Reklama

Reklama

Profesionálové

(seriál)
Velká Británie, (1977–1983), 47 h 30 min (Minutáž: 50 min)

Hrají:

Gordon Jackson, Martin Shaw, Lewis Collins, Ian McDiarmid, Pierce Brosnan, Steve Alder, Jiří Pravda, David Suchet, Peter Cellier, Patrick Malahide (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(57)

Obsahy(1)

Který divák by neznal Bodieho, Doylea a Cowleyho z CI5? Agenti Raymond Doyle (Martin Shaw) a William Bodie (Lewis Collins) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Jejich šéf, velitel oddělení CI5, major George Cowley (Gordon Jackson) má navíc i letité zkušenosti, s nimiž zvládá každý náročný případ. Ti tři jsou sebejistí, schopní, vtipní, a stojí si za svým názorem v každé situaci. Akční seriál o speciálním oddělení britské policie se stal legendou, jejíž jedinečné kouzlo potvrzuje každá repríza. Duchovní otec Profesionálů, producent Brian Clemens, chtěl koncem sedmdesátých let vytvořit seriál, který by obstál v konkurenci britské a americké tvorby. Popularita, kterou seriál po svém uvedení v roce 1977 získal, předčila všechna očekávání. Jeho působivost spočívá nejen ve skvělé kombinaci žánrových prvků, ale především v charismatu hlavních představitelů. Ti měli ambice předvést šířku svého herectví, i když akčně laděné zápletky jim to příliš neumožňovaly. Kromě výkonů sympatického ústředního tria upoutal seriál uvěřitelnou atmosférou a neustálým napětím. Profesionálové poukázali na problémy západní společnosti a v mnoha epizodách i na studenou válku, která byla v době jejich vzniku stále velmi aktuální. Zajímavý děj přinesl autentický pohled do kriminálního podsvětí i mezinárodní špionáže bez politické korektnosti. Automobilové honičky, přestřelky, bitky i milostné avantýry okořenil suchý anglický humor. Ke slávě Profesionálů přispěla velkým dílem úvodní titulková sekvence se skladbou Laurieho Johnsona. Tato nadstandardně kvalitní kriminálka se stala vzorem pro mnoho více či méně zdařilých napodobenin, které stále vznikají. Na vzniku seriálu se podílela řada britských režisérů, ve všech dílech byl však zachován jednotný styl. Česká televize uvádí všech padesát sedm dílů Profesionálů v původní nezkrácené podobě – epizody prvních sérií nyní navíc ve zbrusu nové obrazové kvalitě. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele SOLOM. k tomuto seriálu (63)

Profesionálové (1977) 

Profíky jsem žral hlavně v mládí, ale určitě nelituji toho, že jsem se k nim po letech z nostalgie vrátil. Doyle a Bodie vždy patřili k mým oblíbeným postavám a já s i s nimi v rámci možností užíval každý jejich případ. Bručoun leč starý lišák Cowley taky nebyl špatný a dával jim pořádně zabrat. Byla jen velká škoda, že jsem teď ve většině dílů viděl jen obyčejný průměr. Přesto se tam však našli i takové případy, které mi udělali velkou radost a šlo o nadprůměrné záležitosti. Jako celek vidím Profesionály na tehdejší dobu za velmi zdařilý „projekt“, na který se rozhodně dá dívat i po tolika letech o jejich natočení…Dávám palec nahoru a krásných 69 %... ()

Série 1 (1977) (S01) 

Tak první sérii Profesionálů mám pěkně za sebou a musím říct, že jsem se u ní i docela pobavil. Většina dílů má sice průměrnou úroveň, ale našel jsem tu asi i dva opravdu nadprůměrné díly. Každopádně na tehdejší dobu jde opravdu o solidní podívanou, navíc ústřední dvojice Bodie a Doyle jsou sympaťáci a nejdou pro ránu daleko – což se mi samozřejmě líbí. Občas se tu sice vyskytne i nějaká ta nelogičnost a přemrštěnost, ale oproti těm dnešním sračkám bohatě stačí ke spokojenosti diváků i 50 minutový díl, který má hlavu, patu i slušnou porci akce… ()

Šílenec (1977) (S01E01) 

Poté co jsem slavnostně dokončil sledování průměrného Zemana a jeho 30ti případů, jsem neměl moc těžké rozhodování, na který seriál upřu svou pozornost tentokrát. Svého času jsem se na Profesionály díval (viděl jsem sice asi tak polovinu dílů). Úvodní díl Šílenec sice není žádná extra pecka, jak by mohlo slibovat zdejší vysoké hodnocení, ale slušný průměr to vskutku byl (znám totiž několik mnohem povedenějších dílů). Ale na zahřátí to nebylo vůbec špatné. Jen bylo úsměvné, že ten sniper dokázal exkluzivně střílet do pneumatik (jedna kulka – jeden zásah), ale ani jednoho z dvojice Bodie a Doyle nezasáhl, když ho dvakrát naháněli, ba dokonce jim nezdrhl i se člunem, když oba skočili do vody… ()

Za vším hledej ženu (1978) (S01E02) 

Opět slušný díl a ani napodruhé Profesionálové nezklamali. Tentokrát se to točilo okolo luxusních kurviček, lstivých pasáků a blbých politiků. Inu to si vážně ti staří fotříci myslí, že s nimi mladé holky chrápou z „lásky“? Ale hovno, kvůli prachům nebo v tomto případě drogám za odměnu. Ani bych se nedivil, kdyby Doyle s tou mrtvou Ann v minulosti chrápal…Mělo to zase slušnou akci i atmosféru, takže i v tomto případě dávám lepší průměr 60% a „kočičky“ tu hrály vážně luxusní… ()

Starý pes se novým kouskům nenaučí (1978) (S01E03) 

Víc zpackané přepadení „něčeho“ v tomto případě policejní stanice, jsem snad ještě neviděl. Obsazení v pořádku, ale jak snadno a bez boje se vzdali – to bylo úsměvné. Asi víc, než kdy Bodie a Doyle komentovali situaci, kdy magor osahával mladé sestřičce poprsí s granátem v ruce. Ale jo, i tento díl si udržel slušný průměr, co se kvality i akce týče. Jen škoda, že to místy sklouzávalo až k nechtěné komedii… ()

Zabiják s dlouhou rukou (1978) (S01E04) 

Zatím nejlepší díl. Zabiják – sniper – člověk s perfektní muškou, který je schopný sejmout svou oběť i na necelé tři kilometry…Mělo to slušnou atmosféru už od zabití toho dopravního poldy. Nejen díky trojici záporáků a jejich zacvičování, či násilnému vniknutí do bytu, ale i dvojici Bodie a Doyle, která si opět neodpustila nějakou tu peprnou poznámku, ale zároveň byla tentokrát i několikrát v akci (ne, to jsou talíře z Rhodosu…)…Maník na golfovém hřišti si ani neužil svůj poslední odpal a finální šmírování „ukořistěnou trofejí“… ()

Hrdinové (1978) (S01E05) 

Novináři jsou pěkné svině a tak za jejich křivárnu a seznam zaplatí svědci přepadení a vraždy svým životem. Samozřejmě že ne všichni, ale tentokrát to budou mít chlapci Bodie, Doyle a Cowley dost těžké. Stojí proti nim chlapci, kteří se neštítí ničeho. Naštěstí jim pomůže drsňák a blázen Tommy, který si taky rád hraje na akčního hrdinu…Počet mrtvých opět slušný, stejně tak i některé akční pasáže. Samozřejmě nesmí chybět ani pár nechtě humorných situací, při kterých si divák poklepe na čelo, ale jinak si i tento díl udržel slušný průměr… ()

Kde končí džungle (1978) (S01E06) 

Kdyby člověk chtěl, našel by v tomto dílu docela dosti „nedůvěryhodných“ momentů – zvláště pak v chování a myšlení bandy žoldáků – která by klidně dle jejich slov dokázala obsadit celou Afriku – přitom nejdrsnějšího zabijáka s nožem přechčije krvácející a kulhající Cowley, ale srát na to, hlavně že byla zábava. David Suchet se teprve zahříval a jeho „zlatá éra“ na sebe nenechala dlouho čekat… ()

V obležení (1978) (S01E07) 

