Reklama

Reklama

Profesionálové

(seriál)
Velká Británie, (1977–1983), 47 h 30 min (Minutáž: 50 min)

Hrají:

Gordon Jackson, Martin Shaw, Lewis Collins, Ian McDiarmid, Pierce Brosnan, Steve Alder, Jiří Pravda, David Suchet, Peter Cellier, Patrick Malahide (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(57)

Obsahy(1)

Který divák by neznal Bodieho, Doylea a Cowleyho z CI5? Agenti Raymond Doyle (Martin Shaw) a William Bodie (Lewis Collins) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Jejich šéf, velitel oddělení CI5, major George Cowley (Gordon Jackson) má navíc i letité zkušenosti, s nimiž zvládá každý náročný případ. Ti tři jsou sebejistí, schopní, vtipní, a stojí si za svým názorem v každé situaci. Akční seriál o speciálním oddělení britské policie se stal legendou, jejíž jedinečné kouzlo potvrzuje každá repríza. Duchovní otec Profesionálů, producent Brian Clemens, chtěl koncem sedmdesátých let vytvořit seriál, který by obstál v konkurenci britské a americké tvorby. Popularita, kterou seriál po svém uvedení v roce 1977 získal, předčila všechna očekávání. Jeho působivost spočívá nejen ve skvělé kombinaci žánrových prvků, ale především v charismatu hlavních představitelů. Ti měli ambice předvést šířku svého herectví, i když akčně laděné zápletky jim to příliš neumožňovaly. Kromě výkonů sympatického ústředního tria upoutal seriál uvěřitelnou atmosférou a neustálým napětím. Profesionálové poukázali na problémy západní společnosti a v mnoha epizodách i na studenou válku, která byla v době jejich vzniku stále velmi aktuální. Zajímavý děj přinesl autentický pohled do kriminálního podsvětí i mezinárodní špionáže bez politické korektnosti. Automobilové honičky, přestřelky, bitky i milostné avantýry okořenil suchý anglický humor. Ke slávě Profesionálů přispěla velkým dílem úvodní titulková sekvence se skladbou Laurieho Johnsona. Tato nadstandardně kvalitní kriminálka se stala vzorem pro mnoho více či méně zdařilých napodobenin, které stále vznikají. Na vzniku seriálu se podílela řada britských režisérů, ve všech dílech byl však zachován jednotný styl. Česká televize uvádí všech padesát sedm dílů Profesionálů v původní nezkrácené podobě – epizody prvních sérií nyní navíc ve zbrusu nové obrazové kvalitě. (Česká televize)

(více)

Recenze (470)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejlepší akční krimi seriál, co jsem kdy viděl. Lze se na něj dívat i po letech a stále je aktuální, napínavý, akční, s vtipem sobě vlastním a zkrátka neustále se děje něco, co přitahuje moji pozornost i po několikátém zhlédnutí. Svou roli v tom určitě hrají sympatičtí herci, výtečná hudba, prostředí s atmosférou, převážně vynikající epizody (jen ty příliš politicky zaměřené jsou slabší) a pochopitelně také vtip a zpracování. Nesmrtelná trojka: Bodie, Doyle a Cowley. Zná je snad každý a je pouze na divákovi, ke komu bude chovat větší sympatie. Bodie, celým jménem William Andrew Phillip (zazní jen 1x v celém seriálu) je "ranař", trochu horká hlava, která řeší věci po svém a rád se otáčí za mladými ženami, nejlépe se sklenkou dobrého pití v ruce. Raymond Doyle je proti svému kolegovi více přemýšlivý typ, ale slitování se zločinci také nemá, zvlášť, když to začne brát osobně. A konečně George Cowley, mozek, hlava celé organizace CI5, jeho velkou vášní je skotská whisky a přesto, že se ke svým dvěma nejlepším mužům chová někdy tvrdě, má je rád a dýchal by za ně, bylo-li by to třeba. Svým férovým a diplomatickým jednáním, při kterém se však nebrání zvýšení hlasu, si musí získat sympatie snad u každého. Humor je v Profesionálech různorodý, vesměs se o něj stará Bodie nebo Doyle, ale občas přijde se svou troškou do mlýna i sám šéf Cowley...Lze to shrnout krátce: EVERGREEN. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Réžia českého znenia (ČST Praha) = ZDENĚK COUFAL - epizódy: Tak byl dobyt Everest (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 10.4.1982) + Odpadlík (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 13.5.1983) + Ztráta paměti (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 2.7.1983) + Pronásledovaný lovec (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 23.6.1985) + Tajemný hlas (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 3.1.1986) + Muž bez minulosti (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.2.1985+R: ČST 2 = 20.7.1986) + Nebezpečné sporty (R: ČST 2 = 29.5.1987) + Objednávka na smrt (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 4.10.1987) + Podivná hra (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 6.2.1988) + Kde se končí džungle (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 19.3.1988) + Operace Susie (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 9.7.1988) + V bezprostřední blízkosti (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 16.7.1988) + Prozrazená mise (ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 6.8.1988) - Buď pochválená šťastná to konštelácia, ktorá zviedla dokopy tak perfektnú trojicu chlapíkov, riešiacich problémy počestných britských občanov ! Zároveň nikdy nepochopím ako sa táto séria (aj keď len v selektívnej podobe) mohla ocitnúť na obrazovkách bývalej ČST. Veď dnes už vieme, že dosť podstatná časť jednotlivých epizód ťažila z napätia tzv. studenej vojny. Vysvetľujem si to tak, že na charizmu akou oplýval tento skvost si neprišla ani normalizačná cenzúra. Apropo ... okrem vynikajúcich slovných prestreliek medzi Bodiem a Doyleom, nič zo svojho lesku nestratili ani skvele zvládnuté akčné scény. Skrátka a dobre: NADČASOVÁ ZÁBAVNÁ KLASIKA. (9.6.2004) ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Šedá je všechna teorie, ale zelený je strom života. Teorie totiž tvrdí, že zatímco americké detektivky jsou brutální a plné ostrých, na potkání střílejících hochů, britská detektivka vyniká především logickým myšlením, jímž nakonec detektiv (zpravidla bez jediného výstřelu) zjistí pravdu a usvědčí pachatele. Stačí se podívat na celou plejádu postav počínaje Sherlockem Holmesem, přes otce Browna až po Hercula Poirota... Profesionálové jsou z tohoto hlediska zcela "nebritští" a jsou takoví naprosto programově. Původně měli být dokonce ještě drsnější a méně vtipní. Ve své době museli působit jako malé zjevení a i dnes nevychází ve srovnání s jinými televizními detektivkami vůbec špatně. Škoda, že kvalita postupně poněkud klesá. Zápletky jsou nepravděpodobné, příběhy vybudované na opakujících se schématech, pointy sice průrazné, ale většinou vcelku nekomplikované. Za první sérii 80%, Celkový dojem 70% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě je na tomhle seriálu nejcenější, že ukazuje rozvrstvení britské společnosti a skupinky různých organizací a padouchů té doby. I když padocuhů, je to složitější, neb někteří prostě hájí ty či ony zájmy a názory... Taky to ukazuje británii sedmdesátých let. A není naškodu, že dva hlavní představitelé - a většina divaček jim to promine - jsou pěkní děvkaři, ale co mají dělat, když po nich v seriálu ženy tak jdou a při své náročné práci potřebují rychlý relax, aby se pak připravili na další těžkou práci. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přísný, ale spravedlivý šéf Cowley někdy až otcovsky dohlíží na dvě své chováním protikladné ovečky z CI5 (impulzivní Bodie a přemýšlivý Doyle). Diplomatické hry, nepřátelé zvenčí, fanatičtí teroristé ze všech koutů světa.. Ba ne, v této době nebyl čas ani místo pro politickou korektnost. Zajímalo by mě, jak často ti dva díky stylu jízdy měnili sjeté gumy.. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (54)

  • Celé jméno Bodieho je William Andrew Philip a zazní pouze v jediné epizodě seriálu. (Vojcl)
  • Vznik seriálu byl poznamenán studenou válkou, v důsledku čehož jsou v seriálu často řešeny problémy s agenty východního bloku. (BLANIK.)
  • Lewis Collins (Bodie) a Martin Shaw (Doyle) se ze začátku příliš nemuseli, díky čemuž mezi nimi byla ta správná chemie a pošťuchování, které diváky bavilo. Později se ale stali přáteli. (BLANIK.)

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Bodie a Doyle chystají návrat

Bodie a Doyle chystají návrat

27.04.2010

Už je ale nebudou hrát Martin Shaw a Lewis Collins. V celovečerním remaku dostanou hláškující ranaři z CI5 podstatně mladší obličeje. Pamětníci mezi námi si určitě vzpomenou na doby, kdy britský… (více)

Reklama

Reklama