Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 711)

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Máme dostatek jídla na třicet tisíc let. Zbyla však jediná čokoládička na dobrou noc. Zůstává ze slušnosti nedotčena." Milý britcom s vynikajícím Chrisem Barriem v roli Rimmera. Prvním třem sériím bych dal plné hodnocení, ale mám-li to hodnotit jako celek, musím říct, že postupem času kvalita přece jen klesala. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Skvělej humornej SF seriál. Nejlepší postava samozřejmě Arnie Rimmer, který je mnohdy mnohem zábavnější, reálnější i lidštější, než jeho opak Dave Lister. Stejně tak mi přišli oba představitelé těchto rolí, a to hlavně v dílu, kdy si Rimmer a Lister prohodí těla. Craig Charles oproti Barriemu vůbec nedokázal toho Rimmera v Listerově těle zahrát, zatímco Lister v Rimmerově těle byl dokonalý. A ta Arnieho důležitost pro zábavný děj se krásně ukáže v sedmé sérii, kdy je Arnie nahrazen Kočanskou a je prostě vidět, že to nefunguje. Že Kočanská není tak excentrickou postavičkou, aby dokázala nahradit Rimmera (kdo by taky byl?). Sedmá série je nejslabší a naprosto nudná a trapná a to jak svým neustálým kopírováním předchozích ať už hlášek nebo humorných situací tak i dějem o ničem. Arnie se vrátí zase v osmé sérii a pak už se to postupně zase zlepšuje, i když ta lehkost vtípků a vlastně vrozená humornost jako v prvních šesti sériích už tomu chybí. Až do 37 dílu (Nachystejte květináče) je to nejlepší humoristický SF seriál, jaký kdy kdo natočil. Následných sedm dílů nestojí ani za ty titulky a posledních osm je opět dost kvalitních. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Někdo mě za moje hodnocení možná bude nenávidět, ale mě tenhle kultovní sitcom neoslovil. Styl tohoto humoru mě nikdy nechtl a proto dávám přednost seriálům typu Přátelé, Black Books, Mr. Bean nebo Černá zmije. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To není seriál, to je přírodní úkaz. Z mého stavu po každém díle by se dalo soudit, že se jedná o úkaz katastrofický, ta pravidelně praskající bránice a nalomená žebra by tomu mohly nasvědčovat, ale já to podstupuju dobrovolně a ráda, ačkoli mě lékaři varovali, že záchvat smíchu trvající déle než pět minut už je pro mě nebezpečný. A dělám to navzdory tomu, že kolega z práce se mnou momentálně nemluví, protože jsem v hlášce "má-li práce smysl, udělejte ji dobře, nemá-li smysl, dejte ji Rimmerovi" nahradila Rimmerovo jméno kolegovým a dotyčný nemá smysl pro nadsázku. Ještě že někdo neměl zdravý rozum a na palubě obří kosmické lodi, řítící se po milióny let vesmírem, zůstal. O hodně bychom přišli. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

"Je to výborný nápad, pane. Má jen dvě drobné chybičky. Na palubě nemáme žádná laserová děla. A laserová děla na palubě nemáme. Sice se jedná o to samé, ale jde o tak významný fakt, že mi stálo za to zmínit ho hned dvakrát…" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Bude-li důstojník přistižen, jak očichává sedlo rotopedu v dámské tělocvičně, bude propuštěn bez soudu." Kdo by neznal direktivu 196156, ten jakoby neznal Rimmera (odporného záprdka, intergalaktický hnisavý vřed, těhotného smradlavého lenochoda, hromádku trusu z myšího albína), Listera (čuramajzlíka, těhotnýho hrocha, kryptofašistu, hadronový střevo), Kocoura (kondomovou hlavu, dutohlava, chodící prezervativ), Krytona (skopovou hlavu, tupou starou tresku, hadrovou kebuli, trojskýho prasopsa) ani Hollyho (kosmopako, bažanta línýho). Já je všechny znám, proletěl jsem s nimi nejednu galaxii, královsky jsem se s nimi pobavil, ale přesto to pro mne není ten nejkultovatější ze všech kultů. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Napoprvé nic moc, ale... pak uběhl nějaký čas a já tomuto sit-comu totálně propadl. Skvělé vtípky, skvělé frky a pak ještě skvělé hlášky - to vše dělá z této podívané supr kultovní záležitost. Když večer zvažuji, co si dát místo Večerníčku, pak volím mezi "ČERVENÝM TRPASLÍKEM", "PŘÁTELI", "FUTURAMOU" a "SIMPSONOVÝMI". ()

