Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Skandál v Čechách (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie A Scandal in Bohemia (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Detektiva Sherlocka Holmese a jeho věrného společníka doktora Watsona navštíví tajemný cizinec. Ten je požádá o pomoc v jisté delikátní záležitosti, rád by totiž všemi prostředky zabránil aféře, která by mohla ohrozit svatbu dědice českého trůnu se švédskou princeznou. Na vyřešení případu dostávají tři dny. Holmes se během vyšetřování setká s jedinou dámou, která ho kdy dokázala okouzlit svým důvtipem a moudrostí. Jedná se o překrásnou operní pěvkyni Irene Adlerovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý prípad v rámci seriálu a hneď nám ukazuje, že aj Sherlock je "dostihnuteľný". Prípad je dobre vymyslený, ale predsa len dnes už pôsobí ako čiastočná paródia. Nevylučujem, že neustále poznámky o najkrajšej žene na svete v histórii a smiešny, namyslený kráľ boli brané z nadhľadu už zo strany tvorcov. Tak máme tu otvarák s najlepším Holmesom histórie, kto nevidel a nepozná, nech to rýchlo napraví. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je úplně první, kde se Jeremy Brett objevuje jako Sherlock Holmes na televizní obrazovce. Jak už je u této série zvykem, převedení povídky je hodně věrné, i když určitých větších či menších změn se pochopitelně dočkáme. Krásná Irena Adlerová, žena podezřdelé a pochybné pověsti, pro kterou je člověk ochoten i zemřít, mě zase až tolik neuchvátila. Je to hlavně tím, že jsem se zamiloval do Adlerové, kterou zvtárnila Rachel McAdams, a proto ona pro mě navždy bude "the woman". ()

Reklama

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K uživateli zimi: Také mi tento Holmesův případ vždy připadal banální a měla jsem pocit, že jeho trik musí prokouknout i malé dítě, ale takhle to prostě sir Arthur napsal. Myslím si, že divák si tento díl užije o něco více, pokud jej neshlédne jako úplně první, byť nese pořadové číslo jedna. Neexistující německý rod vládnoucí v českých zemích je nutno překousnout už v předloze stejně jako neexistující rod ,,království skandinávského“. Doyle si zjevně nechtěl naběhnout tím, že by byl konkrétní, byť zmínka o králově plném rtu v textu vypadá jako narážka na Habsburky. Jeho představitel je poněkud teatrální panák, na druhou stranu je takto záměrně vypíchnuta jeho hloupost a nízkost charakteru (a to včetně oproti textu povídky přidané zmínky o slibu sňatku) a jako celek to vlastně docela funguje. Naproti tomu výběr herečky tak nevšedního zjevu, jakým disponuje Gale Hunicutt s jejíma očima snoubícíma v sobě jak troufalost, tak i něhu, zranitelnost a jakýsi vnitřní bol, je natolik perfektní, že divák bez problému věří, že právě takováto elegantní dáma a jen ona dokáže zasáhnout srdce muže tak rezervovaného jako Sherlock Holmes. Pochválit mohu rovněž výběr a dokonale ironický zjev služebné, zcela v duchu předlohy. Vytkla bych tedy spíše jen výběr postavy Charlese Nortona, který mi osobně neseděl. Flashbacky mi vůbec nevadí, neboť nám dovolují se se slečnou Adlerovou blíže seznámit, a vzhledem ke stručnosti původní povídky a minimu akce bylo nutné děj nějak nastavit. Holmesovo okouzlení a obdiv k ,, the Woman s hlasem anděla a tváří, pro kterou by muž dokázal zemřít“, jsou pak doslova hmatatelné, jeho převleky, upřímné pobavení nad případem i pohrdání králem nemají chybu a způsob úklidu je vpravdě roztomilý. Naprosto věrně převedená předloha i velká porce romantiky. Povinnost pro všechny, kdo povídku nečetli a chtějí vědět, jak to bylo s madame Norton, née Adler, doopravdy. ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele

Českému království hrozí skandál, což donutí samotného českého krále vyžádat pomoc u Holmese... Potud dobrý... Jenže král vypadá jak maďarskej husar, hystericky koulí očima, ze kterých chvíli předtím strhnul pásku (aby ho jako nikdo nepoznal) a chová se jak tajtrlík. SH a Watson pak společně dělají kejkle, aby tomu pitomcovi pomohli, ale je to takový nemastný - neslaný, prostě divný. Moje první setkání se Sherlockem v podání J. Bretta nedopadlo moc dobře. Nicméně tomu šanci ještě někdy dám, teda až nebudu mít nic lepšího na práci. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První zpracování, kde se mi Irena Adlerová zdála skutečně dostatečně okouzlující na to, aby učarovala i detektivovi, který jinak běžně po ženách nekouká. No a k tomu - jak se David Suchet narodil Poirotem, je pro mě Jeremy Brett dokonalým ztělesněním Sherlocka Holmese. Jinak už si ho snad ani neumím představit a ostatní filmoví Sherloci mi přijdou směšní. Ty pohyby, střídmá splašenost, divoký pohled v očích, který umí rázem přejít do výsměšného, vyčkávavého, klidného.....prostě herecký koncert. Watson skvěle sekunduje a vše má patřičnou náladu - kulisy, kostýmy, hudba, výběr míst pro natáčení. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Skandál v Čechách“ se v tomto seznamu nachází na 5. místě. (PhillM.)
  • Povídka "Skandál v Čechách" byla první povídkou o Sherlocku Holmesovi, která byla v časopise "Strand" zveřejněna. Stalo se tak 25. června 1891. (PhillM.)

Reklama

Reklama