Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 2 (1985) (série)


Spolek ryšavců (S02E05)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventures of Sherlock Holmes: The Red-Headed League (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1985, 52 min

Obsahy(1)

Další případ detektiva Holmese se zprvu jeví jako kanadský žertík spíše než vážný případ. Vlastník zastavárny Jabez Wilson obeznámí Sherlocka Holmese s tzv. Spolkem ryšavců, co do svých řad přijímá pouze rusovlasé muže. Když se od svého zaměstnance dozvěděl, že se ve spolku uvolnilo místo, zrovna tak rezavý Wilson chtěl zkusit své štěstí. Místo skutečně získal a jeho práce měla být přepisování encyklopedie od desíti do dvou hodin každý den. Po osmi týdnech však předseda spolku zmizel neznámo kam a když se jej Wilson snažil nalézt, jako by se do země propadl. Watson s Holmesem jsou historkou pobaveni, ale když se dozví další informace o Wilsonově zaměstnanci, probudí se v detektivovi náhlá zvědavost… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní díl týkající se organizovaného zločinu, určitě jeden z nejlepších. Tvůrci jej ovšem obohatili o přítomnost Moriartyho, čímž mu dodali na závažnosti a chytře si tak připravili půdu pro navazující díl. Nutno říci, že duch původní povídky tím nebyl nikterak negativně narušen, jde naopak o velmi vhodné obohacení. Jediná výtka může směřovat k odchylce, že policie i Watson znají Moriartyho, byť nevědí, pod jakým jménem žije, ačkoli v povídce byl Moriarty znám pod svým skutečným jménem, avšak nikdo naopak nevěděl, že jde o Napoleona zločinu. Ve výsledku to však není na závadu a kromě této drobnosti je film sám jinak zcela doslovným převedením předlohy na plátno. Výběr Moriartyho spolupracovníků dobrý, samotného Moriartyho skvělý, těžko si představit nebezpečnějšího člověka s větší zlobou v očích a v originále nepříjemnějším hlasovým projevem. Zcela vynikající figurkou je pak samotný pan Wilson, jemuž může divák jen tiše závidět jeho rozsáhlé vědomosti ohledně všech slov začínajících na písmeno A. Napětí a zejména humor tomuto dílu rozhodně nechybí. Závěr pak vyvolává lehký pocit tísně z očekávané nadcházející tragédie. 100%. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších príbehov Sherlocka Holmesa nemohol dopadnúť v tomto seriáli inak, ako jedna z najlepších epizód. Ďalší dôkaz, že Brett bol a vždy bude najlepším Holmesom. Jediným negatívom je až príliš upozadený Watson, ten je tu len na to, aby sa občas zasmial a tajuplne predniesol meno Moriarty, no a nepoteší ani okatá zadná projekcia. Dokonale premyslený prípad z pera ACD má v sebe okrem prekvapení aj značnú dávku humoru a výber ústredného "červenovlasáča" je bezchybný. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem standardní tv Holmes, což rozhodně nemyslím nijak ve zlém, ba naopak. Brett je ve své Sherlockovské formě na vrcholu a jeho postava si tenhle případ užívá tak, že skáče přes sofa, chechtá se jako namyšlená hyena a chodí na koncerty. Případ samotný mám sice literárně rád,  v tv podobě je ale spíš průměrný a úplně se pro obrazovku nehodí a moc tomu nepomáhá ani havní zrzek, kterého se případ týká, protože je fascinující sbírkou naivity a blbosti a to do takové míry, že by se mnohem lépe vyjímal v nějaké parodii. PS: je tu hned několik detailních záběrů na ruce  různých gentlemanů, kteří mají abnormálně dlouhé nehty a celkově to působilo značně... Hrůzně.   fascinující nehty ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První povídka, kterou jsem kdysi četl (s ilustracemi Adolfa Borna) a i jedna z prvních, kterou jsem četl v originále. Takže ta přítomnost Moriartyho mi tam přišla dost jak pěst na oko, ale dá se akceptovat vzhledem k následujícímu "poslednímu" dílu. Úžasně úchylnou roli tu má McInnerny, který měl za sebou akorát první sérii Černé zmije. Za třicet let si zahraje i s Cumberbatchem, to už bude ale daleko nudnější. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Spolek ryšavců“ se v tomto seznamu nachází hned na 2. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama