Reklama

Reklama

Profesionálové

(seriál)
Velká Británie, (1977–1983), 47 h 30 min (Minutáž: 50 min)

Hrají:

Gordon Jackson, Martin Shaw, Lewis Collins, Ian McDiarmid, Pierce Brosnan, Steve Alder, Jiří Pravda, David Suchet, Peter Cellier, Patrick Malahide (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(57)

Obsahy(1)

Který divák by neznal Bodieho, Doylea a Cowleyho z CI5? Agenti Raymond Doyle (Martin Shaw) a William Bodie (Lewis Collins) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Jejich šéf, velitel oddělení CI5, major George Cowley (Gordon Jackson) má navíc i letité zkušenosti, s nimiž zvládá každý náročný případ. Ti tři jsou sebejistí, schopní, vtipní, a stojí si za svým názorem v každé situaci. Akční seriál o speciálním oddělení britské policie se stal legendou, jejíž jedinečné kouzlo potvrzuje každá repríza. Duchovní otec Profesionálů, producent Brian Clemens, chtěl koncem sedmdesátých let vytvořit seriál, který by obstál v konkurenci britské a americké tvorby. Popularita, kterou seriál po svém uvedení v roce 1977 získal, předčila všechna očekávání. Jeho působivost spočívá nejen ve skvělé kombinaci žánrových prvků, ale především v charismatu hlavních představitelů. Ti měli ambice předvést šířku svého herectví, i když akčně laděné zápletky jim to příliš neumožňovaly. Kromě výkonů sympatického ústředního tria upoutal seriál uvěřitelnou atmosférou a neustálým napětím. Profesionálové poukázali na problémy západní společnosti a v mnoha epizodách i na studenou válku, která byla v době jejich vzniku stále velmi aktuální. Zajímavý děj přinesl autentický pohled do kriminálního podsvětí i mezinárodní špionáže bez politické korektnosti. Automobilové honičky, přestřelky, bitky i milostné avantýry okořenil suchý anglický humor. Ke slávě Profesionálů přispěla velkým dílem úvodní titulková sekvence se skladbou Laurieho Johnsona. Tato nadstandardně kvalitní kriminálka se stala vzorem pro mnoho více či méně zdařilých napodobenin, které stále vznikají. Na vzniku seriálu se podílela řada britských režisérů, ve všech dílech byl však zachován jednotný styl. Česká televize uvádí všech padesát sedm dílů Profesionálů v původní nezkrácené podobě – epizody prvních sérií nyní navíc ve zbrusu nové obrazové kvalitě. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Sa.sa k tomuto seriálu (57)

Profesionálové (1977) 

Za ty roky již samozřejmě klasika asi není moc co dodávat... Prostě se to chce jen dívat a užívat si to.... ()

Šílenec (1977) (S01E01) 

No na první díl to nebylo zase tak zlé.... Bylo tam sice dost hloupostí a dorazil to ten konec... Zase to vynahradil ten výslech, kde bylo jasně ukázáno, že účel světí prostředky ()

Za vším hledej ženu (1978) (S01E02) 

Slušný díl plný krásných žen a jednoho vydírání ve prospěch KGB... Konečná přestřelka a následná rezignace... ()

Starý pes se novým kouskům nenaučí (1978) (S01E03) 

Dobrý díl... To zneškodnění granátu bylo hezké, ale pochybuji, že měla trojky :))) Jinak to přepadení policejní stanice bylo divné... ()

Zabiják s dlouhou rukou (1978) (S01E04) 

Super epizoda plná akce i vtipných hlášek.... Ta závěrečná scéna v kanclu jak šmírují tu kočku puškou je super...! Nejlepší je hláška Cowleyho na tu holku...! PS:pochybuji, že by se s ní dalo střílet na 3 kilometry, ale co je to seriál ()

Hrdinové (1978) (S01E05) 

Hodně smutný díl kde CI5 prohrává na plné čáře... Ano novináři udělali svojí práci to má Cowley pravdu, ale on ne až tak dobrou... Ta přestřelka na konci dílu nebyla vůbec zlá, dokonce i vtipná, ale ten Tommy to odnesl zbytečně... To se dalo čekat :( ()

Kde končí džungle (1978) (S01E06) 

Super konečný boj a souboj Bodieho... Teda vypadal dost blbě, ale prý ten druhý hůř :))) ()

V obležení (1978) (S01E07) 

Napínavý díl o nepředání teroristy svým kumpánům a Bodieho zarputilosti...  "zapletl do nad-rámcových aktivit ..." :))) ten konec byl super jak je Cowley pozval do baru na panáka... ()

Když se ochladí (1978) (S01E09) 

Super epizoda y minulosti... Holt to vypadalo vše až moc nápadně , aby to byla pravda... Naštěstí mu nevypíchala mozek a tudíž to vše dopadlo tak jak mělo... ()

Kuželky (1978) (S01E10) 

Slušný a napínavý díl, aneb jak z ničeho udělat kuličku :))) ()

Na dva pokusy (1978) (S01E11) 

Super díl i konec... Tak terorista je mrtev a šlo to vyřešit i "jinak" ... Dobře  Bodie na konci ostrouhal :))) ()

Přílišná starost (1978) (S01E12) 

Cowley se ukázal i v jiném světle... NJN i ve starém kocourovi mohou bouchnout saze... :))) "neměli jsme něco vyřídit...?! --- nepamatuji se..." :))) to byla ale baba teda :/ ()

Člen klanu (1978) (S01E13) 

Super dí a ještě lepší konec... Pár bílejch idiotů dělá pro černý :))) A Doyle prozřel a už mu negři nevadí... PS: ještě že je to z roku 1978 :)))) dnes už by všichni seděli v base místo hráli v seriálu ()

Pronásledovaný lovec (1978) (S02E01) 

"tohle není pravá zbraň, ale napodobenina..." :))) Jinak jeden z nejlepších dílů a lehce zapamatovatelný... ()

Soud (1978) (S02E02) 

Angažovaný bkb je horší než třídní nepřítel... Ale co jiného se dá očekávat od právníků než, to že budou chrlit lži, intriky a překrucování pravdy... Je to jejich práce... Jinak Cowleyho řeč byla zatraceně dobrá a platí v každé době, i když "bohužel"... Ten konec stál za to ()

První noc (1978) (S02E03) 

Slušný díl a zajímavý námět... Jinak ať žije únos pro peníze a žádný politický... ()

Muž bez minulosti (1978) (S02E04) 

Slušný díl kde není to co vypadá tak jasné jak se zdá... Jinak Bodie je pěkně nasraný a touží po pomstě.... Ten konec stál za to..! ()

Ve veřejném zájmu (1978) (S02E05) 

Ano takto to dopadne, když se dobré úmysly zvrhnou ve zlé... Je tenká linie mezi diktaturou a demokracií... ()

Odpadlík (1978) (S02E06) 

Drsný díl o "starým" instruktorovi, který jim dal co proto a pořádně jim dal přes hubu :))) Ten konec neměl chybu ()

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Bodie a Doyle chystají návrat

Bodie a Doyle chystají návrat

27.04.2010

Už je ale nebudou hrát Martin Shaw a Lewis Collins. V celovečerním remaku dostanou hláškující ranaři z CI5 podstatně mladší obličeje. Pamětníci mezi námi si určitě vzpomenou na doby, kdy britský… (více)

Reklama

Reklama