Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 1 (1986) (série)


Druhá skvrna (S01E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Diskrétní audienci u Sherlocka Holmese si tentokrát vyžádají významní gentlemani: ministerský předseda lord Bellinger a ministr zahraničí Trelawney Hope, jemuž se ze schránky vytratil důležitý dokument. Jedná se o ukvapený dopis zahraničního státníka kritizující britskou koloniální politiku a jehož zveřejnění by znamenalo okamžité vypovězení války. Aby byl dopis nalezen a navrácen co nejdříve a v tichosti, rozhodli se kontaktovat pouze detektiva, nikoliv policii. Bez dalších informací je ale pro Holmese nemožné dopis vypátrat. Později jej navštíví značně nervózní žena ministra zahraničí lady Hopeová a žádá informace ohledně ztraceného dokumentu. To v detektivovi vyvolá mnoho otázek, ale nato se s Watsonem dozvídají, že komorník ministra zahraničí Eduardo Lucas byl zavražděn. Dojde jim, že oba zločiny spolu musí souviset a pokud odhalí tajemství této vraždy, získají vodítko k nalezení dopisu a odvracení katastrofy. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá škvrna nie je vtipná len v maličkostiach, ale už celý jej koncept sa skryto vysmieva prostredníctvom triviálneho rozriešenia zápletky s extrémnej dôležitosti vysokej politiky a jej zástupcov. Všetko je delikátne, že si človek nemôže v miestnosti ani uprdnúť a nikto nemôže nikomu nič povedať, lebo by nastal koniec sveta. Holmes má z prípadu očividnú radosť, čo dáva aj explicitne najavo. To sa nevidí často. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela vtipný díl. Dostala mě hlavně scéna, kdy si Holmes zapaluje dýmku, ledabyle odhodí sirku v dál a zasněne vykládá Watsonovi, že kdyby objevil ten ztracený dokument, byl by to pravděpodobně vrchol jeho kariéry, načež v zápětí zjistí, že zapálil stoh novin ležících vedle něj na stole :-)) Pobaví také dvojnásobné Brettovo radostné zavísknutí - pro Holmese poměrně netypické projevovat takto radost :-) No a jinak, co k tomu dodat víc? Brett je zkrátka v nejlepší formě. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Second Stain patří k mým nejoblíbenějším dílům. Spousta vtipných vychytávek a replik (Holmes odhazující hořící zápalku na noviny, Holmes plazící se po zemi a nespokojeně si odfrkávající). Vlastně téměř v každém z dílů je spousta detailů, které mám na Sherlockovi nejradši a nejsem si teď úplně jistá českým dabingem, jestli se tam tyto maličkosti nevytratily. Speciálně tento díl je v originálním znění nepřekonatelný. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vcelku zajímavá a vtipná epizoda. Předlohu jsem nečetl, takže jsem rád za seznámení s další Sherlokovskou hádankou. Pro Sherlokovu kariéru jistě důležitý případ, zápletka mezinárodního významu se skvrnou na koberci je celkem v pohodě, takže další zajímavá příspěvek do skvělé série. A ten konec... sakra, Holmes skáče jak vyšinutej, a to jsem si myslel, že radost prostě vyjádřit nedokáže... ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"The motives of women are so inscrutable. I mean, how can you build on such a quicksand? Their most trivial action may mean volumes or their most extraordinary conduct may depend upon a hairpin or a curling tong!" ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lestrade není úplně blbý! On měl o něm Holmes v knížkách hodně vysoké mínění. Doyle napsal tuhle povídku deset let před vypuknutím Velké války, jak vidno už tehdá byla Evropa jak sud se střelným prachem. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holmesův intelekt je natolik výjimečný, že po něm rádi sáhnou i z nejvyšších pater vlády Jejího Veličenstva. Jako třeba v případě tohoto dobrodružství, kdy jeden z členů kabinetu někam zabordelil důležitý dopis (tedy s takovým vysvětlením se má na konci smířit předseda vlády, což nevypovídá nic dobrého o Doylově mínění o jeho IQ). Highlight dílu: Watson odstraňuje koberec a Jeremy Brett se vrhá na podlahu a hledá, zkoumá, šátrá... až najde. Najde sice nic, ale i to je důležitým kamínkem v mozaice úspěšného řešení případu. Sherlock ještě před tím geniálně vyláká inspektora Lestrada z místnosti, pošle jej zpucovat konstábla a tím zabije dvě mouchy jednou ranou: najde, co hledal, a zároveň mu nešťastný konstábl potvrdí podezření na toho, kdo si hrál s tepichem a je autorem oné "druhé" skvrny z názvu povídky. Další skvělý díl skvělého seriálu. ()

curil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Největší zásluhou je, že série příběhů Návrat Sherlocka Holmese přináší neznámé případy detektiva. Četl jsem několik sbírek spisovatele A. C. Doyla, ale některé povídky také neznám. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět vynikající dílo. Scéna se zápalkou, ošálení Lestrada anebo geniální Brettova mimika. Zápletka ze začátku nevypadá extra zajímavě, ale na konci vám už zajímavá připadat bude. Jeden z lepších dílů, jednoznačně... ()

Reklama

Reklama