Reklama

Reklama

Směr jih

(seriál)
  • Kanada Due South (více)
Kanada / USA, (1994–1999), 51 h 15 min (Minutáž: 45–90 min)

Tvůrci:

Paul Haggis

Hrají:

Paul Gross, Beau Starr, Tony Craig, David Marciano, Catherine Bruhier, Gordon Pinsent, Camilla Scott, Ramona Milano, Daniel Kash, Callum Keith Rennie (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(67)

Obsahy(1)

Kanadský jízdní policista, jeho hluchý pes a chicagský polda bojují proti kriminálníkům. V seriálu se mísí dohromady krimi se situační a konverzační komedii. Hlavním motorem vyprávění jsou protikladné vlastnosti hrdinů . Na jedné straně v soukromí velice konzervativně se chovající přítel Inuitů (jak se označují sami Eskymáci), vždy pečlivě upravený, v rudé uniformě jízdní policie, který ovšem při vyšetřování používá občas velmi neortodoxní metody, na straně druhé životem velkoměsta oprýskaný cynický detektiv. Dohromady dokonalý tým. Třetí významnou postavou, která čas od času nenápadně zasáhne do děje je otec Kanaďana, který svému synovi často radí a konzultuje s ním jeho problémy. Mimochodem... je to duch.

1.Osvoboďte Willyho  Fraser se zabydluje ve svém novém působišti, ale ještě než se stačí nastěhovat do svého bytu, stane se svědkem krádeže kabelky. Pachatelem je Willie, protřelý, ale v jádru hodný kluk. Ukáže se, že při jedné ze svých předchozích krádeží se stal majitelem revolveru, pomocí kterého bylo spácháno loupežné přepadení. Protože jedním z pachatelů loupeže byla osoba nižší postavy, podezření padne právě na Willieho. Fraserovi se s Rayovou pomocí povede odhalit skutečného pachatele a Willie je nejenom osvobozen, ale Fraser mu nabídne i pravidelný příjem za to, že bude venčit jeho psa-vlka Diefenbakera a za to, že bude pravidelně navštěvovat školu.
2.Diefenbakerův volný den  Holčička Lucy požádá Frasera, aby pomohl jejímu tatínkovi, kterému se nápadně často stávají různé dopravní nehody. A hned poté je Fraser svědkem jedné z těchto nehod, Lucyina otce Charlie zachrání, ale než stačí odejít, skončí Charlie pod automobilem znova. Na klinice, kam Charlieho dopraví, pozná novinářku Mackenzie, která v přestrojení za zdravotní sestru pátrá po gangu, zabývajícím se pojišťovacími podvody. A Frasera zprvu podezírá ze spoluúčasti, ale vše se vysvětlí a trojice Mackenzie, Fraser a Ray odhalí skutečné pachatele podvodu a Charliemu, který se mezitím stal nepohodlným svědkem, zachrání život. A falešný průkaz, který vyrobí Ray, zase zachrání život Fraserovu psu-vlkovi Diefenbakerovi.
3.Pronásledování  Seržant Frobisher od Královské kanadské jízdní policie byl dlouholetým přítelem Fraserova zesnulého otce a dokonce jej jednou s nasazením vlastního života zachránil před jistou smrtí. Když z vězení uprchne zločinec Geiger, potřebuje Frobisher pomoc syna svého mrtvého kamaráda. Má totiž s Geigerem nevyřízený účet a Geiger přísahal, že se mu pomstí za to, že ho dostal do vězení. Starý muž sice z hrdosti pomoc mladíka odmítne, Fraser ale vyplní prosbu Frosbierovy dcery, své přítelkyně z mládí a s Rayovou pomocí pomstychtivého Geigera najde. Při finální konfrontaci je sice raněn, ale zranění není nikterak vážné, zejména ve srovnání s pocitem, že mohl za svého otce splatit dluh a že získal uznání otcova nejlepšího přítele.
4.Koně se přeci také jedí  Ve Fraserově sousedství onemocní dítě, podle lékařů jde o otravu po požití zkaženého jídla. Kontrola z úřadů sociální péče se domnívá, že paní Gamézová se o své děti nedostatečně stará a odebere jí je do ústavní péče. Když se jí Fraser snaží pomoci, náhodou zjistí, že maso v samoobsluze, kde paní Gomézová nakupuje, divně zapáchá. Rozjede spolu s Rayem pátrací akci, při které zjistí, že nejde o hovězí, nýbrž o koňské maso, maso z volně žijících a chráněných zvířat, které neprochází žádnou zdravotní kontrolou a je napadené parazity. Výsledkem velké honičky na koňských jatkách je, že viníci jsou dopadeni, paní Gomézová dostane zpět své děti a že Fraser a Ray, které zločinci zamkli do mrazicí komory, šťastně roztají.
5. Pizzy a sliby  Když mladému Lennymu ukradnou auto, neznamená to jen že přijde o místo v pizzerii, ale kvůli ztrátě zaměstnání by se musel vrátit do vězení pro mladistvé, odkud byl podmíněně propuštěn. Protože ke krádeži auta dojde právě když Lenny přivezl pizzu Frasefovi, považují Fraser a Ray za svou povinnost mladíkovi pomoci. Součástí plánu na odhalení zločinného majitele autobazaru je i to, že se oba policisté vydávají za prodavače ojetých aut. Pátrání se zúčastní i Rayova sestra Francesca, pro kterou je ovšem celá akce pouze příležitostí k okusu o získání Fraserovy náklonnosti. I když Raye, zavřeného v kufru ukradeného auta, zavede pátrání až na dno Michiganského jezera, je viník dopaden a Fraser může opět obléknout svou uniformu.
6. Čínská čtvrť  U večeře v čínské čtvrti Fraser „zaslechne" únos a samozřejmě se rozhodne použít své mimořádné kombinační schopnosti k záchraně oběti, mladého muže Davida Lee. S Rayovou pomocí zjistí, že David je synem majitele restaurace, který se vzepřel vydírání čínské mafie. Davidův otec přijme pomoc, kterou mu nabídne Fraser, ale příliš se obává o život svého syna a je nakonec ochoten přistoupit na podmínky bosse mafie, Charlieho Wonga. Fraser mu dopuručuje, aby „věřil v zákon", ale když se do vyšetřování případu zamíchá i dvojice agentů FBI, bezohledně toužící po moci, je Davidův život vážně ohrožen a Fraser spolu s Rayem jsou nuceni zasáhnout. Charlie Wong je dopaden a David se vrací ke svým rodičům.
7.Prázdniny v Chicagu (1. díl)  Fraser je pověřen nevděčným úkolem, když se má postarat o dceru kanadského diplomata, která je v Chicagu na prázdninách. Naneštěstí se šestnáctiletá Christina právě toho večera rozhodne, že je už dospělá a že začne žít život po svém, bez neustálého dohledu. Uteče Fraserovi z oficiálního večírku a na radu taxikáře, kterého se ptá po „nejdivočejším baru v Chicagu" se dostane do „Nápravného zařízení". Tam, uprostřed bizarních typů návštěvníků baru, se dostane do velmi nebezpečné situace, když náhodou právě do její kabelky ukryje milenka zločineckého bosse důležitý dokument, po kterém pátrá nejenom celé chicagské podsvětí, ale i policie, pod vedením Rayova nadřízeného poručíka Welshe. Děj pokračuje v druhé části této dvoudílné epizody.
8.Prázdniny v Chicagu (2. díl)   V druhé části dvoudílné epizody pokračuje pátrání po seznamu, který by dal Eddiemu Beetsovi moc nad půlkou chicagského podsvětí. Pátráním je pověřena jednotka poručíka Welshe, samozřejmě včetně Raye, kterému v pátrání svým zvláštním způsobem pomáhá i Fraser. Ten má na starosti hlídání šestnáctileté Christiny, dcery kanadského diplomata, která touží po samostatnosti a dobrodružství. Jak Fraser, tak Christina se zamíchají do složitého pátrání po krabičce zápalek, která právě obsahuje hledaný seznam. Na konci úspěšné akce je seznam nalezen a Christina získává nejenom pochopení svého příliš zaměstnaného otce, ale na plese v závěru epizody i znovu potkává mladého Litevce Januse, do kterého se zamilovala při prohlídce města.
9.Policisté a miminko  Když Fraser a Ray najdou na zadním sedadle Rayova auta miminko, Fraser usoudí, že nejde o obyčejný případ odložení dítěte. Předpokládá, že matka má strach a před něčím utíká. Přesvědčí Raye, aby mu dal šest hodin na vypátrání rodičů dítěte a teprve pak předal dítě sociální péči. Pomocí dedukce se jim skutečně podaří najít otce malého Jamieho, ovšem hned poté, co mu dítě odevzdají, zjistí, že je to právě Vinnie, před kým chlapcova matka, Louise, utíká. Vinnie má hráčské dluhy a rozhodl se dítě „prodat", tj. souhlasit s adopcí za finanční obnos, který by stačil na zaplacení dluhů. Fraserovi se podaří dokázat Vinniemu, že láska k dítěti má větší cenu, než jakékoli peníze a s Diefenbakerovou pomocí pak příběh šťastně skončí.
10.Vozkův dárek  Když skupina Santa Klausů vyloupí o Štědrém dnu banku, snaží se Fraser a Ray získat pomoc jediného svědka loupeže, který viděl jednoho z lupičů bez masky. Mladý muž, Del Porter, ovšemodmítá, přesto, že mu hrozí velké nebezpečí. Fraser se přesvědčí, že důvodem chlapcova odmítnutí je fakt, že „vozkou", tj. řidičem únikového vozidla lupičů je jeho vlastní otec. William Porter se pro účast na loupeži rozhodl proto, aby pomocí důmyslného plánu přenechal celou ukradenou sumu svému synovi, ovšem za cenu života všech účastníků přepadení, včetně svého vlastního. Jeho syn nechce však mít s celou záležitostí nic společného. Fraserovi se nakonec podaří přesvědčit Portera - otce, že největším darem, jaký může otec zanechat svému synovi, je osobní příklad chlapského jednání.
11.To si musíš zapamatovat  Když se Fraser rozhodne udělit několik přátelských rad muži, parkujícímu u požárního hydrantu, muž jeho i Raye překvapí tím, že vytáhne zbraň a ujede. Ray jej začne pronásledovat, ale je zastaven bezohledným řidičem. Zraněn a v bezvědomí leží uprostřed silnice, kde mu zachrání život tajemná krásná žena, do které se Ray zamiluje. V kufru mužova auta je nalezen náklad ilegálních zbraní. Ray s kolegy hlídá mužův byt a jaké je jeho překvapení, když prvním návštěvníkem bytu je právě ona tajemná krasavice, která jak se zdá, je zapletená do ilegálního obchodu se zbraněmi. Po mnoha dalších komplikacích se ukáže, že „když jde o lásku, všechno je jinak, než se na první pohled zdá" a Rayova krásná neznámá není sice zapletená do zločinu, ale také není ochotna akceptovat Rayův cit.
12.Jestřáb a ruční pila  Fraser doprovází Raye na pravidelnou psychologickou prohlídku a zachrání přitom život pacienta, který na římse pátého patra hledá někoho jménem Ty. Zachráněný pacient je osoba s neznámou identitou, tudíž podle amerických zvyklostí „John Doe". John Doe trvá na svém tvrzení, že na římse někoho viděl a když pak policie vyloví z řeky tělo neznámého muže, rozhodne se Fraser konat. Ze zdánlivě nic neříkajících nápověd Johna Doea odhalí neznámého Tye, zjistí ovšem, že ten je již pět let mrtev. Když Fraser pravdivě popíše svou situaci jízdního policisty, žijícího v Chicagu s hluchým vlkem, je přijat do psychiatrické léčebny jako pacient a odhalí tam rozsáhlý komplot, týkající se testování nového léku, který svými vedlejšími účinky již způsobil smrt několika lidí.
13.Oko za oko  Fraser přemluví starší občany, žijící v části města s vysokou kriminalitou, aby se pokusili čelit vzniklé situaci založením občanských hlídek. Bohužel současně taky vyprovokuje k činnosti samozvaného „mstitele" Herba Collinga, který se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Když pak Herb odmítne identifikovat policii muže, který jej napadl, potvrdí se Fraserovo podezření, že hledaným „mstitelem" je právě Colling. Colling připraví pro svého protivníka Stega past v místním parku, ale Fraserovi s Rayem se podaří zastavit jej včas, takže nejenom zachrání Stegovi život, ale i zabrání Collingovi stát se vlastně tím, co sám nenávidí a odsuzuje, tj. násilníkem a vrahem.
14. Muž, který věděl příliš málo  Fraser je pověřen, aby eskortoval zpět do Kanady chorobného lháře, Iana McDonalda, kterého čeká v Kanadě soud - za co jiného? - za křivou přísahu. Díky Ianově výjimečné schopnosti vyvolávat zmatky, není jiná možnost, než cestu uskutečnit Rayovým milovaným autem. Ray sice právě „vyhrál" u poručíka Welshe účast na školení na Floridě, přesto se však rozhodne nezklamat kamaráda a spolu s Fraserem, Ianem a vlkem Diefenbakerem se vydává na cestu opačným směrem. Pronásleduje je trojice zločinců z Kanady, která nemá zájem na tom, aby Ian před soudem ypovídal pravdivě. Po divoké přestřelce v motorestu u dálnice pokračuje honička na vedlejších silnicích, Rayovo auto uvízne a když se jej pomocí Rayova italského mokasínu povede uvolnit, ukrade ho Ian a naši hrdinové se octnou ve zdánlivě neřešitelné situaci, ze které se nakonec dostanou - jako vždy - díky Fraserově logické úvaze.
15. Divoká smečka  Diefenbaker, Fraserův věrný vlk, je zadržen za pokousání pracovníka úřadu pro kontrolu zvířat a soud nařídí jeho likvidaci. Frasera udivuje Diefenbakerovo neobvyklé chování a chce vypátrat jeho příčinu ještě než bude rozsudek vykonán. V sousedství je Diefenbaker obviňován nejen z vůdcovství smečky toulavých psů, ale také ze zmizení několika menších domácích zvířat, mezi jinými husky aggie. Ta se ale stala obětí jednoho z pracovníků Kontroly zvířat, Benedicta, který ukradená zvířata prodává na pokusy ve výzkumných laboratořích. K osvobození Diefa odmítá Fraser použít jakékoli nezákonné prostředky, ovšem Willie, kapesní zlodějíček z 1. Epizody je jiného názoru, vlka osvobodí a chce jej vrátit do kanadské divočiny. Ve finální konfrontaci se prokáže Diefova nevina a příběh uzavírá nečekaná náhoda, když Ray objeví sejný automobil, o jaký přišel v předcházející epizodě, milovaný Buick Riviera rok výroby 1971.
16. Modrá čára  Fraserovu příteli z dětství, který se stal slavným hokejistou, Marku Smithbauerovi někdo ukládá o život. Fraser nejenom že tomuto do sebe zahleděnému sportovci nabídne pomoc a ochranu, ale pokusí se také vyřešit problémy, do kterých se zapletl. Když Diefenbaker zatouží po autogramu jeho oblíbeného hokejisty, setká se Fraser po mnoha letech se svým kamarádem a je svědkem přestřelky, která je podle policie pouze obvyklým kriminálním případem, ovšem podle marka jde o další z útoků na jeho osobu. Po několika dalších setkáních si Fraser uvědomí, že se Mark velmi změnil a jeho podezření se prokáže, když zjistí, že Mark prodal výsledek jednoho ze svých zápasů majiteli sazkové kanceláře Rodovi. Svůj příslib ovšem nedodržel, protože nechtěl, nebo nedokázal překročit onu pomyslnou „modrou čáru", kterou má v sobě každý člověk, čáru oddělující dobro od zla. Právě kvůli nesplnění tohoto slibu Broda Marka pronásleduje. Po honičce na bruslích je Broda dopaden a Mark končí svou kariéru, i když hokej nadále zůstává jeho velkou celoživotní láskou.
17. Dohoda  Když obuvník Joey Paducci vyloupí schránku na milodary v kostele ve čtvrti, kde bydlí Ray, trvá šéf tamní mafie Frank Zuko na vypátrání zloděje. Ray je Zukův bývalý spolužák a měl možnost sledovat jeho vývoj od kluka, terorizujícího slabší chlapce, až do přítomnosti. Roncip Zukovy moci nad ostatními je stále stejný - zakládá se na strachu. Protože zákon je zákon, Rayovi s Fraserem nezbývá než zloděje kostelní pokladničky vypátrat. Zjistí, že Paducci je Zukovou obětí, protože následkem zukova ydírání přišel nejenom o svou živnost a domov, ale i o manželku. Pokusí se dostat Paducciho pryč z města, ale pokus se nezdaří, když o něm jeden ze Zukových informátorů zpraví svého šéa. Ray si uvědomí, že jediná možnost, jak ukončit Zukovu hrůzovládu, je postavit se mu tváří v tvář. V dramatické závěrečné scéně riskuje svůj život, aby získal dohodu, zabezpečující Joemu volnost. Mezitím se Fraser potýká s jinou, velmi delikátní situací, když se Rayova sestra Francesca rozhodne, že Frasera svede.
18. Pozvánka na romanci  Na první pohled prostý úkol - doručení pozvánky na recepci - se změní v nebezpečné dobrodružství, když se adresát pozvánky začne domnívat, že jeho snoubenka má poměr s Fraserem. Obálka, kterou má Fraser doručit, se náhodou octne v rukou poněkud neklidné mladé ženy, Katherine, která se má shodou okolností dalšího dne vdávat. Fraser ji následuje na poštu, na radnici, do módního salónu pro nevěsty, dokonce i do hotelu pro novomanžele. Katherinin budoucí manžel Nigel je veli žárlivý, nechá proto Katherine sledovat. Když pak konfrontuje Frasera, není ochoten přijmout jeho vysvětlení všech těch delikátních situací, ve kterých se s Katherine octl a dochází k přestřelce, Fraser a Katherine unikají uvnitř popelářského vozu. Když je nakonec Nigel ochoten Katherine „odpustit", je už pozdě, protože jeho snoubenka už má - možná - ráda někoho jiného.
19. Mezi nebem a zemí  Mladá dívka Mary Ann Madisonová se stane obětí únosu a vyšetřováním je pověřen Ray, který má ovšem jiné starosti, protože pátrá hlavně po tom, zda jeho sestra Francesca měla s Fraserem intimní styk, či nikoliv. Vypátrání únosu, vzhledem k politickým stykům otce oběti, je svěřeno FBI a našim starým dobrým známým, Fordovi a Deeterovi. Jako obvykle ovšem případ zaujme i Frasera, který má tentokráte nečekaného pomocníka v opuštěném starém muži Garettovi, který jak se zdá, ví o únosu víc, než by se dalo předpokládat. Zdrojem těchto informací jsou podle Garetta vize, kterými trpí již delší dobu. To, co Garett o únosu ví, nestačí na vypátrání pachatele, ale stačí na to, aby se Garett stal hlavním podezřelým. Fraserovi se podaří nejenom zachránit život mladé dívky, ale i očistit Garetta od podezření ze spoluúčasti na únosu a dokonce jej navždy zbavit jeho mučivých představ.
20. Victoriino tajemství (1. díl)   Jediná žena, kterou Fraser kdy miloval, je současně i jedinou ženou, která jej může zničit. Fraser, Ray a Diefenbaker uvíznou ve hře kočky s myší, kterou spolu hrají dva bankovní lupiči: tajemná Victoria a její partner v bankovní loupeži před osmi lety, Jolly. Fraser je pronásledován vzpomínkami na Victorii a domnívá se, že jí ublížil, když ji - přesto, že se do ní zamiloval - zatknul a předal spravedlnosti. Po odpykání trest se Victoria v Chicagu opět setká s Fraserem, ovšem ne jenom proto, aby pokračovala v přerušeném romantickém vztahu. Do Chicaga následuje Victorii i Jolly, který věří, že ictoria má onoho půl milionu dolarů z bankovní loupeže, peníze, které nebyly nikdy nalezeny. Jolly ty peníze chce za každou cenu získat. První obětí složité hry se stane Diefenbaker, který je vážně zraněný při ochraně Fraserova bytu. Další obětí se má stát Victoria, ale Fraserovi se podaří ji zachránit, přičemž nechá Jollyho uprchnout. Bezprostředně poté ovšem Jollyho zastřelí Victoria, která po činu, jak se zdá, nenávratně zmizí. Složitá zápletka pokračuje v další epizodě.
21. Victoriino tajemství (2.díl)   Fraser věří, že Victoria zabila Jollyho v sebeobraně. Le vraždu nikdo neviděl a Victoria zmizela beze stopy. Situace komplikuje dále fakt, že peníze, které poslední dobou Fraser a Ray utratili, pocházejí z oné bankovní loupeže před osmi lety. Žádný z důkazů nepotvrzuje, že Jollyho zabila Victoria, byť v sebeobraně, naopak vše naznačuje, že vraždu spáchal po rozmyslu a chladnokrevně Fraser. K dalšímu zauzlení celé situace dojde, když se prokáže, že Victoria před dvěma měsíci zemřela při automobilové nehodě. O Raye se zajímá policejní inspekce a postaví jej mimo službu, Fraser je zatčen. Ray zastaví dům a složí za Frasera kauci. Ovšem Victoria potřebuje od muže, o kterém ví, že ji bezelstně miluje, ještě jednu službu...
22. Co bylo, bylo  Jsme svědky boje lékařů o záchranu Fraserova života po zranění,které mu nechtě způsobil na konci minulé epizody Ray. Nicméně hned po titulcích začíná Fraserovi období rekonvalescence. Dlouhé týdny, po které je upoután na lůžko, se mu snaží zpříjemnit nejenom Ray a věrný vlk Difenbaker, ale i krásná rehabilitační sestra Jill. Právě spolu s Jill si všimnou zvláštních událostí, které se odehrávají v ordinaci naproti, do které je vidět z okna Fraserova pokoje. Jde evidentně o vydírání. Do pátrání se zapojí i Ray a společně pak zjistí, že se stárnoucí lékařka, doktorka Carterová, stala obětí své lásky k mladšímu muži, ošetřovateli Kevinovi, který vlastní kompromitující fotografie a vydírá ji. V závěru dojde k přestřelce, kdy Ray zachrání Frasera i za cenu, že je sám zraněn. Oba přátelé se pak společně v nemocničním pokoji vypořádávají se vším, co je v uplynulých dnech potkalo: se ztrátou Victorie a s Rayovými obavami o Fraserův život.
23. Sever  Poté, co je jejich letadlo uneseno zločincem na útěku, se prázdninový pobyt v hlubokých lesích severu pro Frasera a Raye stává tvrdou lekcí z přežití v divočině. Trestanec si sice skokem z letadla získá svobodu, tím však Frasera a jeho společníka, kteří nemají s pilotováním dopravního letadla sebemenší zkušenosti, odsoudí k tvrdému přistání uprostřed nehostinné severské divočiny. Frasera a zelenáče Raye čekají dva obtížné úkoly: vystopovat prchnuvšího vězně a dostat se do civilizace. Po nekonečném trmácení oba zjišťují, že se celou dobu pohybovali v bludném kruhu. Ba co více, nejsou to oni, kdo honí vraha, ale přesně obráceně. Podmínky jsou čím dál tím drsnější a pomalu dochází voda i proviant.
24. Vault  Návštěva banky končí pro Frasera a jeho společníka koupelí v milionech a lapáním po dechu v závodě o čas. Bankovní počítač prohlásí Raye za mrtvého a jako takovému mu nemůžou být proplaceny jeho šeky. V doprovodu Frasera a s odhodláním vše uvést na pravou míru se vydá do peněžního ústavu. Podezřelá tvář jednoho z uklízečů Frasera upozorní, že problém nebude pouze v bankovním elektronickém systému. Nezaváhá ani na okamžik a i s překvapeným Rayem se s cílem ochránit peníze před nenechavými zloději zavře v trezoru. Zločinci se odmítnou tak snadno vzdát a pustí se do rozebírání tlustých pancéřových dveří. Fraser reaguje spuštěním protipožárního systému a z místnosti se brzy stává bazén. Hladina rychle stoupá a oba partneři si uvědomují, že je to možná jejich poslední peněžní transakce.
25. Svědek  Ray měl na svědkyni vymáhat křivé svědectví a po záchvatu zuřivosti končí za mřížemi. Tam již na něj čeká obviněný vrah Kruger a manžel svědkyně Eddie. Fraser cítí konspiraci a ví, že jediná možnost jak pomoci kolegovi, je rovněž se dostat za mříže. Jako knihovník si pomalu získává důvěru vězňů a sbírá důležité důkazy. Kruger se svými kumpány tuší nebezpečí a zahájí proti nezvaným hostům ostrou kampaň.
26. Vrabec v hrsti  Gerrardovi, který je obviněn z vraždy Fraserova otce, je v patách celá tlupa krvelačných vrahů, kteří by jej raději viděli v hrobě než vypovídat před soudem. Fraser musí odolat nutkání k osobní pomstě a v souladu se zákonem se postarat o bezpečí důležitého svědka.
27. Slib  Call girl z vyšších kruhů je zavražděna. Důvod? Její adresář, kterého užívala k vydírání svých prominentních zákazníků. Mladá kapsářka Andy jej vrahovi v nestřežený okamžik ukradne, čímž se ona i její bratr stávají, aniž by cokoliv tušili, jeho dalšími terči. Fraser cití, že se schyluje k dalšímu masakru a okamžitě s Rayem začne připravovat plán, jak vraha polapit a zachránit životy obou pouličních zlodějíčků.
28. Maska  Z chicagského muzea přírodní historie jsou odcizeny dvě masky, jejichž cena se na černém trhu pohybuje ve výši několika milionů dolarů. Vyšetřování je o to složitější, že jedna z nich je majetkem kanadské vlády a druhá je ve vlastnictví Francie. Zástupci obou zemí netají své rozhořčení a požadují okamžité vyřešení případu. Obavy o osud cenného kulturního dědictví pronásledují i Fraserova dlouholetého přítele Erica, který si uvědomuje, jak velkou ztrátu by pro jeho domorodý lid zmizení kultovních předmětů znamenalo. Na rozdíl od zástupců Kanady a Francie však požaduje jejich navrácení původním vlastníkům, nikoliv agresorům, kteří se jich před sto lety zmocnili silou. Hlavní stopa vede k domorodému chlapci jménem David, u nějž se masky později skutečně najdou. Ale Fraser se odmítá smířit s tak snadným rozluštěním případu a pokračuje dál ve vyšetřování na vlastní pěst. Jeho tušení, že se jedná o padělky, je o to silnější, když narazí na podezřelou francouzskou diplomatku a jednu mrtvolu. Mezitím řeší Ray dilema, kam vzít na rande prokurátorku Laurent.
29. Julie krvácí  Ray se bláznivě zamiluje do půvabné Ireny Zuko. V cestě jejich romantického vztahu však stojí její bratr Frank, krvelačný a nevyzpytatelný mafiánský bos. Co je však horší, Ray je přesvědčen, že jeho odvěký nepřítel z dětství je zodpovědný za vraždu detektiva Luise Guardina. Jediné, co jej od tohoto okamžiku zajímá, je touha pomstít přítele a společně s kolegou Jackem Hueym se rozhodnou jednou provždy s Frankem skoncovat. Fraser si zachová chladnou hlavu a odmítne se nechat zatáhnout do tak riskantního podniku. Ostatně nikdy nebyl přítelem zbrklých řešení, navíc když jsou v rozporu se zákonem. V přesvědčení, že je Zuko nevinný, se postaví mezi Raye a armádu mafiánských poskoků. Finální přestřelce se mu přesto zabránit nepodaří. Smrt v ní nenajde ani Ray, ani Frank, ale osoba oběma nejdražší: Irene.
