Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlocka Homese jsem měl dlouho rád, ale k Brettovu Holmesovi z dílny ITV/Grenada jsem se dostal až dost pozdě, naštěstí přímo v originálu (hned po příchodu do Anglie). Okamžitě mě uchvátila Brettova genialita a velmi přesné zpracování předlohy, často až doslovné dialogy. Naštěstí si tvůrci odpustili klišé jako loveckou čapku nebo neustálé volání "game is afoot" . Brett poněkud přehrává, typicky pro divadelního herce, přidává postavě značnou energičnost a temperament, ale nic co by bylo v rozporu s předlohou. Burkův Watson je také výborný, ačkoli v první sérii ještě trošku trpí častou snahou dělat z Watsona šaška. Že je Brett nejlepší Holmes bylo hned jednoznačné (o parník před druhým Rathbonem), ale zpracování ITV je navíc jediné, které je velmi často ještě lepší než samotná předloha. Brett je nenadabovatelný. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dost solidní a dóóóst temné zpracování osudů největšího Doyleova hrdiny. Jedno z opravdu šokézních, všechny důležité životní okamžiky bez příkras, v hlavní roli výborný Jeremy Brett. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Možná už vám bude připadat, že s tím stále otravuji, ale pokud máte oči, uši a všech pět pohromadě, je vám jasné, že Sherlock Holmes žádnou modernizaci nepotřebuje - tenhle seriál je dostatečně napínavý, logický i detektivní, aby odolal zubu času a jak tak čtu, podařilo se mu to. Ne v každé povídce je zločin, ale je potřeba si uvědomit, že AC Doyle byl i průkopníkem mysteriózního žánru a Jeremy Brett je prostě nejlepší Holmes, jaký zatím existoval. 90%. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Když uslyšíme jméno nejslavnějšího detektivního poradce v dějinách, vytane naší generaci nejspíš na mysli Benedict "I'm not a psychopath, I'm highly functioning sociopath, make your research" Cumberbatch, ale osudová láska neznamená, že zapomenu na tu první, dětskou. Jen s jedinou výhradou - moc ráda bych napsala, že na mě náklonnost k Sherlockovi měla příznivý vliv, ale pravda je taková, že když jsem naposledy zkusila uplatnit logickou dedukci v praxi a kolegovi permanentně si stěžujícímu na bolest v pravé ruce poradila, aby se zkusil s manželkou usmířit, tak se mnou tři dny nemluvil... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Ze všech těch mnoha a mnoha víceméně doslovných a tradičně pojatých adaptací Doyleových povídek jsou tyhle série se skvělým Jeremym Brettem asi nejlepší. V podstatě to není žádný zázrak (narozdíl od značně zmodernizovaného SHERLOCKA s Benedictem Cumberbatchem), ale pro staromilce (mezi něž se také počítám) je to patrně ideální zpracování - dějově velmi věrné předloze, atmosféra Anglie 19. století je krásně stylová a herecky taktéž zdařilé (obsazení Bretta bylo velkou výhrou). Pro mě velká televizní klasika, která mě v dětství takřka děsila a nyní v dospělosti příjemně baví. 70 - 80 % ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

I když po něm příjdou ještě mnozí další, na toho prvního nikdy nezapomenete. A řeknu vám, že můj první Sherlock Holmes nastavil laťku zatraceně vysoko. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Veľké množstvo hercov sa pokúsilo vdýchnuť život tejto postave. Sherlock Holmes je však len jeden. A to Jeremy Brett. Výborná atmosféra a herecké výkony. Kultúrny prínos tohto seriálu pre divákov je zrovnateľný s prínosom kníh od Arthura C. Doyla pre čitateľov. Zážitok ktorý odolá času. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem konečně viděl všechny epizody tohoto seriálů a dalších sérií. Vzhledem k tomu, že jsem si povídku vždy přečetl než jsem se podíval na televizní adaptaci (přestože v posledních letech spíš koukám na filmy než čtu, tak je u mě pořád ten literární zážitek důležitější) tak mě málokterý díl měl čím překvapit, neboť se jedná o velmi věrné adaptace a když vím, kdo je vrah nebo jaké je rozuzlení spletité záhady, tak si to už tolik neužiju jako kdybych to nevěděl. Z toho důvodu jsem dal většině epizod jen čtyři hvězdy. Některé mě však strhly natolik, že jsem musel jít na plný počet. Seriálu dávám plný počet hlavně z toho důvodu, že se jedná o nejvěrnější a nejdůkladnější adaptace skvělých Doylových povídek, které dokázaly udržet atmosféru předlohy, přidat i něco inovativního (např. nějaké vtipné scénky mezi Watsonem a Holmesem ...) a hlavně daly světu toho nejlepšího představitele Sherlocka Holmese, který kdy chodil po povrchu zemském, takže Basile, Roberte, Benedicte a další neuražte se (mám vás rád), ale Jeremy Brett je ze všech nejlepší :-)) ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Jeremy Brett byl nejlepší Sherlock Holmes, kterého jsem kdy na obrazovce viděla. Přesně podle knih Doyla, jak jsem si ho představovala. Ostře řezaný, s dýmkou, hrající na housle, laškující s kokainem a samozřejmě geniální svérázná osobnost. Moc si teď ty série v TV užívám. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Brilantní počin britské seriálové tvorby - nechápu, proč naše televize pořád dokola melou Profesionály a tento klenot u nás prolétl v poslední době tuším na TV Prima, ale od té doby žádná repríza. Škoda, měl jsem ho fakt rád. Špičkový Holmes. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to povedené dílko. Zasloužilo by si určitě zrestaurovat obraz i zvuk. Pak by to bylo úplně ono. Ve verzi, která je dostupná, je to docela rozmazanost a je to škoda. 80% ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Celá sherlockovská série s Jeremy Brettem, která zahrnuje na čtyřicet epizod a TV filmů, je počinem, který se asi jen tak nebude opakovat. Cílem této adaptace bylo přenést dílo A.C. Doylea na plátno co nejvěrněji a nelze než potvrdit, že se jim to povedlo. Napadá mě sice otázka, zda je opravdu nutné, snažit se být až tak detailní a držet se knižní předlohy do takové míry, že pokud máte jako divák Doylea zrovna v živé paměti, neustále na vás vyskakují dialogy a scény, které jsou do slova a do písmene vytažené z knížky. To je snad moje jediná výhrada vůči tomuto seriálu – osobně preferuji kreativnější adaptace, protože dívat se na něco tak doslovného, to už si to rovnou můžu přečíst, ne? – jinak ho nelze hodnotit jinak než kladně, a to zvláště díky Brettově Holmesovi, který sice působí trochu jinak, než jsem si ho představovala, ale skvělá propracovanost a osobitost ztvárnění se mu nedá upřít. ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

V době, kdy filmovému světu opanuje uměle upgradovaná podoba Sherlocka Holmese, nelze tuto autentickou kvalitu hodnotit jinak než plným počtem. Byť má snad každá epizoda své mouchy, tak celek působí naprosto impozantně. ()

zvonicek 

všechny recenze uživatele

Velmi důstojné zpracování příběhů Arthura Conana Doyla, v hlavní roli s Jeremy Brettem. Nyní vycházejí jednotlivé epizody tohoto seriálu na DVD v rámci edice Velcí Detektivové. ()

Reklama

Reklama