Reklama

Reklama

Smallville

(seriál)
USA / Kanada, (2001–2011), 154 h 46 min (Minutáž: 40–84 min)

Režie:

D.J. Caruso, Rick Rosenthal, Greg Beeman, Michael W. Watkins (více)

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bill Finger (komiks) (více)

Hrají:

Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Eric Johnson, Annette O'Toole, Erica Durance, Shawn Ashmore, John Schneider, Justin Hartley (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(216)

Obsahy(1)

Jednoho dne postihne zapadlé městečko Smallville neštěstí, déšť meteoritů změní život spoustě lidí. Syn bohatého a bezohledného Lionella Luthora, Lex, je ozářen a přijde o vlasy, malá Lana Langová ztratí oba rodiče a bezdětní a po dítěti marně toužící manželé Kentovi naleznou uprostřed kukuřičného pole malého chlapečka. Adoptují ho, přičemž už tuší, že malý Clark nepochází z této planety. Střihem se dostáváme o 12 let později, kde dospívající Clark překvapuje své okolí i sám sebe svými neobvyklými schopnostmi - svou rychlostí a silou. Začíná si uvědomovat, že je jiný, a rodiče mu odhalí tajemství jeho příchodu. Při autonehodě se seznámí s Lexem Luthorem, zachrání mu život a mezi oběma muži vzniká přátelství. Mezitím se v místní nemocnici probouzí z komatu Jeremy, hoch, který byl rovněž postižen ozářením v kukuřičném poli, když jej předtím jeho spolužáci připoutali ke kůlu jako tzv. strašáka roku. Mstí se svým bývalým kamarádům, dostává je do komatu elektrickými výboji. Jeho běsnění dokáže zastavit jen superman Kent Clark. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (407)

Derek 

všechny recenze uživatele

no ta jedna hviezdička je dosť neobjektívna. smallville je po technickej a sem-tam i po obsahovej (občas slušný scenár, na seriál dobré špeciálne efekty, a miestami i dobré herecké výkony) stránke celkom dobrý, ale základný kameň úrazu spočíva v tom, že smallville nerešpektuje pôvodnú supermanovskú mytológiu. čo tam napr. robí lex luthor??? veď s tým sa superman prvý raz stretáva až v metropolise! prečo zažíva toľko dobrodružstiev??? v komixoch ani v pôvodných filmoch o nich nie je žiadna zmienka! proti lane langovej nič nemám, lebo tá v skutočnosti bola supermanovov prvou láskou. ako fanúšik komixov nemôžem inak:-(( ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Neuveritelne! Tento serial je unikatem mezi ostatnimi. Ze zacatku naprosto bezkrevna a nudna televizni slatanina (proto asi take to mnozstvi nizkych hodnoceni), ale po nekolika seriich je z toho na televizni pomery vyborne dilko. Sam si pamatuji, jak jsem shlednul par prvnich epizod a temer jsem nevydrzel do konce - bylo to neco udesneho. Pote jsem se nahodou shledl epizodu z poloviny ctvrte rady a nestacil jsem se divit - tohle ma byt ta slatanina, co jsem tehdy videl? Finale 4. rady bylo mistrovske dilo a dale to pokracuje velmi solidnim tempem. Sice se nejspise nestanu pravidelnym divakem (kvuli odpolednimu vysilani), ale urcite neni duvod hazet tento serial do odpadu... ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na Wellinga a Kreuk som si spočiatku tak zvykol, že som to často sledoval a fandil som im nech sa vezmú v tom filme. Neskôr pribudli ľudia ako Erica Durance a Laura Vandervoort, ktoré sa mi páčili viac a bolo mi to jedno. Seriál takisto skĺzol na viac rečí a menej zaujímavej akcie, ktorá bola niekedy zbytočne zapletená a stratil svoje čaro a stratil aj moju divácku sledovanosť. Mladý superman ma bavil len zo začiatku a preto dávam takéto hodnotenie. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Nápad se Supermanovým mládím je povedený a práce na seriálu povedená. Samozřejmě že úroveň jednotlivých dílů kolísá a celkově seriál upadá. Kvalit scénáře seriálu Buffy nedosahuje. Nejvíce se mi zpočátku líbily ty náznaky k původnímu Supermanovi. Například, když Chloe mluví o své sestřence Lois Lane. takový sympatický odkaz, který tvůrci neomluvitelně zazdili, když z Lois udělali regulérní seriálovou postavu. Ach jo, přesto 4*. P.S. Až na přelomu 5. a 6. řady jsem se dočkal návazností dílů na sebe, toto propojení seriál konečně zvedá. Nerad přepisuji komentáře, vlastně to nedělám ani teď, jen ho rozšiřuji. Po letech konečně dokoukán celý seriál až po srdcervoucí finále poslední (10.) řady. A bacha trochu spoilerů. V 7. a 8. serii mi vše přišlo někdy nedotažené a jaksi zmatené. Začátek 9. serie pro změnu nudný, pak se však začne devátá rozjíždět a to hlavně díky postavě generála Zoda. Ale jen scenaristicky, protože Callum Blue, není schopný Zoda uhrát. Na to mu chybí charisma, které Zod musí mít (až ke konci 10. serie si herecky trochu spraví reputaci) No a zbývá poslední serie. Některé díly mi sice připadaly navíc, ale v každém bylo něco důležitého pro celkový příběh. Nejvíce mě ovšem potěšil 15. díl, kdy po všech těch temných řečech a temné vizuální stránce, šlo především o oddych a zábavu, aneb pozor na Clarka s kocovinou a "oknem" ;-). A pak přišel závěr, nevěděl jsem úplně, co mám čekat, ale mé naděje nebyly zklamány. Seriál, který jsem začal sledovat už na střední se pro mě důstojně završil, pocitově mě vrátil zpět do doby, kdy mé dny byly ještě světlé a plné naděje, a nechyběl ani původní hudební motiv. Čekání na to, až si "Smallville" oblékne svůj pověstný trikot a začne létat, bylo dovršeno. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Práve som dopozeral posledný diel desiatej série. Klark sa konečne stal Supermanom a čo je dôležité, konečne sa naučil lietať. Keď som začal sledovať tento seriál nepredpokladal som, že to u mňa vzbudí túžbu pozerať ho s poctivou pravidelnosťou a s túžbou preklenúť ten most medzi filmami a komiksom. Je pravda, že prvé dve séria sú typickým teen seriálom o nadprirozdených silách, ktorých výskyt je v takom počte a v takej rôznorodosti prvoplánoví a vlastne ničím zaujímavý. Lenže potom sa odrazu stane, že sa objaví diel, ktorý prezentuje Supermanov mýtus a dovolí nám spoznať a objaviť náznaky a skúšky, ktoré musí Klark ( ešte pred svojím prijatím toho kto skutočne je) absolvovať. A tieto diely sú to, za čo mi stálo dopozerať to až do konca. Ak sa tam vyskytol diel, ktorý len vyplňoval vatu - nenávidel som ho, lebo zaujímavý veľmi nebol aj keď hlavne dopĺňal (okrajovo) vzťahy, ktoré sa skutočne tvorili v tých podstatných dieloch. Od piatej série to začalo viacej gradovať ako upadať a vydržalo to tak až do konca, kde sa všetky veci pretli a ubezpečili nás, že je to naozaj seriál pred Supermanom, ktorý necháva aj v tom prepojení ešte 7 rokov dobrodružstiev nevyjasnených. Ale tak to má byť. Stále je totiž čo rozprávať. Výborne zakončenie jednej dekády, ktorá ma sprevádzala skúškami, nudou aj ťažkými obdobiami. A Toma Wellinga, Rosenbauma, Kreuk a Durance som si veľmi obľúbil. 80% ()

Galerie (3 367)

Zajímavosti (98)

  • Spoustu herců a hostů v seriálu si už někdy předtím zahrálo v seriálu či filmu s tématikou komiksu Superman: Christopher Reeve (Dr. Virgil Swann) a Margot Kidder (Bridgette Crosbyová) hráli Supermana a Lois Laneovou ve filmu Superman (1978) a jeho třech pokračováních; Terence Stamp (Jor-El) hrál obyvatele Zóny přízraku Zoda ve filmu Superman II (1980); Annette O'Toole (Martha Kent) hrála Lanu Langovou ve filmu Superman III (1983); Dean Cain (Dr. Curtis Knox) hrál Clarka Kenta v serálu Superman (1993); Lynda Carter (Moira Sullivan, matka Chloe) hrála Wonder Woman v seriálu Wonder Woman (1975); Jeannot Szwarc, který režíroval 9 epizod Smallvillu (do května 2008), také režíroval film Superdívka. Helen Slater, která hrála v 7. sérii zjevení Clarkovy (Tom Welling) matky, hrála podobnou roli i v podobně zaměřeném snímku, a to ve filmu z roku Superdívka (1984), kde právě ona vystupovala jako dcera Zor-Ela (Simon Ward) Kara. (Redík)
  • V každej epizóde seriálu je možné vidieť padajúcu hviezdu. (challik)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Addamsova rodina se vrátí

Addamsova rodina se vrátí

23.10.2020

Slavný režisér Tim Burton si poprvé v kariéře vyzkouší televizní tvorbu. A nevybral si k tomu žádný jiný projekt než kultovní Addamsovu rodinu. Nová verze seriálu z roku 1964, jenž se následně dočkal… (více)

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

22.09.2019

Seriálový Smallville byl ve své době tak trochu napřed co se práce s komiksovými předlohami týče. Od té doby, co však stanice CW rozjela svůj vlastní komiksový vesmír Arrowverse, čítající seriály… (více)

Reklama

Reklama