EdaS 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak se teď po letech dívám na všechny díly znova, to totální nadšení někam zmizelo. Trpaslík je rozhodně nadprůměrný sitcom, ale u leckterých dílů se spíš jen usmívám, než že bych řval smíchy, jak kdysi... Teď jsem u páté série, no uvidíme... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série: 75% Druhá série: 80% Třetí série: 90% Čtvrtá série: 75% Pátá série: 80% Šestá série: 80% Sedmá série: 75% Osmá série: 65% Devátá řada: 70%/// Jak to říct upřímně... Červený trpaslík mě nikdy nezaujal natolik, abych ho hledal v programu, nebo ho snad sháněl po kamarádech. Až když jsem dlouho neměl co dělat a bylo mimo seriálovou sezónu, rozhodl jsem se ho přece jen zkouknout. Dokonce jsem si ho sehnal s dabingem, což je věc, kterou bych jindy neudělal, ale dabing Trpaslíka se prý svojí kvalitou dá přirovnat k Simpsonům... Není to lepší ani horší, jde to svojí cestou. To musím i uznat. Jeden díl jsem viděl v originále i s dabingem a pokaždé jsem se zasmál něčemu jinému. Seriál samotný se často opakuje, ale než mě to začalo iritovat, byl konec. 70 % ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Červený trpaslík si plně vystačí i v malém počtu postav, těží totiž z exotického prostředí dalekého vesmíru a vzdálené budoucnosti, kterou často vsází v kontrast se sedláckými gagy a tak trošku mimoňskými hláškami. Vůbec hlášky jsou na červeném trpaslíku to nejlepší a tím kupodivu myslím hlášky v českém dabingu. Červený trpaslík je pro mnohé nesmrtelný kult, bohužel pro mě se trochu smrtelný stal, mám pocit, že už to není, co bývalo - standardy se změnily... Stále ale "téměř" výborný sitcom! 8/10 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Beru a chápu, že je Červený trpaslík pro někoho jeden z nejlepších seriálů. Já sám, jsem ve svém okolí obklopen lidmi, kteří na Red Dwarfa nedají dopustit. Mě osobně ale humor seriálu nic neříká. Nevím čím to je, pár dílů jsem viděl ale za celý seriál jsem se tak dvakrát zasmál. Přitom britský humor mám opravdu rád. Seriály jako Black Books, IT Crowd považuju za jedny z nejlepších ale Red Dwarf není prostě můj šálek čaje. Proto mu dávám ***. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jistě kultovní seriál, který je skvělý i s českým dabingem. Každá postava je dokonalá, ale samozřejmě si každý zamiluje tu svou. Rimmer, Lister, Kocour, Kryton to je základní čtyřka do nepohody. Hlášek je v každém dílu spoustu a většinou geniálních, trhající vaše bránice. Seriál si drží laťku i přes docela velký počet řád (8), ale je jasné že poslední řady svou kvalitou na první trochu ztrácí. Škoda, že se nikdy nenatočil plnohodnotný film, který si bezpochyby Red Dwarf zaslouží. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Krytone, přejdi z modrého poplachu na červený." - "Jste si jist pane? To znamená vyměnit žárovku." Co dodat dalšího? Zkuste někdy říct doma, že nemůžete umejt nádobí, protože vám to král bramborových lidí nedovolí... A nejoblíbenější epizody? Asi Díky za tu vzpomínku, Roztavení a Hololoď. "Lister Červenému trpaslíku: Máme mezi sebou příšerný hovado..." ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

Serial nacpany mega hlaskami v takove koncentraci jakou jinde nenajdete.... ,,Unesli pana Rimmera!" ,,Tak rychle pryč než nám ho vrátí!" ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a tvrdíte mi, že jste úplně normální?!" ♥♥♥ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za tenhle legendární britský sitcom vděčíme dvěma talentovaným scénáristům, Robovi Grantovi a Dougovi Naylorovi, kteří krátce po odvysílání první série začali příběhy posádky Červeného trpaslíka vydávat i knižně. Šťávu, tedy bonmoty a sarkastické poznámky, dodával seriálu zejména druhý z nich.Televizní diváci ale stejně ocení především hrdiny, které znají z obrazovky. Ze všech herců se stali uznávané televizní hvězdy a Červený trpaslík je považován za nejúspěšnější vývozní artikl BBC. Jednotliví členové posádky představují dokonalé protiklady, které spolu musí vyjít na malém uzavřeném prostoru, z čehož vzniká nekonečné množství konfliktů. Autoři seriálu velmi dobře znají soudobou fantazy a sci-fi literaturu a seriál se dá považovat za humorného průvodce žánrem, oblíbenými tématy a rekvizitami sci-fi literatury a filmu. Fanoušci dokážou vystopovat odkazy na S. Kinga nebo R. Bradburyho a řadu další. Seriál se stal kultem a je jen škoda, že jeho výroba nepokračovala. Až do posledního dílu poslední série si zachoval mimořádně vysokou úroveň. Jeden ze dvou seriálů, které hodnotím 100 %. ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama