Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 2 (1985) (série)


Domácí pacient (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventures of Sherlock Holmes: The Resident Patient (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1985, 52 min

Obsahy(1)

Sherlocka Holmese tentokrát navštíví lékař Percy Trevelyan kvůli obavám o svého „pacienta“ pana Blessingtona. Když byl Trevelyan čerstvým absolventem medicíny žijící v nuzných poměrech, navštívil ho pan Blessing s nabídkou, že mu poskytne kapitál, aby rozběhl svou lékařskou praxi, a zařídí mu ordinaci ve vlastním bytě. Měl jen dvě podmínky: bude dostávat tři čtvrtiny lékařova příjmu a bude mu věnovat neustálou lékařskou péči. V poslední době byl však Blessington značně nervózní z možného vloupání. Tato obava vyvrcholila v momentě, když z doktorovy ordinace bez povšimnutí zmizel pacient a v pokoji Blessingtona se objevily neznámé stopy. Zcela rozrušen se pak po Trevelyanovi dožadoval pomoci Sherlocka Holmese… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Hororový začátek s rakví stanovuje atmosféru pro příběhy SH tak trochu typickou, stejně jako jsou typické i ostatní aspekty - důmyslný plán jak někoho obalamutit a zakrýt tak zločin, v tomto případě se tedy vyhnout pomstě. (Zde bezejmenný) inspektor Lanner má jako vždy hned jasno, Brettovy oči opět dokonale hrají, samotná jeho dikce znovu brilantně utváří postavu geniálního detektiva, Watson si plní to své zmatenými a nechápavými pohledy na své spoluhráče a navrch v tomto díle paní Hudsonová krásně spráskne ruce nad hromadou Holmesem rozházených papírů. No, co víc si přát? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Domáci pacient dokáže prikovať ku kreslu na "celú necelú" hodinu. Riešime záhadu, kto sa to dostal do baráku istého starého páprdy a prečo nakoniec... Výhodou epizódy je, že ak si nepamätáte poviedku, tak vás riešenie nenapadne, pretože indícií je málo. Samozrejme vieme, že ide o nejakú starú krivdu, ale to je všetko. Holmesova dedukcia na mieste činu patrí k najlepším v seriáli, ak nie je vôbec tou najlepšou. A nechýba ani vtipná bodka na záver. ()

Reklama

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brilantní adaptace překonávající v některých ohledech i Doylovu předlohu. Opět naprosto pietní provedení (dokonce včetně onoho Holmesova hvízdnutí), opět vynikající výběr vedlejších herců a jejich herecký um, Holmes v nejlepší formě předvádějící dokonalou dedukci, Watsonův překvapivý koníček, a k tomu výborná atmosféra s deštěm, ponurou scénou popravy a úvodem okořeněným nádechem takřka hororovým. Scénáristé navíc zasadili příběh oproti Doylovu textu do jarního období, což jim umožnilo přidat vtipné momenty týkající se paní Hudsonové, jež pobaví stejně jako úplný závěr s Watsonovým psaním a Holmesovým houslovým číslem. Další bezchybné zpracování, jak je tomu v tomto seriálu až na dvě tři výjimky pravidlem. Plným právem maximální hodnocení. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající díl. Děsivý začátek s perfektní kamerou a pár lekačkami, temný průběh a skvělý konec. Výborné herecké výkony a plno komických a úsměvných dialogů. Holmesovo hvízdnutí, když se dozvěděl o smrti, anebo děs paní Hudsonové z nepořádku je brilantní.  Jakkoli může předloha místy připomínat trochu bizár, tak zfilmování je brilantní a Brett koncertuje od začátku do konce... Dost možná TOP3 celého seriálu. 100 %. Čistých. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá scéna s Watsonem a Holmesem v holičství, Holmes ohledávající místo činu, sugestivní oběšení, roztomile vtipná tečka v závěrečných titulcích... Druhá série tohoto seriálu zatím zkrátka ani jednou nezaškobrtla. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Domácí pacient" se v tomto seznamu nachází na 18. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama