Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 9/10/// +kapitána a posádku si oblíbíte, období ve kterém se děj odehrává, spousta zajímavých nápadů a originálních situací, akce, efekty, napětí -opravdu hodně pomalí rozjezd, občas by si seriál zasloužil víc peněz, první triky vypadají hodně počítačově, taky je škoda že se herci trošku víc neprosadili/// Pro lepší přehlednost nejdříve napíšu hodnocení jednotlivých řad. 1 řada 60% 2.řada 65% 3.řada 95% 4. řada 85%. Jak je patrné, tak seriál se rozjíždí velmi pomalu a pozvolna. První dvě řady se drží hodně v duchu dřívějších seriálů. Jsou tedy hodně ukecané a málo akční. V tomto směru o něco lepší než Nová generace. Což ještě mohlo fungovat začátkem devadesátých let, ale ne dnes 10 let po vzniku seriálu. Najde se sice pár zajímavých částí, které vybočí z vesmíru průměrnosti, nicméně je nespojuje žádná dějová linie a tak je skoro jedno když nějakou část vynecháte. Je to možná i lepší, protože jen tak někdo prvních 40 částí nemusí vydržet. A byla by velká škoda, kdyby se nechal v první polovině odradit. Protože třetí řadou začíná něco neuvěřitelného. Troufám si tvrdit že se jedná možná o nejlepší řadu (sezónu) ve Star Trek universu. Hvězdná loď Enterprise má tentokrát proti sobě hodně silné nepřátele. Děj se rozplétá od první částí až po tu poslední. Vše na sebe navazuje. Je tu spousta napětí, výborné akce a krásných efektů. Upřímně se to dalo skoro srovnávat se seriálem Battlestar Galactica. Byl jsem nadšený. Čtvrtá řada sice trochu polevila a přesto si držela hodně vysokou úroveň a můžete v ní najít asi nejvíc nejzajímavějších částí. Třeba hned první dvě s alternativní "minulostí" kdy Němci rozpoutali druhou světovou i na území spojených států. Vlastně mi docela přišlo, že tvůrci hodně experimentovali a snažili se o originalitu a neviděné nápady. A docela úspěšně. Na posádku jsem si za ty "4 roky na palubě" zvykl a je obrovská škoda, že seriál předčasně ukončili a uzavřeli ho v tom nejlepším. Protože do vzniku federace zbývalo ještě 6 roků a ty by šlo klidně vyplnit dalšími 6 řadami./// Celkem 76%/// ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na Novou generaci to nemá, ale snaha ukázat jak to bylo před původní první sérií je příjemná. Enterprise byla první, a ne jako u všech ostatních sérií, JEN nejlepší lodí flotily. Trochu mě vyděsilo ukončení série, které je lehce šílené a cestování časem tu opravdu dlouho nebylo. Pro fanoušky ST naprostá nutnost, ale pro ostatní a už vůbec pro neznalé základů Star treku bych seriál nedoporučoval. Pár odkazů a vcelku příjemný návrat k né tolik akční náplni dílů vsunuje tuto sérii kvalitativně mezi slabý Deep space 9 a nejlepší Novou generaci. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vcelku normální Star Trek s lepšími triky, který v některých dílech nepokrytě okrádá o nápady své starší bratříčky. Nebýt třetí řady s delším ucelenějším příběhem, vcelku solidním (ani ona se nevyhýbá fillerům) a dvojdílu o "zlé Enterprise", šel bych s hodnocením na šedý průměr. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

kontroverzní posunutí děje přede všechny dřívější star treky jsem osobně přijal s lehce rezervovaným povděkem a i ten mnohokrát kritizovaný element "časové studené války" bych si troufnul označit jako neotřelé zpestření do té doby čím dál stereotypnějšího televizního fenoménu, ačkoliv tvůrci potenciál tohoto nápadu zužitkovali jen v omezené míře. nakonec, totéž lze říci i obecně o prvních dvou řadách seriálu, které sice mají svůj díl vynikajících epizod, ovšem při zprůměrování se jeví jako velmi slabé. ztotožňuji se i s převažujícím názorem fandomu, že celková úroveň prudce stoupla se třetí sezónou a kulminovala ve čtvrté řadě před svým zcela nezaslouženým předčasným ukončením. závěrečná epizoda "These Are the Voyages..." nutně skončila (mírně řečeno) rozpačitě. obzvláště, pokud jste si oblíbili stejné postavy jako já, tedy zejména Tripa a dále samozřejmě T'Pol a Phloxe. mimoto, čtvrtá sezóna mě osobně velmi potěšila obrovskánským množstvím souvislostí s Původním seriálem, což navíc pomohlo utužit kontinuitu startrekových seriálů, kterou ENT do té doby spíše narušovala. P.S.: výčet mých nejoblíbenějších (≠ nejlepších) epizod seriálu (vzhledem k tomu, že jsem k seriálu ze všech star treků přilnul nejméně, jedná se o velmi benevolentní výběr): 1. sezóna: 1x04 Strange New World (Tajemný nový svět), 1x05 Unexpected (Nečekané setkání), 1x13 Dear Doctor (Drahý doktore...), 1x17 Fusion (Splynutí) a 1x23 Fallen Hero (Padlý hrdina); 2. sezóna: 2x02 Carbon Creek (Carbon Creek), 2x04 Dead Stop (Konečná), 2x05 A Night in Sickbay (Noc na ošetřovně), 2x09 Singularity (Singularita), 2x03 Dawn (Svítání), 2x16 Future Tense (Čas budoucí) a 2x22 Cogenitor (Spolurodič); 3. sezóna: 3x06 Exile (V exilu), 3x08 Twilight (Soumrak), 3x10 Similitude (Symbiont), 3x14 Stratagem (Válečná lest), 3x15 Harbinger (Předzvěst), 3x18 Azati Prime (Azati Jedna), 3x19 Damage (Nevratné škody), 3x21 E² (E na druhou) a 3x24 Zero Hour (Hodina H); 4. sezóna: 4x01 Storm Front, Part I. (Bouřková fronta, část 1.), 4x02 Storm Front, part II. (Bouřková fronta, část 2.), 4x04 Borderland (Hraniční pásmo), 4x05 Cold Station 12 (Kryostanice 12), 4x06 The Augments (Augmenti), 4x07 The Forge (Výheň), 4x08 Awakening (Probuzení), 4x09 Kir'Shara (Kir'Shara), 4x11 Observer Effect (Zaujatí pozorovatelé), 4x12 Babel One (Babylon jedna), 4x13 United (Spojenci), 4x14 The Aenar (Aenarové), 4x15 Affliction (Onemocnění), 4x16 Divergence (Postižení), 4x17 Bound (Pouto), 4x20 Demons (Přízraky) a 4x21 Terra Prime (Terra I). ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Tak změna na plný počet. V okamžiku, kdy se první Enterprise ve třetí serii stěhuje do Delfské oblasti dostává seriál koňskou dávku hormonů a válcuje většinu svých předchozích následovníků. I přes fakt, že vrchní inženýr Trip je doživotní pako. P.S. Tušili jste, že suchej zip vynalezli na Vulcanu? ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Z Enterprise mám velmi rozpačité dojmy v závislosti na jednotlivých dílech, které v mé oblibě jsou vším možným, jenom ne konstantním. Je tu propracovanost v charakterech postav, každá má svůj otisk a v závislosti na ostatních se vyvýjí. Pokud si lze obrazně představit že hlavní příběh vede vertikálním směrem, jsou tu i vedlejší horizontální příběhy napojené na vertikální. Některé situace jsou uvěřitelnější, jiné nedomyšlené a vycucané z prstu (studená časová válka) jako příliš umělé vytváření nových nelineárních dějů. Poslední dvě hlavně dokládá třetí řada. Seasion 1 [7/10] Seasion 2 [7/10] Seasion 3 [5/10] Seasion 4 [6/10] ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý seriál o první lidské vesmírné lodi s warpem 5 Enterprise a o její posádce. Postupně navazují kontakty s různými novými rasami. Někdy to jde hladce, jindy hůř. Často se dostanou do problémů nebo se jím povede zabránit válce. S Vulkánci, kteří jim pořád stojí za zadkem, to nemají jednoduché. S Klingony je taky těžká řeč. Nevyhnou se ani studené časové válce. Několikrát zachrání Zemi před zkázou. Celá 3. série na sebe navazuje a je o Xindech. Jinak na sebe díly moc nenavazují. Setkají se i s Romulany. Ještě nemůžu zapomenout na Andoriany. A na konci je i pocta