Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Námořní smlouva (S01E03)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Doktor Watson obdrží dopis od svého bývalého spolužáka Percyho Phelpse, jehož profesní kariéra se ocitla ve vážném ohrožení. V dopise ovšem neuvádí podrobnosti, proto se za ním Watson okamžitě vydává ve společnosti slovutného Sherlocka Holmese. Percy působí jako úředník na ministerstvu zahraničí, jemuž ministr před několika týdny svěřil delikátní úkol a teď hrozí obrovská diplomatická ostuda. Ztratila se totiž tajná smlouva mezi Itálií a Británií, jejíž opis měl Percy na starosti. Jedná se o velice složitý případ a Holmes nechce učinit ukvapené závěry. Podaří se mu odhalit strůjce zrůdného spiknutí dřív, než se obsah smlouvy dostane na veřejnost? (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Správná atmosféra Londýna konce 19. století nechybí, ale to lze vztáhnout na celý seriál a konkrétně tento díl je trochu slabší. Vinu na tom nenesou tvůrci, ale Conan Doyle - příběh celkově je nemastný neslaný a hlavní záporák je ťulpas. Za zmínku stojí jen patetický způsob, jakým Sherlock předá listinu zpět správnému majiteli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prípad síce známy, ale samotné odhalenie zločinu je tak triviálne, že mohlo fungovať vážne iba v literárnej podobe. Námorná zmluva vlastne ani lepšie byť zadaptovaná nemohla, Brett je absolútne dokonalý, najmä jeho prehovor o kvetinách si dlho zapamätáte. A trochu aj tej dramatizácie z jeho strany na konci. Nechýba ani trochu toho humoru, labilný tridsiatnik odpadáva pri zlých správach a z krádeže má dva mesiace horúčku, starostlivá snúbenica ho pri tom drží ako šteniatko... ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak já toho Sherlocka žeru. Dějově je tenhle příběh trochu slabší, než ostatní díly, nicméně Jeremyho nasazení, úšklebky, předváděčky a potutelné úsměvy stojí za hodně vysoké ohodnocení, stejně jako samotné vyřešení záhady - já být okradeným Percy Phelpsem, tak se biju do hlavy a myslím si o sobě nadosmrti, že jsem naprostý idiot, když to bylo tak strašně, ukrutně, velmi a zkrátka děsivě prostoduché a jednoduché. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I hle, Sherlock zase jednou řeší případ, který vlastně ani není moc zajímavý (což platí i o povídce, kterou jsem sice četl, ale dokonale a bezmezně se mi vyzmizíkovala ze škeble), ale na druhou stranu, Jeremy Brett je prostě výborný a zvládá být hlavním (v tomhle konkrétním případě i jediným) tahákem. Průměrná část fajn Holmesovského cyklu, tentokráte bez falešných divnoknírů (teda ne že by použili pravé kníry, ale nevypadají jako deprimovaný králík, ani jako před týdnem mřelý slepýš). ()

burina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Brettovom SH mám rada, že nenosí stále len tu kontroverznú čapicu a plášť, ale napríklad ako v tomto diely oblek, ktorý mu sakramentsky pristane. :-) Diel samotný je trošku slabší než zbytok série, Jeremy je síce ako vždy úžasný, ale všetky vedľajšie postavy vrátane záporaka mizerné. Preferujem mysterióznejšie respektíve krvavejšie epizódy. :-) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Námořní smlouva" tento seznam uzavírá. (PhillM.)

Reklama

Reklama