Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Už jsou to tři roky, co u reichenbašského vodopádu proběhl souboj mezi profesorem Moriartym a Sherlockem Holmesem, po němž oba skončili na dně rokle. Watson se vrátil do Londýna a mezitím se stal policejním patologem, který se přes ztrátu drahého přátele doteď nepřenesl. Jednoho dne je povolán k vraždě Ronalda Adaira a po jednání u soudu narazí na mrzáka, kterým se ve skutečnosti ukáže být samotný Holmes v přestrojení. Ten Watsonovi osvětlí, co se tenkrát u vodopádu opravdu stalo a proč se následně musel skrývat. Nyní však nastává vhodná doba k jeho návratu, protože jeho nepřítel udělal zásadní chybu. Po znovushledání se může dvojice dvou největších vyšetřovatelů na světě opět vrhnout na řešení zdánlivě nerozluštitelných záhad… Další osudy detektiva Sherlocka Holmese a doktora Johna Watsona podle předlohy Arthura Conana Doylea se dočkaly v sérii s názvem Návrat Sherlocka Holmese natočené mezi léty 1984 až 1986 výrazné obměny v obsazení. David Burke, který ztvárnil Johna Watsona, dostal pozvání do Královské shakespearovské společnosti a vzhledem k tomu, že by se nemohl nadále plně věnovat své roli, byl nahrazen Edwardem Hardwickem, neméně úspěšným hercem, co v roli Watsona zůstal až do konce seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele D.Moore k tomuto seriálu (11)

Prázdný dům (1986) (S01E01) 

Holmes je zpět... A na rozdíl třeba od ruského zpracování této povídky je skvělé, že se na něj dlouho nečeká, a když se čeká, čekání nevadí, protože ho Watson hravě utáhne sám. Shledání je dojemné, radost obou hrdinů přímo hmatatelná, a že doktora hraje jiný herec, bych si vůbec nevšiml, kdybych to nevěděl předem. ()

Opatské sídlo (1986) (S01E02) 

No ano, snad každý divák brzy pozná, že "to bylo jinak". Jenže jak? Na to zase musí přijít až Sherlock Holmes. ()

Musgraveský rituál (1986) (S01E03) 

V tomhle případu je vše. Záhadné sídlo, tajemná minulost jeho obyvatel, velmi ošklivá smrt, poklad, láska... A samozřejmě také zprvu zachmuřený a nevrlý Holmes, který se po úžasné maniakální fázi na drogách stane zase tím zarputilým, očividně dobře se bavícím detektivem - konzultantem. ()

Druhá skvrna (1986) (S01E04) 

Opět vynikající díl. To Holmesovo nakažlivé nadšení pro věc, které Jeremy Brett tak dokonale zahrál, to se musí vidět. ()

Ohyzdný žebrák (1986) (S01E05) 

Na příbězích Sherlocka Holmese se mi líbí, že i ty, které nedopadnou úplně překvapivě, mají působivou pointu. V případě Ohyzdného žebráka je to taková krásně lidská tečka. A kromě toho se Holmes s Watsonem od začátku epizody do konce skvěle špičkují. ()

Škola v Priory (1986) (S01E06) 

Zatím jeden z nejnapínavějších dílů, ďábelské tempo od začátku do konce. ()

Šest Napoleonů (1986) (S01E07) 

Sice trochu zmatený díl s příliš překotným rozuzlením, ale to, jak se Holmes předvádí před Watsonem a Lestradem, to je zkrátka něco nevídaného. Smál jsem se od plic, tentokrát snad tvůrcům ani o nic jiného nešlo. ()

Ďáblovo kopyto (1988) (S02E01) 

V této epizodě je Jeremy Brett prostě neuvěřitelný, jinak jeho výkon popsat nelze. Vystřídá totiž tolik poloh od zahořklé po stoprocentně vyšinutou... Ovšem stejně důležitou roli má Edward Hardwicke, bez jehož uvěřitelné starostlivosti by to nemohlo být ono. Ďáblovo kopyto patří k mým nejoblíbenějším případům a jeho adaptace mě rozhodně nezklamala. ()

Stříbrný lysáček (1988) (S02E02) 

Zpočátku trochu překotný případ, ale nakonec jdou stejně všechny výtky stranou - to když se Holmes rozhodne, že si vychutná člověka, který nad ním celou dobu ohrnoval nos, a když s obrovským úsměvem inkasuje výhru z dostihů. ()

Vila Vistárie (1988) (S02E03) 

Tenhle případ je plný tak podivných lidí, že Sherlock Holmes je z nich ze všech nejnormálnější. Líbilo se mi gentlemanské uznání, s jakým (nakonec) ocenil práci inspektora Baynese, který měl také jaksepatří za ušima. ()

Reklama

Reklama