Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Už jsou to tři roky, co u reichenbašského vodopádu proběhl souboj mezi profesorem Moriartym a Sherlockem Holmesem, po němž oba skončili na dně rokle. Watson se vrátil do Londýna a mezitím se stal policejním patologem, který se přes ztrátu drahého přátele doteď nepřenesl. Jednoho dne je povolán k vraždě Ronalda Adaira a po jednání u soudu narazí na mrzáka, kterým se ve skutečnosti ukáže být samotný Holmes v přestrojení. Ten Watsonovi osvětlí, co se tenkrát u vodopádu opravdu stalo a proč se následně musel skrývat. Nyní však nastává vhodná doba k jeho návratu, protože jeho nepřítel udělal zásadní chybu. Po znovushledání se může dvojice dvou největších vyšetřovatelů na světě opět vrhnout na řešení zdánlivě nerozluštitelných záhad… Další osudy detektiva Sherlocka Holmese a doktora Johna Watsona podle předlohy Arthura Conana Doylea se dočkaly v sérii s názvem Návrat Sherlocka Holmese natočené mezi léty 1984 až 1986 výrazné obměny v obsazení. David Burke, který ztvárnil Johna Watsona, dostal pozvání do Královské shakespearovské společnosti a vzhledem k tomu, že by se nemohl nadále plně věnovat své roli, byl nahrazen Edwardem Hardwickem, neméně úspěšným hercem, co v roli Watsona zůstal až do konce seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Joges 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes je zárukou kvality. S představitelem Jeremy Brettem a Edwardem Hardwickem se kvalita násobí. Navíc tato série obsahuje Doylovy nejzdařilejší povídky (Opatské sídlo, Musgraveský rituál, Ohyzdný žebrák, Škola v Priory, Šeat Napoleonů, Ďáblovo kopyto, Stříbrný lysáček) a tak je vážně na co koukat. A anglický originál s českými titulky není příliš velkou překážkou. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Kto by si nepamatal na nezabudnutelneho Jerremy Bretta v ulohe Sherlocka Holmesa? Zo vsetkych Holmesov mi utkvel v pamati najma Jerremy - inteligentny, dumavy a vynaliezavy vysetrovatel a patrac. Cely tento serial ma dusnu atmosferu a povestne londynska hmla sa tu da krajat. Napetim prespekovany kazdy diel nas nenecha vydychnut az po finalne "genialne" rozuzlenie. Povestne husle sa rozozvucia ked si Sherlock nevie dat radi aby v zapeti prisiel s jedinecnim riesenim, ktore nas takmer pokazde privedie k pachatelovi zlocinu. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock Holmes also known as Jeremy Brett se vrací opět ve skvělé formě. Tentokrát má po svém boku nového Doktora Watsona. Role se zhostil Edward Hardwicke, který vydržel až do konce seriálu. Nahradil Davida Burkea, jenž z natáčení z rodinných důvodů odstoupil. Seriál se nese zhruba ve stejném duchu jako předchozí dvě série, ale mám takový pocit, že tvůrci dostaly větší rozpočet, protože se mi tyto epizody oproti předchozím zdály o něco výpravnější a lépe zpracované. Jeremy Brett je opět nepřekonatelný. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roli Watsona nahradil Burkea Edward Hardwicke. Jsou tak typově podobní, že jsem si prvně změny ani nevšiml a až zpětně jsem si dal pozor, abych ty drobné niance odlišil. Hardwicke nemá tolik výrazný britský přízvuk, naopak má mírně zastřenější hlas (připomíná mi Mela Brookse), je mírně civilnější a není to už takový blbec (to je dáno scénářem). Brettův Holmes je samozřejmě dále geniální a častěji se tu vyskytuje Lestrade v podání také skvělého Colina Jeavonse. Kvalita epizod samozřejně opět závisí na kvalitě předlohy, která není úplně vždy skvělá. K výše uvedeným epizodám náleží i prodložené díly Hound of the Baskeville a Sign of Four a především ten druhý jmenovaný patří k úplně tomu nejlepšímu, co bylo s Holmesem zfilmováno. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

U prvního seriálu Z archivu Sherlocka Holmese jsem nadšený moc nebyl. V následném pokračování už to ale bylo podstatně lepší. Jeremy Brett alias Sherlock Holmes nám konečně vyjevil nějaké emoce, dokonce se mi zdálo, že pro druhou sérii mírně přibral a i jednotlivé případy jsou lehce zajímavější a záživnější. Nutno přiznat britskému herci, že v představách, jaký by S. H. měl být či jak vypadat se mu určitě přiblížil nejvíc. ()

Galerie (278)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Musgraveský rituál" se v tomto seznamu nachází na 11. místě. (PhillM.)
  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Ohyzdný žebrák" se v tomto seznamu nachází na 16. místě. (PhillM.)
  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Stříbrný lysáček" se v tomto seznamu nachází na 13. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama