Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Cimr k tomuto seriálu (6)

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Irenu Adlerovou, jednu z největších femme fatale v dějinách literatury a jedinou ženu, která kdy okouzlila a přelstila (!) Sherlocka Holmese, jsem si (a jistě nejen já) představoval jinak. Ale kromě toho je to velice slušná adaptace. ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

Správná atmosféra Londýna konce 19. století nechybí, ale to lze vztáhnout na celý seriál a konkrétně tento díl je trochu slabší. Vinu na tom nenesou tvůrci, ale Conan Doyle - příběh celkově je nemastný neslaný a hlavní záporák je ťulpas. Za zmínku stojí jen patetický způsob, jakým Sherlock předá listinu zpět správnému majiteli. ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Velmi dobré zprácování (zvlášť J.Brett je v roli Holmese dost přesný), ale mám jednu námitku. Schvalně jsem si Mrzáka pustil v noci, abych se aspoň trochu bál, protože v Doylově povídce je tato postava vylíčena jako odporná děsivá scvrklá obluda. Tady vypadá spíš jako milý stařík s hrbem. Škoda. Ale jinak je to fajn... ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Na to, jak pošetile zní obsah (Holmes pátrá kudy všude putovala mrtvá husa, eh?), je i tenhle díl je napínavý a zajímavý. Z trochu slabšího příběhu bylo vytřískáno maximum. Jeremy Brett je jako Holmes přesný, ty jeho nepochopitelné výbuchy vzteku, gestikulace, grimasy... Akorát by si nemusel do vlasů patlat tolik brilantiny. Víc mu to sluší, když se po ránu vzbudí (v tomto dílu můžete sami posoudit). ()

Řecký tlumočník (1985) (S02E02) 

Se "standartní epizodou" nemůžu v žádném případě souhlasit. Naopak mi přijde, že Řecký tlumočník patří k nejlepším. Je správně tajemná, napínavá, chytře vymyšlená, skvěle zahraná a občas i docela děsivá (Řek s fáči ovázanými kolem obličeje v temné místnosti). A hlavně - nemá happy end. Žádný ideální konec, kde jsou všichni dobří lidé šťastni až do smrti a zlo je potrestáno, se nekoná. ()

Reklama

Reklama