původní Enterprise a epizoda, kde se objevuje posádka Nové generace. "To, že se smějí a jedí kuře neznamená, že se naučili ovládnout své emoce." :D ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Skoro až zvrácená je myšlenka,že bych se někdy pokusil dokoukat byť jen jedinej díl,týhle scénáristický zhovadilosti.Všeho všudy jsem viděl asi 70% stopáže tak 15ti dílů a naprosto mi stačí,abych mohl tenhle seriál označit za nejpříšernější sračku všech dob,nejenže nenávist ke Star Treku je ve mě hluboce zakořeněná,ale tenhle seriál jí dokonale umocnil.Stupidní dialogy,při kterých každý člověk kterému ještě zbylo kousek mozku,musí prskat záchvaty smíchu,tupý herci,trapné efekty,vymaštěný scénář,výkony gumové koblihy a věty typu přes kalibraci transoprdéru a do mezi molekulární ho extraktu kvantových vln,sem přes hloubku mizotopů završil kalibraci hmotné vlny....co to kurva je? :D Upřímně z fanoušků Star Wars si dělám občas legraci,nad demencí těch Startrekových přímo umírám ;) odpad tak čistý,že by se z něj dalo žrát. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to zajímavé, ale tohle je můj nejoblíbenější seriálový Star Trek aneb jak to bylo na začátku :-). Tolik vědeckých dílů, kde se objevuje etnocentrismus a kulturní relativismus v praxi se jen tak nevidí:o). Slušné počítačové efekty. Slabších 5. Promiň Picarde. PS: Třetí série je naprosto bezkonkurenční! ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Enterprise se evidentně pokouší o rozšíření Star Trekovského světa mezí širší publikum. Snaží se o více cool vzhled, ale přitom trpí úplně stejnými nedostatky, jako její starší úspěšnější sourozenci. Tím myslím kýčové masky a rasy - někdy prostě nestačí namalovat něčí obličej na zeleno a modro, barvou, která vypadá jako vodovky a vydávat je za mimozemšťany. I přes velmi vlažný pilot jsou první dvě řady fantastické, sympatickou posádku jsem si během pár dílů zamiloval. Se třetí řadou už jsem měl trochu problémy. Přeci mi víc svědčí ty jednorázové mise a dobrodružství a forma telenovely mi moc neseděla, navíc i příběhy začaly dost slábnout. Čtvrtá řada už naznačovala, že tvůrcům dochází nápady a upřímě, i když mám Jeffreyho Combse celkem rád, tady jsem ho s těma svýma anténkama a modrým pudrem už začínal mít plné zuby. Za 1.2. sérii 80%. Za 3. a 4. 70% a zakončující díl slabota, nebo abych byl objektivní průměr, čekal jsem na závěr něco epičtějšího! Celkově lehce pod Novou generací. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Seznámení tohohle seriálu je super a opět se přiblížil o krůček nahoru, super příběh a opět pár slušných scén se našlo bohužel ne každý díl je povedený ale jde to to dobrou cestou. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První Enterprise a její kapitán Jonathan Archer by určitě neměli zapadnout v zapomnění za svými slavnějšími kolegy Kirkem a Pickardem. Zatím poslední seriálový příspěvek do Star Trek universa je totiž na vysoké úrovni a hravě se může se svými kultovními předchůdci měřit. Jistě, ne vždy vítězně, avšak vždy se ctí. Výprava ja kvalitní, stejně jako efekty a příběhová stránka. Samozřejmě ne všechny epizody jsou kvalitativně vyrovnané, ale to už se holt u seriálů stává. Trefa do černého byl rozhodně casting, jelikož Scott Bakula je jako kapitán Archer výborný a pokud vím, jde i o velkého fanouška Star Treku. "Spocka" mu dělá nebezpečně krásná subkomandér T'Pol v podání Jolene Blalock. Tenhle seriál by prostě zapadnout neměl, kvalitu má totiž nepopiratelnou. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pre mna najslabsi Star Trek serial. Uz ta ustredna melodia je neznesitelna a vzdy som uvodnu znelku preskakoval. Napad situovat dej do doby pred vznikom Federacie a pred predosle serialy nebol dobry napad. Tvorcovia boli prilis obmedzeni tym, co bolo povedane v predoslych serialoch a aj tak nakoniec len vršili jednu nezrovnalost za druhou. Este prva seria a zapletka ohladom Vulkancov vyzerala celkom nadejna. Ale potom ju zahodili. V druhej serii preslapovali na mieste a s nicim novym neprisli. V tretej to skusili s jednym súvislym pribehom na pokracovanie plnom bezduchej akcie a v poslednej serii zase s dvoj az trojepizodami. Nakoniec ma z celeho serialu najviac bavil kontroverzny posledny diel, ktory je natoceny ako simulacia, ktoru si na palube Enterprise z TNG prehrava Riker a Troi. Posadka sa celkom vydarila, ale nakoniec postavy doplatili na mizerne zapletky v ktorych nemali prilezitost poriadne zaziarit. Kapitan Archer je charizmaticky a rozhodoval sa logicky. T'Pol bola neskutocne sexy, ale akonahle som serial od druhej serie zacal sledovat v originali, tak som zistil, ze je mizerna herecka. Prve dve serie ma najviac bavil Trip, ale od tretej serie ma zacal stale viac srat az som ho uplne znenavidel. U trojice Archer, T'Pol, Trip bola evidentna snaha napodobnit vztah Kirk, Spock, Kostra. Hlavne jak si Trip neustale doberal Vulkanku T'Pol. Ale ani zdaleka neboli tak vtipny a zabavny ako Kirk, Spock, Kostra. V prvych dvoch seriach ma dost sral Malcolm Reed tym jak bol strasne uzavrety a nic sme sa o nom nedozvedeli, ale postupne sa stal mojou najoblubenejsou postavou. Hoshi Sato bola nieco ako Uhura. Neustale v pozadi bez poriadnej zapletky. No a nakoniec tu je cierny sofer slecny Daisy Travis Mayweather. Este v prvych seriach sa mu trochu venovali a potom uz prakticky vôbec, aby si na neho spomenuli az vo finale a venovali mu nejaku podpapletku. Divne. Skoro som zabudol na doktora Phlox. Proste novy divny mimozemstan a doktor. Za cely serial mal jednu zaujimavu epizodu. Z epizodnych postav bol zaujimavy modry mimozemstan Shran. Asi najviac ma tento nevydareny Trek mrzi kvôli famoznym trikom, ktore boli rozhodne lepsie ako v dobovej konkurencii. Vysledkom je bezduchy Trek so skvelou akciou a spickovymi trikmi. Proste nieco ako film Star Trek Beyond. 4/10. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak trošičku se odklání od tradičních seriálu ze Star Treku. Co se mi líbilo, tak určitě akčnější stránka a především plynulost děje. Od konce druhé série, kdy se člověk sžil s posádkou, tak dochází k plynulosti děje a jednotné, dlouhé zápletky, která pokračuje do půlky poslední série. Perfektně dokázali navázat na původní série a vyplnit spoustu souvislostí. Posádka, casting opět mimořádný a i přesto, že všichni nedostávají takový prostor. Kapitán opět skvělý, včetně vulkánky Topol, neboť přeplastikovaná herečka s minimem mimiky se na to vyloženě hodí :D. Co ale nepochopím, je znělka a opravdu nevím, co je k tomu vedlo, těžce jsem si zvykal.......8/10 ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľná low cost záležitosť - Babylon 5 mal krajšie počítačové efekty, Nová Generácia vyzerala o triedu veľkolepejšie. čo sa týka ostatných zložiek- dej je často neuveriteľne nelogický, casting bol robený asi nejakým amatérom a zvučku tvoril nejaký človek neznalý Star Trek sveta a toho, e vesmír nebol dobýjaní len USA. Napriek tomu 3* - vydržal som predsa len pozrieť všetky série, takže pre mňa je Enterprise taká milá nenáročná guilty pleasure. ()

kleopetra 

všechny recenze uživatele

za čtvrtou sérii přidávám hvězdičku *!!! opravdu cool, škoda, že seriál skončil... A 4x18-19 za Zrcadlem doporučuji všem milovníkům Star Treku! Nemají chybu!!! ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Naskočila jsem sice až v půlce třetí série - ale docela mě to baví (z rozhovoru admirála Forresta s vulkánským velvyslancem Sovalem - S.: "Nevíme přesně, co si s lidmi počít. Z druhů, se kterými jsme navázali kontakt, jste jediní, koho neumíme zařadit. Máte aroganci Andorianů, přehnanou hrdost Tellaritů, v jednu chvíli jste vznětliví jako Klingoni a chvíli nato nás překvapíte bezchybnou logikou..."). Posádka se skládá ze samých sympaťáků a -ček (komu se ve Voyageru líbila sošná exborg Sedmá, jistě zaplesá i při pohledu na půvabnou vulkánku T-Pol, která se taky nikdy neusměje). Zásadní výtku mám pouze k naprosto otřesné antistartrek titulní písni (která ovšem doprovází docela dobrou obrazovou koláž /H.M.S. ENTERPRIZE/), jinak scénická hudba je slušná. Snad se nedopustím spoileru, když prozradím jednu zajímavost z minulého dílu - představte si, milé trekkies, že Datův budoucí tatínek je levák! ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

První seriál ze světa Star Treku, který jsem viděla opravdu celý (dokonce dvakrát) a můžu jej s klidným svědomím ohodnotit a řádně okomentovat. Pamatuju si, jak jsem se těšila na každou další epizodu a jak jsem každé odpoledne usedala k televizi a sledovala osudy posádky první lodi Enterprise na Prima Cool uvedené za mě krásně zpracovanou úvodní znělkou s chytlavým songem (nikdy jsem nepochopila ten hate, co na ten song panuje mezi Trekkies, i když ty vtipy na to jsou super) - lehce pokaženou úpravou songu ve třetí sérii. Jak posádku (hlavně charismatického kapitána Jonathana Archera), tak seriál jsem si i přes uvědomování si všech chyb oblíbila. Naštvalo mě, že se nedočkal řádného ukončení - jako viděli jsme vyřazení Enterprise NX-01 ze služby, ale stejně, přeskočilo se hodně mezi tím... ještě, že existují tyto, sice nekanonické knihy (Kobayashi Maru, Romulanská válka 1: Pod křídlem dravce, Romulanská válka 2: Odvážně vstříc bouři). ----- Star Trek: Enterprise není úplně perfektní seriál, to uznávám. Má několik chyb, které vadí i mě: za 1) rozhodně roztahanost a fillerové epizody, což platí především pro první dvě série, které jsou z většiny epizodické a souvislosti nebo návaznosti jednotlivých událostí jsou spíše upozaděny. Bod 2) souvisí s tím prvním - pomalé prolínání souvisejících dějových linií, opět záležitost hlavně první poloviny seriálu. 3) poměrně dost pomalý (nikoliv chybějící!) vývoj a občasná otravnost některých postav (promiň, Tripe, ale nejvíc ty). 4) triky nejsou nejlepší, ale dá se na to zvyknout. 5) akce zrovna nehýří nápady, ale zabaví. // Krom toho s nakoukáváním dalších Star Treků si uvědomuji, kolik zápletek (a některých charakterových vlastností postav) je okopírovaných třeba z Nové generace. ----- Zmíněné chyby mě však od sledování nikdy nedokázaly odradit. Mohou následovat SPOILERy: -------------------- PRVNÍ série: Je hezké sledovat začátek, jak se posádka pod vedením kapitána Archera na první lodi Enterprise vydala tam, kam se žádný člověk dosud nevydal. Přestože má pilot hodinu a půl, nabírání týmu působí trochu zrychleně, ale jinak nemám nic na vytýkání. Na téhle sérii je hodně znát, že je rozjezdová: většinou oddělené epizody a spoustu z nich lze označit za naprosto zbytečné, některé linie se však již nyní nějak propojují (linie se sulibany, andoriany, události kolem svatyně P´Jem). Zároveň je to ale série neskutečně pohodová a má nezaměnitelnou auru. Hodně se mi líbila epizoda věnovaná Doktoru Phloxovi obsahující navíc jisté morální dilema. A finále je famózní, jen nechápu to rozdělení mezi dvě série, když se pak hned uhne zase jinam. V této sérii je také nejotravnější verze Tripa, dobré je, že se Tripův charakter aspoň trochu mění. Oblíbené epizody: Střet s Andoriany, Stíny P´Jem, Studená fronta, Drahý doktore, Zisk, Rázová vlna (část 1). -------------------- DRUHÁ série: Pokračuje spíše v duchu první série, ovšem je zde zase o něco větší návaznost epizod a více propojování předešlých událost (např. hned několik počátečních epizod), prohlubování vztahů (hlavně s Andoriany, skvělý Shran), další vývoj charakterů (třeba Trip, T´Pol - navíc konečně něco z minulosti T´Pol - skvělý Bruce Davidson jako Menos). Jak je zde několik "slabších" epizod - např. epizoda Spolurodič, ale, že by byla o ničem, se říct nedá - tak je zde i několik výborných epizod: opravdu milá byla epizoda Carbon Creek, kde jsme se dozvěděli, že „sucháč“ byl objeven vulkánci, nebo skvěle do češtiny přeložená (název) epizoda Pára nad hrncem – dobře hororově sladěná (připomíná Krajní meze nebo Mouchu) – trochu klaustrofobní podobně jako epizoda Na obslužné lávce. Epizoda Regenerace je pak naprostá pecka i pro ty, kteří neznají předchozí seriály. Oblíbené epizody: Rázová vlna (část 2), Carbon Creek, Konečná, Sedmý, Pára nad hrncem, Na obslužné lávce, Stigma, Příměří, Čas budoucí, Regenerace, Delfská oblast. -------------------- TŘETÍ série: Už předchozí série jsem i přes značné množství fillerů a epizodičnosti považovala za dobré, hlavně díky feel-good naladění. Třetí série je ovšem někde úplně jinde. Ani jí se sice fillery nevyhnou, většina epizod se ale drží hlavní dějové linie točící se okolo Xindů a skvěle na sebe navazuje. Zlepšuje se i akce, epizody jsou napínavější a je mnohem víc důvodů se o osudy postav bát, i když víte, že bude ještě jedna série. V ohrožení se octnou všichni členové posádky, dokonce i T’Pol, jejíž psychika dostane pořádně zabrat. (Btw. se dozvíme její věk. je jí 66). Rozvíjí se i její vztah s Tripem, ale není toho tolik, aby to nějak zásadně rušilo děj. Jednou je to věc dokonce zásadní, a to sice v epizodě E², kde se objeví potomci posádky Enterprise – tahle epizoda je další parádní časoprostorové psycho – je zábavné sledovat, jak současné posádka zkoumala, kdo si koho vzal/vezme atd. Vyzdvihla bych i epizodu Soumrak, která stejně jako , je součástí hlavní dějové linie této série, a přesto současně stojí mimo něj. Je to asi dosud nejdepresivnější epizoda celého seriálu – i když víte, že je to jen tzv. „Co kdyby?“ a že se to brzy napraví. Tady mi bylo líto kapitána Archera, zároveň jsem ho však nekriticky obdivovala. Jak jsem ho obdivovala už díky předchozím sériím, po té třetí můj obdiv ještě vzrostl. V této sérii se naplno projevuje, kam až je ochoten zajít (např. zabít i bez váhání), aby zachránil svou posádku a Zemi, ale není bezcitný a trpí výčitkami za rozhodnutí, která musí učinit. Zajímavé je sledovat vývoj jeho vztahu s komandérem Shranem (další skvělá postava). Shran mimochodem boduje v každé scéně, kde se objeví. // Jak jsem již naznačila o něco výše, ani třetí série se neobešla bez cestování časem. To je opět zábavné, přestože se paradoxům nevyhneme, ale to mi nijak nevadilo. // Závěr série je neskutečný, neskutečně napínavý - neustále nějaké zvraty, intriky, vraždy, zrady… Měla jsem nervy, jak to dopadne, i když jsem se na to dívala podruhé. A cliffhanger na závěr poslední epizody je dost drsný – časový posun, kapitán je údajně mrtvý a zřejmě ho mají mimozemští náckové (nebo tak něco)… Oblíbené epizody: Xindové, Anomálie, Soumrak, Symbiont, Laboratoř v Carpenter Street, Zkušební oblast, Válečná lest, Azati Jedna, E², Rada, Odpočet, Hodina H. -------------------- ČTVRTÁ série: Poslední série si udržela kvalitu na úrovni té třetí (dokonce mi v hodnocení jednotlivých epizod vychází nejlépe, hodnocení mi poprvé za celý seriál ani jednou nekleslo pod čtyři hvězdičky), byť už nebyla propojena jednou dějovou linií, ale rozdělena na několik menších, jenž žádná nebyla delší než tři epizody. První linie je napojena na cliffhangerový konec minulé série, naštěstí se nejedná o tak radikální rozdělení jako v případě přelomu první a druhé série, kdy se finále jedné řady dostalo do té další. V téhle linii se také naposledy objeví časová studená válka. Alternativní dějiny druhé světové s mimozemšťany mě hned na začátek série potěšily a tím spíš se těším, až se dostanu k seriálu The Man In the High Castle. Tahle linie obsahuje i scénu, kdy kapitán Archer spolu Danielsem sledují z povzdálí založení Federace – tato scéna se objevuje i na konci knihy „Romulanská válka 2: Odvážně vstříc bouři,“ jen z jiného pohledu. // Linka s augmenty se při celkovém porovnání jeví jako nejslabší, spíš je zajímavější linka s Klingony, která na tuhle navazuje. Ta mimo jiné obsahuje i rozpor (zradu) poručíka Reeda s kapitánem Archerem. // Asi moje nejoblíbenější linka z téhle série je ta s Vulkánci a Surakovou katrou, jejímž nositelem se stane kapitán Archer. Jeho rozhovory se Surakem jsou skvělé. Hodně osobní je to i pro velvyslance Sovala (ze kterého se stala až nečekaně kladná postava) a T’Pol, které zemře matka. Rozuzlení téhle linky je výborné a má zásadní vliv na vztah lidí a Vulkánců. A na další události v seriálu. Také je zde naznačena romulanská hrozba, které jsme se v seriálovém zpracování bohužel nedočkali. // U linie s Aenary a Romulany bylo škoda, že ji nerozvinuli dál, ale předpokládám, že to bylo v plánech dalších sérií. // Podobně i poslední linie s Terrou Jedna by si zasloužila rozšíření, i zde vidím nevyužitý potenciál klidně na celou sérii. // Fillerů je v téhle sérii snad nejméně za celý seriál a žádný z nich nepovažuji za vyloženě špatný nebo nudný. Naopak, některé byly vynikající. Obzvlášť dvojepizoda V zemi za zrcadlem (tyto dvě epizody nepovažuji za jednu z hlavních dějových linií série, jelikož s ostatními událostmi nijak nesouvisí a nemají na ně vliv). Tady se tvůrci opravdu vyřádili – změnili i úvodní titulky – místo objevů jsou plné válek a dobývání. Vzhled postav v téhle realitě je tzv. „badass“ a jejich uniformy vypadají líp než v normální realitě. V obou epizodách je plno intrik, zrad, mučení a převratů. Je to o dost temnější než zbytek seriálu, skoro jako vesmírná Hra o trůny (do páté série). Celý takovýhle seriál by byla absolutní pecka. Věčná škoda, že není napojení na hlavní děj a navíc to končí cliffhangerem! // Poslední epizoda je možná kontroverzní, ale rozhodně ne špatná, já to považuji za zajímavý nápad, jenom to nemělo být finále celého seriálu - to byla zásadní chyba. Myslím, že být to běžná epizoda někde uprostřed série, byl by to nadšeně přijatý crossover. Taky škoda toho Tripa, ale ti, co četli knihy, ví, že to s ním nakonec bylo přece jen jinak (i když ne v kánonu). Mimo jiné se zhlédnutím Nové generace získala tahle epizoda pro mě ještě větší význam: Riker s Archerem na jednom místě? Helll Yes! Již zmiňované (ať už kanonické nebo ne) knihy nemůžu jinak než doporučit, hlavně pokud chcete řádné uzavření osudů postav. Oblíbené epizody: Bouřková fronta, část 1., Bouřková fronta část 2., Doma, Výheň, Probuzení, Kir’Shara, Aenarové, V zemi za zrcadlem, část 1., V zemi za zrcadlem, část 2., Přízraky, Terra Jedna, Toto jsou cesty. 9/10 () (méně) (více)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama