Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika v oblasti mysteriózních příběhů. Na vlas padnoucí obsazení obou hlavních postav. Teď jsem četl některé povídky a hle adaptace je tak přesná, jak jen to možnosti dovolují. Nutno dodat, že některé příběhy působí daleko napínavěji na papíře, než na obrazovce. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvedomila som si, že zatiaľ čo očarenie Benedictom Cumberbatchom a jeho partiou bolo iba dočasné (za čo si môžu sami ;)), očarenie Jeremym Brettom a jeho partiou je trvalé. Škoda, že v posledných sériách tvorcovia experimentovali s réžiou a nezachovali tú pôvodnú "romantickú vecnosť".. Moje najmilšie časti: 1. Spolok ryšavcov, 2. Cirkevná škola, 3. Krvavá bučina, 4. Modrý drahokam, 5. Strieborný ohnivák, 6. Druhá škvrna, 7. Škvrnitá páska. P.S. je to naozaj výnimočné, lebo obvykle český dabing milujem, ale v tomto prípade: kto počul dabing slovenský, tomu český jednoducho stačiť nebude. Matej Landl aj Dušan Jamrich sú dokonalí.. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Jednoznacne najlepsie spracovanie Sherlocka Holmesa a jeho verneho priatela Johna Watsona v podani skveleho Jeremyho Bretta a Davida Burkeho,radost pozerat na kazde patranie a riesenie pripadu,bomba serial...:-) ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Televizní seriál s Jeremym Brettem jako Sherlockem Holemsem je můj zamilovaný. Viděla jsem pár jiných Holmesů,a le bohužel. Dle mého názoru je Jeremy Brett pro Sherlocka Holmese tím, čím je Sean Connery pro Jamese Bonda.(Ne, nespletla jsem se. Míním to opravdu takhle a ne naopak.) Myslím, že většina dílů se vyloženě zdařila a vůbec není na kšodu, že scénáře psali různí autoři. Styl zůstal stále stejný,a to je moc dobře. Co se - k mé obrovské potěše - zdařilo zachovat, byl suchý a "lehce" sarkastický Holmesův humor, který je mi nesmírně blízký. Prostě, ano, toto je přesně můj šálek čaje. ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Věrná adaptace sbírky povídek od A. C. Doyla. Úžasná přehlídka dedukčních schopností Sherlocka Holmese v jednotlivých případech - někdy excelentních, jindy obsahově slabších. Velice oceňuji možnost hodnotit každý jednotlivý díl. Seriálu jednoznačně kraluje detektivní poradce pan Holmes v podání Jeremyho Bretta, jenž mně oslovil úžasnou mimikou - samolibým úsměvem, gestikulací rukou, energickými, občas roztržitými, pohyby a dokonalými převleky. Inu, pan herec! Pro mne jednoznačně představitel Sherlocka Holmese č. 1 - dokonalý gentleman, i když někdy více výstřední (náklonnost k drogám), který se nebojí rozdávat rány. A co by to bylo za Sherlocka, kdyby po jeho boku nechyběl Dr. Watson, zde věčně udivující, moralizující a motivující, jenž se od Sherlocka ledasco přiučil a v posledních dílech i sám obstojně dedukující. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě jasná jednička mezi holmesovskými adaptacemi. Nejspíš už zůstane nepřekonaná, protože po anglosaské kulturní revoluci již jejich zábavní průmysl nezvládne adaptovat starší umění bez ideologických úprav. ()