30. Hodný člověk  Podnikatel Taylor koupí dům, ve kterém bydlí Fraser, a protože ho chce dát zbourat a místo něj postavit nový činžovní dům s vysokým nájemným, snaží se staré a chudé obyvatele domu ystěhovat. Fraser se rozhodne, že pomůže svým sousedům zachránit střechu nad hlavou, což se nakonec i podaří, a to za vydané pomoci novinářky Mackenzie Kingové (se kterou jsme se už setkali v jedné z předchozích epizod) a Raye, který dokonce obětuje svou milovanou Riviéru.
31. Ostří  V Chicagu se koná konference NAFTA, které se účastní vysocí představitelé USA, Kanady a Mexika. Fraser, Ray a mexická agentka Anita Cortézová jsou pověření ochranou bezpečnosti účastníků konference. Ekologický aktivista Macon, veterán vietnamské války, připravuje atentát, a je to právě Fraser, který mu to nakonec znemožní a uspěje tam, kde FBI selhala.
32. Obchodníci s vejci  Lyndon Buxley, geniální pěstitel drůbeže, má obrovský dluh z nelegálních sázek, a protože mu hrozí, že přijde o svou farmu, rozhodne se provést plán, díky kterému bude moci zažalovat kanadskou vládu o pět miliónů dolarů, což by jej finančně zachránilo. Obětí plánu se stane Fraser, který ovšem nesouhlasí s finančním vyrovnáním, které je právník Kanadské královské jízdní policie ochoten uzavřít, a dokáže, že si Buxley škodu způsobil sám.
33. Starman   I s patologickým lhářem Ianem Mc Donaldem jsme se již setkali v jedné z předchozích epizod. Nyní se opět obrátí na Frasera s žádostí o pomoc, protože jeho snoubenku - jak tvrdí - unesli mimozemšťané. Pátrání po zmizelé Audry komplikuje nejenom fakt, že Audry pracuje na utajované vojenské výzkumné základně, ale především téměř neproniknutelná hradba lží, kterou Ian staví Fraserovi a úkolem nepříliš nadšenému Rayovi do cesty. Přístup obou přátel je pro ně typický: zatímco Ray nevěří Ianovi ani nos mezi očima, Fraser mu věří každé slovo. Fraserův přístup se přes všechny komplikace ukáže jako správný, Audry je nalezena, a trest více než osmdesát let vězení, který za přestupky spácháné během pátrání Frazerovi a Rayovi hrozí, je prominut, a to na základě „snížené mentální kapacity" obžalovaných.
34. Někdo to rád červené  Fraser v převleku za učitelku dívčí školy Ms. Fraserovou pátrá po zmizelé Celine, žačce Rayovy dávné lásky, nyní jeptišky Annie. Pátrání ho nakonec zavede až k tajné skrýši, plné drahocenností, kterou si na území školy vybudoval v třicátých letech jeden z blízkách společníků Al Caponeho. Dál úspěšně pokračuje sbližování Frasera s jeho nadřízenou, isnpektorkou Margaret Thatcherovou - a pokud se vám nepodaří objevit pilotní film plus devět dalších natočených epizod, nikdy se nedovíme, jak to ve skutečnosti dopadlo.
35. Bílí muži neumějí skákat - a nedělají ukvapená rozhodnutí.   V chudé čtvrti Chicaga se místní chlapci musí obvykle rozhodnout mezi dvěma možnostmi, které jim nabízí život: hrát basketbal nebo se dát na cestu zločinu. Talentovaného a slušného Tyreeho bez Fraserovy pomoci čeká pouze ta druhá možnost, protože má nemocné rameno a tudíž nemá šanci dostat se díky sportu na univerzitu a najít si jiné uplatnění než zločin. Ve snaze pomoci alespoň svému kamarádovi Ritchiemu, vezme na sebe obvinění z vraždy. Naštěstí Fraser dokáže, že Tyree vraždu nemohl spáchat, jelikož - to je půvabné a typicky fraserovské - výstřely nezněly „beng, beng, bum, nýbrž „bing, beng, bum", což nakonec stačí k prokázání Ritchieho - a samozřejmě také Tyreeho - neviny. Fraser má ale i soukromý problém, protože během poslouchání zvuků přestřelky se mu ztratily jeho jezdecké holínky, součást uniformy, které právě nesl od ševce. Opět se potvrdí Fraserovo skálopevné přesvědčení, že lidé jsou v jádru dobří, a své boty dostane nakonec zpět.
36. Všichni královnini koně  Hudební skupina je doprovázena filmovým štábem, který má o turné natočit dokument. Z kulturní akce se však záhy pro všechny účastníky stává peklo: filmaři jsou ve skutečnosti nebezpeční teroristé, kteří se poněkud nevybíravým způsobem zmocní celého vlaku i s jeho veškerým osazenstvem. Jejich cíl: vymáhat výkupné za zajaté příslušníky Kanadské královské jízdní policie. Fraserovi a jeho nadřízené se podaří uniknout na střechu vagónu, kde si profesní i osobní blízkost stvrdí vášnivým polibkem. Blížící se tunel však uničí přítrž jejich romantickému rozletu a i oni končí v zajetí teroristů. Situace vypadá naprosto beznadějně, ale vtom se objeví někdo, koho všichni pokládali za mrtvého: Fraserův otec.
37. Řeč těla  Půvabná Ida Banks upozorní Frasera na blížící se zločin. Její obavy se skutečně vyplní a policisté se rozhodnou, že ženu musí najít. Začíná jejich výprava po vyhlášených nočních klubech, až nakonec na informátorku v jednom z nich skutečně narazí. Vystrašená žena je zve k sobě domů, kam za okamžik doráží i její žárlivý milenec Barry Pappas. Fraser a Ray se schovají na záchodě, odkud slyší, jak muž ze spánku vykládá o připravovaném útoku na jistý sklad. Později: bos Mark Ordover podezírá Barryho z prozrazení akce a jako důkaz jeho loajality požaduje, aby zabil majitele konkurenčního podniku Shelly Litvaka. Barry si ve spánku opět nedá pozor na pusu a před svou milenkou vše prozradí. Ta se jej rozhodne opustit a je ochotna se k němu vrátit pouze v případě, že nechá své špinavé práce. Nicméně Mark Ordover je jako vždy o krok napřed a aby se pojistil, že bývalý boxer splní jeho úkol, Idu unáší. Fraser a Ray vědí, že pouze oni mohou zachránit Idu a zabránit Barrymu spáchat vraždu.
38. Duel   Charles Carver byl snad tím nejvzornějším vězněm. Během svého pobytu za mřížemi dokonce získal doktorát z chemie, což určitě do značné míry přispělo ke zkrácení jeho trestu. Na svobodě se však z neškodného beránka stává nebezpečný zločinec, který jde tvrdě za svým cílem: pomstít se na těch, jež jej dostali do vězení. Rayovi je jasné, že proti prohnanému Charlesovi nebude tak snadné uspět. Mezi policistou a vězněm se rozpoutá bitva na život a na smrt.
39. Červená, bílá nebo modrá  Randal Bolt se nehodlá vzdát tak snadno a s pomocí svého bratra Francise a bratranců Verna a Gabea plánuje útěk spojený s eliminací Frasera a Raye. Hned po zahájení procesu vtrhnou do soudní síně a zmocní se nepohodlných svědků. FBI nemá na vybranou a musí se zločinci začít vyjednávat. V opačném případě odpálí bomby umístěné na těle Frasera a Raye.
40. Pohled zpátky  Ve snaze zadržet prchající zloděje diamantů je Fraser svržen ze střechy jejich dodávky a končí s těžkým otřesem mozku v nemocnici. Když se probere z komatu, zjistí, že si vůbec nic nepamatuje. Nevzpomene si dokonce ani na vlastní jméno, natož na poznávací značku inkriminovaného auta. Později se zločinci zmocní rukojmích a nezbývá, než aby se Ray pokusil oživit paměť svého kolegy.
41. Do základů vypálený dům  Fraser tráví prázdniny v Kanadě. Když se schyluje k jejich konci, telefonuje Ray a omlouvá se, že nebude moci Frasera vyzvednout na nádraží v Chicagu. Zdůvodňuje to tím, že má něco naléhavého na práci. Po návratu z dovolené čeká Frasera pár nepříjemných novinek: nejenže jeho dům do základů shořel, ale na stanici na něj navíc čeká nový kolega, který má nahradit Raye. Zůstává záhadou, jak je možné, že se muž stejně jako jeho předchůdce jmenuje Ray Vecchio a všichni ho tak i respektují...
42. Zatmění  Prokurátor Brandauer doráží na stanici, aby obvinil Raye z korupce a několika drogových deliktů. Ten je však nezvěstný a pátráním po něm je pověřen právě Fraser. Nalezne jej na hřbitově, jak čeká na bankovního lupiče Elleryho, se kterým si chce vyřídit staré účty. Vtom nastane zatmění slunce...
43. Mohl bych být obžalován..   Před zraky Frasera a Kowalskiho zachrání neznámý muž život malému dítěti, načež v panice uprchne. Policisté jsou přesvědčeni, že se jedná o zločince na útěku a pustí se po jeho stopě. Jeho dopadením se však dopustí obrovské chyby, která nebohého samaritána dostane do ohrožení života. Jedná se totiž o Bruce Spendera, utajeného svědka důležitého procesu...
44. Podivný spolubydlící  Kowalského bývalá žena, zástupkyně státního prokurátora Stella, má nového milence, městského radu Orsiniho. Ten plánuje velký projekt rozvoje města, v jehož rámci má být sanován celý jeden blok obytné čtvrti. Protesty obyvatel nebere vážně, a tak se jednoho dne stane cílem neúspěšného atentátu. Žárlivý Kowalski okamžitě zpozorní a nechává se společně s Fraserem jmenovat Orsiniho osobním strážcem. Další útok na sebe nenechá dlouho čekat...
45. Kdo neviděl, neuvěří  Krátce před oslavou v nákupním centru je spáchána vražda. Fraser v daný okamžik pronásledoval kapsáře a musí se spolehnout na svědectví svých kolegů, kteří byli u zločinu přítomni. Brzy jsou zatčeni Judy a Keith, ale kriminalisté se nemohou shodnout, kdo je podle nich skutečným pachatelem. Fraser svědky uvede do hypnózy a případ vyřeší...
46. Nájemný lovec  Během stávky chicagské policie přijíždí do města lovkyně zločinců Janet Morse se svými třemi dětmi. Za dopadení Bradleye Torrence byla vypsána slušná odměna a Fraser ochotně souhlasí, že samoživitelce pomůže vylepšit domácí rozpočet. Do honu na zločince je zapojen i Kowalski. Uprchlík je brzy dopaden a Fraserovi dochází, že Janet a Bradley sdílejí společné tajemství a že nebyli jediní, kdo šli po jeho stopě.
47. Tělo a duše  Kowalski jako trenér mladého amatérského boxera Levona může být nanejvýš spokojený: chlapci se hned ve třetím kole podařilo obávanému profesionálovi Deronovi uštědřit K.O. Ale jejich nadšení brzy ochladne. Poražený boxer se nezvedá a musí být v bezvědomí převezen do nemocnice. Jeho bratr Jamal přísahá pomstu, ale za několik okamžiků je sám zavražděn. Fraser si je jist, že je mezi zločinem a nešťastným zápasem v boxu nějaká souvislost.
48. Špión proti špiónovi  Fraserův přítel Hanrahan jednoho dne v parku pozoruje muže, jak něco ukrývá do odpadkového koše. Když podezřelý zmizí, rozhodne se Hanrahan zjistit, co se za manévrem skrývá. V odpadcích najde sáček, v němž je uložena bankovka a vstupenka na divadelní představení. Lístek věnuje Fraserovi, který je v divadle ještě téhož večera kontaktován ruskou překupnicí se zbraněmi. Ta v něm spatřuje svého dodavatele a Fraser se tak rázem ocitá uprostřed nebezpečné hry mezi nelegálními obchodníky se zbraněmi.
49. Azyl  Kowalski se setkává se známým mafiánem Andreasem Volpem. Policista netuší, že schůzka je předem pečlivě zinscenovaná past: Volpe je během ní zastřelen a vražda je přišita nic netušícímu Kowalskemu. Nato překvapený policista prchá na kanadské velvyslanectví, kde je mu poskytnut azyl. Zatímco kanadské úřady protahují vydání podezřelého, pouští se Fraser na vlastní pěst do pátrání. Stopa jej vede přímo do podsvětí Chicaga.
50. Nejlepší cizinci  Kowalski se v jednom baru setkává se svým informátorem Sonnym Dunlapem, který je však za několik okamžiků zavražděn na toaletě. Fraser zatkne podezřelého George, ale ozdobná jehlice v ruce zavražděného zavede policisty na jinou stopu: plaketa patřila letušce Chantal Bowmanové, která byla před 36 hodinami zavražděna v Kanadě. Fraser a Kowalski se snaží nalézt mezi vraždami nějakou souvislost, ale všichni podezřelí mají perfektní alibi.
51. Běh mrtvého muže  Fraser a Kowalski objeví přímo na policejní stanici konzervovanou mrtvolu zazděnou ve stěně místnosti, kde se vyslýchají svědkové. Ukáže se, že se jedná o Guy Rankina - odvěkého nepřítele Fraserova bývalého kolegy Raye Vecchia. Fraser, který je přesvědčen o nevině policisty, přesvědčí Kowalského, aby, dokud se neuzavře vyšetřování případu, mrtvolu ukryl v policejním revíru.
52. Poklad kapitána Kida (1. díl)   Kowalski již déle nemůže vystát neustálé poučování svého kolegy a po bitce s ním dokonce zažádá o převelení. Ale poté, co je přímo před nimi zavražděn starý námořník Billy Butler a s kudlou v zádech vysloví dvě poslední slova: „poklad" a „truhla", se znesváření kohouti rozhodnou tento poslední případ vyřešit společně. Brzy oba policisté naráží na poněkud záhadné okolnosti vraždy a stopa je zavede až na jednu nákladní loď.
53. Poklad kapitána Kida (2. díl)   Fraser a Kowalski se jako poslední členové posádky nacházejí na potápějícím se „Henry Allenovi". Zatímco voda postupně zaplavuje palubu, snaží se oba kriminalisté zoufale dostat z pasti. Kowalski dokonce mobilním telefonem odešle své přesné souřadnice, ale v Chicagu je považují za část telefonního čísla. Francesca a inspektor Thatcher si o ně mezitím začínají dělat velké starosti.
54. Doktor Baseball  Poručík Welsh cestuje společně s Fraserem a Kowalskim na venkov, kde mají pomoci jeho bratrovi Wilsonovi, šerifu z Willisonu. Místní poklidné městečko se z neznámých důvodů stalo rájem zločinců a ušetřen nebyl ani místní baseballový klub. Kowalski se s cílem zjistit více mezi sportovce vmísí. Při té příležitosti se seznámí s veselou a vášnivou vdovou Oliviií.
55. Snadný prachy  Fraserův dávný učitel přijíždí do Chicaga. Jeho cíl je přesvědčit zástupce energetické společnosti, aby upustili od stavby obrovské přehrady, která by zaplavila jeho rodný kraj. Brzy však zjišťuje, že proti síle peněz a známostí je jako jedinec bezmocný. Vzápětí se společně s Fraserem stává svědkem loupežného přepadení a jako nepříjemný svědek se sám dostává do ohrožení života.
56. Možný příběh  Fraser a Kowalski sedí na lavičce v parku a jako každý večer je míjí Franco Tucci se svým pojízdným stánkem na preclíky. O padesát metrů dál je však náhle zastřelen. Fraser a Kowalski mají nepříjemnou povinnost neradostnou novinu sdělit vdově. Po pitvě se ukáže, že měl Tucci rakovinu a zbývaly mu nanejvýš dva měsíce života. Ještě překvapivější je zjištění, že muž byl milionářem. Nyní zbývá vyřešit, proč musel zemřít násilnou smrtí.
57. Sázky  Profesionální hráčka pokeru Denny Scarpa je během ilegální hry zatčena. FBI jí nabízí malý obchod: výměnou za svobodu jim jako volavka pomůže chytit hledaného Alexe Faraha. Fraser není myšlenkou, že by se měl podílet na případu, příliš nadšen: jeho pes se totiž zamiloval do pudla hazardní hráčky a policista tuší problémy. Krátce před smluvenou karetní hrou s hledaným Alexem Farahem Fraser zjistí, že zločinec zavraždil bratra Denny a ona chystá krutou odplatu.
58. Dáma a pán  Beth Botrelle, která byla před osmi lety shledána vinnou za vraždu manžela, má být za dva dny popravena. Kowalski, který ji tenkrát zatýkal, ženu navštíví v cele smrti. Je mu jasné, že je nevinná a společně s Fraserem se pouští do hledání přesvědčivého důkazu. Avšak prokurátor Bedford nesouhlasí s obnovením případu a oběma klade nesmyslné překážky. Jim se však přesto podaří zjistit, že se někdo musel postarat o zmizení všech důkazů.
59. Vzestup šamana  Spíše náhodou zachrání Fraser a Kowalski muže jménem Gerome Laferette před jeho dvěma ozbrojenými pronásledovateli. Záhy se ukáže, že se po Geromovi shání imigrační úřad, který jej podezřívá z pokusu o vraždu. Laferette je váženým členem havajské přistěhovalecké obce a knězem voodoo. Fraser a Kowalski se pouští do vyšetřování, které je zavede do nitra tajemné chicagské náboženské sekty.
60. Nejdelší blues  Na konzulátu panuje vzrušení, neboť je očekáván příjezd kanadské superhvězdy Tracy Jenkins. V jejích zavazadlech je nalezen fax, ve kterém jí jeden z fanoušků hrozí zabitím. Téhož večera před plánovaným vystoupení padne několik výstřelů, ale zasažena je policistka MacAfferty. Zatímco se poručík Welsh a Kowalski snaží vystopovat pachatele, Fraser se stará o Tracy a nechtěně při té příležitosti rozjíždí vlastní hudební kariéru.
61. S větrem v zádech (1. díl)   Fraser a Kowalski si udělali malý rybářský výlet do divočiny. Ale jejich první kořistí se nestává ryba, nýbrž mrtvola. Vyšetřování je zavede až k obávanému pašeráku zbraní a Fraserovu nejvážnějšímu nepříteli Hollowayi Muldoonovi. Když se policisté pouštějí do pronásledování jednoho z podezřelých, rázem se před nimi ocitá Fraserův bývalý parťák Ray Vecchio, který v případu funguje jako tajný agent FBI. Je nyní jeho skrytá mise uvnitř bandy pašeráků v ohrožení?
62. S větrem v zádech (2. díl)   Fraser a Kowalski pronásledují Hollowaye Muldoona až na místní letiště, kde se jim podaří vplížit do jeho letadla. Tam jsou ale záhy odhaleni a končí v poutech. Fraser a Kowalski se z nich však dostanou a s padákem na zádech opouští letadlo. Přistávají ve sněhem pokryté divočině, kde se konečně potkají se svými kolegy. Vychází najevo, že se Muldoon dohodl s bláznivým Cyrusem Boltem na předání pašovaných zbraní. K transakci má dojít v jedné z yukonských zátok.
63. Mrtví neumí chodit  Nicholas Van Zandt je úspěšný obchodník a údajný vrah minimálně devíti mužů. Nebyla však nalezena mrtvola ani jednoho z nich a státní zástupce nemá jediný důkaz v ruce. Poslední nadějí zůstává výpověď korunního svědka Jonese, jehož ochranou jsou pověření Fraser a Kowalski. Svědek se však znenadání vypaří a detektivové musí sledovat jeho stopu, která je zavede až k jedné z Van Zandtových pohřebních společností.
64. Pro povznesení ducha  Fraser se stane svědkem, jak obávaný chicagský mafián Wilson Warfield zmlátí obsluhu baru jenom proto, že jej polila vodou ze sklenice. Fraser, částečně pod vlivem vánoční mírumilovné atmosféry, žádá po zločinci, aby se své oběti omluvil. On samozřejmě odmítne, načež je Kowalskim pro ublížení na těle zatčen. Po složení kauce a propuštění na svobodu hrozí Wilson policii i kanadské jízdní žalobou.
