Reklama

Reklama

Xena

(seriál)
USA / Nový Zéland, (1995–2001), 98 h 9 min (Minutáž: 42–45 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Lucy Lawless, Renée O'Connor, Ted Raimi, Kevin Smith, Hudson Leick, Karl Urban, Alexandra Tydings, Adrienne Wilkinson, Márton Csókás, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(134)

Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla... vášeň... nebezpečí. Její odvaha změní svět. (oficiální text distributora)

Recenze (548)

haj 

všechny recenze uživatele

Pár dílů je sice opravdu špatných, ale jinak je podle mě tenhle seriál nadmíru povedený a snad ve všech směrech (herecké obsazení, hudba, výprava, velká variabilita žánrů..) trumfe bez problémů většinu seriálů, které nám české programy nabízí. Stěžovat si na to, že se Xena přesně nedrží mytologie a historie, je podle mě nesmysl, protože se o to ani nesnaží a hlavně se nebere příliš vážně, což dokazuje řadou komediálních dílů, které ji dodávají značnou dávku nadsázky. Snad jen akční scény by mohly být líp natočeny (nepřehledná kamera, rychlý střihy), ale tím trpí bojové scény snad ve všech amerických filmech, samozřejmě s výjimkou Matrixu. Tipoval bych, že většina lidí, co to ohodnotila jednou hvězdičkou nebo odpadem, viděla jen pár dílů, ale tak se seriál hodnotit nedá, to je podobný, jako když se z filmu kouknete jen na 20 minut. ()

Darth Revan 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Xena ještě větší klasika než Sorbův Herkules. Vzpomínám si, jak jsem utíkal ze školy domů, zapínal Novu a sledoval její dobrodružství ve starověkém světě. Vzpomínám i na lesbické scény, které jsem si s postupem svého věku čím dál tím víc užíval. Vzpomínám na vynikajícího Área v podání bohužel zesnulého Kevina Smithe. Vzpomínám na crossovery s Herkulem. A v neposlední řadě s láskou vzpomínám na Joxera, největšího borce celého seriálu. A velmi nerad vzpomínám na jeho smrt, tu jsem tenkrát oplakal. Z nostalgie nemohu bouchnout nic jiného než 4*, protože 5 by asi bylo už moc. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Za časov dávnych bohov, hrdinských náčelníkov a kráľov, nepokojom zmietaná zem zrodila hrdinku. Bola to Xena, bojovná mocná princezná, zocelená žiarou bitiek. Sila, vášeň, nebezpečenstvo. Jej odvaha zmení svet.“ Rip-off Sorbovho Herakla, v ktorom sa občas vyskytla bojovná princezná Xena a zakaždým mala taký obrovský úspech u divákov, že nakoniec dostala vlastný spin-off. Ktorý je v podstate rovnaký, ako originálny Herkules, akurát namiesto hrdinu a pomocníka je tu hrdinka a pomocníčka. Inak zostalo všteko po starom - hnusná výprava (musel prísť až o pár rokov Peter Jackson, aby z Nového Zélandu urobil epicentrum všetkých turistov sveta), odpudivé umelohmotné štúdiové kulisy, smiešne kostýmy a trápne akčné scény. Nevraviac o lacných emóciách, nevtipných vtipoch a neznesiteľne béčkových scenároch. Vtedy to ale fungovalo, sadali sme si pred nové diely a hoci predsa len Herkules bol Herkules, aj Xena prišla vhod, keď nebolo čo pozerať (a zjavne sme v tom neboli sami, keďže v rokoch 1995 - 2001 vzniklo viac ako 130 epizód). Potešil kasting (okrem hlavných postáv napr. Ted Raimi ako nešťastný Joxer). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve světě, kde muž je zlej, nadrženej, ošklivej, zbabělej, zákeřnej a nebo je totální ňouma neschopen logického myšlení. Naproti tomu ženy, jsou zde krásné, chytré, spravidlvé, silné, schopně kdykoli se postarat o mužského ňoumu či ochránit vesničany většinou z řad mužů. Jak toto ženské show hodnotit ? Ne, ne nedám odpad jak by se na seriál, který popírá historické fakta, přírodní zákony a hlavní představitlka při skočích řve jak kdyby měla porodit osmerčata slušelo. Místy jsou zde totiž celkem slušně zvládnuté souboje. Další důležitá věc je, že zde jsou většinou krásný ženský. Xena je fakt pořádnej kusanec baby, která navíc určuje módu pro všechny dominy na světě a tu jednu hvězdu si teda právem zaslouží. Celý seriál by se dal označit jako mírně podprůměrný feministický vibrátor. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Nakoľko som tento seriál v detstve doslova neznášal, zistil som, že som Xenofób...Skrátka ako Xena s Gabrielou porážali všetko a všetkých mi prišlo trápne a nakoľko som mal vtedy asi tak 12 rokov, netreba to brať z mojej strany ako náznak toho, že uctievam patriarchát...Proste táto politická korektnosť, to je niečo strašné... ()

Galerie (553)

Zajímavosti (70)

  • Melinda Clarke, ktorá hrala amazonku Velascu, mala pôvodne stelesňovať Xenu. (rador)
  • Postavu Xeny měla původně ztvárnit Vanessa Angel. Kvůli nemoci se ale natáčení na Novém Zélandu nemohla zůčastnit, a tak byla nahrazena Lucy Lawless. (ČSFD)

Související novinky

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

22.03.2013

Byl vydatnou posilou v Rychle a zběsile 5. Vlastně kdykoliv byl na plátně, kradl si show pro sebe (není divu, že právě on měl privilegium pronést jedno povolené „f*ck" v PG-13 filmu). Drsný agent… (více)

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

03.06.2009

Představa, že by někdo natočil celovečerní remake Xeny a do hlavní roli obsadil Natálku, je vskutku... přiznejme si to, lákavá. Ne, nedojde k tomu. Přesto si Natalie velmi podobnou postavu (resp.… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama