Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (19)

Červený trpaslík (1988) 

Nejlepší britský sitcom a vesmírný seriál vůbec. Kocour, Rimmer, Kryton, Lister, Holly a později i Kochanská pobaví vždycky. Seriál si po celou dobu vysílání držel velmi vyrovnanou kvalitu. Z herců mě nejvíc baví Danny John - Jules a Norman Lovett a český dabing je naprosto excelentní. A když jim tam ještě napaří nějakého slizkého šmejda z vesmíru, je to celé ještě lepší. Prostě dokonalé. Dokonalé. Dokonalé. ()

Zpátky v Červeném (1. část) (1999) (S08E01) 

Osmá série začíná, Holly ( Lovett ), Rimmer i kapitán Hollister jsou zpět. A vlastně i loď je zpátky. Navíc celá osmá série je gniální, prošperkovaná výbornými vtipy. Jasný plný počet. ()

Zpátky v Červeném (3. část) (1999) (S08E03) 

Navždy Viva Red Dwarf.... Snad bude série X stejně kvalitní jako všechny předešlé.... ( BtoE ) se nepočítá... ()

Zpátky na Zemi (2009) (S09) 

Pořád je to vtipný a hezký, ale už to není takové jako kdysi... Kocour opět skvělé hláškuje. ,, Bylo tam obrovský šuchadlo a já řvu jako blázen, protože mi z účesu dělá vrabčí hnízdo a ničí mi můj skvělý obleček!" ()

Série 10 (2012) (S10) 

Kluci z Trpaslíka jsou zase tady a v ještě lepší formě, než když byly Zpátky na Zemi, jen mě trochu mrzí nepřítomnost Hollyho. Nad náš dabing sice není ale i tak jsem si epizodu užil se vším všudy. Vynikající hlášky, vážně jsem totálně umíral smíchy a skvělá zápletka, přesně jako původní Red Dwarf. Epizoda Trojan alespoň pro mě absloutně bez chyby. Zdá se mi, že jak něco z Anglie začne, ve stejném duchu se to pak nese až do konce. já tedy desáté sérii věřím a jestli se to povede, budu očekávat další díly... Jen ten název poslední epizody mě trochu zneklidňuje. Prostě bomba, už při první scéně jsem se natlemil na den dopředu. Jsou definitivně zpátky a přesně tak jak jsem chtěl a očekával. Úžasná první telleshopping epizoda za plný počet. Kocour, Rimmer, Listy a Kryťák opět potěšili. Vím moc dobře, proč je Red Dwarf můj druhý nej seriál. Zatím 100% a doufám, že budu moct nechat. Úroveň a duch starého dobrého RD se totiž přenesli i do řady s pořadovým číslem X. /13.10 - Fathers and Suns 100%, zápletka lepší než v prvním díle./21.10. Lemons, 100%, dosud nejlepší díl desáté série, jedna z nejleších epizod vůbec./28.10 - Entangled, 97%, další výborná zápletka a hlášky./4.11 - Dear Dave, 98%, tentokrát trochu slabší, ale pořád nezapomenutelné./11.11 - The beginning - Senzace, nádherná poslední epizoda s replikantama, bojovým androidem a Rimmerovým tátou. 100%. Očekávám novou sezonu hoši, tak snad se dočkáme. Jako celek absolutní paráda, bomba, senzace. Bavil jsem se jako nikdy. Absolutně úžasné desátá řada. Smegging! Těším se na dabing. Zjišťuji, že originál byl mnohem vtipnější, ale i tak je ten dabing neskutečná kruťárna a moje srdce u toho bije radostí. ()

Zlatý dvacátý (2016) (S11E01) 

Ať pátrám, jak patrám, zjišťuji, že Twentica (pokud se nepočítá Zpátky na Zemi, které ale mám taky docela rád) je asi nejslabší epizodou Red Dwarfa. Ale... i když úvod jedenácté série není takový, jako byl úvod desáté (vynikající Trojan), bylo z toho cítít, že se chlapci dobře baví a pořád se jim to líbí. A líbí se to i mně - v této epizodě sice bylo dost vtipů mimo (vlastně většina), zápletka byla zvláštní (a to zněla tak slibně) a v podstatě to bylo o ničem, moc se tam nestalo, ale pak jsem se na to podíval za pár dní znovu a podívejme, bylo to lepší. Styl výborné desáté série si to krásně drží a i přes tenhle slabší úvod (který je ale jen lehce nadprůměrný) se strašně moc těším na další díly, protože energie v tom pořád je a grafika a všechno kolem (až na Krytonovu hlavu) vypadá naprosto báječně. Vůbec se nebudu zlobit, když se kluci trochu víc rozjedou. 85%. ()

Samsára (2016) (S11E02) 

JO! Druhá epizoda jedenácté série Trpaslíka je naprosto perfektní, dokonale mi sedla a mnohem více by jí slušelo, kdyby byla epizodou první. Je sice pravda, že zápletka je naprosto chabá a opět se tam moc nestane, ale Trpaslík byl vždycky o vtipu a ten v téhle epizodě funguje naprosto skvěle. Ať už úvodní hraní Minopole (kostky), tak hlavně naprosto dokonalé Kocourovo filozofování (Archimédes a vana) a jeho dialog s Listerem, stejně jako dialogy Listera a Rimmera. Závěr je možná trošku dřív utnutý a zpočátku otravné flashbacky mi nakonec sedly, ale pokud jde o tuhle epizodu nemám vůbec nic, co bych chtěl vytknout, a tak to neudělám, protože tohle je fakt strašně super. Forma je zpátky a natěšení na další díly a dabing vzrůstá každým dnem. 100%. ()

Dávat a brát (2016) (S11E03) 

Společně se Samsarou nejlepší epizoda 11.série. Skvělá zápletka, výborný humor, dialogy, atmosféra,cestování časem, zmatky...Give and Take je prostě naprosto geniální a nejvíc ze všech epizod 11.série se blíží stylu sérií klasických, jako by z ní přímo vypadla. Za mě opět absolutní spokojenost. Ale SVÁČA by klidně mohl dosta víc prostoru, jelikož byl naprosto výborný. 100%. ()

Důstojník Rimmer (2016) (S11E04) 

Důstojník Rimmer tvoří společně s druhým a třetím dílem svatou trojici jedenácté série, protože tohle opět bylo naprosto výborné a možná (ale jen možná) o dost lepší než Rimmerosvět, protože tohle mě osobně sedlo o dost lépe. Je tady další cizí loď (v téhle sérii už třetí), má to zajímavý nápad, skvěle fungující vtipy a samozřejmě spoustu Rimmerů v té naprosto nejlepší formě. Jediné, co mi to trochu pokazilo, byl ten konec s multi Rimmerem, který byl navíc useknutý hrozně rychle. Jinak ale paráda, já se ohromně bavil. 100%. ()

Kryze (2016) (S11E05) 

Bohužel, tohle je nejen nejslabší díl téhle série (po Twentice je to docela síla), ale taky nejslabší epizoda celého seriálu. Nápad dobrý (Ferrari červená je OK), ale zpracování se bohužel hrozně nepovedlo a druhá polovina dílu byla podle mě hrozně o ničem. Nerad krytizuju (to je naschvál) zrovna Trpaslíka, ale hoši prostě mají na mnohem víc a zrovna u tohohle dílu je to fakt docela škoda. Samozřejmě je to pořád nadprůměr, najde se tam docela dost dobrých vtipů (ale ne tak často jako jindy) ale jako celek to prostě působí ne úplně dobře. Snad bude poslední díl lepší. 80%. ()

Džin z lahve (2016) (S11E06) 

Naprosto vynikající epizoda na závěr – a po dlouhé době konečně s polymorfem. Po minulé epizodě mě tady naštěstí nic nezklamalo – skvělý děj, parádní hlášky (Rimmerův mozek, průzkum lodi – jak nečekané, v této sérii), všechno to tam bylo, včetně skvělého akčního finále - jako ve starém dobrém Trpaslíkovi. Je to sice slabší než epizody 2-4, ale tahle epizoda mi dala všechno, co jsem od téhle série chtěl, jenom jsem nevěděl, že to chci. Skutečně parádní podívaná, která žádného fanouška nemůže zklamat, protože je v ní opravdu všechno. Těším se na 12. sérii a očekávám minimálně stejnou kvalitu, jako od jedenáctky, se kterou jsem nakonec (a naštěstí) přes všechny chyby velmi spokojen – epizody od nejlepší:2,3,4,6,1,5. 100% epizoda / 90% série. ()

Vyléčení (2017) (S12E01) 

Naprosto fantastický návrat. Zatímco Twentica byla až do Krysis nejhorším dílem vůbec, Cured je naopak jedním z nejlepších a to nejen v rámci nových sérií. Vynikající nálož poctivého trpaslíkovského humoru od začátku až do konce, fantastické hlášky, scény, výtečný nápad (který se mi zpočátku příliš výtečně nejevil) a navíc sympaťák Hitler, který byl v podání Ryana Gage naprosto neskutečný a jeho kytarový duet s Listerem tomu nasadil korunu (jedna z nejlepších scén celého seriálu). Finále bylo sice předvídatelné a trochu urychlené, ale to je naprosto fuk a myslím, že to snad nikomu nemůže vadit. Já jsem naprosto spokojenej (lepší to fakt být nemohlo) a nadšenej. A na další díly se po tomhle úvodu těším ještě o něco víc. Snad mě kluci nezklamou. 100%. ()

Silikonie (2017) (S12E02) 

Epizoda plná MILF je jedna z těch slabších. Není to naštěstí a díkybohu na úrovni Twenticy a Krysis (horší díly snad už ani být nemůžou), pořád je to vysoký nadprůměr, ale ve výsledku prostě slabší. Není to tak dobré jako první díl, není to ani tak vtipné, námět má tahle epizoda naprosto fantastický a i zde se našla kupa výtečných a nezapomenutelných scén (hlavně s Rimmerem po krytonizaci), ale ve finále to bohužel fakt bylo slabší. I u této epizody jsem se ale dobře pobavil a rozhodně jí nehodlám hanit tak, jako dvě výše zmíněné. O tomto námětu jsem si také myslel, že nemůže fungovat, ale fungoval. Ve výsledku opravdu super. 80%. ()

Časová vlna (2017) (S12E03) 

Další epizoda a další námět, který mi z počátku nezněl příliš důvěryhodně. Jenže zase to dopadlo naprosto výtečně. Úvodní díl série je sice stále nepřekonán, ale tenhle díl mu zdárně šlape na paty. A nejen, že jsem se královsky bavil, ale nápad by se navíc fantasticky vyjímal i v klasických dílech Doctora Who a o to mi je sympatičtější. Vynikající epizoda, ale kritik Rimmer by si opravdu zasloužil víc prostoru, protože tahle část byla obzvlášť skvělá... 95%. ()

Robokracie (2017) (S12E04) 

Další výtečná epizoda. Po stránce vtipů to sice bylo slabší a vlastně ani zápletka nebyla kdovíjaká, ale to zpracovaní bylo naprosto fantastické. Trpaslík má pár dílů, které si užívám více než ostatní, a tento se asi zařadí mezi ně. Sice nepřichází s žádnými inovacemi, zato ale nabízí jednoho starého známého, jehož návrat byl naprosto, ale naprosto fenomenální a Holly bude mít co dělat, aby ho překonal. Teď už chybí jenom ten Eso. A volební kampaň byla také výborná. 100%. ()

M-Corp (2017) (S12E05) 

