Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 2 (1985) (série)


Spolek ryšavců (S02E05)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventures of Sherlock Holmes: The Red-Headed League (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1985, 52 min

Obsahy(1)

Další případ detektiva Holmese se zprvu jeví jako kanadský žertík spíše než vážný případ. Vlastník zastavárny Jabez Wilson obeznámí Sherlocka Holmese s tzv. Spolkem ryšavců, co do svých řad přijímá pouze rusovlasé muže. Když se od svého zaměstnance dozvěděl, že se ve spolku uvolnilo místo, zrovna tak rezavý Wilson chtěl zkusit své štěstí. Místo skutečně získal a jeho práce měla být přepisování encyklopedie od desíti do dvou hodin každý den. Po osmi týdnech však předseda spolku zmizel neznámo kam a když se jej Wilson snažil nalézt, jako by se do země propadl. Watson s Holmesem jsou historkou pobaveni, ale když se dozví další informace o Wilsonově zaměstnanci, probudí se v detektivovi náhlá zvědavost… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem standardní tv Holmes, což rozhodně nemyslím nijak ve zlém, ba naopak. Brett je ve své Sherlockovské formě na vrcholu a jeho postava si tenhle případ užívá tak, že skáče přes sofa, chechtá se jako namyšlená hyena a chodí na koncerty. Případ samotný mám sice literárně rád,  v tv podobě je ale spíš průměrný a úplně se pro obrazovku nehodí a moc tomu nepomáhá ani havní zrzek, kterého se případ týká, protože je fascinující sbírkou naivity a blbosti a to do takové míry, že by se mnohem lépe vyjímal v nějaké parodii. PS: je tu hned několik detailních záběrů na ruce  různých gentlemanů, kteří mají abnormálně dlouhé nehty a celkově to působilo značně... Hrůzně.   fascinující nehty ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holmes řeší případ na tři dýmky, nadšením skáče přes pohovku... Jeremy Brett je vážně úžasný a na rozdíl od předlohy se už teď přimotá do cesty profesoru Moriartymu, což je jedině dobře. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších príbehov Sherlocka Holmesa nemohol dopadnúť v tomto seriáli inak, ako jedna z najlepších epizód. Ďalší dôkaz, že Brett bol a vždy bude najlepším Holmesom. Jediným negatívom je až príliš upozadený Watson, ten je tu len na to, aby sa občas zasmial a tajuplne predniesol meno Moriarty, no a nepoteší ani okatá zadná projekcia. Dokonale premyslený prípad z pera ACD má v sebe okrem prekvapení aj značnú dávku humoru a výber ústredného "červenovlasáča" je bezchybný. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejoblíbenějších dílů série, který je ovšem paradoxně nejzajímavější, (snad) jediným faktem který se liší oproti původní knižní sérii. Začlenění profesora Moriartyho do příběhu byl přímo brilantní nápad, což dělá tenhle příběh nádherným předmostím pro úžasné finále. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další skvělé zpracování Holmesova dobrodružství. Spolek ryšavců je skvělá povídka a tato adaptace je neméně skvělá. Navíc oproti povídce přidává ještě postavu profesora Moriartyho, čímž činí příběh ještě zajímavějším. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl mně bavil od začátku do konce, skutečně je to jedna z nejlepších adaptací s Brettem. A jedno velké plus také za to, že tvůrci přidali postavu profesora Moriartyho, která se v předloze nevyskytuje. Plný počet bodů jistě zaslouženě. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První povídka, kterou jsem kdysi četl (s ilustracemi Adolfa Borna) a i jedna z prvních, kterou jsem četl v originále. Takže ta přítomnost Moriartyho mi tam přišla dost jak pěst na oko, ale dá se akceptovat vzhledem k následujícímu "poslednímu" dílu. Úžasně úchylnou roli tu má McInnerny, který měl za sebou akorát první sérii Černé zmije. Za třicet let si zahraje i s Cumberbatchem, to už bude ale daleko nudnější. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Milujem Sherlockove epizódy, ktoré sú vtipné. Táto je tak vtipná, že v nej humor zatieni aj detektívnu rovinu príbehu. Tak, ako herectvo Rogera Hammonda výnimočne zatieňuje úžasného Jeremyho Bretta. Púšťala som si ju stále dokola a nevedela som sa prestať smiať :))) Táto epizóda patrí do mojej TOP5. ()

Tanmut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky této epizodě mi došlo, co parodovali Cimrmanovci ve hře Vražda v salónním coupé Trachtovou metodou usilovných dřepů. Zakomponování Moriartyho položilo základní kámen pro Poslední případ, poslední díl série. Stejně by mě zajímalo, jak by případ řešil Eric Cartman. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Á, to bude Athelney Jones. Ve své profesi je to náprostý imbecil, Ale má vlastnosti humra! Ovšem pouze v případě, když přijde na to někoho lapit"... Jeremy Brett a jeho hlášky jsou a navždy budou nezapomenutelné pro všechny, kdo je uslyší... Stejně jako povídky. ()

curil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno z nejlepších pokračování celé série o Sherlocku Holmesovi. Předlohu jsem četl, vyšla před lety ve sbírce autorových detektivních povídek. Díl se líbí i proto, že televizní zpracování nepostrádá nezvykle dost humoru. ()

Nut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další perfektně zpracovaná detektivka dle A.C. Doyla. Spolek ryšavců jsem měla vždycky moc ráda, především díky dokonalé ukázce Holmesova dedukčního umění, vždy udivenému Watsonovi a poněkud natvrdlému klientovi. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší Sherlock Holmes s Jeremy Brettom, ktorý bol natočený... a to Jeremy Brett rozhodne nie je ten pravý Holmes. ()

Reklama

Reklama