Reklama

Reklama

Smallville

(seriál)
USA / Kanada, (2001–2011), 154 h 46 min (Minutáž: 40–84 min)

Režie:

D.J. Caruso, Rick Rosenthal, Greg Beeman, Michael W. Watkins (více)

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bill Finger (komiks) (více)

Hrají:

Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Eric Johnson, Annette O'Toole, Erica Durance, Shawn Ashmore, John Schneider, Justin Hartley (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(216)

Obsahy(1)

Jednoho dne postihne zapadlé městečko Smallville neštěstí, déšť meteoritů změní život spoustě lidí. Syn bohatého a bezohledného Lionella Luthora, Lex, je ozářen a přijde o vlasy, malá Lana Langová ztratí oba rodiče a bezdětní a po dítěti marně toužící manželé Kentovi naleznou uprostřed kukuřičného pole malého chlapečka. Adoptují ho, přičemž už tuší, že malý Clark nepochází z této planety. Střihem se dostáváme o 12 let později, kde dospívající Clark překvapuje své okolí i sám sebe svými neobvyklými schopnostmi - svou rychlostí a silou. Začíná si uvědomovat, že je jiný, a rodiče mu odhalí tajemství jeho příchodu. Při autonehodě se seznámí s Lexem Luthorem, zachrání mu život a mezi oběma muži vzniká přátelství. Mezitím se v místní nemocnici probouzí z komatu Jeremy, hoch, který byl rovněž postižen ozářením v kukuřičném poli, když jej předtím jeho spolužáci připoutali ke kůlu jako tzv. strašáka roku. Mstí se svým bývalým kamarádům, dostává je do komatu elektrickými výboji. Jeho běsnění dokáže zastavit jen superman Kent Clark. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (406)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Jaj, když si vzpomenu, že jsem tuhle sračku v dobách mého mládí sledoval pravidelně asi 5 - 10 dílů než jsem přišel na to, že je to totální kokotina, tak se mi chce smát. Jako podstatně starší jsem viděl i celou sérii supermana a ten se mi nelíbil rovněž. Takže mi nějak k srdci nepřirostla postava supermana jako taková. Ačkoliv se v obou případech zcela zásadně liší a těžko říct, kde je více debilní. Spíše však tady. ODPAD! ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Mladý Superman. Rozhodně je tenhle komixový seriál slabší než Arrow nebo Flash. Je to takové moc rodinkovské... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo úspešný a prekvapivo dobre natočený seriál. Samozrejme, postupne recykluje otrepané motívy, no fakt, že tvorcovia sa neboja robiť si srandu aj zo samotného Kenta je cool ("Neznášam flanel"). Vizuálne pekné, z hĺbkou síce zrovnateľnou s O. C. CALIFORNIA, no pozerateľné... ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

vše co se týká clarka kenta...tedy supermana...týpka co zachraňuje metropolis v teplouškém pyžámku,šlo jaksi vždy mimo mě,stejně tak to platí o jeho emo začatcích pro náctileté..... ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Žasnem nad tým, koľkým ľuďom tu vadí prekrútenie supermanovskej mytológie. Ale to len tak na okraj, pretože komiksy a iná hodnotná literatúra nepatria k mojim koníčkom. Smallville je niečo ako keď "Akta X potkávají Dawsonův svět" (Choze). A predstavte si je to nielen zábavné ale aj napínavé. Lana je sexi, Lex má tiež čosi nové (oproti filmom a sérii LOIS & CLARK) a paranormálne príbehy nie sú na úrovni odpadového balastu. Ak túžite po ťažkom pracovnom dni relaxovať pri "kryptonite", neváhajte. Je to výživné. :-) (1.2.2005) ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Můj milovaný, naivní teenegerovský seriál s krásnými děvčaty. (nechápu rozdíl mezi českými a imdb diváky téměř 30%) Klidně mě ukamenujte u mě za 90%. S6 ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Okej, uznávam, na 5 to možno nie je, ale 4 by som dala určite. Dávam kvôli tým odpadom a jedno-dvom hviezdam. Videla som každý diel, bavilo ma to, najväčšiu slabinu seriálu vidím v neschopnosti scenáristov písať lepšie dialógy, ktorých opakovanie a detinskosť mi vadili oveľa viac ako niektoré slabšie dejové línie či pointy. Čo sa týka postáv, naozaj nemám výhrady. Po toľkých rokoch strávených s nimi mi budú všetci chýbať. Hlavne Lois, pre mňa najlepšia, aká kedy bola zadaptovaná vo filmoch alebo seriáloch. Ale aj Clark, Oliver, Chloe, Emil, Tess, Zod, Lex, Lionel, Martha (atď, no proste všetci :). Mám rada Supermana a mytológiu okolo neho, preto ma hlavne neskoršie série, v ktorej sa jej vernejšie držali naozaj potešili. Len desiata séria priniesla toľko DC vecí, že som z toho mala malé Vianoce. Ak sa chce niekto oháňať tým, že to ide mimo komiksov, mal by si najprv niečo prečítať. A ak nemáte radi postavu Supermana, Smallville nepozerajte. Z toľkých ód na dobro a vieru v správne rozhodnutia by mohlo byť niekomu ťažko. Ale o tom Superman je. (Stop, začínam byť patetická) 8/10 ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Další seriál který si zaslouží své místo v top. Clark je prostě borec který dokázal celou dobu rozesmát ale zároveň svojí povahou nezkutečně nasrat, jeho banda byla super některé sem si oblíbil a na konec i některé nesnášel v celém průběhu příběhu. Nejvíc se stejně ke Clarkovi hodila Elisha byla to prostě kráska se vším všudy ale přesto jsem byl rád ve finále jak to dopadlo. Líbilo se mi na seriálu že každý díl nabízel jinou zábavu díky zelenému asteroidu ale přesto jsme pořád jeli v příběhu a skládaly ho jako puzzle. Soundtrack je hodně povedený se skvělými zážitky ale co musím seriálu vytknout je to že byl málo dramatický chyběla mi i ta dojemná část protože tu jsem za celou dobu hodně postrádal, romantika byla na každém kroku akce v podání efektu bylo výborné a jenom se zlepšovaly a tak ve finále jsem více než spokojený a ty malé věci které jsem postrádal překousnu protože Clark a jeho krypton příběh je plný zvratů a zábavného humoru, uteklo to hrozně a těším se za pár let na další projekci. Některé díly bych čekal více epicky a nebo ne tak rychle zakončené ale přesto jak říkám mělo to své mouchy ale konec to celé měl vynahradit což se nestalo tak menší zklamání z ukončení a několika vysvětlení bych chtěl ale musím se smířit s tím jak to dopadlo mělo to mít lepší finále mnohem. Městečko je super a farma Clarka je prostě dělo obrovská spokojenost. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komentář obsahuje SPOILERY Nevím co do toho všichni pletou supermana. Ano, měl schopnosti jako superman, žil tam kde superman, ale jeho příběh se začal vyvíjet až v 8. sérii. Do té doby si autoři (až na nějaké vyjímky) příběh vymýšleli, takže je docela hloupé srovnávat prvních 7. sérií se supermanem. Já osobně Smallville dělím na 3 části. První část (a má nejoblíbenější) je, život mladého supermana na střední škole, což je 1. - 4. Série. 1. a 2. Série nemá oproti 3. a 4. jakýsi vnitřní děj mezi všemi díly v sérii. Pouze každý díl má svůj vlastní děj. Ve 3. a 4. sérii už můžeme vidět, že každý díl má svůj děj, ale zároveň všechny díly ze série jsou vzájemně propojeny ještě jedním dějem, který má právě vliv na děje v jednotlivých dílech. Dění v těchto sériích se odehrává většinou na střední škole, kde se řeší různé záhady, které se dostanou partičce 3. studentů, kteří vedou redakci školních novin na místní škole. Clark Kent jako jeden z nich, je v místě dění a vždy se mu podaří záhadu vyřešit, a zachránit nějaký lidský život. Překvapil mě charakter hlavní postavy, která je doslova fascinující. Jediný člověk na světě, který má nadlidské schopnosti, a může pokořit svět, je skromný, ochotný mladík, který žije úplně normální život jako ostatní. A víc než na svém životě mu záleží na životě ostatních. Druhá část je taková přechodová část, kdy hlavní hrdina není ani student, ale ani novinář. 5. - 7. série 5. Série byla poměrně zlomovou sérií, která veškeré dění ve Smallville překopala, a my jsme si museli zvyknout, že už neuvidíme smallvillskou střední. Na druhou stranu zas tak hodně věcí se nezměnilo, Clark s Cloe nadále řešily záhady. Akorát se to neodehrávalo na střední ale v redakci novinářského institutu Daily Planet, kde Cloe pracovala. Zároveň se v 5. sérii také začaly mixovat vztahy mezi Clarkem a Lexem, více se hádali, a už to nebylo ono. 6. série byla velice podobná 5. pouze se změnil vnitřní děj, Lex si naprosto znepřátelil Clárka, a byla to už taková příprava na 7. sérii, kde spolu Clark a Lex bojovali, v samotném finále byl Lex poražen Clarkem. Poslední třetí část je finální část, to co jsme viděli v supermanovi, Clark a Lois spolu pracují v novinách. 8 - 10.série V 8. sérii se Clark dostal do novin, kde společně s Lois pracovali. On tam byl proto aby zachránil maximum lidských životů, a ona proto aby napsala dobrý článek. 9. série byla sérií, kde se autoři asi nejvíce zaměřili na vnitřní děj, protože ten opravdu hodně ovlivňoval téměř každý díl. 10. Série byla vyvrcholením, velice příjemným. Clark, hlavní hrdina se stal supermanem, a zachránil svět. Nadále hodlá být v redakci s Lois Laneovou, (která už mimochodem Clarkovo tajemství zná), aby byl v centru dění, a mohl zachraňovat lidské životy. Celkem Super seriál, který si najde fanouška v jakémkoliv žánru. :-) 1. - 4. série = 100% 5. - 7. série = 80% 8. - 10. série = 90% Seriál jako celek: 90% ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Čo som videl prvé série, tak ma to celkom chytilo...postupne to chladlo a v 3. sérii ani neviem čo sa dialo. Pamätám sa ale, že ako veľmi ma Clarkov ľúbostný život nudil, tak ma zaujímala situácia okolo Lexa. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Práve som dopozeral posledný diel desiatej série. Klark sa konečne stal Supermanom a čo je dôležité, konečne sa naučil lietať. Keď som začal sledovať tento seriál nepredpokladal som, že to u mňa vzbudí túžbu pozerať ho s poctivou pravidelnosťou a s túžbou preklenúť ten most medzi filmami a komiksom. Je pravda, že prvé dve séria sú typickým teen seriálom o nadprirozdených silách, ktorých výskyt je v takom počte a v takej rôznorodosti prvoplánoví a vlastne ničím zaujímavý. Lenže potom sa odrazu stane, že sa objaví diel, ktorý prezentuje Supermanov mýtus a dovolí nám spoznať a objaviť náznaky a skúšky, ktoré musí Klark ( ešte pred svojím prijatím toho kto skutočne je) absolvovať. A tieto diely sú to, za čo mi stálo dopozerať to až do konca. Ak sa tam vyskytol diel, ktorý len vyplňoval vatu - nenávidel som ho, lebo zaujímavý veľmi nebol aj keď hlavne dopĺňal (okrajovo) vzťahy, ktoré sa skutočne tvorili v tých podstatných dieloch. Od piatej série to začalo viacej gradovať ako upadať a vydržalo to tak až do konca, kde sa všetky veci pretli a ubezpečili nás, že je to naozaj seriál pred Supermanom, ktorý necháva aj v tom prepojení ešte 7 rokov dobrodružstiev nevyjasnených. Ale tak to má byť. Stále je totiž čo rozprávať. Výborne zakončenie jednej dekády, ktorá ma sprevádzala skúškami, nudou aj ťažkými obdobiami. A Toma Wellinga, Rosenbauma, Kreuk a Durance som si veľmi obľúbil. 80% ()