Slabší (jenom v rámci téhle série), sem tam opakování starých nápadů (a scén), ale je to opět celé báječně funkční a já se bavil opět od začátku do konce, protože z této epizody vylezla další výtečná podívaná s hned několika legendárními momenty a velmi zajímavým námětem. Kvalitativně je to asi na úrovni Siliconie, zklamání se v žádném případě nekoná, jen by bylo hezčí (právě kvůli závěru), aby tenhle díl dali jako poslední. Aspoň by to čekání na Hollyho bylo kratší!!! 85%. ()

Skokan (2017) (S12E06) 

Je zpátky! A v plné síle! Anebo ne? Kdo? Pan špína pupkáč číslo 204, prostý pekař!! A taky Holly!!! Tahle epizoda by byla naprosto dokonalým závěrem celého seriálu (což stejně zase nebude), rozhodně mnohem krásnějším než Začátek. Celá dvanáctá série hrála úplně ukrutně extrémně na nostalgickou notu (návrat Talkie Toasteru, závěrečná scéna páté epizody, ždímačka starých vtipů), ale bylo to nejen vysoce funkční, ale také vysoce zábavné a kvalitní. A o tomto díle to platí tak nějak několikanásobně - opakovaní vtipů tady už je tak okaté, že to přehlédne snad jen hlídač na parkovišti nebo učitel tělocviku, ale je to naprosto boží... Rimmerova one man show s neuvěřitelným tempem, ve starých kulisách (jak nádherné), se starými známými a našlapanou zápletkou, která (jako již tradičně) je ale možná utnutá příliš brzo. Jedna z nejzábavnějších a nejlepších epizod nejen nové éry, ale i celého seriálu. Tohle rozloučení se seriálem by bylo opravdu nádherné, uzavřelo by kruh, ale všichni víme, že to bude pokračovat, což samozřejmě nevadí, baví to mě, baví to je, mají energii, užívají si to... jen ten Hollák tam už asi zase nebude. Ale něco mi přece jen chybí... pořád čekám na toho Esa. Už má nachystané uzenáče, takže doufám, že ještě někdy dorazí. 100% za epizodu a za sérii, která je celkově tak o dvě třídy lepší, než stagnující jedenáctá. Naprostá spokojenost. ()

Země zaslíbená (2020) (S13E01) 

Vynikající. Ostatně nic jiného jsem ani nečekal. Začátek je naprosto fenomenální a jde o přehlídku klasických vtipů, ale také zcela nových debat, a ačkoliv to nakonec na chvíli ustrne a lehce poklesne, celá druhá polovina je zase fantastická a natřískaná geniálními fóry. Skvěle zvládnutá byla i Rimmerova existenciální krize, na jehož konci se ale konečně dočkal povýšení (a pořádného!) a Listerova promluva na téma měsíčního svitu je něco, na co jsem čekal od první série a netušil jsem, že se toho vážně dočkám. A navíc se konečně vrátil i Holly! Jeho první vystoupení bylo sice trochu podivné, ale na konci už byl opět bezchybnatý a v plné formě. Ostatně jako zbytek posádky. Povedlo se to moc, kluci z Trpaslíka příběhy delší než jednu epizodu v pohodě zvládají (Zpátky v Červeném, ha!) a Země zaslíbená se povedla taktéž. Je plná nápadů, báječných fórů a zajímavého děje, který konečně všechny (s výjimkou Krytona) někam posouvá. Jen je škoda, že si ten Kocour nevrznul, když měl konečně na palubě dvě kočky (a nebyl to sen!). Od desáté série je celý seriál v nevídané formě a tenhle povedený film z ní nevybočuje. Teď už konečně zbývá jenom najít Kochanskou. "Všichni jsme přežili." - "Není možný!". Tak co je nového, chlapci? 95%. PS: Zajímalo by mně, jestli má Doug Naylor vymyšlený nějaký definitivní konec, nebo jich dostaneme ještě dalších sedm. A těším se na dabing. Snad zase nebudu čekat dva roky. ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama