Reklama

Reklama

Punk je hned!

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jehla s drogou bolí hodně, ale tvrdá realita ještě víc. Slovensko-český film pro všechny, kdo si myslí, že nemůže být hůř... Celovečerní debut Juraje Šlauka vypráví příběh drogově závislého pankáče Pala alias Kvička žijícího na periferii společnosti ve Stupavě na jihozápadě Slovenska. V otřesných podmínkách a v polorozpadlém domku žije také se svou přítelkyní Paťou a dvouletým synem Samkem. Jeho každodenní rutina se pak skládá především ze shánění drog, sbírání železného šrotu a častých konfrontací s policií. Takovýto nezřízený způsob života ale může vést k bolestivému pádu… Projekt začal vznikat v roce 2012 jako dokumentární film, ale v průběhu natáčení se tvůrci rozhodli pro hranou formu a dokončen byl až v roce 2018. Juraj Šlauk ve svém vysoce naturalistickém snímku chtěl zachytit životy lidí na samém okraji společnosti, jejichž touha po svobodě jim může přivodit až vlastní zkázu. Jako ústřední postavu si vybral svého spolužáka z dětství Pavola Kovačovského, který ve snímku ztvárnil de facto sám sebe, ostatně jako většina účastníků z řad neherců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Príjemnou autenticitou nadýchaná, odľahčená sociálna dráma so zdravým nadhľadom. Síce bez ďalšieho formálneho či obsahového presahu, ako i škrípajúca v zopár (ne)hereckých výkonoch (najmä ženské postavy), no Kovačovský svojou charizmou film (a ďalších nehercov) tiahne od prvej minúty do poslednej a zabezpečuje že snímok dýcha vlastným životom. Nie je to ešte úplne gól, no i tak, palec hore a podporu takejto tvorbe na Slovensku. Chýba tu ako soľ. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nevím o jaké svobodě to Česká televize hovoří v obsahu. Hlavní postava měla svobody tolik, že ani nevěděla co s ní. Bohužel film vcelku jasně nabízí pohled do společnosti mladých drogově závislých, kteří nemají ani tolik odpovědnosti, aby si nedělali potomky, když se o ně nedovedou nebo nechtějí starat. Láska rozhodně nebyla vyjádřena získaným autíčkem - viz záveřečná scéna. A ani matka se nepřičinila. Nejenže si s fetkou dítě pořídila, ale následně nebyla schopna odejít a dokonce ještě dítě opustila. Smutným faktem pak už jen zůstává, že stát nechává podobné zloděje a státní přízivníky volně pobíhat, aby byli nebezpeční všem ostatním a nekoná. Alespoň v Česku je podle nejnovějších zpráv v médiích dokonce podporuje. Z čistě filmové záležitosti musím konstatovat, že jen málokdy je postavám rozumět. Co rozumět je, jsou samé vulgarity, takže lítá samá "p..a" samá "kur.a". Že se nejedná o herce vůbec nevadí, výkony alespoň působí přirozeně. Celý film měl být původně dokumentem, což jde vidět i samotný snímek tak působí. Nejvíc mě dostalo, kdy feťák si stěžuje na systém. Politici mu radí, nutí ho, jak žít. Ono je vždycky jednodušší si postěžovat na vše okolo. Film sice za moc nestojí, ale aspoň funguje jako ukázka toho, jak ztracené jsou podobné existence, jak jim není pomoci a jak by se s nimi stát neměl mazlit. ()

Reklama

Figu 

všechny recenze uživatele

Příběh Pala, kterej si PUNK vybarvil po svým a krapet to přepískl! Samozřejmě tohle není v žádným případě film o PUNKU, jako o klukovi, závislým na fetu a zároveň (aniž by si to uvědomoval, jak už to tak s drogou a závislostí na ní, bývá) totálním prasičem životů lidí okolo něj. Bohužel i včetně malýho synka. Špína, smrad, bezmoc a zoufalství... Jako lehce zaujatej pankáč, film neberu! Ovšem, když se na to podívám, jak skvěle realisticky je film natočenej (a věřte, že to takhle stopro někde funguje), musím to ohodnotit určitě aspoň průměrnou známkou. 60% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Výborný! Juro Šlauka by mohl být slovenským Kenem Loachem. Mohl by být lepší než on, protože Loachovi vyvrhelové a outsideři jsou proti těm Šlaukovým middle class. Tohle je díra na filmovým trhu. Míra autenticity maximální. Mělo to atmosféru, děj, spád...bylo to prostě hodně dobrý. Nepotěšili mě zvukem, ale nesmím na to koukat o půlnoci, mohl bych si to víc ohulit. Respekt, vážně... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ak film chcel poukázať na to, že väčšina pankáčov sú špinavé socky, vulgárne, prašivé a sfetované, tak to vylamuje otvorené dvere. To všetci predsa vieme. Takže film je nielen zbytočný, ale aj nevkusný, vulgarizmus pomaly každých 20 sekúnd a to aj pred malými deťmi. Nehrajme sa tu na to, aké je to umelecké. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Jeden z hlavních představitelů, Juraj Gerža, zemřel den před premiérou na následky autonehody. (ČSFD)
  • Hlavná postava jazdí na motocykli Jawa Pionier, ktorý neskôr vymení za britský Austin Allegro. (shushen)

Reklama

Reklama