Reklama

Reklama

Star Trek: Vesmírná loď Voyager

(seriál)
  • Česko Star Trek: Voyager (více)
USA, (1995–2001), 129 h (Minutáž: 45–90 min)

Hrají:

Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Robert Duncan McNeill, Ethan Phillips, Robert Picardo, Tim Russ, Garrett Wang, Jeri Ryan, Jennifer Lien (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(168)

Obsahy(1)

Voyager je čtvrtým, předposledním seriálem nesoucí jméno Star Trek. Premiéru měl v USA v lednu roku 1995. Děj se poněkud liší. Je sice opět situován na loď Federace, ale tím končí veškerá podobnost. U.S.S. Voyager totiž nebrázdí známý vesmír a neudržuje mír pod záštitou Federace. Hned při své první misi, která měla za úkol objasnit zmizení Makistské lodi s důstojníkem Hvězdné flotily inkognito na palubě, je přenesen vysoce výkonným zařízením na opačnou stranu galaxie, do nezmapovaného Delta kvadrantu. Posádka makistské lodi byla přenesena stejným způsobem, a protože její loď musela být obětována hned při prvním kontaktu s bojovnou rasou Kazonů, připojila se k posádce Voyageru a podřídila se jejím pravidlům. Voyager je nyní sám, bez pomoci Federace a spojenců... Jedno mu nikdo vzít nemůže... naději... naději, že narazí na cokoli, co mu zkrátí přes 70 000 světelných let dlouhou cestu. Posádka se s tíží svého osudu odhodlaně vydává vstříc nástrahám a dobrodružstvím zpátky domů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (191)

Galadriel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě se po druhém, tentokrát naprosto kompletním shlédnutí, stal Voyager nejlepším ST a vůbec snad nejlepším sci-fi seriálem všech dob. A proč u mě vede i v rámci toho Star Treku, když je tahle série mnohými zatracována a většina lidí upřednostňuje NG (která je u mě "až" na druhém místě)? Důvodů je několik. Voyager je taková vesmírná road movie, ve které posádka, vedená charismatickou a emancipovanou Kathryin Janeway, je uzavřená na jedné lodi po několik let, uvězněná v delta kvadrantu, bez možnosti kontaktovat jakéhokoliv jiného pozemšťana, svoje přátele, svoji rodinu. Z alianční hierarchie se stává tak trochu rodina a možná i díky tomu mi posádka Voyageru přirostla nejvíc k srdci. Samozřejmě, že se objevují charaktery dle starých známých schémat, ale ti z Voyageru jsou mi prostě nejvíc sympatičtí, přizpůsobování se Sedmé z Devíti mi přijde vtipnější než třeba u Data z NG, Tom Paris je největší sympaťák z vesmíru, Chakotay pro změnu největší fešák a Janewayová je prostě idol všech emancipovaných žen... Říkala jsem si, že dívat se na ST po tolika letech znova je velký risk, že už to nebude jako dřív a bude to na mě působit strašně naivně. Naštěstí se to nestalo, protože Voyager je prostě výborně natočený a přestože někdy v 5. sérii trochu ztrácí dech a některé nápady a scénáře se začnou trochu opakovat, ale pár nejlepších dílů (mezihvězdná Rallye) se nachází právě v pozdějších sériích a pořád je jako celek výborné. Navíc mi ze všech ST přijde i nejlépe zahraný (Patrick Steward budiž čestnou výjimkou potvrzující pravidlo) a vzhledem k době vzniku i triky už jsou na dost slušné úrovni. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Můj nejoblíbenější Star Trek Seriál... I když má u většiny nejvíc sympatií TNG (The Next Generation), u mě je až dvojkou startrekovského světa... Voyager je konečně o dobrodružství, co díl, to nějaká nástraha při cestě domů... Navíc spousta dílů s Borgy a dalšími rasami (v Alfa Kvadrantu stojí za řeč jen Klingoni a Romulani, a dílů s nimi je strašně málo) - Kazoni, Rasa 8472, Krenimové, Devorové, Maloni, Hirogeni, Viidiani... A díly, které jen vyplňují mezery jsou překvapivě taky skvělé (vodní planeta, díl Prázdnota, závody, díl Think Tank apod.)... Vcelku má seriál jen málo hluchých míst, a to je na 7 sérií slušné... A posádka, kterou jsem si zamiloval; jasné charaktery, se kterými se dá ztotožnit... Prostě nej !! ()

Reklama

R´Hell

všechny recenze uživatele

Ač jsem zarytá fanynka sci-fi literatury i filmu, Star Treku jsem nikdy na chuť nepřišla. Proto nechci Star Trek Voyager hodnotit. Nějak mi překáží celá filosofie Star Treku - mimozemšťan se tady pozná jen podle pozměněného obličeje (nevím, jestli někdy někde v ST bylo, že jsou geneticky zkříženi s lidskou rasou, proto mě omluvte, pokud tlápu nesmysly), přestože jinak vypadá jako člověk, a to postavou či oblečením (všimla jsem si, že i mimozemšťanky nosí podpadky, to znamená, že i vývoj kultury a vnímání krásy je stejné?). No ve zkratce řečeno, Star Trek je pro mě nezajímavý a postavy jsou příliš bezcharakterní. Navíc mi chybí i rafinovaná propracovanost, pro kterou mám žánr sci-fi tak moc ráda. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Od čtvrté série za 5 a proč ... inu Kes střídá 7z9 a tím přichází na scénu výrazná Borgská dějová linie. Opakuji se, ale bez Borgů to byla vždycky nuda, bez socializace borgského vojáka rovněž. Ono totiž hlášky typu "irelevantní" a "neefektivní" v kontextu lidské komunikace zůstavají v hlavě pěkně dlouho. Prostě a jednoduše: nejlepší díly Voyageru, jsou ty, které pojednávají o interpersonální komunikaci posádky, o zaláskovaných a jiných citových peripetiích, ale top jsou samozřejmě ty s PZH Doktorem a Sedmou. Voyager je prostě space-opera se vším všudy. A pokud se divák nesrovná s tím, že hrdinové seríálu vypouštějí z huby ultra-technické a rádoby vědecké hovadiny a bere to na těžkou váhu, nikdy nepochopí krásu a nadsázku Star Treku, protože i přes všechna ta vesmírná hejblata a spleť druhů 8xyz je to prostě a jednoduše alegorie či metafora dnešní společnosti. Tedy, já to tak vnímám a proto na Voyager a Novou generaci nedám dopustit. 85%. ()

Martinius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

vesmirny moralny crashkurz. niekedy viac moralneho poucovania ako pribehu. oproti klasickemu star treku "TOS" s kirkom, spockom a spol je voyager najdrastickejsi posun od realpolitickeho pohladu na svet na pohlad ideologicky. asi preto je voyager doteraz jednoznacne najslabsim serialom startrekovskeho kozmu. ()

Galerie (327)

Zajímavosti (71)

  • Mnohokrát se v seriálu objevuje číslo 47 – na obrazovkách počítačů, vstupních kódech, datech apod. Tuto tradici začal scénárista a koproducent Joe Menosky a brzy ji vzal za svou i zbytek produkčního týmu. Menosky řekl, že vybral právě toto číslo, protože když studoval na Pomona College, jejich profesor matematiky, Donald Bentley, v legraci dokázal, že všechna čísla jsou rovna 47. (Galadriel)

Reklama

Reklama