Tanmut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběhy pod taktovkou Alana Grinta byly nejlepší. Paul Annett nedokázal v žádné ze svých epizod pořádně udržet napětí, možná proto už pozdější řady Sherlocka nerežíroval, což bohužel platí i pro prvního jmenovaného. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Niet lepšieho predstaviteľa Sherlocka Holmesa ako akým bol Jeremy Brett. V roku 1984 začala úžasná séria filmového spracovania dobrodružstiev a prípadov slávneho detektíva z pera Sira Arthura Conana Doyla a zastavila sa predčasne až v roku 1994. Nebyť predčasnej smri hlavného predstaviteľa, tak by boli spracované všetky príbehy Sherlocka Holmesa, tak ako sa plánovalo. No aj napriek tomu sa Jeremy Brett navždy zapísal do podvedomia môjho a aj mnohých divákov ako človek čo dal tvár slávnemu detektívovi. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli jsem někdy čekala na zázrak, tak teď jsem se ho konečně dočkala. :) Jeremy Brett jakožto pan Holmes je nepřekonatelný! Skvělý Dr. Watson, skvělá paní Hudsonová... atd. atd. :) Mnohem lepší než nějaký Robert Downey, který si na největšího detektiva všech dob jenom (velmi neúspěšně) hraje. :)) ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremy Brett byl beze sporu nejlepší Sherlock Holmes. Tenhle velmi zdařilý seriál k nám na obrazovky ČT přišel začátkem devadesátek za zaplať pánbůh ho občas zopakují jako např. teď v roce 2021 o sobotách dopoledne. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zdejší fanoušci si chrochtají blahem, já tak nadšený nejsem. Netvrdím, že existuje lepší Sherlock Holmes než je Jeremy Brett. Neviděl jsem všechny jeho představitele. Nicméně Brettovi se podařilo vytvořit postavu chladnou prakticky bez emocí. Působí jako chodící mrtvola a to i pro fakt, že má ve tváři mrtvolnou bledost. Jednotlivé případy jsou vyprávěny tak, že je Holmes rozluští prakticky už ve svém domě a na místo přijíždí se skutečným odhalením. Absence byť jen náznaku hudby i v dramatických situacích, alespoň po většinu seriálu, neboť v závěrečných dílech druhé série se to zlepší, je dalším záporným momentem seriálu. Diváka pak musí monotónní vyprávění, dialogy i zápletky uspat. Těžko říct, zda Jeremy Brett je právě takový, jaký Arthur Conan Doyle chtěl, aby Holmes byl. Já zase tak velký fanoušek tohoto nejspíš nejznámějšího detektiva všech dob nejsem, ale závěrečné dva díly mi přeci jen trochu vylepšily mínění o tomto seriálu. Pozorní diváci si při pádu Sherlocka a Moriartyho všimnou, kterak jsou oba upoutáni na lana. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Kniha Muž s dýmkou a houslemi přesně tak, jak jsem si jí při čtení představoval převedenou na obrazovku. Parádní. Zdaleka nejlepší zpracování Holmese, jaké se kdy natočilo. ZDALEKA!!!!!!! ()

Osvícený 

všechny recenze uživatele

Když jsem takto již potřetí četl sbírku nejlepších Doylových povídek zasnil jsem se, jak by asi vypadaly zfilmované. Ztvárnění s Robertem D. juniorem mi připadá velmi přepísknuté, a BBC Sherlock s Cumberbatchem je super, ale pouze první dvě řady a pak už se to jen przní. O pár dní později, když jsem brouzdal internetem za účelem zakoupení dalších povídek, na mě vyskočilo: Z archivu Sherlocka Holmese, Strakatý pás. Okamžitě jsem se na to podíval, a pocity jsem z toho smíšené. Představitel Holmese je dokonalý, Watson v pohodě, ale trochu mi vadily nesympatické vedlejší postavy. Také bych uvítal, kdyby se rozšířily řady českých dabérů, často se opakují. Ale velmi se mi líbí, když Holmesův dabér přehrává. Také jsem v jednom díle zaznamenal, že děj povídky zde začal až v polovině dílu, a to co se dělo do té doby bylo v knize shrnuto asi ve dvou větách. (Umírající detektiv) Ale to vše jsou pouze moje osobní vítky. Z archivu Sherlocka Holmese mám rád, a vždy se na nějaký případ rád podívám. ()

Nut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrodružství SH je stopro nejlepší z celé série (btw český překlad odkazuje až na poslední řadu, tohle je 1.!), Jeremy Brett ve vrcholné formě a David Burke jako poněkud přitroublý, ale sympatický Watson. Pustit si Sherločka už patří k mému odpočinkovému rituálu a právě dvd s příběhy z první řady jsou nejohranější. ()

Reklama

Reklama