Reklama

Reklama

Punk je hned!

Trailer

Obsahy(1)

Jehla s drogou bolí hodně, ale tvrdá realita ještě víc. Slovensko-český film pro všechny, kdo si myslí, že nemůže být hůř... Celovečerní debut Juraje Šlauka vypráví příběh drogově závislého pankáče Pala alias Kvička žijícího na periferii společnosti ve Stupavě na jihozápadě Slovenska. V otřesných podmínkách a v polorozpadlém domku žije také se svou přítelkyní Paťou a dvouletým synem Samkem. Jeho každodenní rutina se pak skládá především ze shánění drog, sbírání železného šrotu a častých konfrontací s policií. Takovýto nezřízený způsob života ale může vést k bolestivému pádu… Projekt začal vznikat v roce 2012 jako dokumentární film, ale v průběhu natáčení se tvůrci rozhodli pro hranou formu a dokončen byl až v roce 2018. Juraj Šlauk ve svém vysoce naturalistickém snímku chtěl zachytit životy lidí na samém okraji společnosti, jejichž touha po svobodě jim může přivodit až vlastní zkázu. Jako ústřední postavu si vybral svého spolužáka z dětství Pavola Kovačovského, který ve snímku ztvárnil de facto sám sebe, ostatně jako většina účastníků z řad neherců. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Joker Punx odpad!

všechny recenze uživatele

Vidláci, retardi, čórky, fetky! Hlavní postava filmu krade a fetuje a žije s ženou a malím dítětem ve špinavý chatrči, chudák dítě co žije v takovym hnusu, jak u cikánů, takovýho fotra bych fakt nechtěl. Tohle má bejt jako punk? Si děláte prdel? Jasnej odpad! Tenhle film a postavy v něm nemají nic společnýho s punkem a je mi u prdele jestli to vychází ze skutečných událostí, tohle neni punk! Tohle je totální shit! Solidní sračka! ;) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Autenticita. Áno, tá tu je. Teda pôvodnosť narkomanského dna. Droga nie je zadarmo. Treba si na ňu vedieť nakradnúť. Okrem toho je tu žena a dieťa. Aj o tie je potrebné sa postarať. Problém. Zberňa kovov, zberňa nakradnutých druhotných surovín do nej. Na dávku to stačí, na nájom už nie. Ostáva príves. Zúfalstvo plodí zúfalý čin. V poblúznení drogou je jedno, kto ho spáchal. Hrdina bol pri ňom, tak nech trpí. Bezvýchodisková situácia. Ale: tá je tu od začiatku. Až do prekvapivo happy endového konca. Teda feťácky šťastného. Ak Vám nevadí, že vo filme sa nerozpráva, ale nadáva, je to film presne pre Vás. A pank? Veď ten je tu čoskoro. Hneď ako skončí film. Inak, stručnejšie by sa dal komentár poňať dvomi slovami, ktoré nosí hlavná postava často na tričku: Malomocnosť Prázdnoty. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Drsná sonda do života, ktorý snáď nikto neokúsi. Je to tak akurát dlhé, štýlovo chytľavé a jediný problém mám vlastne iba s tým, že podaktorí (ne)herci nestíhajú. Podobné počiny nepotrebujú mať premakaný dej. Úplne stačí, že dokážu predať svet, kde sa odohrávajú. A to sa tu podarilo. V rámci festivalov by z toho mohol byť celkom slušný hit. 8/10 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Místy na mě film působil autenticky a věrohodně ( i díky nehercům ), místy však taky působil hodně přestřeleně ( především ke konci ). Dějově je film hodně slabý ale i díky 70 minutové stopáži se to dá přežít. Horší už je to ze zvukovou stránkou filmu, která je největším a neodpustitelným mínusem. " Hercům " je kolikrát hovno rozumět. Chtěl jsem tomuhle kousku dát 3 hvězdy, ale otřesný zvuk rozhodl o tom že jsem se přiklonil ke 2 hvězdám. Dalším faktorem bylo i to, že tenhle film není až tak o punku. Ale to by bylo na delší povídání. Jinak top postavičkou pro mě byl dealer ( Juraj Gerža ). Škoda že se nedožil premiéry. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmů je hodně těžké natočit dobře, nicméně je to celkem povedené. Akorát mně osobně je z těhlech lidí krapet špatně. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Punk není jen účes a oděv, ale styl života. A s ním tohle nemá moc společného. Jen prostě sledujeme jednu vypatlanou špinavou smažku, kterak kurví život svůj i lidí ve svém okolí. Je to všechno špinavé a hnusné, takže to je asi art...? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ak film chcel poukázať na to, že väčšina pankáčov sú špinavé socky, vulgárne, prašivé a sfetované, tak to vylamuje otvorené dvere. To všetci predsa vieme. Takže film je nielen zbytočný, ale aj nevkusný, vulgarizmus pomaly každých 20 sekúnd a to aj pred malými deťmi. Nehrajme sa tu na to, aké je to umelecké. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Hnus! Dobře víme, že to existuje, ale stačilo by bohatě 12 minut. V tomto případě nehodnotím práci autorů, určitě to mysleli dobře, ovšem obsah byl pro mě po chvíli nekoukatelný. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Fet je hned! Najvacsim bonusom tejto jednohubky je brutalna autenticita, az tak, ze to cele vyzera viac ako dokument. Zaver je punk, vsetko pred tym je kruta realita. David Kollar potesil ako vzdy (hudba). Tvorcovi fandim, viac takychto "filmov" ;) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Punk je tady spíš jen lákadlem pro diváky, protože s touto subkulturou má hlavní hrdina společný jen účes a tričko s Pistolema. Jinak se jedná o obyčejnou socku, která žije jen pro to, aby si za prachy získané krádežemi koupila něco do žíly. Že má dítě ho zajímá jen okrajově. A upřímně řečeno nevím, proč bych se měl na něco podobného dívat. Určité body má film za autentičnost, ale to mi prostě nestačí. 25% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl film za lehce aranžovaný dokument, natolik je v mnoha momentech autentický. Kovačovský to s věčně ožralým liliputem v pohodě utáhne, šikovná režie dělá divy, škoda jenom zbrklého závěrečného dění. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PÓJDEME KÚPIŤ PLÉNKY.“ ,,TY MÁŠ PRACHY?“ ,,NA TY PLÉNKY BUDÚ PRACHY.“ ,,TAK MI KÚP AJ PIVO PROSÍM ŤA, KEĎ UŽ PÓJDEŠ KUPOVAT TÍ PLÉNKY.“ __ Vzhľadom na predchádzajúce Ostrochovského projekty som mal obavy, že Punk je hneď bude vyzerať ako Koza, prípadne Môj pes Killer, ktorých kameňom úrazu bola nerozhodnosť medzi hraným a dokumentárnym spracovaním, čo sa odrazilo na ich technickej stránke.  Punk je hneď je však formálne v poriadku, pretože disponuje kamerou doplnenou o škrabance a neostré zábery (trefná podpora rozprávania), zrozumiteľným zvukom, výbornou hudbou a najmä sofistikovaným strihom, ktorý sa naplno ukazuje v posledných 15 minútach. V svojej podstate pokrýva nejasnú realitu drogovo závislého a nedalo mi nespomenúť si na strihovú skladbu Otca, kde sa pokúša navodiť videnie sveta očami pacienta s alzheimerovou chorobou. Postavy z dna spoločnosti boli samozrejme predstavené skvelo. Ktovie, čo s tých ,,hercov“ je teraz? Sarkastický happy end je vlastne úplne v poriadku, pretože punk´s not dead.  (760. hodnotenie, 56. komentár k filmu) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Solidní depka. Amatérský zápal je z toho cítit na sto honů, nicméně filmu sluší. Postavy zde vystupující jsou téměř všechny negativní. Feťáci, ochlastové, drogoví dealeři, zloději. Díky tomu že jsou to všichni neherci, o to více snímek působí autentičtěji. Hudební podkres je výborný a vkusně použitý. Zvláštní střih, jemuž musí divák věnovat velkou pozornost mě také bavil. Název je sice trochu zavádějící a spousta punkerů bude remcat, že takhle se oni nechovají, nicméně tady nejde jen o punk jako takový. Parádní je též oldschoolový filmový plakát, který se náramně poved. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Príjemnou autenticitou nadýchaná, odľahčená sociálna dráma so zdravým nadhľadom. Síce bez ďalšieho formálneho či obsahového presahu, ako i škrípajúca v zopár (ne)hereckých výkonoch (najmä ženské postavy), no Kovačovský svojou charizmou film (a ďalších nehercov) tiahne od prvej minúty do poslednej a zabezpečuje že snímok dýcha vlastným životom. Nie je to ešte úplne gól, no i tak, palec hore a podporu takejto tvorbe na Slovensku. Chýba tu ako soľ. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Celkom jednoduché a nízkonákladové a aj tak to stojí za pozretie. Prišlo my to realisticky podané, že to mohlo vychádzať aj z reálneho príbehu. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Příběh Pala, kterej si PUNK vybarvil po svým a krapet to přepískl! Samozřejmě tohle není v žádným případě film o PUNKU, jako o klukovi, závislým na fetu a zároveň (aniž by si to uvědomoval, jak už to tak s drogou a závislostí na ní, bývá) totálním prasičem životů lidí okolo něj. Bohužel i včetně malýho synka. Špína, smrad, bezmoc a zoufalství... Jako lehce zaujatej pankáč, film neberu! Ovšem, když se na to podívám, jak skvěle realisticky je film natočenej (a věřte, že to takhle stopro někde funguje), musím to ohodnotit určitě aspoň průměrnou známkou. 60% ()

