Reklama

Reklama

Profesionálové

(seriál)
Velká Británie, (1977–1983), 47 h 30 min (Minutáž: 50 min)

Hrají:

Gordon Jackson, Martin Shaw, Lewis Collins, Ian McDiarmid, Pierce Brosnan, Steve Alder, Jiří Pravda, David Suchet, Peter Cellier, Patrick Malahide (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(57)

Obsahy(1)

Který divák by neznal Bodieho, Doylea a Cowleyho z CI5? Agenti Raymond Doyle (Martin Shaw) a William Bodie (Lewis Collins) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Jejich šéf, velitel oddělení CI5, major George Cowley (Gordon Jackson) má navíc i letité zkušenosti, s nimiž zvládá každý náročný případ. Ti tři jsou sebejistí, schopní, vtipní, a stojí si za svým názorem v každé situaci. Akční seriál o speciálním oddělení britské policie se stal legendou, jejíž jedinečné kouzlo potvrzuje každá repríza. Duchovní otec Profesionálů, producent Brian Clemens, chtěl koncem sedmdesátých let vytvořit seriál, který by obstál v konkurenci britské a americké tvorby. Popularita, kterou seriál po svém uvedení v roce 1977 získal, předčila všechna očekávání. Jeho působivost spočívá nejen ve skvělé kombinaci žánrových prvků, ale především v charismatu hlavních představitelů. Ti měli ambice předvést šířku svého herectví, i když akčně laděné zápletky jim to příliš neumožňovaly. Kromě výkonů sympatického ústředního tria upoutal seriál uvěřitelnou atmosférou a neustálým napětím. Profesionálové poukázali na problémy západní společnosti a v mnoha epizodách i na studenou válku, která byla v době jejich vzniku stále velmi aktuální. Zajímavý děj přinesl autentický pohled do kriminálního podsvětí i mezinárodní špionáže bez politické korektnosti. Automobilové honičky, přestřelky, bitky i milostné avantýry okořenil suchý anglický humor. Ke slávě Profesionálů přispěla velkým dílem úvodní titulková sekvence se skladbou Laurieho Johnsona. Tato nadstandardně kvalitní kriminálka se stala vzorem pro mnoho více či méně zdařilých napodobenin, které stále vznikají. Na vzniku seriálu se podílela řada britských režisérů, ve všech dílech byl však zachován jednotný styl. Česká televize uvádí všech padesát sedm dílů Profesionálů v původní nezkrácené podobě – epizody prvních sérií nyní navíc ve zbrusu nové obrazové kvalitě. (Česká televize)

(více)

Recenze (470)

golfista 

všechny recenze uživatele

Seriál anglických detektivek o speciálním odboru CI5 Jejího veličenstva. Boddie a Doyle v akci - to se dá vidět i po pětadvaceti letech. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sympatická ústřední dvojice, vtipné dialogy a většinou děj, který má šmrnc a nenudí. Jasně, že jsou tu i slabší díly, ale v porovnání s tím, co vzniká dneska, jsou Profíci zlatý. A i tu slzu z nostalgie klidně uroním. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jejich jména zná snad každý, titulní skladba je dnes už klasická a Ford Capri je nádhernou zhmotnělou vzpomínkou na dobu, kdy ještě amíci dělali alespoň hezká auta - přesně v duchu seriálu - ve své době špička a dnes zlatá klasika. A narozdíl od jiných mě Profesionálové neomrzí ani při desáté repríze, spíš bych řekl že čím jsem starší, tím je mám raději. 90% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Některé díly byly na můj vkus až moc o politice, ale dva sympaťáci v hlavních rolích (teda vlastně tři) to bohatě vynahradili. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Klasika televizní zábavy v 80.letech. I dnes ještě mají své kouzlo a stále při dalších a dalších opakováních přitahují diváky k obrazovkám. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Policajná zložka CI5 a ich hlavný protagonisti v podobe hercov Lewis Collins a Martin Shaw v plnej akcii a tým pádom nechýba aj trošku nostalgické pousmiatie ale hlavne že aj na dnešnú dobu to má nadmerný šmrnc. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mne i přes fakt, že to dokola reprízuje zrovna TV Nova, naprostá a srdcervoucí klasika! CI5 a její chlapci:-) Tak má vypadat akční detektivní seriál staré školy... Dokonalé! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Před revolucí zde Profesionálové vyčnívali ve všech ohledech. Nabízeli až neskutečnou kvalitu, sympatické ústřední trio, zajímavé případy a zdatně kombinovali akčnější epizody s díly více detektivními. Jenže se ukázalo, že není všechno zlato co se třpytí. K nám se dostal pouze výběr několika dílů a to v zásadě těch nejlepších co tento britský seriál nabízel. Když po revoluci uvedli celou sérii, tak vyšlo najevo, že ne všechny případy dosahovaly stejných kvalit. I přes opravdu velkou porci průměrných částí jde o nadstandartně kvalitní kriminálky. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nelze dvakrát vstoupit do stejných Profesionálů. V jisté době mohli být a byli Bodie, Doyle a Cowley vnímáni jako vrchol akčně kriminálního žánru, s rozšířením znalostí a možností však spadli někam k průměru. Poctivé sledování léta poté člověku odhalí, že Profesionálové vznikali narychlo, že týden co týden musel přijít další díl a každý ten díl musel dát diváku řadu ingrediencí, které poznal v předchozích a jež mu dávaly pocit, že světu Profesionálů i jim samým rozumí. Cowley neustále tajnůstkařil, "chlapci" se zajímali o ženy a ženy o chlapce, zločinci se honili na střechách, pěšky, autem i loďmo, pila se whisky a střílelo se na všechny strany, přičemž často zemřel kolega. A hláškovalo se až běda. Pěkně se na to dívalo deset, snad i patnáct dílů, jenže ono se jich natočilo 57. 57 dílů, které se liší jen pramálo. Co na tom, že jednou jsou těmi zlými zkažení veteráni, rudí teroristé, arabské bojůvky, sovětší agenti či řečtí revolucionáři - všechna ta verbež nakonec střílí, řídí i boxuje stejně. O vhled do zákulisí politiky tu nejde, jen o věrnost královně a blaho britského občana, kterému nejvíce svědčí konzervativní hodnoty. Scénář rovněž poněkud odbýval a lacině řešil způsoby, kterak záporáci i klaďasové získávají informace. Být Bodie, Doyle a Cowley bezkrevní panáci, po Profesionálech neštěkne ani pes. Takto mohu alespoň jejich kult chápat, když ne vyznávat. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Zostaneš na večeru? Dúfam, že nie.“ 57 totálne nakladačkových dielov postriekaných testosterónom, ktoré ďalej nepokračovali nie preto, že by upadala kvalita (skôr naopak), ale proste preto, že to ústrednú dvojku nebavilo a tak nepodpísala zmluvy na ďalšie sezóny. Esencia tvrdých chlapských špionážnych kriminálok, ktorá je natoľko dokonalá, že sa dodnes nedočkala JEDINÉHO celovečerného filmového spracovania (na rozdiel od Mission: Impossible), iba „novej“ seriálovej verzie z r. 1998 (ktorá mňa osobne urazila). Cholerický, ultra prísny Cowley vedie svoj len dvojčlenný, ale o to akčnejší a chladnokrvnejší tím do smrtonosnej akcie. Naprieč únosmi, vydieraním, špionážnymi vražednými samovražednými akciami a ochranou Veľkej Británie pred „zlom zvonku“. Profesionálov som si zamiloval už ako chlapec (čomu sa mi dnes nechce veriť, pretože scenáre sú i na dnešnú dobu inteligentné a akčné scény, hoci každá epizóda pôsobí strhujúco, trvajú max. tri minúty) a keby mi vtedy niekto povedal, že sa raz budem prechádzať anglickými ulicami, mal by som ho za blázna. Práve krásna pochmúrna atmosféra je ďalším výrazným plusom tohto skvelého projektu. A ďalším je minimalisticky podaná, no paradoxne o to pôsobivejšia akcia: v jednej časti štyria kriminálnici držia v dome rukojemníka. Dnu vtrhnú Body a Doyle. Preč je päť sekúnd. Prvý únosca dostane dávku zo samopalu do brucha. Sedem sekúnd. Druhý do hlavy. Osem sekúnd. Tretí do chrbta. Desať sekúnd. Štvrtý je zatknutý. Ani nie 15 sekúnd totálne nemilosrdnej, ale o to realistickejšej akcie. Nuž a ďalším plusom (ak nerátame totálne bombovú úvodnú zvučku) sú výkony Lewisa Collinsa a Martina Shawa; buddy chémia, plná podpichovania, je dodnes geniálna. Dlho sa hovorilo, že to bolo dané paradoxne tým, že sa herci neznášali. Pravda je ale trochu iná. Bodieho prvé dni natáčania hral iný herec, Shawov dobrý kamarát. Producentovi sa ale práve kamarátska atmosféra nepáčila. nechcel mať akčnú komédiu, ale drsné špionážne krimi. A to docielil tak, že Shawovho kamoša vyrazil a najal Collinsa. To Shawa spočiatku mierne urážalo a znepokojovalo, keďže v tom čase bol už zavedeným (okrem iného divadelným) hercom, kým Collins bol len začínajúci fešák. Nakoniec si ale perfektne padli do noty a napriek tomu, čo sa o ich vzťahu popísalo neskôr, práveže medzi sebou mali nie že korektné, ale vyložene kamarátske vzťahy a ako som písal na začiatku, napokon neskončili preto, že by sa tak nenávideli, ale proste boli znechutení z toho, akú popularitu im seriál poskytol, že im znemožnil (?) hrať psychologicky náročnejšie kreácie a že sa stali obeťou svojich fanúšikov, ktorí v nich nevideli hercov, ani Collinsa so Shawom, ale Bodieho s Doyleom. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano přesně tak jeden z dalších legendárních seriálů tzv.nikdy neokoukatelných sice často reprísovaných ale na své kráse nikdy nic ani za tu dlouhou dobu neztratil.Seriál tehdy určitě obsahově splňoval po všech stránkách takřka vše co by měl opravdu mimořádný kriminální seriál v sobě obsahovat.Za prvé tedy určitě napínavý a zajímavý děj, srdcervoucí honičky ve starém, pošmourném a špinavém Londýně byli taky vždy good.Dále všechny ty honičky v lehce odřených ale jinak v moc krásných starých auťácích, skvělou zápletku a výkony všech tří hlavních herců byli určitě vždy na vysoké úrovni.A proč tedy čtyři hvězdy?Tak určitě jedna pro Bodieho druhá pro Doyla (který mi byl vždycky o něco málo sympatičtější), třetí za vždy skvělou a kolektivní práci celé CI5 a tu poslední za suchý ale dobrý anglický humor navíc protřený skvělými dialogy.Tento seriál prostě už asi nikdy neztratí nic ze svého půvabu, tenkrát v době svého uvedení musel způsobit ve VB určitě mírný poprask, dnes by to bylo přeci jenom už úsměvné, ale stále mu některé kriminální seriály především z německé produkce a z komerčních televizí nesahají ani po kotníky.Legendární a úvodní znělka seriálu byla také super a kterou poznám vždy i kdyby jste mě budily ve dvě ráno tak vám řeknu z jakého seriálu je.Tady je:download. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Prostě Profíci! To se dá vidět nejen po letech, ale klidně pořád. Doslova a do písmene neokoukatelný. Tihle dva chlapíci jsou cool (jak se dnes říká) ještě teď. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal sympaťáky Bodieho, Doyla a Cowleyho z CI5? Myslím, že takových lidí se nejde velmi málo a i dnes se na to dá dívat sakra dobře. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

K čemu se vlastně točí ty údajně napínavé, strhující a akční detektivky filmové i seriálové, když je bez nejmenší námahy strčí do kapsy třicet let stará záležitost? Na co ti nažehlení hezounci předvádějí svaly a nejnovější produkty zbrojního průmyslu, když je Bodie s Doylem zazdí jediným pronikavým pohledem nad strništěm a la šmirgl? K čemu zírat na ulice lemované zrůdami z chromu a skla a poslouchat přestřelky do ohluchnutí, když tu máme mile a klamně obyčejné londýnské ulice i šlechtická sídla, vysokou politiku i hmatatelnou krev, pot a špínu? Tak vysvětlí mi to někdo? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nostalgicky vzpomínám, jak jsem se těšil na to, až 3-7 alias Bodie bude volat 4-5 alias Doyla a mé hodnocení tomu odpovídá. S velkou nechutí přitom musím přiznat, že zdaleka všechny díly nejsou výstavními klenoty žánru, ale pro mne budou tito testosteronoví frajeři vždy zdrojem dobré zábavy a jejich taťka Cowley vzorem dokonalého šéfa - takticky vyspělý, informovaný, přísný a s privilegiem rozšlapat jim chlapácká ega na atomy různých tvarů. Takže hoši, pokud budete mít trable, tak mé dveře jsou pro vás otevřené a pokud si přivedete slečny v nesnázích, tak vám rád rozestelu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Profesionálové nezastárli, nestárnou a nezestrárnou. Proč by. Bílá kupéčká budou v módě pořád, stejně jako Doylovské vlasové kreace nebo kožené bundy ve jménu Bodieho. Stylovější seriál, co diktuje styl i dalším generacím, by i CI5 jen stěží pohledala. ()

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Bodie a Doyle chystají návrat

Bodie a Doyle chystají návrat

27.04.2010

Už je ale nebudou hrát Martin Shaw a Lewis Collins. V celovečerním remaku dostanou hláškující ranaři z CI5 podstatně mladší obličeje. Pamětníci mezi námi si určitě vzpomenou na doby, kdy britský… (více)

Reklama

Reklama