Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Shakaar k tomuto seriálu (2)

Star Trek: Enterprise (2001) 

Abych pravdu řekl, těžko hodnotit. Jak už se tady někteří shodli tak začátek a vůbec první dvě řady jsou mirným uletem a to i na poměry Star treku. Najivitou jakou posádka lodi se "prochází" ve vesmíru jsem se mnohdy musel smát. Je pravda že sem tam se objevily epizody, které za to stály (hlavně v druhé řadě), ale přišlo mi že jsou hodně svázáni faktem že děj zasadili až do minulosti před Kirkem, takže lecos si museli odpustit. Od třetí řady je zde viděn jakýsi řád nebo dějová zápletka, která lemoje celou řadou, trapné epizody stylu "poznáváme" emzáka už pominuli, je to více zaměřeno na posádku samotnou...teda na trojici v hlavních rolí. Ostatní bohužel sklouzli na komparz. Konec a závěr serie je viditelně useknutý a závěrečná epizoda je trochu vytrhnutá z konceptu 4. řady a vůbec i celého seriálu což naznačuje že ji zřejmě dělali ve spěchu a neměli nápady. Celkově za to seriál uvízl někde ve středu, ani neuspěch ani uspěch. Když jsem po letech seriál viděl znovu, všiml jsem si více pozitivnějších detailů. Vizual se posunul neuvěřitelně dopředu od Voyageru, herecké výkony a vcelku i herci nebyli špatní, na to, že neměli někdy co hrát. Ve třetí, čtvrté řadě byla větší snaha o to aby se to odklonilo od toho zaběhlého modelu točení epizod a příběhu jak tomu bylo do té doby ve Star treku. Dokonce bych řekl, že v jistých ohledech překonal seriál i Voyager, Stále je tam ta pachuť toho, že začli se snažit až jim teklo do bot. Proto moje hodnocení nikdy nemůže být vyšší. Ale stále tak nějak platí, že to i přes očividné problémy připomíná daleko více Star trek než současná produkce u Discovery. ()

Setkání u Broken Bow (2001) (S01E01) 

S porovnání s dalšími piloty asi nejslabší záležitost. Najivní posádka, která je překvapivě naprosto nepřipravená eskortuje zraněného klingona napříč (pro ně) neznámým vesmírem aby zde započali dynastii Star treku. Už v pilotu až příliž nadšenost členů posádky mi s porovnání s odměřenými důstojníky flotily z předchozích serií dělalo problém. A dělalo mi to problém i v dalších řadách. Bohužel se toto moderní pojetí ukázalo se vším všudy a zároveň je považován jako definitivní killer jedné Star trek éry. ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama