Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele liquido26 k tomuto seriálu (14)

Dobrodružství Sherlocka Holmese (1984) 

Tak jsem konečně viděl všechny epizody tohoto seriálů a dalších sérií. Vzhledem k tomu, že jsem si povídku vždy přečetl než jsem se podíval na televizní adaptaci (přestože v posledních letech spíš koukám na filmy než čtu, tak je u mě pořád ten literární zážitek důležitější) tak mě málokterý díl měl čím překvapit, neboť se jedná o velmi věrné adaptace a když vím, kdo je vrah nebo jaké je rozuzlení spletité záhady, tak si to už tolik neužiju jako kdybych to nevěděl. Z toho důvodu jsem dal většině epizod jen čtyři hvězdy. Některé mě však strhly natolik, že jsem musel jít na plný počet. Seriálu dávám plný počet hlavně z toho důvodu, že se jedná o nejvěrnější a nejdůkladnější adaptace skvělých Doylových povídek, které dokázaly udržet atmosféru předlohy, přidat i něco inovativního (např. nějaké vtipné scénky mezi Watsonem a Holmesem ...) a hlavně daly světu toho nejlepšího představitele Sherlocka Holmese, který kdy chodil po povrchu zemském, takže Basile, Roberte, Benedicte a další neuražte se (mám vás rád), ale Jeremy Brett je ze všech nejlepší :-)) ()

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Tento díl je úplně první, kde se Jeremy Brett objevuje jako Sherlock Holmes na televizní obrazovce. Jak už je u této série zvykem, převedení povídky je hodně věrné, i když určitých větších či menších změn se pochopitelně dočkáme. Krásná Irena Adlerová, žena podezřdelé a pochybné pověsti, pro kterou je člověk ochoten i zemřít, mě zase až tolik neuchvátila. Je to hlavně tím, že jsem se zamiloval do Adlerové, kterou zvtárnila Rachel McAdams, a proto ona pro mě navždy bude "the woman". ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

(1500. hodnocený film) Vynikající povídka, takže převedení na plátno je logicky trochu slabší, ale zase ne o moc :-) ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

No s adaptacema Sherlocka Holmese mám jeden problém. Když se podívám na film natočený podle povídky, kterou jsem nečetl, tak se v budoucnu ochudím o skvělý čtenářský zážitek. Když se podívám na adaptaci povídky, kterou jsem četl, tak už to zase není vůbec ono, proto mám mnohem radši filmy, které se Sherlockem pouze volně inspirovaly a žijí si dál vlastním životem (viz. třeba série s Basilem Rathbonem nebo Sherlock Holmes s Downeym atd.). Povídku Námořní smlouva jsem četl asi před půl rokem, takže jsem si ne úplně pamatoval o čem je. Nicméně jsem věděl, kdo je zloděj a v průběhu mi došly i všechny další souvislosti. To bohužel ovlivnilo trošku můj zážitek z tohoto jinak velice pěkného televizního filmu. Jedná se určitě o velice věrnou adaptaci a Jeremy Brett v hlavní roli exceluje. Takhle si Holmese představuju a nemůžu se zbavit pocitu, že se Brettem Downey hodně inspiroval. ()

Osamělá cyklistka (1984) (S01E04) 

Jedna z nejlepších epizod. Předlohu jsem četl poměrně nedávno. Jednalo se o velmi věrné zpracování, ale navíc tam bylo plno úžasných momentů, které v Doylově povídce buď vůbec nebyly anebo byly pouze zmíněny. Uchvátil mě třeba Holmesův boxerský duel, vzájemné špičkování mezi Watsonem a Holmesem (to s tou hospodou :-)), no a samozřejmě chemický pokus na konci taky neměl chybu. ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Mrzák je kvalitní a věrnou adaptací své literární předlohy. Nejvíce mě bavily dramatické scény z války v Indii. Brett samozřejmě exceluje :-) ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

V tomto díle podává vynikající výkon kromě Bretta také Jeremy Kemp v roli doktora Roylotta. ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Krásná vánoční atmosféra viktoriánského Londýna a k tomu tady máme Sherlocka Holmese a zapeklitý případ jedné husy a modrého drahokamu. O tomto díle se dá říci to samé, co o všech ostatních - skvěle převedená knižní předloha na plátno, skvělá atmosféra a skvělý výkon hlavních dvou představitelů. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

Je pravda, že Holmes tu zase až tolik práce nemá, ale vůbec to nevadí :-) V závěru bylo skvělý, jak všichni za běhu odhazovali ty kabáty na zem :-D ()

Řecký tlumočník (1985) (S02E02) 

Skutečně asi jedna z nejlepších epizod. Přestože jsem povídku četl před asi třemi hodinami i tak mě tento příběh pohltil a navíc mě skutečně překvapil hodně pozměněný konec. Brett a Gray coby bratrská dvojka Sherlock a Mycroft jdou k sobě opravdu výborně. ()

Stavitel z Norwoodu (1985) (S02E03) 

Standartně za čtyři. Kvalitní, věrné převedení povídky do podoby filmu. Jeremy Brett skvělý. Co víc si přát? :-) ()

Domácí pacient (1985) (S02E04) 

Další skvělá Brettovka a poslední z celého seriálu, co mi chyběla ke shlédnutí (když nepočítám celovečerák Podpis čtyř). Velmi povedený závěr :-) ()

Spolek ryšavců (1985) (S02E05) 

Další skvělé zpracování Holmesova dobrodružství. Spolek ryšavců je skvělá povídka a tato adaptace je neméně skvělá. Navíc oproti povídce přidává ještě postavu profesora Moriartyho, čímž činí příběh ještě zajímavějším. ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

(SPOILER) Vynikající zpracování jedné z nejlepších povídek, kterou Doyle o Holmesovi napsal. I když jsem věděl, jak to dopadne a že to není zase až tolik "final", tak to stejně bylo napínavé a smutné :-) Bejt malý dítě, tak to vobrečím stejně jako Poslední výstřel :-) ()

Reklama

Reklama