65. Řekni Amen  Fraser a jeho přátelé se po návštěvě kina stanou svědky únosu dívky jménem Eloise. Několik mužů vyskočilo z bílého cadilaku, brutálně ji odtrhli od jejího přítele Daveye a zmizeli s ní neznámo kam. Policisté se chlapcovi pokoušejí pomoci, ale ten nezná ani příjmení, ani adresu dívky. Stopa vede ke kostelu, kde se ukáže, že Eloise je dcera faráře Barrowa a údajná zázračná léčitelka.
66. Lovecká sezóna  Konstábl Maggie McKenzie přijíždí do Chicaga, aby se na vlastní pěst pokusila vyřešit případ vraždy a požádá Frasera, aby jí pomohl s vypátráním podezřelých bratrů Torelliů. Spolupráce obou vyšetřovatelů pomalu začíná přerůstat běžné pracovní rozměry a Kowalski na svého kolegu žárlí. Ukáže se, že zavražděným byl Maggiin manžel a ona byla po jeho smrti suspendována. Nyní, když znenadání umírá další důležitý svědek, dostává se Maggie do podezření z dvojnásobné vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Benton Fraser je můj hrdina. :) Pět hvězdiček ale platí jen do Rayova odchodu. Jeho nástupce se snaží, ale beznadějně, protože na geniálně se doplňující buddy team Grosse a Marciana už navázat bohužel nedokáže... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál s hrdinou čistým jako okvětí bílé lilie...a druhým, který je jako celkem slušně orvaný bodlák...a k nim Diefenbaker a Fraserův mrtvý otec, to dohromady dá hodně zábavy, i když je to jenom "buddy seriál". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od toho nečekal, ale celkem mě to potěšilo už jen proto jak se titulní dvojka výborně doplňuje. V seriálu zazní občas i humor takže dávám 3 * hlavně i díky tomu pač je to na americký seriál nezvykle humorné. Koukat se na to nechá pokud v televizi zrovna nic nedávají a chcete se u něčeho odreagovat. (67%) ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"To sú tu všetci takí šibnutí?" - "No... väčšinou áno." Z nostalgie dávam 4*. Na ľahký nadpriemer Smer juh povyšuje sympatické ústredné duo, medzi ktorým to patrične iskrí, atraktívna kanadsko-chicagsko-lesno-snežno-mestská výprava a (čo v seriáloch nebýva vonkoncom samozrejmosťou) dôstojný koniec (keďže tvorcovia dopredu vedeli, že piata séria nevznikne). S rozpakmi som vnímal jednak hosťujúceho Leslieho Nielsena a jednak striedanie na poli Fraserovho parťáka; ten nový nemal spolovice toľko charizmy, ako David Marciano. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pokud si dobře pamatuju, měl hlavní hrdina schopnosti jako MacGywer - a to dokáže pobavit. Pamatuju si, jak odhalil bombu v šampaňskym, protože drátek držící špunt byl utažen na druhou stranu... Prostě borec. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi zpříjemnil mnohá odpoledne. Spojuje humor s mile starosvětskou atmosférou. Hlavní hrdina je velmi staromodním způsobem kladný a musím říct, že mi něco takového asi už dlouho chybělo. Jenom nemůžu pochopit, proč se mnou nadšení nad tímto seriálem nikdo nesdílí. Chápu však, že na něm není ani nic kultovního, ani ani nic nového. Někdy však staromódní zábava příjde vhod. A příběh o muži, který je zárověň odvážný, pohledný, k tomu velice čestný (a ještě navíc v uniformě), vás pohladí na duši. Uznávám, že to není zrovna historka ze života. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Náhoda tomu chtěla a nyní jsem narazil na tento seriál, který jsem před patnácti! lety doslova žral. Po Beverly Hills to byla kýžená změna a pamatuji se, že jsem se na nerozlučnou dvojici psíka a policisty těšil. Nyní už se na něj znovu nepodívám, ale jen z důvodu nedostatku času. Proto z nostalgie...75% ()

anderson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začiatok trochu klišé: tiež dávam absolutórium len epizódam s MARCIANom. --- V roku 1996 nás na Slovensku začal svojou najsledovanejšou stanicou (raz ju dokonca ktorýsi pomätený prieskum vyhodnotil ako najsledovanejšiu na svete) oblažovať mediálny magnát RUSKO. I sledoval som teda ako zákon káže :-) a nestačil som otvárať oči. Oproti (vtedy už 2- ročnej) NOVE to bol fakt "posun". Lenže potom prišiel DUE SOUTH s dokonalým českým dabingom dua SVOBODA - KVASNIČKA a "bylo vymalováno". Na Slovensku sme gentlemana "konstábla" FRASERA poznali dlho pred jeho českou - nováckou - premiérou. Potom prišli "chudá léta" keď JOJ-ka tento kult - poviem narovinu - skurvila odporným slovenským dabingom a už som nedúfal, že niekedy uvidím DIEFENBAKERA v takej podobe ako som si ho pamätal. Od júla 2006 sa ale chicagská dvojka vrátila na NOVU. Ďakujem. Apropo PAUL HAGGIS. Práve vtedy som si jeho meno všimol (on totiž DUE SOUTH vymyslel), a hoci CRASH ma nijak extra nenadchol, myslím, že tento chlapík má scenáristický talent. Technická poznámka: Jediné čo musím NOVE vytknúť je príšerne zašumený český dabing (vysielajú to v duále), ktorý by sa patrilo digitálne remastrovať. Žeby nám neprial ani zub času ? (9.8.2006) ()

d-corso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S odchodem "pravého" Raye ztratila série dech a sklouzla hluboko pod vysoce nastavenou laťku-tvůrci si bohužel nedokázali říct "dost" v pravou chvíli. Ale jinak mám pro Směr jih jen samá pozitiva. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Skvěly zimní seriál se suprovým psem, skvělým hercem a super díly oliznout očuchat a najít povedené hodně. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Pre mňa dosť okrajový seriál, ktorý bol založený na kontraste ústrednej dvojice. Klasický detektív, ktorý chápe, že skrz prácu musí občas ohýbať pravidlá/zákony a ultra čestný kanadský gentleman. Ako bonus kvalitne vycvičený pes s potrebnou dávkou roztomilosti. Tuctový detektívny seriál, ktorému sa však podarilo vytvoriť odlišovák, vďaka ktorému si naňho každý spomenie aj po x rokoch. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Prvá séria bola jednoznačne za päť. Fraser sa stal mojou najoubľúbenejšou filmovou postavou. Akoby ani nebol z tohto sveta, slušný, milý, čestný. Keď sú na ďalekom severe Kanady všetci takí, asi sa tam presťahujem. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Je to... milé. Takže sa na to príjemne pozerá, ale sledovať pravidelne musí byť asi už nuda... V každom prípade musím obdivovať, že z hlavného hrdinu spolu s príjemným a poctivým gentelmanským chlapíkom neurobili aj totálneho mumáka... ()

Reklama

Reklama