retroslovak 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušne a autenticky natočený film. Súhlasím, že s Punkom to nemá nieč spoločné avšak bohužiaľ dnešná doba je aj takáto. Tak to vyzerá, keď niekto nemá žiadne záľuby a celý deň len zháňa čo by kde ukradol aby mal na drogy, smutné, ale je to tak. Takíto ľudia by nemali mať deti, ale je to presne naopak, práve takíto ľudia spravia deti a potom nevedia čo s nimi, zatiaľ čo normálne usporiadané páry majú problém otehotnieť, alebo jednoducho práca a kariéra nadovšetko a na deti akosi nevychádza čas. Ale nechcem tu teraz moralizovať. Na film som sa vybral dnes v stredu podvečer lebo som akosi nemal nič iné na práci a zaujala ma téma a aj to, že sa jedná o slovenský snímok. V kine nás bolo presne 12 aj tak dobré číslo. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Více autentické to už snad ani být nemohlo, jen je škoda poslední lehce zmatečné pětiminutovky, která uzavírá celý příběh dost nereálným způsobem. Kdyby se Juro Šlauka raději pustil do dokumentu, tak jak původně zamýšlel, dozajista by to filmu prospělo. (65%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

No, být pankáčem ujíždějícím na kreku a současně nemít stále bydliště může být problém. Jedinou záchranou může být přátelství s podivínem s hrbem, jehož tlapičky vypadají podezřele podobně s tlapičkami kuchtíka ve Scary Movie II. Velice přínosný film zejména pro někoho, kdo je v depresi, jelikož mu film obratem dodá informaci, že se má vlastně velice dobře. 67 % ()

Reklama

Reklama