jh666 

všechny recenze uživatele

Naprosto nechápu podhodnocení tohoto seriálu, který je pro mě zatím nejlepším hraným zpracováním Supermana. První série jsou možná slabší, ale někdy od 4. řady se to začíná s příchodem Lois Laneové rozjíždět. Ale seriál je poté kepší s každou sérií. Na konci sedmé se sice musíme rozloučit s Michaelem Roseanbaume, pro mě nejlepším Lexem Luthorem, ale vynahradí to příchod Tess Mercerové, nejzajímavější postavy seriálu. Na rozdíl od filmů se záporáci neomezují jen na Lexe a Zoda (i když oba jsou tu perfektní), ale objevují se další, jimž kraluje Darkseid a Brainiac. Skvělé je i množství dalších superhrdinů, v jejichž čele stojí Green Arrow. Jenom je škoda, že si Clark nenechal černý kostým z deváté série. Vypadá to mnohem líp. Oblíbené postavy: Lois, Tess, Lex, Zod. Série 1 - 40% Série 2 - 46% Série 3 - 56% Série 4 - 66% Série 5 - 75% Série 6 - 80% Série 7 - 90% Série 8 - 95% Série 9 - 150% Série 10 - 100% ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že v dřívějších dobách jsem Smallville pravidelně sledoval a prakticky nevynechal jediný díl, jenže s přibývajícími léty si člověk uvědomí, že ten seriál je opravdu hodně stupidní, ale co mi vadí nejvíc ani trochu nectí původní komiks - Lex Luthor a Clark Kent se znali už za mladých let? A ještě to byli skvělí kamarádi? No nevím, nevím... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na Wellinga a Kreuk som si spočiatku tak zvykol, že som to často sledoval a fandil som im nech sa vezmú v tom filme. Neskôr pribudli ľudia ako Erica Durance a Laura Vandervoort, ktoré sa mi páčili viac a bolo mi to jedno. Seriál takisto skĺzol na viac rečí a menej zaujímavej akcie, ktorá bola niekedy zbytočne zapletená a stratil svoje čaro a stratil aj moju divácku sledovanosť. Mladý superman ma bavil len zo začiatku a preto dávam takéto hodnotenie. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Addamsova rodina se vrátí

Addamsova rodina se vrátí

23.10.2020

Slavný režisér Tim Burton si poprvé v kariéře vyzkouší televizní tvorbu. A nevybral si k tomu žádný jiný projekt než kultovní Addamsovu rodinu. Nová verze seriálu z roku 1964, jenž se následně dočkal… (více)

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

22.09.2019

Seriálový Smallville byl ve své době tak trochu napřed co se práce s komiksovými předlohami týče. Od té doby, co však stanice CW rozjela svůj vlastní komiksový vesmír Arrowverse, čítající seriály… (více)

Reklama

Reklama