniský mafián Gafsa dováží na Sicílii lidský "kontraband", převážně děti, které slouží k tomu neodpornějšímu obchodu, snad ještě horšímu než drogy. Děti jsou určeny pro nelegální adopce, ale i pedofily a dokonce i jako zdroj "náhradních" dílů. Ale by Gafsa dostal děti ilegálně a za zády úřadů na Sicílii, vyšle na moře čtyři lodě přecpané uprchlíky, dvě napravo a dvě nalevo daleko od místa přistání toho jediného, o co mu jde. A tak zatímco se pobřežní hlídky zabývají zachraňováním těch "uprchlíků", on v pohodě přistane, vylodí "zboží"  "vyskladní" ho a po prohlídce ho "uloží" do již nepoužívaných sádek. Těžko si lze představit něco odpornějšího a katarze v podobě náboje z 9 mm beretty je jenom chvilková. Jistě, je to jenom detektivní příběh, fabulace, zábava - ale to pozadí je až děsivě aktuální a skrytě reálné. Mimochodem, kniha byla napsána a díl byl natočen dávno před poslední obrovskou vlnou "uprchlické" krize na přelomu druhé dekády 21. století. I na chudé a na práci skoupé Sicílii se v jednotlivých dílech setkáváme s řadou gastarbeiterů, především Tunisanů, Albánců, ale i Ukrajinek, samozřejmě ilegálně pobývajícíh a na černo pracujících...peníze přece nesmrdí. A budoucnost? Po nás potopa. To je dnešní obraz jejen Sicílie, ale celé vyspělé Evropy. Tady je dost jasně ukázáno, komu a čemu ve skutečnosti slouží ty mraky evropských dobroserů, křižujících u lybijských břehů a zásobující Evropu tísícovkami "nebohých" uprchlíků...a slavná Unie např. místo zákona proti obchodování s lidmi (jedná se jistou formu pirátství) ještě tyto v lepším případě pomatené a hloupé lidi brání proti "rasistům, xenofobům atd.". A že řada z nich jsou beskrupulózní zločinci, kteří zatraceně dobře vědí, co dělají, i když to halí do frází o humanismu, toleranci a solidaritě.  Inu,mafiáni a ti ostatní asi dokážou lobbovat v Bruselu nejlépe. Nakonec ona ta dobročinnost byla těch nejhorším zločincům vždycky nějak tak vlastní, stačí si připomenout třeba jistého Alfonse Capponeho nebo Paola Escobara. ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Tak máme po delší pauze nové díly sicilského komisaře. Dlouho sem se na ně těšila a jak jsem podle dotazů na ČT zjistila, nebyla jsem sama. Tenhle jede v zajetých kolejích ale nenudí. Všechny důležité postavy i jednotlivé složky, které tenhle seríál odlišují od ostatních a kvůli kterým ho mám ráda tu zůstaly. I když nám Montalbano začíná maličko ,,měknout"... ()

Reklama

Galerie (13)

Reklama

Reklama