Bodie si nedá pokoj ani na nucené dovolené a ještě je z něj poloviční „invalida“. Jenže když ty teroristické hovada nedají prostě pokoj. Tentokrát je jeho rande narušeno soubojem se čtyřčlennou teroristickou skupinou, která sice moc IQ nepobrala, ale na svém kontě má už cca 200 lidí. Nedokáží však ani pořádně zaútočit na jednoho ozbrojeného týpka ve starém baráku, přitom mají lepší zbraně. Místy docela úsměvné situace, ale jako celek to fungovalo. Mělo to slušnou atmosféru, takže v mých očích lepší průměr, ale viděl jsem už lepší…60% ()

Tak byl dobyt Everest (1978) (S01E08) 

Jeden z těch určitě lepších dílů této série. Zkorumpovaní policajti i politici – ti měli prsty ve smrti mladé svědkyně a po letech dostanou co proto. Ani se tak o to nepřičiní Bodie a Doyle, ale nájemný vrah, který dostal za úkol je umlčet. Mělo to slušnou atmosféru i akční pasáže, mrtvých bylo taky dost, takže v tomto případě se přikláním k lehce nadprůměrnému ohodnocení. 70% ()

Když se ochladí (1978) (S01E09) 

Přičítám k dobru, že se alespoň na chvíli vrátíme časem do minulosti, kdy Doyle dělal ještě klasického poldu a během jednoho večera mu sejmou parťáka. Vrah šel sedět, ale po sedmi letech se u jeho baráku objeví dcera obviněného bosse a Doyle začne myslet místo kudrnaté hlavy svým pérem. A tak se začne znovu vrtat ve starém případu a začne pochybovat nad onou nocí…Jak to asi dopadne si lze odmyslet už někde za polovinou tohoto dílu, pokud je tedy člověk alespoň trochu pozorný a všimne si podlézavosti oné mladé dámy. Tudíž finální odhalení nebylo vůbec šokující…Klasická průměrná epizoda s několika světlými okamžiky, ale žádný zázrak… ()

Kuželky (1978) (S01E10) 

Jednoznačně zatím nejslabší a nejvíc nudný díl. Sice jim odkráglují kámoše, ale oni si v klidu nakráčejí do kuželkárny, chovají se jako dementi – no oni se tam divně chovají úplně všichni a vše vygraduje jadernou bombou, kterou by ta slavná výjezdovka nestihla zneškodnit ani hovno. Ještě že Bodie a Doyle mají tryskačové auto, které to z jejich kanclu do klubu Vlaštovek stihne v rekordním čase a ještě pomůžou zneškodnit bombu…Naivní scénář tentokrát neokouzlil, ještě že pobavilo alespoň vyrypování černocha do Doyla, který mu pak rozbil pořádně držku… ()

Na dva pokusy (1978) (S01E11) 

Další z těch lehce úsměvných dílů, které mají docela zajímavý námět, leč samotné zpracování lehce pokulhává, hlavně tedy logika. Konference, která má nejpřísnější ostrahu a nájemný zabiják si tam dvakrát udělá nácvik „s mrtvou krysou“, potom tam vjede náklaďákem a nic…No alespoň že neprokoukl tu Cowleyho lest a to taky hned dvakrát…Jinak by se pánové tolik nezasmáli. Doyle nakonec zabodoval a Bodiemu zbyli oči pro pláč…Ten bojový styl mladé dámy byl taky k pousmání, ale proč takhle nesbalit pěknou kost… ()

Přílišná starost (1978) (S01E12) 

Tak i Cowleymu se kdysi zapalovala lýtka, jen škoda že se z jeho bývalé lásky stala fanaticky pobožná kráva. Ani to ho však nezastaví před tím, aby jí během pobytu v Anglii chránili jeho „chlapci“. Přece jenom si i po tolika letech stříkl do textilu, když zjistil, že se opět po takové době objeví v jeho přítomnosti. Jenže má obavy, že by na ní mohl být spáchán atentát a to zcela oprávněně. Ještě že na tuto práci byli najmutí totální břídilové, ovšem happyend nečekejte milí diváci! Ta černá dodávka u zadního vchodu byla absolutně „nenápadná“… ()

Člen klanu (1978) (S01E13) 

Bílí proti černým aneb Ku-Klux-Klan po anglicku…Náplň tohoto dílu jistě pro mnohé zajímavé téma – bohužel se z toho vyždímal jen další dosti průměrný díl. Rasista Bodie dostane pořádně nařezáno a pobodán skončí v péči „negrů“ jak je ON sám v blouznění pojmenuje (mimochodem slovo NEGR tu zazní opravdu hodněkrát…)Takže Doyle se musí pustit do akce sám a i on pozná, že jak mezi černými tak i bílými jsou pěkné svině…Pobíhat a vraždit v prostěradle by se mi ale po městě vážně nechtělo a to jsem dle dnešní doby nejspíš taky rasista a xenofob… ()

Série 2 (1978) (S02) 

Druhá série se rovněž jako ta předchozí vcelku zdařila. Průměrnou úroveň si udržel každý z jednotlivých dílů, takže po této stránce rozhodně spokojenost. Stejně tak i hlavní trio (Bodie, Doyle a Cowley) nezklamalo, občas i zaperlilo. Po akční stránce si taky nemůžu moc stěžovat, takže budu hodnotit tuto sérii nachlup stejně jako tu minulou… ()

Pronásledovaný lovec (1978) (S02E01) 

Doyle zas jednou myslel ptákem, tak jako už několikrát předtím a nechal si přímo před frňákem ukradnout supermoderní zbraň, kterou měl hlídat. Bodie jako správný parťák mu jí chtěl pomoci najít, ale tentokrát proti nim stojí těžký protivník. Je všude o krok před nimi, několikrát jim dá jasné varování, že je může zabít bez mrknutí oka a Doyle stejně pořád myslí na vlhkou jeskyňku…Další z úsměvných dílů, kde logika dostává lehce na frak – hlavně tedy co se utajení a bystrosti naší partičky týče, ale jinak to mělo opět vcelku snesitelnou atmosféru i herecké výkony všech zúčastněných… ()

Soud (1978) (S02E02) 

Druhá série zatím příliš exkluzivní podívané nenabízí, spíše naopak. I tentokrát si nejeden divák lehce zaklepe na čelo, ovšem nevíme, jestli je britská justice skutečně tak blbá jako ta naše, nebo to byl tvůrčí záměr. Chudák Doyle je obviněn ze zabití a Cowley a spol se nechává ochcávat kariéristkou, která si vodí za sukni jak soudce, tak i všechny kolem. Mafiáni mají zelenou, jejich obhájce v klidu všechno vyzvoní přímo před obhájci zákona jako největší borec, a kluci ze zvláštního útvaru pomalu vytahují kapesníky a bečí jako malí kluci. No ještě že jsou jejich protivníci blbí a nechají hlavního svědka přežít…Další epizodka k pousmání, ale tak hlavně že tomu vládne hláška: Doufám, že jste měli k obědu spoustu špenátu… ()

První noc (1978) (S02E03) 

Únos izraelského politika do detailu promyšlený a provedený na jedničku. Do toho Bodieho sarkastické hlášky a klasické nabalování dívek a dam. To vše bylo v naprostém pořádku, bavil jsem se a očekával další kvalitní díl. Závěrečná pasáž a obkličování domu však už lehce skřípalo. Únosci slepí a tupí…Ach jo, zase se z toho vyklubala jen průměrná podívaná. Docela by mně ale zajímalo, co teda Doyle žere, když má ke všemu blbé pindy a hlídá si „štíhlou linii“… ()

Muž bez minulosti (1978) (S02E04) 

Divný díl jen co je pravda. Výbuch v restauraci ze začátku a automobilová honička – asi dva nejlepší body v celém tomto dílu. Samotný scénář tu totiž místy dost skřípal, stejně jako jsem se málem ztratil v tom „kdo je kdo“. Mafiáni i chlapci od FBI ale poznají na vlastní kůži, že když se Bodie rozzlobí a někdo mu málem sejme jednu z jeho dívčího harému, tak dokáže být i pěkně zlý. No prostě průměrná záležitost… ()

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Bodie a Doyle chystají návrat

Bodie a Doyle chystají návrat

27.04.2010

Už je ale nebudou hrát Martin Shaw a Lewis Collins. V celovečerním remaku dostanou hláškující ranaři z CI5 podstatně mladší obličeje. Pamětníci mezi námi si určitě vzpomenou na doby, kdy britský… (více)

Reklama

Reklama