Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele VanTom k tomuto seriálu (4)

Červený trpaslík (1988) 

"Co? Spadli jste snad z višně? Proč nespustíme obranné štíty? - To je přímo vynikající návrh! Má jen DVĚ drobné vady. Zaprvé, žádné obranné štíty nemáme. Zadruhé, nemáme žádné obranné štíty. Teoreticky jde o jednu vadu, ale považoval jsem ji za tak významnou, že jsem ji uvedl hned dvakrát." Prostě a jednoduše kult kultů. Nebyla to láska na první pohled, to zdaleka ne, ale je to láska na celý život. :-) "No, nejíme kari každý večer, jak by se zdálo. Jsem si zcela jistý, že loni v červnu jedl pan Lister pizzu. Vzpomínáte, nechutnala vám, ale pak jsem ji polil kari omáčkou a hnedle jste ji spapinkal." [Hololoď S05E01] ()

Zpátky na Zemi (2009) (S09) 

Návrat Červeného trpaslíka po deseti letech se dá považovat za úkrok stranou. "Metafyzická odysea" kultovní posádky začíná klasicky (celý 1. díl), po transportu do naší reality na Zemi však nabere směr spíše fan-servisu, nejen narážkami na dřívější dobrodružství, ale hlavně pátráním po tvůrcích seriálu a existenciálních pochybách postav. Vážnost a důsledná parafráze Blade Runnera už ve 3. epizodě trochu unavuje, přesto mne minisérie potěšila a bylo hezké kluky znovu vidět. ()

Série 10 (2012) (S10) 

Rok jsem si počkal na dabovanou verzi (holt síla zvyku) a rozhodně jsem nelitoval. Minimálně první dvě epizody mne naprosto rozsekaly, ale i zbytek hladce zapadl do "trpaslíkového" (nad)standardu. Prostě neuvěřitelně povedený návrat po třinácti letech (pokus o jiný přístup v Zpátky na Zemi nepočítám), jako kdyby tvůrci zůstali zavřeni ve stázi (i když nějaké porouchané, fyzické stárnutí nezastavila :-)). ()

Série 11 (2016) (S11) 

Vyrovnaná série suverénně drží nastavenou "trpaslíkovskou" laťku, možná se přeci jen trochu opakuje (resp. těží ze svého odkazu), ovšem vidět staré páky užívající si životní role je k nezaplacení. Nic se prostě nezměnilo. Snad hodnocení časem zmaximalizuji, až se i z trapných fórků znovusjížděním stanou vtipné (jako už tolikrát předtím). :-) ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama