Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Mrzák (S01E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Velitel regimentu byl nalezen ve své vile bez známek života s výrazem, jakoby právě zahlédl přízrak smrti. Vedle něj navíc ležela v bezvědomí jeho manželka. Tragické události předcházela divoká manželská hádka a v sázce je teď čest celého regimentu. Na pomoc je proto povolán bývalý vojenský lékař Watson se svým přítelem Sherlockem Holmesem. Klíčem k vyřešení případu se tentokrát stává dávná minulost, která skrývá nečekaná válečná tajemství a milostnou zradu. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je paradni dil, ale opet v obsahu je prakticky vse vykecanyho, takze necist pred skouknutim. Pulka filmu je slusna detektivka, kdy se Holmes ruzne vyptava, premejsli a podobne a Brett tu je tentokrat hodne drsnej. Druha pulka uz je v podstate jen vypraveni, ale jelikoz je zasazeny do valky, je hodne atmosfericky a postava mrzaka je celkem odporna. Lepsi 4*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám moc rád netrpělivého Holmese, který nejprve křičí na člověka neschopného říct cokoliv užitečného, aby se na něj vzápětí jen mlčky díval a další otázky kladl pouze pohybem obočí. Nejen díky tomu je tenhle případ vážně skvělý. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Největší výhodou téhle série je jednoduše obsazení pánů Holmese a Watsona, proto je jeden z mínusů, když tu tito dva pánové po většinu scén zcela absentují, neboť je tu nakupena polovina veletuctu více, či méně zdařilých flashbacků, jejichž největší problém je, že téměř doslovně opisují z knížky, pro lepší pochopení, když se v knížce mluví o tajemném mrzákovi, který chová tajemné exotické zvíře, tak je mnohem, ale mnohem zajímavější to popisně číst, než sledovat na obrazovce zcela ne-tajemného hrbáče s malým žvížátkem. A taková je tu bohužel většina scén, sice popisně přesná a vyloženě neatmosferická. Pokud by někdo chtěl tuhle konkrétní velmi dobrou povídku věrně zpracovat, bylo by lépe pozměnit příběh lépe pro filmové vyprávění, ale za to s ponechanou aurou větší temnosti a atmosferičností špíny a tajemna. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Mrzákovi nejde ani tak o Holmesove dedukčné schopnosti, než o samotný silný príbeh o jednej dávnej osudovej krivde. V druhej polovici prevláda stopážou obsiahla retrospektívna sekvencia zo stredného východu. Je zaujímavá, ale mohla byť nakrútená tak, že by sme nemuseli mať pocit, že bola nakrútená v Británii. Príbeh je ale emocionálne vážne silný, postarší mrzák má čo rozprávať... ()

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobré zprácování (zvlášť J.Brett je v roli Holmese dost přesný), ale mám jednu námitku. Schvalně jsem si Mrzáka pustil v noci, abych se aspoň trochu bál, protože v Doylově povídce je tato postava vylíčena jako odporná děsivá scvrklá obluda. Tady vypadá spíš jako milý stařík s hrbem. Škoda. Ale jinak je to fajn... ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"It was most bizarre, I should explain that we come across all sorts of conditions of men here. Yet, the other night, I saw the most extraordinary creature I have ever seen. Not only had he a crooked back, but he was lame... and walked with his knees bent. His face was darkly tanned, crinkled and puckered like a withered apple. I thought to myself that truly there are some of us on this earth who are burdened with more than their fair share of misfortune." ()

curil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu atypické pokračování série o Sherlocku Holmesovi. V epizodě se hlavní postava s dr. Watsonem vyskytuje minimálně. Více prostoru je věnováno vzpomínkám ve flashbacku, což mi ne plně vyhovuje. Jinak zajímavé, i když tentokrát nejde o žádnou vraždu. ()

Nut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani mě nenapadá případ SH, který by byl ve své podstatě tragičtější. A Holmes se opět ukazuje jako gentleman se srdcem na pravém místě (to, že Sherlock nemá srdce, je nehorázná fáma!) ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl mě moc nenadchl - Holmes zde prakticky akorát vyslechne příběh, nějaké hluboké vyšetřování se nekoná. Brett sice hraje skvěle, ale má zde i o něco méně prostoru. Děj určitě zajímavý, ale spíše průměrný. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poněkud překopaná povídka, leč pouze v detailech a z dobrého důvodu, a sice aby v ní byla přítomná vůbec nějaká akce, protože v literární podobě prakticky celý příběh Holmes Watsonovi jen vypráví (byť mne maličko mrzí chybějící úvod ve Watsonově domácnosti). Celá zápletka zůstala nicméně zachována. Je navíc obohacena o Barkleyovu žárlivost a Holmesovu nechuť k armádě. Dlouhé vyprávění mrzáka je možná méně záživné, zato úvodní vyšetřování je zcela klasicky holmesovské. Případné výtky co do jednoduchosti příběhu padají na hlavu pouze Conana Doyla. ()

zimi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět případ, který by Sherlock vzal, tak jej hodnotím kladně, ale opět nic sám nevyřešil, jedinou věc co dokázal je, že správně řekl kamarádce, že své kamarádce pomůže jen pravda, jinak se zas vše vyřešilo samo a já tomu konci nevěřím, myslím, že Sherlocka vrah napálil, ale i tak je to dobře, trpěl dost! ()

Reklama

Reklama