Reklama

Reklama

Star Trek: Vesmírná loď Voyager

(seriál)
  • Česko Star Trek: Voyager (více)
USA, (1995–2001), 129 h (Minutáž: 45–90 min)

Hrají:

Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Robert Duncan McNeill, Ethan Phillips, Robert Picardo, Tim Russ, Garrett Wang, Jeri Ryan, Jennifer Lien (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(168)

Obsahy(1)

Voyager je čtvrtým, předposledním seriálem nesoucí jméno Star Trek. Premiéru měl v USA v lednu roku 1995. Děj se poněkud liší. Je sice opět situován na loď Federace, ale tím končí veškerá podobnost. U.S.S. Voyager totiž nebrázdí známý vesmír a neudržuje mír pod záštitou Federace. Hned při své první misi, která měla za úkol objasnit zmizení Makistské lodi s důstojníkem Hvězdné flotily inkognito na palubě, je přenesen vysoce výkonným zařízením na opačnou stranu galaxie, do nezmapovaného Delta kvadrantu. Posádka makistské lodi byla přenesena stejným způsobem, a protože její loď musela být obětována hned při prvním kontaktu s bojovnou rasou Kazonů, připojila se k posádce Voyageru a podřídila se jejím pravidlům. Voyager je nyní sám, bez pomoci Federace a spojenců... Jedno mu nikdo vzít nemůže... naději... naději, že narazí na cokoli, co mu zkrátí přes 70 000 světelných let dlouhou cestu. Posádka se s tíží svého osudu odhodlaně vydává vstříc nástrahám a dobrodružstvím zpátky domů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele noriaki k tomuto seriálu (169)

Star Trek: Vesmírná loď Voyager (1995) 

Největší slabinou Star Trek Voyager není zápletka, herci ani postavy, ale scénář. Epizody které by v TNG platily za klasiku jsou ve VOY pohříchu plytké, a ty které by v jiném seriálu solidně vyplňovaly sezónu, způsobují fanouškům i obyčejným divákům bolení hlavy. Neschopnost scenáristů naplnit potenciál slibných zápletek je do očí bijící, a jejich nutkavá obsese rozvíjet magorské náměty jdoucím proti lore, logice a vkusu je neblaze proslavená. Chápu že devadesátkový seriál nemohl nabídnout nic jako Rok pekla roztažený na sedm sérií, ale raketoplány rojící se jako houby po dešti, mnohokrát opravená loď, nebo velice svérázný přístup k rychlosti cestování Delta kvadrantem jsou už trochu moc. Naštěstí koncept vesmírné lodi putující převážně nepřátelským teritoriem nemá chybu a postavy jsou výborně napsané a zahrané. Stačilo přidat více realismu a sofistikovanosti, případně trochu temnější atmosféru, a mohlo vzniknout výborné dobrodružství. Potenciál byl tak obrovský, že i se svým handicapem Voyager nemůže jít pod čtyři hvězdičky. ()

Ochránce (1995) (S01E01) 

Voyager má asi nejlepší pilot ze všech Star Trekovských seriálů - pokud nebudu počítat zavrhnutou TOSkovou epizodu The Cage. Jen jedno mě vždy mrzelo - že jsme se o těch lidech kteří s Voyagerem vypluli a nešťastně zemřeli hned při první možné příležitosti, nestihli více seznámit. Kathryn Janeway si pečlivě vybrala posádku nejbližších spolupracovníků, a když padli, tak se o nich už nikdy nizmínila. ()

Parallax (1995) (S01E02) 

Skvělý díl s prostorovými paradoxy, časovými paradoxy a lidskými paradoxy. Tady někde jsem si začal uvědomovat, že z téhle směsky ztracených duší a zdecimované posádky může být jednou vynikající tým. ()

Den v minulosti (1995) (S01E03) 

Slabší díl který předznamenává největší neduh Voyageru - jeho špičkové epizody jsou na podobné úrovni jako špičkové epizody TNG či TOS, ale průměr je znatelně níž než průměr obou zmíněných seriálů. ()

Virus Phage (1995) (S01E04) 

Vidiiani přichází na scénu. V dětství mi tahle epizoda přišla téměř hrůzostrašná, ale teď mi připadá, že nedostatečně využila potenciál zajímavé rasy. Doktor svým velice chytrým nápadem poprvé ukázal, že jeho potenciál je mnohem větší, než by jeho funkce naznačovala. ()

Mrak (1995) (S01E05) 

Epizodu s podobnou zápletkou měla TOSka i TNG, ale v obou případech byly zpracovány lépe a příběh byl napínavější. Alespoň linie s postupně se emancipujícím Doktorem se zdárně rozvíjí. ()

Uchem jehly (1995) (S01E06) 

"Škvíra ve stázi je škvíra ve stázi, proto se jí říká škvíra ve stázi." Scenáristé jsou vynalézaví ve způsobu jak mávat postavám před očima vidinou návratu do kvadrantu Alfa. Tenhle je jeden z těch nejpovedenějších. Díl s Romulanty totiž ani nemůže být špatný. ()

Ex Post Facto (1995) (S01E07) 

Rádoby detektivní záptletka okořeněná o zajímavě vymyšlený systém trestů. Absolvovat něco takového každých čtrtnáct hodin musí být peklo. Asi to zopakuju ještě mnohokrát, ale epizoda TNG A Matter of Perspective je lépe zpracovaná a napínavější. ()

Vyzařování (1995) (S01E08) 

Chudák Chakotay. Dává si takový pozor by neznesvětil cizí hrob a pak se události takhle vyvrbí. Epizoda samotná je ztělesnění průměrnosti. Příběhově podobný díl TNG Half a Life je myšlenkově hlubší a dá se o ní přemýšlet. Tohle se za chvíli vykouří z hlavy. ()

Zásadní postoj (1995) (S01E09) 

Ronald Guttman si zahrál takového slizáka, že sám vytáhl dojem o hvězdičku nahoru. I bez něj by šlo o jednu z těch lepší epizod. O tom jak funguje transportní systém Sikarianů je ovšem lepší nepřemýšlet. ()

Nečekaná změna (1995) (S01E10) 

Když jsem sledoval seriál po letech znovu, snažil jsem se co nejrychleji dostat ze "ty mračna dílů s Kazony". Jenže ono jich zase tolik není, a epizody s nimi patří k nejlepším. Chakotayovo pregnantní shrnutí poměrů v jeho posádce vešlo do dějin Star Treku. ()

Hrdinové a démoni (1995) (S01E11) 

Epizody v simulátoru jsou vždycky tak trochu na jedno  brdo. Tahle nevyniká ani zápletkou, ani rozřešením, takže ji musel spasit Doktor. Horší jméno už si ale vybrat nemohl. ()

Cathexis (1995) (S01E12) 

Tu jen lehce naznačenou paranoiu bych vyhrotil mnohem víc, a mohla by z toho být luxusní epizoda. Takhle zůstalo jen u zajímavého nápadu a promrhaného potenciálu. ()

Tváře (1995) (S01E13) 

Nezlobte se na mě, ale tohle je kravina. Kdyby měli Vidiiani možnost udělat z jednoho těla dvě, tak vyřešili problém zásobování orgány. A to ani nebudu spekulovat, jak je Doktor zase spojil. Lidská B'Elana je ale kus, to zase ano. ()

Jetrel (1995) (S01E14) 

Neprávem zatracovaná epizoda, která by se neztratila ani mezi nejlepšími díly TNG. Picard by ovšem zaujal aktivnější roli než Janeway, a rozetnul oba zatvrzelé postoje nějakým výstižným morálním ponaučením. ()

Učební křivka (1995) (S01E15) 

Mezi posádkou Flotily a Maqisty to pořád vře, takže je čas na trochu výcviku. Jenže bez motivace to nepůjde. Část jí poskytl Chakotay svým názorným proslovem, část musí obstarat souhra okolností. ()

Sedmatřicátníci (1995) (S02E01) 

Odvážně se vydáváme tam, kde už před námi byli úplně všichni, díl 1. Chápu snahu scenáristů zapojit do děje trochu "Federace", ale takové náhody jsou pro mě příliš vychtěné, a klidně bych se bez nich obešel. Přistání Voyageru na planetě je ovšem působivé. ()

Jména (1995) (S02E02) 

Chakotay chce provést nějaký indiánský rituál, ale Kazoni mu do toho hodí vidle. Závěrečné rozuzlení mě překvapilo. Kar to dotáhne daleko. ()

Projekce (1995) (S02E03) 

Tahle epizoda by fungovala mnohem lépe, kdyby Doktor řešil dilema které je uvěřitelné i pro diváka. Takhle bylo od začátku jasné co je pravda, a co je představa. ()

Elogium (1995) (S02E04) 

Tady se seriál přibližuje svému dnu. Za zajímavě vymyšlený Ocampský pářící rituál ovšem dávám hvězdičku navíc. ()

Reklama

Reklama